Przepis na aksamitny sernik jak creme brulee

sernik creme brulee

Ten sernik przypominający creme brulee znalazłam na blogu Cioccolatogatto.

Ostatnio lubię wynajdywać różne, niestandardowe przepisy, a on pasuje do mojej kolekcji jak ulał :)

Sernik creme brulee jest dość słodki, delikatny i aksamitny w smaku, do tego bardzo waniliowy.

Przepyszny!

Jak zrobić ten sernik?

Proponuję wcześniej przygotować sobie krem angielski, który dodajemy do masy twarogowej.

Trzeba śmietanę kremówkę podgrzać z mlekiem i wanilią, a następnie zmiksować z żółtkami i gotować do zgęstnienia.

Tak przygotowany krem mocno schładzamy i potem miksujemy z twarogiem.

Dlatego lepiej krem przygotować dzień wcześniej.

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto.

Sernik creme brulee jest niezwykle aksamitny i leciutki. A do tego nie za mocno słodki.

Przepis jest na tortownicę 22 cm.

Ps. Polecam wam także inne przepisy na serniki z bloga :)


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.8 z 5 ocen
prosty sernik na spodzie z ciasteczek
sernik jak creme brulee

aksamitny sernik na spodzie z biszkoptów
lekki i pyszny sernik na spodzie z biszkoptów
aksamitny sernik z kremem angielskim
sernik brulee

A tu moje pierwsze zdjęcia tego sernika jeszcze z 2013 roku.

sernik creme brulee
sernik creme brule2
sernik creme brule3

Sernik creme brulee przepis do druku

sernik creme brulee

Sernik creme brulee

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny, aksamitny sernik z karmelizowanym cukrem na wierzchu.
4.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 15 minut
3 godz
Czas całkowity 5 godz 15 minut
Porcje 15
Kalorie 237 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.

Składniki
  

składniki spodu:

  • 125 g biszkoptów
  • 50 g masła roztopionego

krem angielski

składniki masy serowej:

Instrukcja
 

krem angielski

  • Śmietankę i mleko podgrzej z rozciętą laską wanilii.
  • Po kilku minutach możesz wyjąć laskę i wyciągnąć z niej nożem nasionka i dodać je do mleka.
  • Żółtka utrzyj mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Gorącą śmietankę z mlekiem wlej małym strumykiem do żółtek i dalej miksuj.
  • Następnie całość przelej do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Ściągnij krem z ognia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się kawałków laski wanilii i ewentualnych grudek.
  • Przełóż krem do pojemniczka, przykryj folią, tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw go do przestudzenia.

spód:

  • Biszkopty rozkrusz lub zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie razem wymieszaj (w razie konieczności dodaj więcej masła).
  • Wyklej masą ciasteczkową spód przygotowanej tortownicy.
  • Podpiecz spód w 170 stopniach przez 5 minut i ostudź.

wykonanie masy serowej:

  • Twaróg lekko zmiksuj, dodaj ostudzony krem i delikatnie połącz razem, dodaj pojedynczo białka (nieubite).
  • Całość przelej na podpieczony spód.
  • Piecz w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 125 stopni i piecz przez kolejne 60 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem i skarmelizuj go palnikiem, albo przy pomocy piekarnika (piekarnik rozgrzej na funkcji grilla, ciasto wstaw pod samą grzałkę i podpiekaj przez kilka minut – tylko do momentu aż cukier się rozpuści i zrumieni).

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 237kcalWeglowodany: 14gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!