Dziś trochę klasyki, czyli creme brulee – słynny francuski deser.
W oryginalnej wersji jest w waniliowym smaku, ale istnieją również inne przepisy.
Ja postawiłam na tradycję :)
Creme brule jest prosty do wykonania, więc zachęcam wszystkich do jego samodzielnego przygotowania.
Z podanej porcji otrzymacie około 4 desery (robiłam w kokilkach o średnicy około 9 cm i napełniałam je do mniej więcej 2/3 wysokości).

Creme brule
Składniki
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 żółtka
- pól laski wanilii
- około 3 łyżki cukru (do smaku)
- 4 łyżki trzcinowego cukru (można ostatecznie użyć biały) - do roztopienia na deserze
Instrukcja
- Śmietanę kremówkę podgrzej z laską wanilii i cukrem.
- Pod koniec wyjmij wanilię, rozkrój ją, wyciągnij nasionka i dołóż je do śmietany.
- Gotuj śmietanę do momentu pojawienia się bąbelków przy krawędzi garnka.
- Wyłącz śmietanę.
- Żółtka roztrzep lekko trzepaczką - nie napowietrzaj ich za mocno.
- Wlej śmietanę wolnym strumyczkiem do żółtek i w trakcie mieszaj trzepaczką.
- Przelej masę przez sitko do przygotowanych kokilek.
- Piecz w 100 stopniach przez około 50 minut - poruszaj lekko kokilką aby sprawdzić, czy ściął się środek kremu - jeśli się rusza, to pozostaw creme brule jeszcze chwilę w piekarniku.
- Deser ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez około 5 godzin (najlepiej przez noc).
- Na wierzch kremu nasyp po łyżeczce cukru i rozpuść go palnikiem (jeśli go nie masz, to rozgrzej mocno górną grzałkę w piekarniki i podstaw bezpośrednio pod nią kokilki z kremem - pilnuj aby się nie przypaliło ! )
- Podaj od razu, bo skorupka z karmelu z czasem zmięknie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] na tradycyjne creme brulee już był u mnie na blogu, teraz chcę podzielić się przepisem na mini tarty creme brulee […]
Ojeej, zrobilam, podalam znajomym i byli zachwyceni! Bede teraz robic ten deser czesciej :) Pyszne! Polecam ;)
Super :) wyprobuj rowniez inne przepisy :)
Mmm, uwielbiam :) Twój wygląda bosko :)
Śliczne masz te kokilki :)
Dzięki :) Również uwielbiam ten deser :)