Przepis na francuski deser creme brulee

Dziś trochę klasyki, czyli creme brulee – słynny francuski deser.

Ten deser to prosty krem zapiekany w piekarniku.

Przed podaniem deser posypujemy cukrem i go roztapiamy aż się skarmelizuje.

Najlepiej wykonać to palnikiem kulinarnym, ale jeśli nie macie go, to możecie wstawić deserki pod górną grzałkę i podpiec krótko – do stopienia cukru.

W oryginalnej wersji krem jest w waniliowym smaku, ale istnieją również inne wersje smakowe.

Ja postawiłam na tradycję i przygotowałam waniliowy krem :)

Francuski krem brulee jest prosty do wykonania, więc zachęcam wszystkich do jego samodzielnego przygotowania.

Z podanej porcji otrzymacie około 4 desery (robiłam w kokilkach o średnicy około 9 cm i napełniałam je do mniej więcej 2/3 wysokości).

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery.

Polecam wam między innymi deser creme caramel.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

creme brulee

creme brulee

creme brulee5

Creme brulee przepis do druku

creme brulee4

Creme brulee

Wypieki Beaty
Przepis na słynny francuski deser zapiekany w piekarniku.
5 z 1 oceny
Porcje 4

Składniki

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 0,5 laski wanilii
  • około 3 łyżki cukru (do smaku)
  • 4 łyżki trzcinowego cukru (można ostatecznie użyć biały) - do roztopienia na deserze

Instrukcja
 

  • Śmietanę kremówkę podgrzej z laską wanilii i cukrem.
    250 ml śmietany kremówki, 0,5 laski wanilii, około 3 łyżki cukru
  • Pod koniec wyjmij wanilię, rozkrój ją, wyciągnij nasionka i dołóż je do śmietany.
  • Gotuj śmietanę do momentu pojawienia się bąbelków przy krawędzi garnka.
  • Wyłącz śmietanę.
  • Żółtka roztrzep lekko trzepaczką - nie napowietrzaj ich za mocno.
    3 żółtka
  • Wlej śmietanę wolnym strumyczkiem do żółtek i w trakcie mieszaj trzepaczką.
  • Przelej masę przez sitko do przygotowanych kokilek.
  • Piecz w 100 stopniach przez około 50 minut - poruszaj lekko kokilką aby sprawdzić, czy ściął się środek kremu - jeśli się rusza, to pozostaw creme brule jeszcze chwilę w piekarniku.
  • Deser ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez około 5 godzin (najlepiej przez noc).
  • Na wierzch kremu nasyp po łyżce cukru i rozpuść go palnikiem (jeśli go nie masz, to rozgrzej mocno górną grzałkę w piekarniki i podstaw bezpośrednio pod nią kokilki z kremem - pilnuj aby się nie przypaliło ! )
    4 łyżki trzcinowego cukru
  • Podaj od razu, bo skorupka z karmelu z czasem zmięknie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!