Przepis na francuski deser creme brulee
Dziś trochę klasyki, czyli creme brulee – słynny francuski deser.
Ten deser to prosty krem zapiekany w piekarniku.
Przed podaniem deser posypujemy cukrem i go roztapiamy aż się skarmelizuje.
Najlepiej wykonać to palnikiem kulinarnym, ale jeśli nie macie go, to możecie wstawić deserki pod górną grzałkę i podpiec krótko – do stopienia cukru.
W oryginalnej wersji krem jest w waniliowym smaku, ale istnieją również inne wersje smakowe.
Ja postawiłam na tradycję i przygotowałam waniliowy krem :)
Francuski krem brulee jest prosty do wykonania, więc zachęcam wszystkich do jego samodzielnego przygotowania.
Z podanej porcji otrzymacie około 4 desery (robiłam w kokilkach o średnicy około 9 cm i napełniałam je do mniej więcej 2/3 wysokości).
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery.
Polecam wam między innymi deser creme caramel.
Creme brulee przepis do druku

Creme brulee
Składniki
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 żółtka
- 0,5 laski wanilii
- około 3 łyżki cukru (do smaku)
- 4 łyżki trzcinowego cukru (można ostatecznie użyć biały) - do roztopienia na deserze
Instrukcja
- Śmietanę kremówkę podgrzej z laską wanilii i cukrem.250 ml śmietany kremówki, 0,5 laski wanilii, około 3 łyżki cukru
- Pod koniec wyjmij wanilię, rozkrój ją, wyciągnij nasionka i dołóż je do śmietany.
- Gotuj śmietanę do momentu pojawienia się bąbelków przy krawędzi garnka.
- Wyłącz śmietanę.
- Żółtka roztrzep lekko trzepaczką - nie napowietrzaj ich za mocno.3 żółtka
- Wlej śmietanę wolnym strumyczkiem do żółtek i w trakcie mieszaj trzepaczką.
- Przelej masę przez sitko do przygotowanych kokilek.
- Piecz w 100 stopniach przez około 50 minut - poruszaj lekko kokilką aby sprawdzić, czy ściął się środek kremu - jeśli się rusza, to pozostaw creme brule jeszcze chwilę w piekarniku.
- Deser ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez około 5 godzin (najlepiej przez noc).
- Na wierzch kremu nasyp po łyżce cukru i rozpuść go palnikiem (jeśli go nie masz, to rozgrzej mocno górną grzałkę w piekarniki i podstaw bezpośrednio pod nią kokilki z kremem - pilnuj aby się nie przypaliło ! )4 łyżki trzcinowego cukru
- Podaj od razu, bo skorupka z karmelu z czasem zmięknie.