Sernik z trzech składników
Jedliście już kiedyś, albo robiliście sernik z trzech składników?
Tak, tylko z trzech składników – z twarogu (i to z minimalnej jego ilości), białej czekolady i jajek.
Jak na tak mała ilość twarogu do sernika dodajemy sporo jajek i piany ubitej z białek.
Dzięki temu ciasto jest bardzo leciutkie, delikatne i puszyste – nawet ciężko utrzymać go w rękach :)
Ma to swoje minusy – aby sernik nie opadł i ładnie się trzymał trzeba go upiec w kąpieli wodnej – foremkę z ciastem należy kilkakrotnie owinąć folią aluminiową, a potem wstawić foremkę do drugiej większej formy lub blachy i wlać pomiędzy nie gorącą wodę.
Parująca w trakcie pieczenia woda powoduje, że sernik piecze się bardziej równomiernie, więc i jego rośnięcie przebiega łagodniej – zapobiega to późniejszemu opadaniu ciasta.
Ja go dodatkowo piekłam w niskiej temperaturze i potem zostawiłam do ostygnięcia w piekarniku.
Ogólnie – mimo sporej ilości białej czekolady ciasto wcale nie jest za słodkie, więc się nie przerażajcie :)
Sernik z trzech składników nie wymaga dodatkowego schładzania w lodówce już po upieczeniu, więc możecie go podać zraz po ostudzeniu.
Ze względu na jego delikatność wystarczy go już tylko oprószyć cukrem pudrem i dodać drobne świeże owoce – chociaż myślę, że odrobina bitej śmietany na pewno też tu nie zaszkodzi :)
Polecam wam również bardzo podobny sernik (tylko już z większą ilością składników) – sernik japoński – ja go przygotowałam z dodatkiem pomarańczy :D
Ps. Na samym dole – pod przepisem – jest zdjęcie odpowiednio przygotowanej foremki :)
A jeśli chcecie sobie też zrobić takie truskawki w czekoladzie, to wystarczy dodać odrobinę więcej białej czekolady do rozpuszczenia, truskawki umyć, a następnie bardzo dokładnie osuszyć (do mokrej truskawki nie przyczepi się czekolada). W truskawki od strony szypułki wbijcie wykałaczkę, a następnie trzymając za nią zamoczcie truskawki w czekoladzie i odłóżcie je na talerzyk. Tak przygotowane truskawki schowajcie do lodówki, aby czekolada zastygła. Potem ostrożnie – za pomocą nożyka – odklejcie truskawki od talerzyka i ułóżcie na serniku :D

Sernik z trzech składników
Składniki
- 200 g dobrego twarogu na serniki (użyłam Piątnicę)
- 200 g białej czekolady
- 5 dużych jajek (użyłam rozmiar L) - białka i żółtka oddzielnie
Instrukcja
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - miseczkę z czekoladą postaw na garnku z gotującą się wodą - tak aby dno miseczki nie dotykało wody - rozpuszczoną czekoladę dokładnie wymieszaj i odstaw do delikatnego wystudzenia.
- Żółtka dodaj do twarogu i krótko zmiksuj.
- Białka ubij na sztywną pianę, a w tym czasie zagotuj w czajniku wodę.
- Dodaj czekoladę do twarogu i zmiksuj.
- Ubite białka dodaj w dwóch porcjach do masy twarogowej i za każdym razem delikatnie wymieszaj całość - uważaj, aby masa nie straciła puszystości.
- Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia - wytnij również długie paski i za pomocą odrobiny masła przyklej je do boków tortownicy. Owiń tortownicę 3-4 dużymi kawałkami folii aluminiowej (na dole pod przepisem jest zdjęcie mojej przygotowanej foremki).
- Ostrożnie przelej masę do foremki i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw formę do drugiej większej formy, albo do blaszki i wlej gorącą wodę na dno większej formy.
- Wstaw sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
- Piecz sernik przez około godzinę, po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i podpiecz ciasto przez kolejne 20 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i zostaw sernik w środku do ostudzenia.
- Z ostudzonego sernika odepnij rant i delikatnie usuń papier do pieczenia, przenieś ostrożnie ciasto na talerz (możesz zostawić papier ze spodu, wtedy będzie łatwiej).
- Przed podaniem udekoruj sernik cukrem pudrem i owocami.
- Ciasto potem przechowuj w lodówce.
Składniki Odżywcze
Siostra zrobiła kiedyś taki sernik i polała karmelem <3 Był naprawdę pyszny :D
Pyszny a taki prosty :)