Dyniowe pots de creme

Zaktualizowany: 2023 9 października
deser czekoladowy z puree z dyni

Przepis na krem czekoladowo-dyniowy

Zapraszam dziś na pyszny jesienny deser – dyniowe pots de creme. Pots de creme to pyszny francuski deser czekoladowy o konsystencji budyniu. Tu do kremu czekoladowego dodana jest dynia i korzenne przyprawy, aby uzyskać rewelacyjny jesienny deser. Spróbuj koniecznie!

deser dyniowe pots de creme

Dyniowe pots de creme przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i jednocześnie wyrafinowane desery, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

deser dyniowo-czekoladowy pots de creme

Dyniowe pots de creme przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny jesienny deser – krem czekoladowo-dyniowy o piernikowej nucie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 4
Kalorie 276 kcal
Wyposażenie
  • 4 kokilki lub nieduże miseczki żaroodporne
  • większa szczelna foremka do pieczenia
Składniki

składniki na dyniowe pots de creme

Instrukcja
 

Jak zrobić dyniowe pots de creme

  • Do rondelka przelej śmietanę kremówkę i mleko, dodaj cukier trzcinowy i przyprawę do piernika.
    180 ml śmietany kremówki, 60 ml mleka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
    dodawanie składników na pots de creme
  • Dodaj puree z dyni i wymieszaj dokładnie razem – podgrzewaj całość aż do zagotowania.
    ok 110 g puree z dyni
    dodawania puree z dyni do śmietanki
  • Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego posiekaną czekoladę – mieszaj aż czekolada się rozpuści.
    60 g czekolady gorzkiej
    dodawanie czekolady do rozpuszczenia
  • Żółtka wymieszaj trzepaczką.
    2 żółtka
    mieszanie żółtek do deseru dyniowo-czekoladowego
  • Wlej powoli i po trochu gorącą masę czekoladowo-dyniową – mieszaj w trakcie.
    dodawanie masy czekoladowej z dynią do żółtek
  • Przelej masę przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych większych kawałków dyni.
    przecieranie masy czekoladowej przez sitko
  • Na dno większej szczelnej foremki połóż kawałek ręcznika papierowego i ustaw kokilki – tak aby się nie dotykały.
  • Przelej do kokilek masę czekoladowo-dyniową.
    przelewanie masy czekoladowej do kokilek
  • Wlej do dużej foremki gorącą wodę – mniej więcej do połowy wysokości kokilek.
    nalewanie gorącej wody do foremki z deserami czekoladowymi
  • Przykryj foremkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (góra/dół) i piecz przez około 30 minut – ja pod koniec zdjęłam folię i podpiekłam deser przez jeszcze około 5 minut.
    dyniowe pots de creme przed pieczeniem
  • Deser ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem możesz krem udekorować dodatkowo bitą śmietaną albo czekoladą.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 276kcalWeglowodany: 17.4gTłuszcz: 20.8g
Słowa kluczowe deser czekoladowo-dyniowy, francuski deser, krem czekoladowy z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
deser czekoladowy z dynią

Krem czekoladowo-dyniowy – uwagi

Jesień to idealna pora na pyszne, rozgrzewające desery i comfort food. Mi się zawsze ta pora kojarzy z aromatycznym cynamonem i korzennymi przyprawami. Gorącą czekoladą i pachnącą szarlotką.

Od kilku lat piekę jesienią różne ciasta dyniowe, dziś mam dla Ciebie przepis na pyszny deser dyniowy, a dokładnie na krem czekoladowo-dyniowy we francuskim stylu.

Ten przepis na pots de creme wypatrzyłam na blogu Love & Olive Oil i tak mi się spodobał, że resztki mojego puree z dyni, które zostały mi po upieczeniu najlepszego ciasta dyniowego wykorzystałam do tego właśnie deseru.

Co to jest „pots de creme”?

Pots de creme, to w dosłownym tłumaczeniu „garnki z kremem/śmietanką”. To tradycyjny francuski deser czekoladowy o konsystencji budyniu. Tylko tu krem czekoladowy jest zapiekany w kąpieli wodnej i po upieczeniu schładzany w lodówce.

czekoladowy deser z dynią

Lista składników i zamienników do deseru dyniowego

W tej jesiennej wersji deseru do masy czekoladowej dodane jest puree z dyni i korzenna przyprawa do piernika.

Poza tym mamy tu zwykłe i bardzo podstawowe składniki:

  • śmietana kremówka – ja tu użyłam śmietanę 30% z kartonika – może też być śmietana 36% – tylko wtedy deser będzie miał trochę większą kaloryczność.
  • mleko – u mnie mleko krowie 1,5% – w sumie mleko i śmietanka mają mieć pojemność jednej szklanki
  • czekolada – oryginalnie jest tu użyta gorzka czekolada dobrej jakości i ja też użyłam gorzką czekoladę, bo lubię jej głęboki smak w deserach.
  • cukier trzcinowy – tu użyłam jedynie 2 łyżki cukru – jeśli lubisz bardziej słodkie desery, to dodaj odrobinę więcej cukru (deser jest mało słodki), albo część czekolady zastąp słodszą mleczną czekoladą
  • puree z dyni – polecam puree z dyni hokkaido, które zwykle jest dość gęste i mało wodniste, zobacz mój wpis o puree z dyni, gdzie znajdziesz również krótki filmik, z przygotowań takiego puree.
  • przyprawa do piernika – do deseru dodałam trochę przyprawy, aby nadać mu głębszego smaku, pamiętaj o użyciu przyprawy dobrej jakości – sprawdź czy Twoja przyprawa nie ma w składzie mąki! Ja polecam przygotowanie domowej przyprawy do piernika i używanie jej wszędzie tam, gdzie jest potrzebna.
krem czekoladowo-dyniowy

Jak zrobić krem czekoladowo-dyniowy – wskazówki

Samo przygotowanie deseru dyniowego nie jest bardzo trudne, ani czasochłonne.

Trzeba najpierw podgrzać razem kremówkę, mleko, cukier, przyprawę i puree z dyni i gdy będą gorące dodać posiekaną czekoladę.

Gorącą masą zalewamy roztrzepane żółtka i przelewamy całość przez gęste sito.

Deser pieczemy w kąpieli wodnej, więc kokilki należy ustawić w większej i szczelnej foremce, do której nalewamy gorącą wodę – do poziomu około 1/2 wysokości kokilek. Tak formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy.

Deser jest gotowy, gdy krem wygląda na ścięty, ale środek jest jeszcze troszkę „ruchomy”. Dyniowe pots de creme studzimy i chowamy do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziły.

Ja swój deser po schłodzeniu udekorowałam bitą śmietaną, czekoladową posypką oraz świeżymi owocami. W takiej postaci ten deser dyniowy tak pięknie się prezentował, że mógłby być ozdobą każdego słodkiego stołu!

Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj znać w komentarzu jak Ci smakował taki jesienny deser dyniowy.

deser czekoladowy pots de creme
deser czekoladowy z dynią i owocami

Polecane przepisy na francuskie desery

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne francuskie desery i słodkości. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 9 października

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na czekoladowy deser dyniowy

Zapraszam na przepyszny, prosty i jednocześnie zachwycający deser będący połączeniem kuchni francuskiej i amerykańskiej. Tu tradycyjny francuski deser czekoladowy - pots de creme połączony jest z popularną w Stanach Zjednoczonych dynią i przyprawą do piernika. To razem tworzy niezwykle apetyczny deser idealny na jesienne dni. Deser pięknie się prezentuje, a głęboki i mocno czekoladowy smak zachwyci każdego wielbiciela czekolady. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku oraz ze zdjęciami z przygotowania i filmem. Z moimi wskazówkami przygotowanie deseru z dyni uda się bez żadnych problemów!