Przepis na włoskie ciasto wielkanocne z ricottą.

Zapraszam dziś na włoskie ciasto wielkanocne – a przynajmniej tak twierdzi Roxana :)

Włoskie, czy nie włoskie, na Wielkanoc będzie jak znalazł, bo co tu dużo mówić – to przecież sernik na kruchym spodzie ;)

Masa serowa zrobiona jest z serka ricotta i to najbardziej świadczy o jego włoskim charakterze.

Drugi składnik użyty do ciasta, który kojarzy się mi z Włochami to pomarańcze.

Ciasto jest proste i bardzo smaczne, a do tego efektownie się prezentuje dzięki „piegom” z gorzkiej czekolady.

Serek ricotta ma luźną konsystencję i jest wilgotny, więc masa serowa wyszła bardzo leciutka (nie spodziewajcie się tu tradycyjnego ciężkiego i mazistego sernika).

Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

włoskie ciasto wielkanocne1

włoskie ciasto wielkanocne3

włoskie ciasto wielkanocne2

włoskie ciasto wielkanocne4

Włoski sernik z ricottą przepis do druku

włoskie ciasto wielkanocne3

Włoskie ciasto wielkanocne

Wypieki Beaty
Przepis na włoski sernik z ricottą i pomarańczami.
5 z 2 ocen
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

spód:

masa serowa:

Instrukcja
 

spód:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
    200 g mąki, 2 łyżki cukru pudru, 110 g masła, 2 jajka, 1 szczypta soli
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
  • Wyłóż ciastem dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Tortownicę z ciastem umieść w lodówce.

masa:

  • Zmiksuj razem serek, cukier, mąkę, skórkę z pomarańczy i aromat.
    500 g sera ricotta, 1 szklanka cukru pudru, skórka, 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego, 1 łyżka mąki pszennej
  • W drugiej misce zmiksuj jajka aż będą puszyste.
    4 jajka
  • Dodaj jajka do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej masę serową na spód.
  • Wierzch posyp czekoladą.
    50 g gorzkiej czekolady
  • Piecz około 50 minut w 180 stopniach (góra-dół).
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia.
  • Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!