Torcik jajo na Wielkanoc
Znacie może bardzo popularne Number Cake?
To takie torciki w kształcie liczb, zrobione na kruchym cieście przekładanym kremem i na koniec fantazyjnie udekorowane.
Ja z okazji nadchodzących świąt, przygotowałam razem ze Stovit swoją wersję tego torcika.
Upiekłam kruche ciasto w kształcie jaja, przełożyłam pysznym kremem oraz Naturalnie owocowymi brzoskwiniami i marakują.
Na koniec ułożyłam dekoracje ze słodkich jajeczek i oto rewelacyjny, świąteczny tort gotowy :) ❤❤
Torcik jajo jest prosty do zrobienia – upieczcie sobie wcześniej kruche spody. Potem szybki krem i schłodzenie w lodówce.
Po takim schłodzeniu blaty lekko namiękają od kremu i można je łatwo kroić.
Koniecznie przygotujcie taki tort na Wielkanoc i pochwalcie się swoimi zdjęciami :)
Na święta polecam wam także inne wielkanocne przepisy – np. kostkę jabłkową, karmelową delicję, czy też ciasto danio.
PS.
Jeśli nie wiesz jak przygotować szablon jajka, to możesz skorzystać z mojego – znajdziesz go tutaj.








Torcik jajo na Wielkanoc – przepis do druku

Torcik jajo na Wielkanoc
Składniki
kruche spody:
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 duże jajko
- 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
krem:
- 500 g zimnego mascarpone
- 250 ml zimnej kremówki
- 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
dodatkowo:
- Naturalnie owocowe brzoskwinia i marakuja Stovit
- czekoladowe jajeczka
- drobne słodycze
- beziki
Instrukcja
- Na kartce A4 narysuj duże jajo, w środku narysuj drugie (ja zaznaczyłam sobie punkty oddalone o 5 cm od narysowanego jajka i je potem połączyłam). Wytnij kształt. Możesz też skorzystać z mojego szablonu - link masz wyżej w poście.
- Przygotuj kruche ciasto - szybko zagnieć składniki - jeśli ciasto nie chce się zlepić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
- Ciasto zawiń w folię i schłódź około 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm - najlepiej wałkować ciasto na papierze do pieczenia.
- Przyłóż wycięty szablon i wytnij z ciasta jajo. Zabierz nadmiar ciasta, a wycięte ciasto przenieś razem z papierem do pieczenia na blachę.
- Ponownie zagnieć resztę ciasta, rozwałkuj, wytnij kształt i przenieś na blachę.
- Obydwa ciasta nakłuj widelcem.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) około 15 minut - do lekkiego zarumienia. Po upieczeniu ostudź.
- Mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietanę kremówkę oraz cukier puder - zmiksuj całość na wysokich obrotach.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego.
- Jeden z blatów ciasta ułóż na płaskiej podkładce lub desce.
- Nałóż na niego krem, na krem nałóż Naturalnie owocowe brzoskwinie i marakuja od Stovit.
- Przykryj drugim blatem ciasta.
- Wyciśnij resztę kremu.
- Schłódź ciasto w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - może być dłużej (szczególnie jeśli blaty były grubsze - u mnie ciasto leżało przez noc).
- Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta kolorowymi jajeczkami, ciasteczkami, bezami i kwiatkami.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Wygląda wspaniale! Cudny pomysł! <3
Dziękuję bardzo :)