torcik cytrynowo-borówkowy

Przepis na tort cytrynowo-borówkowy na urodziny bloga

Przepis na torcik cytrynowo-borówkowy z kremem twarożkowym to harmonijne połączenie świeżości cytryny z intensywnym smakiem borówki, uzupełnione kremowym akcentem twarogu. Delikatne ucierane ciasto wspaniale się łączy z owocowym smakiem, tworząc niezwykle aromatyczne ciasto. Doskonałe połączenie kwaśności i słodyczy z nutą świeżości sprawia, że ten torcik jest doskonałą propozycją na różne okazje – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Przygotuj go krok po kroku, zachwycając bliskich i gości niezwykłym smakiem i wyjątkowym wyglądem.

torcik cytrynowo-borówkowy

Torcik cytrynowo-borówkowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne i orzeźwiające torty z dodatkiem owoców, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

torcik cytrynowo borC3B3wkowy1

Torcik cytrynowo-borówkowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i orzeźwiający tort cytrynowy z borówkami i kremem twarogowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownice o średnicy 22 cm.
Składniki

Jak zrobić ciasto cytrynowe z borówkami do tortu

składniki na krem twarożkowy

  • 1 kg twarogu sernikowego (w pokojowej temperaturze – tłusty z wiaderka – polecam Piątnicę)
  • 60 g masła (miękkiego )
  • 200 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
  • 1-2 łyżki śmietana kremówka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto cytrynowe z borówkami do tortu

  • Zmiksuj razem masło, wanilię i cukry na puszystą masę.
    230 g masła, 250 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj pojedynczo jajka i miksuj krótko tylko do połączenia.
    4 jajka
  • Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj do masy maślanej i wymieszaj.
  • Maślankę wlej do ciasta, dodaj skórkę i sok z cytryny – krótko wymieszaj.
    240 ml maślanki, skórka
  • Dodaj borówki i wymieszaj łopatką.
    250 g borówek amerykańskich, 1 łyżka mąki pszennej
  • Przełóż ciasto do 3 tortownic o średnicy 22 cm.
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.

Jak zrobić krem twarożkowy do tortu.

  • Zmiksuj twaróg z masłem aż nie będzie grudek.
    1 kg twarogu sernikowego, 60 g masła
  • Dodaj cukier puder, śmietanę i wanilię – wymieszaj.
    200 g cukru pudru, 1-2 łyżki śmietana kremówka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Kremem przełóż blaty ciasta cytrynowego, obłóż też nim wierz torcika.
  • Przed podaniem schłodź przez około godzinę w lodówce.
Notatki
Jeśli nie masz trzech tortownic, to piecz blaty ciasta w turach. 
Prywatne
Słowa kluczowe tort cytrynowy z borówkami, tort sernikowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
torcik cytrynowo-borówkowy

Tort cytrynowy z borówkami – uwagi

To już mijają dwa lata jak prowadzę swój blog i dopiero ostatnio uderzyło mnie, że tą blogową przygodę zaczęłam bardzo symbolicznie, bo w pierwszy dzień wiosny. Na drugie urodziny przygotowałam przepyszny torcik cytrynowo-borówkowy. Torcik jest lekki, orzeźwiający i właśnie bardzo wiosenny – zarówno w kolorystyce jak i w smaku. Aromatyczne blaty ciasta przełożone są zachwycającym kremem twarogowym (można go wręcz wyjadać łyżkami – myślę, że będę go robiła częściej). Blaty możecie przygotować dzień wcześniej, bo muszą porządnie wystygnąć.

Przepis znalazłam na świetnym blogu Sally, ale go odrobinę zmieniłam (zmniejszyłam przede wszystkim ilość kremu, zrobiłam go z połowy i jeszcze mi trochę go zostało). A rok temu na pierwsze urodziny serwowałam torcik tęczowy – który smak wybieracie?

torcik cytrynowo-borówkowy

Polecane przepisy na pyszne torty

Wypróbujcie również inne moje przepisy na smakowite torty domowe przygotowane w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Zapraszam!