Dziś trochę klasyki, czyli creme brulee – słynny francuski deser.

W oryginalnej wersji jest w waniliowym smaku, ale istnieją również inne przepisy.

Ja postawiłam na tradycję :)

Creme brule jest prosty do wykonania, więc zachęcam wszystkich do jego samodzielnego przygotowania.

Z podanej porcji otrzymacie około 4 desery (robiłam w kokilkach o średnicy około 9 cm i napełniałam je do mniej więcej 2/3 wysokości).

creme brulee1

creme brulee3

creme brulee5

Creme brule

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 4

Składniki
  

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • pól laski wanilii
  • około 3 łyżki cukru (do smaku)
  • 4 łyżki trzcinowego cukru (można ostatecznie użyć biały) - do roztopienia na deserze

Instrukcja
 

  • Śmietanę kremówkę podgrzej z laską wanilii i cukrem.
  • Pod koniec wyjmij wanilię, rozkrój ją, wyciągnij nasionka i dołóż je do śmietany.
  • Gotuj śmietanę do momentu pojawienia się bąbelków przy krawędzi garnka.
  • Wyłącz śmietanę.
  • Żółtka roztrzep lekko trzepaczką - nie napowietrzaj ich za mocno.
  • Wlej śmietanę wolnym strumyczkiem do żółtek i w trakcie mieszaj trzepaczką.
  • Przelej masę przez sitko do przygotowanych kokilek.
  • Piecz w 100 stopniach przez około 50 minut - poruszaj lekko kokilką aby sprawdzić, czy ściął się środek kremu - jeśli się rusza, to pozostaw creme brule jeszcze chwilę w piekarniku.
  • Deser ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez około 5 godzin (najlepiej przez noc).
  • Na wierzch kremu nasyp po łyżeczce cukru i rozpuść go palnikiem (jeśli go nie masz, to rozgrzej mocno górną grzałkę w piekarniki i podstaw bezpośrednio pod nią kokilki z kremem - pilnuj aby się nie przypaliło ! )
  • Podaj od razu, bo skorupka z karmelu z czasem zmięknie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!