Przepis na urocze makaroniki wielkanocne

zajączki makaronikowe


Co powiecie na takie makaroniki wielkanocne w apetycznych pastelowych kolorach i w kształcie zajączków, tudzież króliczków?

Powiem jedno – wyglądają wręcz rozkosznie, wiosennie i apetycznie :)

A do tego – jak to makaroniki są przepyszne.

Ale to w sumie okazało się ich największą wadą – ja sama – SAMA – zeżarłam prawie wszystkie ciasteczka – mąż się załapał ledwie na kilka i tak samo córka.

Porcję syna zjadałam bez mrugnięcia okiem ;)

Makaroniki są słodkie – jak to makaroniki, ale przez swój mały rozmiar i delikatność same znikają, a że do pogryzienia jest niewiele, to się sięga po następny i następny, i następny ….

Także ten tego – czujcie się ostrzeżeni.

Makaroniki wielkanocne pieczecie na własną odpowiedzialność i najlepiej zamknijcie je od razu na jakąś kłódkę, albo do Wielkanocy nie doczekają ;)

Aby uzyskać ładne kolory musicie użyć mielone blanszowane migdały – jeśli będą mielone ze skórką, wtedy makaroniki już na starcie będą miały kolor beżowy.

Ja przed zabarwieniem ciasta odlałam troszkę, aby mieć biały kolor, do reszty dodałam odrobinę barwnika w żelu.

Co do kształtu króliczków, to ich wykonanie jest banalnie proste.

Najpierw wyciskacie nieduże kółko z ciasta, a potem dorabiacie mu uszy – możecie na uszach zrobić białe środki, a w części tylnej zrobić biały okrągły ogonek :)

Makaroniki przełożyłam kremem truskawkowym, ale kiedyś robiłam krem żurawinowy do makaroników bożonarodzeniowych i też był pyszny :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

makaroniki wielkanocne

ciasteczka na wielkanoc

francuskie makaroniki

ciasteczka makaroniki

ciasteczka migdałowe

francuskie makaroniki

Makaroniki wielkanocne przepis do druku

makaroniki na wielkanoc

Makaroniki wielkanocne

Wypieki Beaty
Przepis na urocze makaroniki jak króliczki przekładane kremem truskawkowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Porcje 4

Składniki

makaroniki:

  • 100 g białek (trzymanych przez przynajmniej kilka godzin na zewnątrz lodówki)
  • 50 g cukru
  • 120 g migdałów zmielonych blanszowanych
  • 200 g cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy

krem truskawkowy:

Instrukcja
 

makaroniki:

  • Białka zmiksuj aż będą puszyste, dodaj zwykły cukier (50 g) i miksuj aż białka będą białe i lśniąca, a cały cukier się rozpuści.
    100 g białek, 50 g cukru
  • Zmielone migdały zmiksuj razem z cukrem pudrem, a następnie przesiej przez gęste sito.
    120 g migdałów, 200 g cukru pudru
  • Dodaj w dwóch porcjach migdały do białek i mieszaj łopatką, aż ciasto będzie gładkie i aksamitne.
  • Odłóż 2 łyżki ciasta, a do reszty dodaj odrobinę niebieskiego barwnika, wymieszaj dokładnie.
    niebieski barwnik spożywczy
  • Przełóż obydwie części ciasta do worków cukierniczych.
  • Na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj nieduże ciasteczka - tak około 2 cm średnicy, na co drugim dorób z ciasta uszy.
  • W uszach zrób białe środki, a na zwykłych okrągłych zrób białe okrągłe ogonki.
  • Blachy z makaronikami pozostaw do wyschnięcia - zależnie od wilgotności w mieszkaniu zajmie to 30-60 minut (ciasteczka przy dotyku nie mogą się kleić).
  • Wysuszone ciasteczka piecz w 150 stopniach (góra-dół) przez około 8-10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij ciastka z blachy - gdyby się kleiły to delikatnie podważ je nożem.

krem:

  • Dżem truskawkowy podgrzej krótko w rondelku - tylko tyle, aby stał się lekko płynny.
    4 łyżki dżemu
  • Dżem od razu przetrzyj przez gęste sitko i dodaj do serka mascarpone - zmiksuj razem.
    125 serka mascarpone
  • Możesz też dodać trochę różowego barwnika jeśli chcesz mieć mocniejszy kolor.
  • Krem schłodź w lodówce aż będzie gęsty.
  • Kremem przełóż makaroniki.
  • Na króliczkach namaluj czarnym barwnikiem w żelu oczy i udekoruj np. cukierkowymi kwiatkami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

makaroniki wielkanocne