Makaroniki wielkanocne

 

zajączki makaronikowe

 

Co powiecie na takie makaroniki wielkanocne w apetycznych pastelowych kolorach i w kształcie zajączków, tudzież króliczków?

Powiem jedno – wyglądają wręcz rozkosznie, wiosennie i apetycznie :)

A do tego – jak to makaroniki są przepyszne.

Ale to w sumie okazało się ich największą wadą – ja sama – SAMA – zeżarłam prawie wszystkie ciasteczka – mąż się załapał ledwie na kilka i tak samo córka. Porcję syna zjadałam bez mrugnięcia okiem ;)

Makaroniki są słodkie – jak to makaroniki, ale przez swój mały rozmiar i delikatność same znikają, a że do pogryzienia jest niewiele, to się sięga po następny i następny, i następny ….

Także ten tego – czujcie się ostrzeżeni.

Makaroniki wielkanocne pieczecie na własną odpowiedzialność i najlepiej zamknijcie je od razu na jakąś kłódkę, albo do Wielkanocy nie doczekają ;)

Aby uzyskać ładne kolory musicie użyć mielone blanszowane migdały – jeśli będą mielone ze skórką, wtedy makaroniki już na starcie będą miały kolor beżowy.

Co do kształtu króliczków, to ich wykonanie jest banalnie proste – ja przed zabarwieniem ciasta odlałam troszkę, aby mieć biały kolor, do reszty dodałam odrobinę barwnika w żelu.

Najpierw wyciskacie nieduże kółko z ciasta, a potem dorabiacie mu uszy – możecie na uszach zrobić białe środki, a w części tylnej zrobić biały okrągły ogonek :)

Makaroniki przełożyłam kremem truskawkowym, ale kiedyś robiłam krem żurawinowy do makaroników bożonarodzeniowych i też był pyszny :)

 

makaroniki wielkanocne

 

ciasteczka na wielkanoc

 

francuskie makaroniki

 

ciasteczka makaroniki

 

ciasteczka migdałowe

 

francuskie makaroniki

 

makaroniki na wielkanoc

Makaroniki wielkanocne

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

makaroniki:

  • 100 g białek (trzymanych przez przynajmniej kilka godzin na zewnątrz lodówki)
  • 50 g cukru
  • 120 g zmielonych blanszowanych migdałów
  • 200 g cukru pudru

krem truskawkowy:

Instrukcja
 

makaroniki:

  • Białka zmiksuj aż będą puszyste, dodaj zwykły cukier (50 g) i miksuj aż białka będą białe i lśniąca, a cały cukier się rozpuści.
  • Zmielone migdały zmiksuj razem z cukrem pudrem, a następnie przesiej przez gęste sito.
  • Dodaj w dwóch porcjach migdały do białek i mieszaj łopatką, aż ciasto będzie gładkie i aksamitne.
  • Odłóż 2 łyżki ciasta, a do reszty dodaj odrobinę niebieskiego barwnika, wymieszaj dokładnie.
  • Przełóż obydwie części ciasta do worków cukierniczych.
  • Na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj nieduże ciasteczka - tak około 2 cm średnicy, na co drugim dorób z ciasta uszy.
  • W uszach zrób białe środki, a na zwykłych okrągłych zrób białe okrągłe ogonki.
  • Blachy z makaronikami pozostaw do wyschnięcia - zależnie od wilgotności w mieszkaniu zajmie to 30-60 minut (ciasteczka przy dotyku nie mogą się kleić).
  • Wysuszone ciasteczka piecz w 150 stopniach przez około 8-10 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij ciastka z blachy - gdyby się kleiły to delikatnie podważ je nożem.

krem:

  • Dżem truskawkowy podgrzej krótko w rondelku - tylko tyle, aby stał się lekko płynny.
  • Dżem od razu przetrzyj przez gęste sitko i dodaj do serka mascarpone - zmiksuj razem.
  • Możesz też dodać trochę różowego barwnika jeśli chcesz mieć mocniejszy kolor.
  • Krem schłódź w lodówce aż będzie gęsty.
  • Kremem przełóż makaroniki.
  • Na króliczkach namaluj czarnym barwnikiem w żelu oczy i udekoruj np. cukierkowymi kwiatkami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

makaroniki wielkanocne