Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Makaroniki wielkanocne

Makaroniki wielkanocne

 

zajączki makaronikowe

 

Co powiecie na takie makaroniki wielkanocne w apetycznych pastelowych kolorach i w kształcie zajączków, tudzież króliczków?

Powiem jedno – wyglądają wręcz rozkosznie, wiosennie i apetycznie 🙂

A do tego – jak to makaroniki są przepyszne.

Ale to w sumie okazało się ich największą wadą – ja sama – SAMA – zeżarłam prawie wszystkie ciasteczka – mąż się załapał ledwie na kilka i tak samo córka. Porcję syna zjadałam bez mrugnięcia okiem 😉

Makaroniki są słodkie – jak to makaroniki, ale przez swój mały rozmiar i delikatność same znikają, a że do pogryzienia jest niewiele, to się sięga po następny i następny, i następny ….

Także ten tego – czujcie się ostrzeżeni.

Makaroniki wielkanocne pieczecie na własną odpowiedzialność i najlepiej zamknijcie je od razu na jakąś kłódkę, albo do Wielkanocy nie doczekają 😉

Aby uzyskać ładne kolory musicie użyć mielone blanszowane migdały – jeśli będą mielone ze skórką, wtedy makaroniki już na starcie będą miały kolor beżowy.

Co do kształtu króliczków, to ich wykonanie jest banalnie proste – ja przed zabarwieniem ciasta odlałam troszkę, aby mieć biały kolor, do reszty dodałam odrobinę barwnika w żelu.

Najpierw wyciskacie nieduże kółko z ciasta, a potem dorabiacie mu uszy – możecie na uszach zrobić białe środki, a w części tylnej zrobić biały okrągły ogonek 🙂

Makaroniki przełożyłam kremem truskawkowym, ale kiedyś robiłam krem żurawinowy do makaroników bożonarodzeniowych i też był pyszny 🙂

 

makaroniki wielkanocne

 

ciasteczka na wielkanoc

 

francuskie makaroniki

 

ciasteczka makaroniki

 

ciasteczka migdałowe

 

francuskie makaroniki

 

Makaroniki wielkanocne
 
Autor:
Składniki
makaroniki:
  • 100 g białek (trzymanych przez przynajmniej kilka godzin na zewnątrz lodówki)
  • 50 g cukru
  • 120 g zmielonych blanszowanych migdałów
  • 200 g cukru pudru
krem truskawkowy:
  • 125 serka mascarpone
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • opcjonalnie różowy barwnik spożywczy
Wykonanie
makaroniki:
  1. Białka zmiksuj aż będą puszyste, dodaj zwykły cukier (50 g) i miksuj aż białka będą białe i lśniąca, a cały cukier się rozpuści.
  2. Zmielone migdały zmiksuj razem z cukrem pudrem, a następnie przesiej przez gęste sito.
  3. Dodaj w dwóch porcjach migdały do białek i mieszaj łopatką, aż ciasto będzie gładkie i aksamitne.
  4. Odłóż 2 łyżki ciasta, a do reszty dodaj odrobinę niebieskiego barwnika, wymieszaj dokładnie.
  5. Przełóż obydwie części ciasta do worków cukierniczych.
  6. Na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj nieduże ciasteczka - tak około 2 cm średnicy, na co drugim dorób z ciasta uszy.
  7. W uszach zrób białe środki, a na zwykłych okrągłych zrób białe okrągłe ogonki.
  8. Blachy z makaronikami pozostaw do wyschnięcia - zależnie od wilgotności w mieszkaniu zajmie to 30-60 minut (ciasteczka przy dotyku nie mogą się kleić).
  9. Wysuszone ciasteczka piecz w 150 stopniach przez około 8-10 minut.
  10. Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij ciastka z blachy - gdyby się kleiły to delikatnie podważ je nożem.
krem:
  1. Dżem truskawkowy podgrzej krótko w rondelku - tylko tyle, aby stał się lekko płynny.
  2. Dżem od razu przetrzyj przez gęste sitko i dodaj do serka mascarpone - zmiksuj razem.
  3. Możesz też dodać trochę różowego barwnika jeśli chcesz mieć mocniejszy kolor.
  4. Krem schłódź w lodówce aż będzie gęsty.
  5. Kremem przełóż makaroniki.
  6. Na króliczkach namaluj czarnym barwnikiem w żelu oczy i udekoruj np. cukierkowymi kwiatkami 🙂
 

 

makaroniki wielkanocne

Related Post

Reklama

  • Anna

    Pani Beato, gratulacje! …po tych makaronikach widać ile doświadczenia nabyła Pani „na blogowej drodze” 🙂 ciasteczka jak z obrazka 🙂 pozdrawiam:)

    • Dziękuję bardzo Aniu 🙂 pozdrawiam, Beata

  • Jakie urocze <3 Kiedyś na pewno w końcu zrobimy własne makaroniki 😀

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux