Zapraszam dziś na włoskie ciasto wielkanocne – a przynajmniej tak twierdzi Roxana :)

Włoskie, czy nie włoskie, na Wielkanoc będzie jak znalazł, bo co tu dużo mówić – to przecież sernik na kruchym spodzie ;)

Masa serowa zrobiona jest z serka ricotta i to najbardziej świadczy o jego włoskim charakterze.

Drugi składnik użyty do ciasta, który kojarzy się mi z Włochami to pomarańcze.

Ciasto jest proste i bardzo smaczne, a do tego efektownie się prezentuje dzięki „piegom” z gorzkiej czekolady.

Serek ricotta ma luźną konsystencję i jest wilgotny, więc masa serowa wyszła bardzo leciutka (nie spodziewajcie się tu tradycyjnego ciężkiego i mazistego sernika).

Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

włoskie ciasto wielkanocne1

włoskie ciasto wielkanocne3

włoskie ciasto wielkanocne2

włoskie ciasto wielkanocne4

Włoskie ciasto wielkanocne

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 110 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

masa serowa:

  • 500 g sera ricotta
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Instrukcja
 

spód:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
  • Wyłóż ciastem dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Tortownicę z ciastem umieść w lodówce.

masa:

  • Zmiksuj razem serek, cukier, mąkę, skórkę z pomarańczy i aromat.
  • W drugiej misce zmiksuj jajka aż będą puszyste.
  • Dodaj jajka do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej masę serową na spód.
  • Wierzch posyp czekoladą.
  • Piecz około 50 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia.
  • Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!