Przepis na ciasteczka z żurawiną

świąteczne ciasteczka z żurawiną


Ciasteczka z żurawiną polecają się na święta i nie tylko.

Muszę przyznać, że to ostatnio jedne z lepszych ciasteczek, które jadłam i ciągle je podjadam.

Są mięciutkie i wilgotne, z chrupiącymi od czasu do czasu orzechami – dla mnie bomba :)

A do tego bardzo łatwo i szybko się je robi.

Potem wystarczy utoczyć małe kuleczki i je upiec.

Zachęcam do włączenia dzieci do ich robienia – na pewno spodoba się im kulanie kulek :D

Możecie je po upieczeniu polać odrobiną lukru, ale to głównie dla ozdoby, bo ciasteczka są dość słodkie – nawet biorąc pod uwagę sporą ilość kwaśnej żurawiny.

Co do żurawiny to użyjcie żurawinę świeżą lub mrożoną – myślę, że w ostateczności możecie użyć żurawinę suszoną, tylko może ją wcześniej trochę namoczcie, aby zmiękła i wtedy drobno posiekajcie lub zmiksujcie.

Z przepisu wyszło mi 26 ciasteczek z żurawiną o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.

Z takich ciasteczek bez wycinania polecam waszej uwadze również ciasteczka z czekoladą i solą, ciasteczka pomarańczowe albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.45 z 9 ocen
Postaw mi kawę

ciastka z żurawiną

miękkie ciasteczka z żurawiną

ciasteczka pomarańczowe z żurawiną

ciasteczka z żurawinami

Ciasteczka z żurawiną przepis do druku

ciasteczka z żurawiną

Ciasteczka z żurawiną

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasteczka z żurawiną bez wałkowania.
4.45 z 9 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 42 minut
Porcje 26
Kalorie 92 kcal

Składniki

  • 60 g masła miękkiego
  • 100 g cukru kryształu (pół szklanki)
  • 60 g cukru trzcinowego (1/3 szklanki)
  • 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g żurawiny (1,5 szklanki)
  • 60 g orzechów - lekko posiekanych (około pół szklanki)
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki wody pomarańczowej , albo soku pomarańczowego (plus skórka starta z pomarańczy)

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrami, wodą pomarańczową albo sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową.
    60 g masła, 100 g cukru kryształu, 60 g cukru trzcinowego, 3 łyżki wody pomarańczowej
  • W misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Żurawinę drobno posiekaj lub zmiksuj blenderem.
    150 g żurawiny
  • Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj.
    1 jajko
  • Dodaj po trochu mąkę i mieszaj na wolnych obrotach - masa będzie gęsta.
  • Na koniec dodaj żurawinę i orzechy - wymieszaj dokładnie.
    150 g żurawiny, 60 g orzechów
  • Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), tocz z niego kulki i układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  • Po upieczeniu zostaw ciastka na blaszce aż ostygną.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 92kcalWeglowodany: 13.7gBiałko: 1.5gTłuszcz: 3.7gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.