Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka w kształcie muszli.

Ciasteczka pieczone są z ciasta biszkoptowego, więc są lekkie i puszyste.

Swoje magdalenki zaromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową. Świetnie sprawdzi się też skórka z cytryny.

Ciasteczka piecze się w specjalnych foremkach o kształcie muszli, ale jeśli takich nie macie, to równie dobrze możecie upiec je w foremkach do babeczek :)

Magdalenki są proste w przygotowaniu i jeśli lubicie ciastka biszkoptowe, to przypadną wam do gustu.

magdalenki_2

magdalenki_3

magdalenki_5

magdalenki_7

 

 

Magdalenki pomarańczowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Białka ubij ze szczyptą soli.
  • Pod koniec dodaj do białek cukier i miksuj aż białka będą gęste, białe i lśniące.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej.
  • Delikatnie wmieszaj mąkę do jajek, dodaj masło, skórkę z pomarańczy i ewentualnie wodę pomarańczową - delikatnie wymieszaj.
  • Nałóż ciasto do foremki do magdalenek - ewentualnie do przygotowanych foremek (dobrze je wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną mąki).
  • Piecz w 190 stopniach przez około 7-14 minut - zależnie od wielkości foremek.
  • Po upieczeniu ciastka przestudź i posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracją był ten przepis.