Przepis na tort cytrynowo-borówkowy na urodziny bloga :)
To już mijają dwa lata jak prowadzę swój blog i dopiero ostatnio uderzyło mnie, że tą blogową przygodę zaczęłam bardzo symbolicznie, bo w pierwszy dzień wiosny.
Na drugie urodziny przygotowałam przepyszny torcik cytrynowo-borówkowy.
Torcik jest lekki, orzeźwiający i właśnie bardzo wiosenny – zarówno w kolorystyce jak i w smaku.
Aromatyczne blaty ciasta przełożone są zachwycającym kremem twarogowym (można go wręcz wyjadać łyżkami – myślę, że będę go robiła częściej).
Blaty możecie przygotować dzień wcześniej, bo muszą porządnie wystygnąć.
Przepis znalazłam na świetnym blogu Sally, ale go odrobinę zmieniłam (zmniejszyłam przede wszystkim ilość kremu, zrobiłam go z połowy i jeszcze mi trochę go zostało).
A rok temu na pierwsze urodziny serwowałam torcik tęczowy – który smak wybieracie? :D
Torcik cytrynowo-borówkowy przepis do druku

Torcik cytrynowo-borówkowy
Składniki
ciasto:
krem
- 1 kg twarogu sernikowego w pokojowej temperaturze - tłusty z wiaderka - polecam Piątnicę
- 60 g masła miękkiego
- 200 g cukru pudru
- 1-2 łyżki śmietana kremówka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
ciasto:
- Zmiksuj razem masło, wanilię i cukry na puszystą masę.230 g masła, 250 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.4 jajka
- Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj do masy maślanej i wymieszaj.
- Maślankę wlej do ciasta, dodaj skórkę i sok z cytryny - krótko wymieszaj.1 szklanka maślanki, skórka
- Dodaj borówki i wymieszaj łopatką.250 g borówek amerykańskich, 1 łyżka mąki
- Przełóż ciasto do 3 tortownic o średnicy 22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
krem
- Zmiksuj twaróg z masłem aż nie będzie grudek.1 kg twarogu sernikowego, 60 g masła
- Dodaj cukier puder, śmietanę i wanilię - wymieszaj.200 g cukru pudru, 1-2 łyżki śmietana kremówka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Kremem przełóż blaty ciasta cytrynowego, obłóż też nim wierz torcika.
- Przed podaniem schłodź przez około godzinę w lodówce.