Przepis na tort cytrynowo-borówkowy na urodziny bloga :)

To już mijają dwa lata jak prowadzę swój blog i dopiero ostatnio uderzyło mnie, że tą blogową przygodę zaczęłam bardzo symbolicznie, bo w pierwszy dzień wiosny.

Na drugie urodziny przygotowałam przepyszny torcik cytrynowo-borówkowy.

Torcik jest lekki, orzeźwiający i właśnie bardzo wiosenny – zarówno w kolorystyce jak i w smaku.

Aromatyczne blaty ciasta przełożone są zachwycającym kremem twarogowym (można go wręcz wyjadać łyżkami – myślę, że będę go robiła częściej).

Blaty możecie przygotować dzień wcześniej, bo muszą porządnie wystygnąć.

Przepis znalazłam na świetnym blogu Sally, ale go odrobinę zmieniłam (zmniejszyłam przede wszystkim ilość kremu, zrobiłam go z połowy i jeszcze mi trochę go zostało).

A rok temu na pierwsze urodziny serwowałam torcik tęczowy – który smak wybieracie? :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

torcik cytrynowo-borówkowy

torcik cytrynowo-borówkowy

torcik cytrynowo-borówkowy

torcik cytrynowo-borówkowy

Torcik cytrynowo-borówkowy przepis do druku

torcik cytrynowo borC3B3wkowy1

Torcik cytrynowo-borówkowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i orzeźwiający tort cytrynowy z borówkami i kremem twarogowym.
5 z 2 ocen
Porcje 12

Składniki

ciasto:

krem

  • 1 kg twarogu sernikowego w pokojowej temperaturze - tłusty z wiaderka - polecam Piątnicę
  • 60 g masła miękkiego
  • 200 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki śmietana kremówka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmiksuj razem masło, wanilię i cukry na puszystą masę.
    230 g masła, 250 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.
    4 jajka
  • Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj do masy maślanej i wymieszaj.
  • Maślankę wlej do ciasta, dodaj skórkę i sok z cytryny - krótko wymieszaj.
    1 szklanka maślanki, skórka
  • Dodaj borówki i wymieszaj łopatką.
    250 g borówek amerykańskich, 1 łyżka mąki
  • Przełóż ciasto do 3 tortownic o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.

krem

  • Zmiksuj twaróg z masłem aż nie będzie grudek.
    1 kg twarogu sernikowego, 60 g masła
  • Dodaj cukier puder, śmietanę i wanilię - wymieszaj.
    200 g cukru pudru, 1-2 łyżki śmietana kremówka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Kremem przełóż blaty ciasta cytrynowego, obłóż też nim wierz torcika.
  • Przed podaniem schłodź przez około godzinę w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14