Torcik cytrynowo-borówkowy na urodziny bloga :)
To już mijają dwa lata jak prowadzę swój blog i dopiero ostatnio uderzyło mnie, że tą blogową przygodę zaczęłam bardzo symbolicznie, bo w pierwszy dzień wiosny.
Na drugie urodziny przygotowałam przepyszny torcik cytrynowo-borówkowy.
Torcik jest lekki, orzeźwiający i właśnie bardzo wiosenny – zarówno w kolorystyce jak i w smaku.
Aromatyczne blaty ciasta przełożone są zachwycającym kremem twarogowym (można go wręcz wyjadać łyżkami – myślę, że będę go robiła częściej).
Blaty możecie przygotować dzień wcześniej, bo muszą porządnie wystygnąć.
Przepis znalazłam na świetnym blogu Sally, ale go odrobinę zmieniłam (zmniejszyłam przede wszystkim ilość kremu, zrobiłam go z połowy i jeszcze mi trochę go zostało).
A rok temu na pierwsze urodziny serwowałam torcik tęczowy – który smak wybieracie? :D
Torcik cytrynowo-borówkowy
- 230 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 100 g cukru brązowego
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- szklanka maślanki
- skórka + sok z 3 cytryn
- 250 g borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki do obsypania borówek
- 1 kg twarogu sernikowego w pokojowej temperaturze
- 60 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- odrobina śmietany kremówki (1-2 łyżki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Zmiksuj razem masło i cukry na puszystą masę.
- Dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.
- Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
- Maślankę wlej do ciasta, dodaj skórkę i sok z cytryny - krótko wymieszaj.
- Dodaj borówki i wymieszaj łopatką.
- Przełóż ciasto do 3 tortownic o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
- Zmiksuj twaróg z masłem aż nie będzie grudek.
- Dodaj cukier puder, śmietanę i wanilię - wymieszaj.
- Kremem przełóż blaty ciasta cytrynowego, obłóż też nim wierz torcika.
- Przed podaniem schłódź przez około godzinę w lodówce.
[…] e-booku zobaczycie między innymi przepis na torcik cytrynowo-borówkowy – leciutki, bardzo orzeźwiający i piękny, niebywały sernik marchewkowy wg przepisu Marthy […]
Torcik wprawia w zachwyt.
Serdeczności;-)
wygląda wprost cudownie.
wygląda pysznie:) ślinka cieknie na sam widok:)
Dziękuję :)
wyglada rewelacyjnie…uwielbiamy cytrynowe wypieki :D
Dzięki. Ja nie przepadam za cytrynowymi smakami ale ten był bardzo smaczny :)