Przepis na ciastka magdalenki o pomarańczowym smaku

Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka w kształcie muszli.

Ciasteczka pieczone są z ciasta biszkoptowego, więc są lekkie i puszyste.

Swoje magdalenki zaromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową.

Świetnie sprawdzi się też skórka z cytryny.

Ciasteczka magdalenki piecze się w specjalnych foremkach o kształcie muszli, ale jeśli takich nie macie, to równie dobrze możecie upiec je w foremkach do babeczek :)

Magdalenki pomarańczowe są proste w przygotowaniu i jeśli lubicie ciastka biszkoptowe, to przypadną wam do gustu.

Przy okazji zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka, polecam wam również magdalenki bananowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

magdalenki pomarańczowe

magdalenki pomarańczowe

magdalenki_5

magdalenki_7

Magdalenki pomarańczowe przepis do druku

magdalenki 1

Magdalenki pomarańczowe

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i puszyste biszkoptowe magdalenki o pomarańczowym aromacie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut

Składniki

  • 2 białka z jajek rozmiar L
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 65 g cukru (1/3 szklanki)
  • 60 g mąki (1/2 szklanki)
  • 50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • skórka starta z jednej małej pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej - opcjonalnie

Instrukcja
 

  • Białka ubij ze szczyptą soli.
    2 białka
  • Pod koniec dodaj do białek cukier i miksuj aż białka będą gęste, białe i lśniące.
    65 g cukru
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    2 żółtka
  • Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej.
    60 g mąki
  • Delikatnie wmieszaj mąkę do jajek, dodaj masło, skórkę z pomarańczy i ewentualnie wodę pomarańczową - delikatnie wymieszaj.
    50 g masła, skórka, 1 łyżeczka wody pomarańczowej
  • Nałóż ciasto do foremki do magdalenek - ewentualnie do przygotowanych foremek (dobrze je wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną mąki).
  • Piecz w 190 stopniach (tryb góra-dół) przez około 7-14 minut - zależnie od wielkości foremek.
  • Po upieczeniu ciastka przestudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!