Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasteczka z borówkami

By | 2018-05-13T09:36:14+00:00 2018 Maj 16th|Ciasteczka|

Ciasteczka z borówkami i mascarpone

 

cytrynowe ciasteczka z borówkami

 

Zapraszam was dziś na pyszne ciasteczka z borówkami i serkiem mascarpone.

Delikatnie aromatyzowane cytryną.

Ciasteczka są mega proste i szybkie do zrobienia, a na dodatek nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami.

Nam bardzo smakowały, a moja córka zjadła zdecydowaną większość – chociaż muszę przyznać, że podzieliła się z koleżankami.

Uwielbiam takie proste ciastka i mam ogromną nadzieję, że wam również zasmakują te ciasteczka z borówkami 🙂

Jeśli lubicie ciasteczka, a nie macie czasu na ich długie przygotowywanie, to koniecznie spróbujcie również ciasteczek z żurawinami, z truskawkami i białą czekoladą, lekkich ciasteczek z czekoladą i solą, albo ciasteczek kajmakowych z orzechami.

 

ciastka z twarogiem i borówkami

 

ciasteczka z twarogiem i borówkami

 

ciastka z borówkami

 

ciasteczka z borówkami

 

Ciasteczka z borówkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję przepis na około 20 ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 20
Składniki
ciasteczka
  • 150 g (2/3 szklanki) cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • około 150 g borówek - użyłam mrożone
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • około 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem cukier, masło, serek mascarpone, sok i skórkę z cytryny.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Do masy maślanej dosypuj mąki - na małych obrotach (na koniec masa będzie gęsta).
  4. Dodaj borówki i zmieszaj (możesz też dać je na wierzch ciasteczek).
  5. Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz w rękach kulki.
  6. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Możesz je lekko rozpłaszczyć i ułożyć dodatkowe borówki na wierzchu.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut - aż będą rumiane.
  9. Zostaw do ostudzenia.
  10. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i mlekiem - mleko dodawaj stopniowo.
  11. Polej lukrem ciasteczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 ciastko Kalorie: 188 Tłuszcze: 7,5 g Węglowodany: 28 g Błonnik: 0,6 g Białka: 3 g

 

 

 

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/05/16 at 17:28 - Reply

    A dzisiaj robiłyśmy babeczki z jagodami 😀 Ciasteczka też są super 🙂

    • wypiekibeaty 2018/05/16 at 18:00 - Reply

      Ja już bym z chęcią zjadła taką jagodziankę 🙂

Leave A Comment

%d bloggers like this: