Zapraszam dziś na włoskie ciasto wielkanocne – a przynajmniej tak twierdzi Roxana :)
Włoskie, czy nie włoskie, na Wielkanoc będzie jak znalazł, bo co tu dużo mówić – to przecież sernik na kruchym spodzie ;)
Masa serowa zrobiona jest z serka ricotta i to najbardziej świadczy o jego włoskim charakterze.
Drugi składnik użyty do ciasta, który kojarzy się mi z Włochami to pomarańcze.
Ciasto jest proste i bardzo smaczne, a do tego efektownie się prezentuje dzięki „piegom” z gorzkiej czekolady.
Serek ricotta ma luźną konsystencję i jest wilgotny, więc masa serowa wyszła bardzo leciutka (nie spodziewajcie się tu tradycyjnego ciężkiego i mazistego sernika).
Podaję porcję na tortownicę 22 cm.

Włoskie ciasto wielkanocne
Składniki
spód:
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 110 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
masa serowa:
- 500 g sera ricotta
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka starta z jednej pomarańczy
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 jajka
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Instrukcja
spód:
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
- Wyłóż ciastem dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
- Tortownicę z ciastem umieść w lodówce.
masa:
- Zmiksuj razem serek, cukier, mąkę, skórkę z pomarańczy i aromat.
- W drugiej misce zmiksuj jajka aż będą puszyste.
- Dodaj jajka do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
- Wylej masę serową na spód.
- Wierzch posyp czekoladą.
- Piecz około 50 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia.
- Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!