Przepis na prosty i pyszny sernik z trzech składników

sernik z trzech składników


Jedliście już kiedyś, albo robiliście sernik z trzech składników?

Tak, tylko z trzech składników – z twarogu (i to z minimalnej jego ilości), białej czekolady i jajek.

Do tego sernika przyda się twaróg dobrej jakości – ja użyłam z wiaderka. Dobrze, aby twaróg był tłusty lub półtłusty i mało wodnisty.

W sumie na cały sernik potrzeba jedynie 200 g twarogu.

Jak na tak mała ilość białego sera do sernika dodajemy sporo jajek i piany ubitej z białek.

Dzięki temu ciasto jest bardzo leciutkie, delikatne i puszyste – nawet ciężko utrzymać go w rękach :)

Ma to swoje minusy – aby sernik nie opadł i ładnie się trzymał trzeba go upiec w kąpieli wodnej. Foremkę z ciastem należy kilkakrotnie owinąć folią aluminiową, a potem wstawić foremkę do drugiej większej formy lub blachy i wlać pomiędzy nie gorącą wodę.

Parująca w trakcie pieczenia woda powoduje, że sernik z trzech składników piecze się bardziej równomiernie, więc i jego rośnięcie przebiega łagodniej. Zapobiega to późniejszemu opadaniu ciasta.

Ja go dodatkowo piekłam w niskiej temperaturze i potem zostawiłam do ostygnięcia w piekarniku.

Ogólnie – mimo sporej ilości białej czekolady ciasto wcale nie jest za słodkie, więc się nie przerażajcie :)

Sernik z trzech składników nie wymaga dodatkowego schładzania w lodówce już po upieczeniu, więc możecie go podać zraz po ostudzeniu.

Ze względu na jego delikatność wystarczy go już tylko oprószyć cukrem pudrem i dodać drobne świeże owoce.

Chociaż myślę, że odrobina bitej śmietany na pewno też tu nie zaszkodzi :)

Polecam wam również bardzo podobny sernik (tylko już z większą ilością składników) – sernik japoński – ja go przygotowałam z dodatkiem pomarańczy :D

Ps. Na samym dole –  pod przepisem – jest zdjęcie odpowiednio przygotowanej foremki :)

A jeśli chcecie sobie też zrobić takie truskawki w czekoladzie, to wystarczy dodać odrobinę więcej białej czekolady do rozpuszczenia, truskawki umyć, a następnie bardzo dokładnie osuszyć (do mokrej truskawki nie przyczepi się czekolada). W truskawki od strony szypułki wbijcie wykałaczkę, a następnie trzymając za nią zamoczcie truskawki w czekoladzie i odłóżcie je na talerzyk. Tak przygotowane truskawki schowajcie do lodówki, aby czekolada zastygła. Potem ostrożnie – za pomocą nożyka – odklejcie truskawki od talerzyka i ułóżcie na serniku :D

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne serniki.


sernik z 3 składników

sernik z białą czekoladą

delikatny sernik

sernik z trzech składników

puszysty sernik

Sernik z trzech składników przepis do druku

lekki sernik

Sernik z trzech składników

Wypieki Beaty
Przepis na delikatny i bardzo puszysty sernik zaledwie z trzech składników.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 20 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 12
Kalorie 256 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o średnicy około 22 cm.

Składniki
  

  • 200 g twarogu na serniki dobrego - tłustego (użyłam Piątnicę)
  • 200 g białej czekolady
  • 5 jajek (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie

Instrukcja
 

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - miseczkę z czekoladą postaw na garnku z gotującą się wodą - tak aby dno miseczki nie dotykało wody - rozpuszczoną czekoladę dokładnie wymieszaj i odstaw do delikatnego wystudzenia.
  • Żółtka dodaj do twarogu i krótko zmiksuj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, a w tym czasie zagotuj w czajniku wodę.
  • Dodaj czekoladę do twarogu i zmiksuj.
  • Ubite białka dodaj w dwóch porcjach do masy twarogowej i za każdym razem delikatnie wymieszaj całość - uważaj, aby masa nie straciła puszystości.
  • Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia - wytnij również długie paski i za pomocą odrobiny masła przyklej je do boków tortownicy. Owiń tortownicę 3-4 dużymi kawałkami folii aluminiowej (na dole pod przepisem jest zdjęcie mojej przygotowanej foremki).
  • Ostrożnie przelej masę do foremki i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw formę do drugiej większej formy, albo do blaszki i wlej gorącą wodę na dno większej formy.
  • Wstaw sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
  • Piecz sernik przez około godzinę, po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i podpiecz ciasto przez kolejne 20 minut.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i zostaw sernik w środku do ostudzenia.
  • Z ostudzonego sernika odepnij rant i delikatnie usuń papier do pieczenia, przenieś ostrożnie ciasto na talerz (możesz zostawić papier ze spodu, wtedy będzie łatwiej).
  • Przed podaniem udekoruj sernik cukrem pudrem i owocami.
  • Ciasto potem przechowuj w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 256kcalWeglowodany: 15.9gBiałko: 12.3gTłuszcz: 16g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!