Miękkie pierniczki z melasą
Miękkie pierniczki do zrobienia z dziećmi.
Proste, mega szybkie, lekko chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku – i to od razu po upieczeniu.
Nie trzeba czekać aż zmiękną.
Nie trzeba ich wykrajać – wystarczy zrobić kuleczki z ciasta, ułożyć na blaszce i upiec.
Tylko ostrzegam – szybko się robią i równie szybko znikają, po moich nie został nawet okruszek.
Będziecie do nich potrzebować melasę, czyli gęsty ciemny, prawie czarny syrop powstający podczas produkcji cukru – najczęściej sprzedawana jest melasa buraczana i trzcinowa – ja kupiłam trzcinową powstającą podczas produkcji cukru trzcinowego.
Taką melasę można czasami znaleźć w sklepach, ale spokojnie kupicie ją w sklepie internetowym – ja kupiłam na allegro.
Do pierniczków przyda się wam również oczywiście przyprawa do piernika – najlepiej domowa :)
Możecie również wypróbować inne przepisy na pierniczki – np. pierniczki nadziewane, pierniczki lebkuchen, brunkager, czy też tradycyjne :)
Z przepisu otrzymacie około 30 sztuk pierniczków.
Miękkie pierniczki z melasą
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 170 g miękkiego masła
- 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
- 60 g (1/4 szklanki) melasy
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- około 50-60 g cukru kryształu - do obtoczenia ciasteczek
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników.
- Masło utrzyj z cukrem i melasą.
- Dodaj do niego jajko i krótko zmiksuj.
- Dodaj porcjami mąkę i za każdym razem krótko zmiksuj.
- Nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około orzecha włoskiego.
- Kuleczki obtaczaj w cukrze, a następnie układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz każdą blachę oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut - ja najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek i jak się piekły robiłam drugą.
- Po upieczeniu ciasteczka ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.
Przepis znalazłam tutaj.
Przepyszne, wciągające
O tak :)
ślicznie wyglądają te pierniczki. Na pewno sa pyszne :)
Dziękuję :)
Fajne! Można zrobić na ostatnią chwilę :-)
Tak, właśnie :)
Wyglądają genialnie! Myślę, że już jutro będę mogła zacząć je przygotowywać, dzisiaj na spokojnie sobie wszystko kupie :)
Możesz je udekorować rozpuszczoną czekoladą i posypać kolorową posypką :)
My nigdy nie mogłyśmy doczekać aż zmiękną i zawsze jadłyśmy twarde xD Teraz problem rozwiązany :D
To wypróbujcie też przepis na moje pierniczki – idealne do jedzenia od razu :) – https://wypiekibeaty.com.pl/pierniczki_na_boze_narodzenie/
Dziś będę robić słodkości na Wigilię szkolną i te ciasteczka dodatkowo jeszcze wcisnę na listę
na pewno dzieciom zasmakują :)