Ciasteczka z żurawiną

 

świąteczne ciasteczka z żurawiną

 

Ciasteczka z żurawiną polecają się na święta i nie tylko.

Muszę przyznać, że to ostatnio jedne z lepszych ciasteczek, które jadłam i ciągle je podjadam.

Są mięciutkie i wilgotne, z chrupiącymi od czasu do czasu orzechami – dla mnie bomba :)

A do tego bardzo łatwo i szybko się je robi.

Potem wystarczy utoczyć małe kuleczki i je upiec.

Zachęcam do włączenia dzieci do ich robienia – na pewno spodoba się im kulanie kulek :D

Możecie je po upieczeniu polać odrobiną lukru, ale to głównie dla ozdoby, bo ciasteczka są dość słodkie – nawet biorąc pod uwagę sporą ilość kwaśnej żurawiny.

Co do żurawiny to użyjcie żurawinę świeżą lub mrożoną – myślę, że w ostateczności możecie użyć żurawinę suszoną, tylko może ją wcześniej trochę namoczcie, aby zmiękła i wtedy drobno posiekajcie lub zmiksujcie.

Z przepisu wyszło mi 26 ciasteczek o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.

Z takich ciasteczek bez wycinania polecam waszej uwadze również ciasteczka z czekoladą i solą, ciasteczka pomarańczowe albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.

 

ciastka z żurawiną

 

miękkie ciasteczka z żurawiną

 

ciasteczka pomarańczowe z żurawiną

 

ciasteczka z żurawinami

 

ciasteczka z żurawiną

Ciasteczka z żurawiną

Wypieki Beaty
Przepis na około 26-30 sztuk ciasteczek.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 42 minut
Porcje 26
Kalorie 92 kcal

Składniki
  

  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru kryształu
  • 60 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g (1,5 szklanki) żurawiny
  • 60 g (około pół szklanki) orzechów - lekko posiekanych
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 3 łyżki wody pomarańczowej , albo soku pomarańczowego (plus skórka starta z pomarańczy)

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrami, wodą pomarańczową albo sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową.
  • W misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Żurawinę drobno posiekaj lub zmiksuj blenderem.
  • Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj.
  • Dodaj po trochu mąkę i mieszaj na wolnych obrotach - masa będzie gęsta.
  • Na koniec dodaj żurawinę i orzechy - wymieszaj dokładnie.
  • Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), tocz z niego kulki i układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut.
  • Po upieczeniu zostaw ciastka na blaszce aż ostygną.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 92kcalWeglowodany: 13.7gBiałko: 1.5gTłuszcz: 3.7gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.