Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik z trzech składników

Sernik z trzech składników

 

sernik czekoladowy

 

Jedliście już kiedyś, albo robiliście sernik z trzech składników?

Tak, tylko z trzech składników – z twarogu (i to z minimalnej jego ilości), białej czekolady i jajek.

Jak na tak mała ilość twarogu do sernika dodajemy sporo jajek i piany ubitej z białek.

Dzięki temu ciasto jest bardzo leciutkie, delikatne i puszyste – nawet ciężko utrzymać go w rękach 🙂

Ma to swoje minusy – aby sernik nie opadł i ładnie się trzymał trzeba go upiec w kąpieli wodnej – foremkę z ciastem należy kilkakrotnie owinąć folią aluminiową, a potem wstawić foremkę do drugiej większej formy lub blachy i wlać pomiędzy nie gorącą wodę.

Parująca w trakcie pieczenia woda powoduje, że sernik piecze się bardziej równomiernie, więc i jego rośnięcie przebiega łagodniej – zapobiega to późniejszemu opadaniu ciasta.

Ja go dodatkowo piekłam w niskiej temperaturze i potem zostawiłam do ostygnięcia w piekarniku.

Ogólnie – mimo sporej ilości białej czekolady ciasto wcale nie jest za słodkie, więc się nie przerażajcie 🙂

Sernik z trzech składników nie wymaga dodatkowego schładzania w lodówce już po upieczeniu, więc możecie go podać zraz po ostudzeniu.

Ze względu na jego delikatność wystarczy go już tylko oprószyć cukrem pudrem i dodać drobne świeże owoce – chociaż myślę, że odrobina bitej śmietany na pewno też tu nie zaszkodzi 🙂

Polecam wam również bardzo podobny sernik (tylko już z większą ilością składników) – sernik japoński – ja go przygotowałam z dodatkiem pomarańczy 😀

Ps. Na samym dole –  pod przepisem – jest zdjęcie odpowiednio przygotowanej foremki 🙂

A jeśli chcecie sobie też zrobić takie truskawki w czekoladzie, to wystarczy dodać odrobinę więcej białej czekolady do rozpuszczenia, truskawki umyć, a następnie bardzo dokładnie osuszyć (do mokrej truskawki nie przyczepi się czekolada). W truskawki od strony szypułki wbijcie wykałaczkę, a następnie trzymając za nią zamoczcie truskawki w czekoladzie i odłóżcie je na talerzyk. Tak przygotowane truskawki schowajcie do lodówki, aby czekolada zastygła. Potem ostrożnie – za pomocą nożyka – odklejcie truskawki od talerzyka i ułóżcie na serniku 😀

 

sernik z 3 składników

 

sernik z białą czekoladą

 

delikatny sernik

 

sernik z trzech składników

 

puszysty sernik

 

5 from 1 reviews
Sernik z trzech składników
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o średnicy około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasta
Ilość: 12
Składniki
  • 200 g dobrego twarogu na serniki (użyłam Piątnicę)
  • 200 g białej czekolady
  • 5 dużych jajek (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - miseczkę z czekoladą postaw na garnku z gotującą się wodą - tak aby dno miseczki nie dotykało wody - rozpuszczoną czekoladę dokładnie wymieszaj i odstaw do delikatnego wystudzenia.
  3. Żółtka dodaj do twarogu i krótko zmiksuj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, a w tym czasie zagotuj w czajniku wodę.
  5. Dodaj czekoladę do twarogu i zmiksuj.
  6. Ubite białka dodaj w dwóch porcjach do masy twarogowej i za każdym razem delikatnie wymieszaj całość - uważaj, aby masa nie straciła puszystości.
  7. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia - wytnij również długie paski i za pomocą odrobiny masła przyklej je do boków tortownicy. Owiń tortownicę 3-4 dużymi kawałkami folii aluminiowej (na dole pod przepisem jest zdjęcie mojej przygotowanej foremki).
  8. Ostrożnie przelej masę do foremki i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
  9. Wstaw formę do drugiej większej formy, albo do blaszki i wlej gorącą wodę na dno większej formy.
  10. Wstaw sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
  11. Piecz sernik przez około godzinę, po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i podpiecz ciasto przez kolejne 20 minut.
  12. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i zostaw sernik w środku do ostudzenia.
  13. Z ostudzonego sernika odepnij rant i delikatnie usuń papier do pieczenia, przenieś ostrożnie ciasto na talerz (możesz zostawić papier ze spodu, wtedy będzie łatwiej).
  14. Przed podaniem udekoruj sernik cukrem pudrem i owocami.
  15. Ciasto potem przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 256 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 15,9 g Błonnik: 0 g Białka: 12,3 g
 

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux