zajączki makaronikowe

Przepis na urocze makaroniki wielkanocne

Dziś mam dla Was wyjątkowe makaroniki wielkanocne w kształcie uroczych zajączków i w pięknych pastelowych kolorach!

Takie makaroniki to idealna propozycja dla tych, którzy kochają słodkie wypieki i chcą wyczarować na swoim stole klimat wiosny i świąt. Delikatne migdałowe ciasteczka przełożone są lekkim kremem truskawkowym, który idealnie łączy się z makaronikami. Kolorowe, pastelowe odcienie dodają tym makaronikom jeszcze więcej uroku i zachęcają do spróbowania każdego z nich. Idealne jako słodka przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do świątecznego stołu. Gorąco polecam!

makaroniki wielkanocne

Makaroniki wielkanocne przepis krok po kroku

Jeśli lubisz makaroniki i masz trochę czasu, to na te święta przygotuj takie niezwykłe i bardzo urocze małe makaroniki w pastelowych kolorach. Będą ozdobą każdego stołu!

makaroniki na wielkanoc

Makaroniki wielkanocne przepis

Wypieki Beaty
Przepis na urocze makaroniki jak króliczki przekładane kremem truskawkowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na makaroniki:

  • 100 g białek ((trzymanych przez przynajmniej kilka godzin na zewnątrz lodówki))
  • 50 g cukru
  • 120 g migdałów (zmielonych blanszowanych )
  • 200 g cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy

składniki na krem truskawkowy do makaroników

Instrukcja
 

Jak zrobić makaroniki krok po kroku

  • Białka zmiksuj aż będą puszyste, dodaj zwykły cukier (50 g) i miksuj aż białka będą białe i lśniąca, a cały cukier się rozpuści.
    100 g białek, 50 g cukru
  • Zmielone migdały zmiksuj razem z cukrem pudrem, a następnie przesiej przez gęste sito.
    120 g migdałów, 200 g cukru pudru
  • Dodaj w dwóch porcjach migdały do białek i mieszaj łopatką, aż ciasto będzie gładkie i aksamitne.
  • Odłóż 2 łyżki ciasta, a do reszty dodaj odrobinę niebieskiego barwnika, wymieszaj dokładnie.
    niebieski barwnik spożywczy
  • Przełóż obydwie części ciasta do worków cukierniczych.
  • Na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj nieduże ciasteczka – tak około 2 cm średnicy, na co drugim dorób z ciasta uszy.
  • W uszach zrób białe środki, a na zwykłych okrągłych zrób białe okrągłe ogonki.
  • Blachy z makaronikami pozostaw do wyschnięcia – zależnie od wilgotności w mieszkaniu zajmie to 30-60 minut (ciasteczka przy dotyku nie mogą się kleić).
  • Wysuszone ciasteczka piecz w 150 stopniach (góra-dół) przez około 8-10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij ciastka z blachy – gdyby się kleiły to delikatnie podważ je nożem.

Jak zrobić krem do makaroników

  • Dżem truskawkowy podgrzej krótko w rondelku – tylko tyle, aby stał się lekko płynny.
    4 łyżki dżemu
  • Dżem od razu przetrzyj przez gęste sitko i dodaj do serka mascarpone – zmiksuj razem.
    125 serka mascarpone
  • Możesz też dodać trochę różowego barwnika jeśli chcesz mieć mocniejszy kolor.
  • Krem schłodź w lodówce aż będzie gęsty.
  • Kremem przełóż makaroniki.
  • Na króliczkach namaluj czarnym barwnikiem w żelu oczy i udekoruj np. cukierkowymi kwiatkami :)
Prywatne
Słowa kluczowe makaroniki z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka na wielkanoc

Pastelowe makaroniki na Wielkanoc – uwagi

Co powiecie na takie makaroniki wielkanocne w apetycznych pastelowych kolorach i w kształcie zajączków, tudzież króliczków?

Powiem jedno – wyglądają wręcz rozkosznie, wiosennie i apetycznie :)

A do tego – jak to makaroniki są przepyszne.

Ale to w sumie okazało się ich największą wadą – ja sama – SAMA – zeżarłam prawie wszystkie ciasteczka – mąż się załapał ledwie na kilka i tak samo córka.

Porcję syna zjadałam bez mrugnięcia okiem ;)

Makaroniki są słodkie – jak to makaroniki, ale przez swój mały rozmiar i delikatność same znikają, a że do pogryzienia jest niewiele, to się sięga po następny i następny, i następny ….

Także ten tego – czujcie się ostrzeżeni.

Makaroniki wielkanocne pieczecie na własną odpowiedzialność i najlepiej zamknijcie je od razu na jakąś kłódkę, albo do Wielkanocy nie doczekają ;)

Aby uzyskać ładne kolory musicie użyć mielone blanszowane migdały – jeśli będą mielone ze skórką, wtedy makaroniki już na starcie będą miały kolor beżowy.

Ja przed zabarwieniem ciasta odlałam troszkę, aby mieć biały kolor, do reszty dodałam odrobinę barwnika w żelu.

Co do kształtu króliczków, to ich wykonanie jest banalnie proste.

Najpierw wyciskacie nieduże kółko z ciasta, a potem dorabiacie mu uszy – możecie na uszach zrobić białe środki, a w części tylnej zrobić biały okrągły ogonek :)

Makaroniki przełożyłam kremem truskawkowym, ale kiedyś robiłam krem żurawinowy do makaroników bożonarodzeniowych i też był pyszny :)


francuskie makaroniki
ciasteczka makaroniki
ciasteczka migdałowe
francuskie makaroniki
makaroniki wielkanocne

Polecane przepisy na ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz jeszcze innych inspirujących przepisów na ciasta wielkanocne, to koniecznie zobacz moje propozycje. Tu na szybko podrzucam Ci trzy z nich: