miękkie pierniczki z melasą

Przepis na miękkie pierniki z melasą

Jeśli macie ochotę na pierniczki, ale nie macie czasu na mozolne wałkowanie i wycinanie kształtów, albo denerwuje was, że pierniczki po pieczeniu są twarde jak kamień, to ja mam przepis idealny dla was! Przygotujcie miękkie pierniczki z melasą – bez wałkowania i wycinania. Te pierniki od razu nadają się do jedzenia. Nie muszą leżeć, aby zmięknąć. Spróbujcie koniecznie!

pierniczki z melasą bez wycinania

Miękkie pierniczki z melasą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pierniczki, ale nie lubisz ich wałkować i wycinać, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki z melasą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste miękkie pierniczki bez wałkowania i wycinania.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 30
Kalorie 120 kcal
Składniki

składniki na miękkie pierniczki z melasą

  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 170 g masła (miękkiego )
  • 200 g cukru trzcinowego ((1 szklanka) )
  • 60 g melasy ((1/4 szklanki) )
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • ok 50-60 g cukru kryształu ( – do obtoczenia ciasteczek)
Instrukcja
 

Jak zrobić miękkie pierniki z melasą

  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Masło utrzyj z cukrem i melasą.
    170 g masła, 200 g cukru trzcinowego
  • Dodaj do niego jajko i krótko zmiksuj.
    1 jajko
  • Dodaj porcjami mąkę i za każdym razem krótko zmiksuj.
  • Nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około orzecha włoskiego.
  • Kuleczki obtaczaj w cukrze, a następnie układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    ok 50-60 g cukru kryształu
  • Piecz każdą blachę oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut – ja najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek i jak się piekły robiłam drugą.
  • Po upieczeniu ciasteczka ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 120kcalWeglowodany: 18gBiałko: 1.3gTłuszcz: 5gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe miękkie pierniczki, pierniczki bez wałkowania
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierniczki bez wykrawania

Miękkie pierniczki z melasą – uwagi

Miękkie pierniczki z melasą do zrobienia z dziećmi.

Proste, mega szybkie, lekko chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku – i to od razu po upieczeniu.

Nie trzeba czekać aż zmiękną.

Nie trzeba ich wykrajać – wystarczy zrobić kuleczki z ciasta, ułożyć na blaszce i upiec.

Tylko ostrzegam – szybko się robią i równie szybko znikają, po moich nie został nawet okruszek.

Będziecie do nich potrzebować melasę, czyli gęsty ciemny, prawie czarny syrop powstający podczas produkcji cukru. Najczęściej sprzedawana jest melasa buraczana i trzcinowa – ja kupiłam trzcinową powstającą podczas produkcji cukru trzcinowego.

Taką melasę można czasami znaleźć w sklepach, ale spokojnie kupicie ją w sklepie internetowym – ja kupiłam na allegro.

Do pierniczków przyda się wam również oczywiście przyprawa do piernika – najlepiej domowa :)

Możecie również wypróbować inne przepisy na pierniczki – np. pierniczki nadziewane, pierniczki lebkuchen, brunkager, czy też tradycyjne :)

Z przepisu otrzymacie około 30 sztuk pierniczków.

szybkie pierniczki
miękkie i szybkie pierniczki
pierniczki z melasą
miękkie pierniczki z melasą

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na pierniczki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pierniczki z różnych części świata. Tutaj polecam takie trzy przepisy: