Ciasteczka z borówkami i mascarpone

 

cytrynowe ciasteczka z borówkami

 

Zapraszam was dziś na pyszne ciasteczka z borówkami i serkiem mascarpone.

Delikatnie aromatyzowane cytryną.

Ciasteczka są mega proste i szybkie do zrobienia, a na dodatek nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami.

Nam bardzo smakowały, a moja córka zjadła zdecydowaną większość – chociaż muszę przyznać, że podzieliła się z koleżankami.

Uwielbiam takie proste ciastka i mam ogromną nadzieję, że wam również zasmakują te ciasteczka z borówkami :)

Jeśli lubicie ciasteczka, a nie macie czasu na ich długie przygotowywanie, to koniecznie spróbujcie również ciasteczek z żurawinami, z truskawkami i białą czekoladą, lekkich ciasteczek z czekoladą i solą, albo ciasteczek kajmakowych z orzechami.

 

ciastka z twarogiem i borówkami

 

ciasteczka z twarogiem i borówkami

 

ciastka z borówkami

 

ciasteczka z borówkami

 

ciasteczka z borówkami

Ciasteczka z borówkami

Wypieki Beaty
Podaję przepis na około 20 ciasteczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Ciasteczka
Porcje 20
Kalorie 188 kcal

Składniki
  

ciasteczka

  • 150 g (2/3 szklanki) cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • około 150 g borówek - użyłam mrożone

lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • około 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem cukier, masło, serek mascarpone, sok i skórkę z cytryny.
  • Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do masy maślanej wbij jajko i krótko zmiksuj, a następnie dosypuj mąki - na małych obrotach (na koniec masa będzie gęsta).
  • Dodaj borówki i zmieszaj (możesz też dać je na wierzch ciasteczek).
  • Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz w rękach kulki.
  • Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Możesz je lekko rozpłaszczyć i ułożyć dodatkowe borówki na wierzchu.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut - aż będą rumiane.
  • Zostaw do ostudzenia.
  • Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i mlekiem - mleko dodawaj stopniowo.
  • Polej lukrem ciasteczka.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 188kcalWeglowodany: 28gBiałko: 3gTłuszcz: 7.5gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!