Makaroniki żurawinowe
Przepis na żurawinowe makaroniki świąteczne
Zapraszam na bożonarodzeniowe makaroniki żurawinowe z kremem z żurawinami. Jeśli mieliście zawsze wielką ochotę na upiec makaroniki, ale się baliście, albo wam nie wychodziły, to spróbujcie ten przepis na słynne francuskie ciasteczka migdałowe. Wymaga on trochę precyzji, ale za to efekt gwarantowany. Zobaczcie więc jak zrobić makaroniki z kremem i przygotujcie je na święta.
Spis treści
Makaroniki żurawinowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na pyszne makaroniki w świątecznym wydaniu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Makaroniki żurawinowe przepis
Składniki
składniki na makaroniki:
- 150 g migdałów (zmielonych (najlepiej blanszowanych))
- 150 g cukru pudru
- 120 g białek ((podzielone na porcje 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej)
- 185 g cukru kryształu (drobnego (podzielone na 150 g + 35 g))
- 50 ml wody
- czerwony barwnik w paście/żelu (opcjonalnie )
składniki na krem żurawinowy do makaroników
- 250 g serka mascarpone
- około 100 g żurawiny ( mrożonej lub świeżej (można mniej))
- około 2 łyżki cukru pudru (- do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić makaroniki:
- Mielone migdały i cukier puder zmiksuj razem w malakserze, aż się dobrze połączą.150 g migdałów, 150 g cukru pudru
- Przesiej mieszankę przez bardzo drobne sitko usuwając wszelkie większe kawałki migdałów (w to miejsce dosyp nowych, zmielonych – ja dosypałam łyżkę migdałów).
- Dodaj 60 g białek (takich nie ubitych), dokładnie wymieszaj.120 g białek
- Teraz możesz dodać barwnik jeśli go używasz – aby był intensywny kolor musisz dać go sporo – polecam barwnik w żelu.czerwony barwnik w paście/żelu
- W misie miksera umieść pozostałe 60 g białek i przygotuj 35 g cukru.185 g cukru kryształu
- W małym garnuszku umieść 150 g cukru i 50 ml wody.50 ml wody
- Wymieszaj i zagotuj.
- W garnuszku umieść termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika bez mieszania do osiągnięcia na nim temperatury 118º .
- Gdy syrop osiągnie temperaturę 100º C zacznij ubijać przygotowane białka.
- Gdy białka będą ubite, to zmniejsz obroty, wsyp cukier i zmiksuj aż białka będą gęste i lśniące.
- Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnij go z palnika i powoli, cienką strużką wlej syrop cukrowy do ubijanych białek – podczas tej czynności zmniejsz obroty miksera i zwiększ je ponownie, gdy wlejesz cały syrop.
- Kontynuuj miksowanie przez kolejne 5 – 8 minut – do wystudzenia bezy.
- Gotową włoską bezę dodaj w trzech porcjach do przygotowanej masy migdałowej – za każdym razem dokładnie wymieszaj masy. Wraz z mieszaniem masa będzie się robić coraz rzadsza. Przestań mieszać, gdy masa będzie spływać z łyżki gęstą wstążką.
- Przełóż masę do worka cukierniczego z okrągłą końcówką lub z obciętym rogiem.
- Trzymając worek prostopadle do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskaj ciasteczka o średnicy maksymalnej 3 cm – zachowaj odstępy, bo ciasteczka lekko się rozleją.
- Wyciśnięte ciasteczka odstaw (bez przykrycia) do przeschnięcia – zajmie to około pół godziny (jeśli wierzch ciastka po dotknięciu palcem nie będzie się lepił, to oznacza, że można piec makaroniki).
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (na funkcji termoobieg) i piecz ciasteczka przez około 15 minut.
- Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij z papieru.
Jak zrobić krem żurawinowy
- Żurawiny zmiksuj z cukrem pudrem.około 100 g żurawiny
- Dodaj mus do serka mascarpone i krótko zmiksuj – dosłodź do smaku.250 g serka mascarpone, około 2 łyżki cukru pudru
- Kremem przełóż ciasteczka.
Prywatne
Makaroniki z żurawiną – uwagi
Zawsze podziwiałam na zdjęciach makaroniki – szczególnie te w fantazyjnych kolorach:)
Sama ciągle obawiałam się ich upieczenia – opisy z reguły wystraszały swoją długością, niezbędną precyzją i wieloma „trzeba” (jakoś wszelkie „trzeba” w przepisach nie są dla mnie świętością – np. jeszcze nigdy nie piekłam sernika ze składników „w pokojowej temperaturze”, bo po prostu nie mam czasu na specjalne ogrzewanie produktów, lub czekanie aż się ogrzeją – sernik robię zawsze z produktów wyciąganych z lodówki lub z szafki – w przypadku sypkich – tajemnicą jest krótkie miksowanie i temperatura pieczenia).
Trochę odbiegłam od tematu ;) ale wracając do makaroników, to powiem tak „nie taki diabeł straszny, jak go malują” :)
Faktycznie niezbędna jest tu precyzja i odmierzanie składników, ale w sumie przygotowuje się je dość szybko.
Jak zrobić makaroniki – wskazówki
Ja swoje makaroniki żurawinowe przygotowywałam pod „dyktando” Dorotki z Moich Wypieków i myślę, że wyszły mi fajnie (co prawda chciałam bardziej czerwone ciasteczka, ale teraz już wiem, że barwnika trzeba dać bardzo dużo (nie widać tego po zdjęciach, ale moje makaroniki wyszły mi różowe – a miały być czerwone ;)), a do mielenia migdałów lepiej użyć migdały blanszowane, gdyż te ze skórkami przyciemniają ciastka).
Te makaroniki przygotowane są na bazie bezy włoskiej, czyli bezy z dodatkiem syropu cukrowego. Aby zrobić syrop cukrowy będziecie potrzebować termometr cukierniczy. Do tego powinniście dość precyzyjnie odmierzyć wszystkie składniki.
Jeśli nie macie takiego termometru, albo trochę przerasta was wykonanie bezy włoskiej, to możecie przygotować makaroniki na bezie zwykłej. Takie makaroniki są prostsze do zrobienia i szybsze. Na blogu znajdziecie przepis na makaroniki wielkanocne przygotowane właśnie tą szybszą metodą. Możecie sprawdzić, która z metod wykonania makaroników będzie dla was lepsza.
Jakie składniki potrzebne są do makaroników?
Podstawowe składniki makaroników to migdały, białka i cukier.
Migdały możecie kupić już mielone, albo możecie je zmielić samodzielnie w domu.
Po wykorzystaniu białek zostaną wam żółtka. Jeśli nie wiecie, co z nimi zrobić, to polecam wam pyszny drożdżowy makowiec zawijany przygotowany na żółtkach :) W ten sposób będziecie mieć dwa pyszne wypieki na Boże Narodzenie.
Z podanej porcji otrzymacie około 30 gotowych (złożonych ciasteczek).
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasteczka – na pewno znajdziecie tu coś fajnego dla siebie.
Polecane przepisy na francuskie ciasteczka
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na lekkie ciasteczka migdałowe idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na makaroniki z kremem
Przygotujcie razem ze mną tradycyjne francuskie makaroniki, czyli delikatne bezowe ciasteczka z migdałami. Te małe słodkości przekładane są różnymi kremami, a ja z racji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia przełożyłam je kremem żurawinowym. Dzięki temu słodkie makaroniki zyskały lekki kwaskowaty smak, który świetnie się skomponował z migdałowymi ciasteczkami bezowymi. Makaroniki żurawinowe stały się tym samym idealnym świątecznym deserem. Te słynne ciasteczka z charakterystyczną "stopką" to również idealny prezent. Zapakujcie je w ozdobne opakowanie i podarujcie komuś specjalnemu, na pewno się ucieszy z takiego słodkiego prezentu :)
Jak przygotować makaroniki?
Zobaczcie mój bardzo dokładny przepis krok po kroku na makaroniki i sprawdźcie jak zrobić makaroniki na bezie włoskiej. Te makaroniki wymagają posiadania wagi kuchennej i termometru kuchennego. Przepis jest bardzo precyzyjny i wymaga odmierzania składników. Za to jeśli zrobicie wszystko ściśle wg przepisu, to gwarantuję, że otrzymacie przepyszne makaroniki, którymi zachwycicie wszystkich. Wykonanie makaroników potrafi sprawić problemy, ale jeśli będziecie uważni i dokładni, to upieczecie idealne makaroniki. Sprawdźcie również jak zrobić krem do makaroników, aby smakowały jak najlepiej. Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na Boże Narodzenie, gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na słodkie wypieki i nie tylko.