Ciasteczka z żurawiną
Ciasteczka z żurawiną polecają się na święta i nie tylko.
Muszę przyznać, że to ostatnio jedne z lepszych ciasteczek, które jadłam i ciągle je podjadam.
Są mięciutkie i wilgotne, z chrupiącymi od czasu do czasu orzechami – dla mnie bomba :)
A do tego bardzo łatwo i szybko się je robi.
Potem wystarczy utoczyć małe kuleczki i je upiec.
Zachęcam do włączenia dzieci do ich robienia – na pewno spodoba się im kulanie kulek :D
Możecie je po upieczeniu polać odrobiną lukru, ale to głównie dla ozdoby, bo ciasteczka są dość słodkie – nawet biorąc pod uwagę sporą ilość kwaśnej żurawiny.
Co do żurawiny to użyjcie żurawinę świeżą lub mrożoną – myślę, że w ostateczności możecie użyć żurawinę suszoną, tylko może ją wcześniej trochę namoczcie, aby zmiękła i wtedy drobno posiekajcie lub zmiksujcie.
Z przepisu wyszło mi 26 ciasteczek o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Z takich ciasteczek bez wycinania polecam waszej uwadze również ciasteczka z czekoladą i solą, ciasteczka pomarańczowe albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.
Ciasteczka z żurawiną
- 60 g miękkiego masła
- 100 g (pół szklanki) cukru kryształu
- 60 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
- 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g (1,5 szklanki) żurawiny
- 60 g (około pół szklanki) orzechów - lekko posiekanych
- 1 jajko - użyłam rozmiar L
- 3 łyżki wody pomarańczowej, albo soku pomarańczowego (plus skórka starta z pomarańczy)
- Masło zmiksuj z cukrami, wodą pomarańczową albo sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową.
- W misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Żurawinę drobno posiekaj lub zmiksuj blenderem.
- Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj.
- Dodaj po trochu mąkę i mieszaj na wolnych obrotach - masa będzie gęsta.
- Na koniec dodaj żurawinę i orzechy - wymieszaj dokładnie.
- Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), tocz z niego kulki i układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
- Po upieczeniu zostaw ciastka na blaszce aż ostygną.
Przepis znalazłam tutaj.
Ile dni można je przechowywać tak, żeby nie straciły na smaku i miękkości?
Jeśli będą w szczelnym pojemniczku to tak dwa tygodnie spokojnie, potem mogą już lekko twardnieć.
Zrobiłam…Pyszne…Już nie ma;(
Idę robić następne;)
Narobiłaś mi smaku :)
To musi być świetne połączenie!
Rewelacyjne :)
Uwielbiamy jak kwasek żurawiny świetnie łączy się ze słodkim ciachem :)
Fajnie się to komponuje :)