Torcik cytrynowo-borówkowy na urodziny bloga :)

To już mijają dwa lata jak prowadzę swój blog i dopiero ostatnio uderzyło mnie, że tą blogową przygodę zaczęłam bardzo symbolicznie, bo w pierwszy dzień wiosny.

Na drugie urodziny przygotowałam przepyszny torcik cytrynowo-borówkowy.

Torcik jest lekki, orzeźwiający i właśnie bardzo wiosenny – zarówno w kolorystyce jak i w smaku.

Aromatyczne blaty ciasta przełożone są zachwycającym kremem twarogowym (można go wręcz wyjadać łyżkami – myślę, że będę go robiła częściej).

Blaty możecie przygotować dzień wcześniej, bo muszą porządnie wystygnąć.

Przepis znalazłam na świetnym blogu Sally, ale go odrobinę zmieniłam (zmniejszyłam przede wszystkim ilość kremu, zrobiłam go z połowy i jeszcze mi trochę go zostało).

A rok temu na pierwsze urodziny serwowałam torcik tęczowy – który smak wybieracie? :D

 

torcik cytrynowo-borówkowy

torcik cytrynowo-borówkowy

torcik cytrynowo-borówkowy

torcik cytrynowo-borówkowy

Torcik cytrynowo-borówkowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

krem

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmiksuj razem masło i cukry na puszystą masę.
  • Dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.
  • Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
  • Maślankę wlej do ciasta, dodaj skórkę i sok z cytryny - krótko wymieszaj.
  • Dodaj borówki i wymieszaj łopatką.
  • Przełóż ciasto do 3 tortownic o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.

krem

  • Zmiksuj twaróg z masłem aż nie będzie grudek.
  • Dodaj cukier puder, śmietanę i wanilię - wymieszaj.
  • Kremem przełóż blaty ciasta cytrynowego, obłóż też nim wierz torcika.
  • Przed podaniem schłódź przez około godzinę w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Serniki dla Miksera - edycja 1.14