Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Miękkie pierniczki z melasą

Miękkie pierniczki z melasą

 

miękkie pierniczki z melasą

 

Miękkie pierniczki do zrobienia z dziećmi.

Proste, mega szybkie, lekko chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku – i to od razu po upieczeniu.

Nie trzeba czekać aż zmiękną.

Nie trzeba ich wykrajać – wystarczy zrobić kuleczki z ciasta, ułożyć na blaszce i upiec.

Tylko ostrzegam – szybko się robią i równie szybko znikają, po moich nie został nawet okruszek.

Będziecie do nich potrzebować melasę, czyli gęsty ciemny, prawie czarny syrop powstający podczas produkcji cukru – najczęściej sprzedawana jest melasa buraczana i trzcinowa – ja kupiłam trzcinową powstającą podczas produkcji cukru trzcinowego.

Taką melasę można czasami znaleźć w sklepach, ale spokojnie kupicie ją w sklepie internetowym – ja kupiłam na allegro.

Do pierniczków przyda się wam również oczywiście przyprawa do piernika – najlepiej domowa 🙂

Możecie również wypróbować inne przepisy na pierniczki – np. pierniczki nadziewane, pierniczki lebkuchen, brunkager, czy też tradycyjne 🙂

Z przepisu otrzymacie około 30 sztuk pierniczków.

 

pierniczki z melasą bez wycinania

 

szybkie pierniczki

 

miękkie i szybkie pierniczki

 

pierniczki bez wykrawania

 

pierniczki z melasą

 

miękkie pierniczki z melasą

 

Miękkie pierniczki z melasą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 30 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 30
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 170 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
  • 60 g (1/4 szklanki) melasy
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • około 50-60 g cukru kryształu - do obtoczenia ciasteczek
Wykonanie
  1. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników.
  2. Masło utrzyj z cukrem i melasą.
  3. Dodaj do niego jajko i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj porcjami mąkę i za każdym razem krótko zmiksuj.
  5. Nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około orzecha włoskiego.
  6. Kuleczki obtaczaj w cukrze, a następnie układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz każdą blachę oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut - ja najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek i jak się piekły robiłam drugą.
  8. Po upieczeniu ciasteczka ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 120 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 18 g Błonnik: 0,5 g Białka: 1,3 g

 

Przepis znalazłam tutaj.

2017-12-12T13:48:47+00:00 Reklama

12 komentarzy

  1. Majka 2017/12/21 at 16:44 - Reply

    Przepyszne, wciągające

  2. Janina 2017/12/21 at 14:02 - Reply

    ślicznie wyglądają te pierniczki. Na pewno sa pyszne 🙂

  3. Beata, Magazyn Kuchenny 2017/12/20 at 20:13 - Reply

    Fajne! Można zrobić na ostatnią chwilę 🙂

  4. Paulina Garnicka 2017/12/20 at 12:56 - Reply

    Wyglądają genialnie! Myślę, że już jutro będę mogła zacząć je przygotowywać, dzisiaj na spokojnie sobie wszystko kupie 🙂

    • wypiekibeaty 2017/12/20 at 15:10 - Reply

      Możesz je udekorować rozpuszczoną czekoladą i posypać kolorową posypką 🙂

  5. Candy Pandas 2017/12/20 at 11:37 - Reply

    My nigdy nie mogłyśmy doczekać aż zmiękną i zawsze jadłyśmy twarde xD Teraz problem rozwiązany 😀

  6. Majka 2017/12/20 at 09:40 - Reply

    Dziś będę robić słodkości na Wigilię szkolną i te ciasteczka dodatkowo jeszcze wcisnę na listę

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: