Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Ciasteczka z żurawiną

By | 2017-12-01T18:04:57+00:00 2017 Grudzień 6th|Boże Narodzenie, Ciasteczka|

Ciasteczka z żurawiną

 

świąteczne ciasteczka z żurawiną

 

Ciasteczka z żurawiną polecają się na święta i nie tylko.

Muszę przyznać, że to ostatnio jedne z lepszych ciasteczek, które jadłam i ciągle je podjadam.

Są mięciutkie i wilgotne, z chrupiącymi od czasu do czasu orzechami – dla mnie bomba 🙂

A do tego bardzo łatwo i szybko się je robi.

Potem wystarczy utoczyć małe kuleczki i je upiec.

Zachęcam do włączenia dzieci do ich robienia – na pewno spodoba się im kulanie kulek 😀

Możecie je po upieczeniu polać odrobiną lukru, ale to głównie dla ozdoby, bo ciasteczka są dość słodkie – nawet biorąc pod uwagę sporą ilość kwaśnej żurawiny.

Co do żurawiny to użyjcie żurawinę świeżą lub mrożoną – myślę, że w ostateczności możecie użyć żurawinę suszoną, tylko może ją wcześniej trochę namoczcie, aby zmiękła i wtedy drobno posiekajcie lub zmiksujcie.

Z przepisu wyszło mi 26 ciasteczek o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.

Z takich ciasteczek bez wycinania polecam waszej uwadze również ciasteczka z czekoladą i solą, ciasteczka pomarańczowe albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.

 

ciastka z żurawiną

 

miękkie ciasteczka z żurawiną

 

ciasteczka pomarańczowe z żurawiną

 

ciasteczka z żurawinami

 

Ciasteczka z żurawiną
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 26-30 sztuk ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 26
Składniki
  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru kryształu
  • 60 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g (1,5 szklanki) żurawiny
  • 60 g (około pół szklanki) orzechów - lekko posiekanych
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki wody pomarańczowej, albo soku pomarańczowego (plus skórka starta z pomarańczy)
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrami, wodą pomarańczową albo sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową.
  2. W misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Żurawinę drobno posiekaj lub zmiksuj blenderem.
  4. Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj.
  5. Dodaj po trochu mąkę i mieszaj na wolnych obrotach - masa będzie gęsta.
  6. Na koniec dodaj żurawinę i orzechy - wymieszaj dokładnie.
  7. Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), tocz z niego kulki i układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  9. Po upieczeniu zostaw ciastka na blaszce aż ostygną.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 92 Tłuszcze: 3,7 g Węglowodany: 13,7 g Błonnik: 0,6 g Białka: 1,5 g

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

6 komentarzy

  1. Lucyna 2018/04/19 at 11:58 - Reply

    Zrobiłam…Pyszne…Już nie ma;(
    Idę robić następne;)

  2. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/12/08 at 15:34 - Reply

    To musi być świetne połączenie!

  3. Uwielbiamy jak kwasek żurawiny świetnie łączy się ze słodkim ciachem 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: