Torcik jajo na Wielkanoc

 

torcik jajo

 

Znacie może bardzo popularne Number Cake?

To takie torciki w kształcie liczb, zrobione na kruchym cieście przekładanym kremem i na koniec fantazyjnie udekorowane.

Ja z okazji nadchodzących świąt, przygotowałam razem ze Stovit swoją wersję tego torcika.

Upiekłam kruche ciasto w kształcie jaja, przełożyłam pysznym kremem oraz Naturalnie owocowymi brzoskwiniami i marakują.

Na koniec ułożyłam dekoracje ze słodkich jajeczek i oto rewelacyjny, świąteczny tort gotowy 🙂 ❤❤

Torcik jajo jest prosty do zrobienia – upieczcie sobie wcześniej kruche spody. Potem szybki krem i schłodzenie w lodówce.

Po takim schłodzeniu blaty lekko namiękają od kremu i można je łatwo kroić.

Koniecznie przygotujcie taki tort na Wielkanoc i pochwalcie się swoimi zdjęciami 🙂

Na święta polecam wam także inne wielkanocne przepisy – np. kostkę jabłkową, karmelową delicję, czy też ciasto danio.

PS.

Jeśli nie wiesz jak przygotować szablon jajka, to możesz skorzystać z mojego – znajdziesz go tutaj.

 

jak zrobić number cake tort number cake na wielkanoc
 

tort jajo na wielkanoc tort number cake
 

przepis na number cake lekki torcik na wielkanoc
 

torcik na kruchym cieście ciasto ze stovit
 

Torcik jajo na Wielkanoc – przepis do druku

 

Torcik jajo na Wielkanoc

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na torcik na około 12 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
kruche spody:
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 duże jajko
  • 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
krem:
  • 500 g zimnego mascarpone
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
dodatkowo:
  • Naturalnie owocowe brzoskwinia i marakuja Stovit
  • czekoladowe jajeczka
  • drobne słodycze
  • beziki
Wykonanie
  1. Na kartce A4 narysuj duże jajo, w środku narysuj drugie (ja zaznaczyłam sobie punkty oddalone o 5 cm od narysowanego jajka i je potem połączyłam). Wytnij kształt. Możesz też skorzystać z mojego szablonu - link masz wyżej w poście.
  2. Przygotuj kruche ciasto - szybko zagnieć składniki - jeśli ciasto nie chce się zlepić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  3. Ciasto zawiń w folię i schłódź około 30 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm - najlepiej wałkować ciasto na papierze do pieczenia.
  5. Przyłóż wycięty szablon i wytnij z ciasta jajo. Zabierz nadmiar ciasta, a wycięte ciasto przenieś razem z papierem do pieczenia na blachę.
  6. Ponownie zagnieć resztę ciasta, rozwałkuj, wytnij kształt i przenieś na blachę.
  7. Obydwa ciasta nakłuj widelcem.
  8. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) około 15 minut - do lekkiego zarumienia. Po upieczeniu ostudź.
  9. Mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietanę kremówkę oraz cukier puder - zmiksuj całość na wysokich obrotach.
  10. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego.
  11. Jeden z blatów ciasta ułóż na płaskiej podkładce lub desce.
  12. Nałóż na niego krem, na krem nałóż Naturalnie owocowe brzoskwinie i marakuja od Stovit.
  13. Przykryj drugim blatem ciasta.
  14. Wyciśnij resztę kremu.
  15. Schłódź ciasto w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - może być dłużej (szczególnie jeśli blaty były grubsze - u mnie ciasto leżało przez noc).
  16. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta kolorowymi jajeczkami, ciasteczkami, bezami i kwiatkami.
Notatki
Pozostałe kruche ciasto możesz ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć ciasteczka. Polecam posypanie ich po wierzchu cukrem i upieczenie.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 360 Tłuszcze: 30 g Węglowodany: 19 g Białka: 4 g

 

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit