Przepis na miękkie pierniki z melasą

miękkie pierniczki z melasą


Miękkie pierniczki z melasą do zrobienia z dziećmi.

Proste, mega szybkie, lekko chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku – i to od razu po upieczeniu.

Nie trzeba czekać aż zmiękną.

Nie trzeba ich wykrajać – wystarczy zrobić kuleczki z ciasta, ułożyć na blaszce i upiec.

Tylko ostrzegam – szybko się robią i równie szybko znikają, po moich nie został nawet okruszek.

Będziecie do nich potrzebować melasę, czyli gęsty ciemny, prawie czarny syrop powstający podczas produkcji cukru. Najczęściej sprzedawana jest melasa buraczana i trzcinowa – ja kupiłam trzcinową powstającą podczas produkcji cukru trzcinowego.

Taką melasę można czasami znaleźć w sklepach, ale spokojnie kupicie ją w sklepie internetowym – ja kupiłam na allegro.

Do pierniczków przyda się wam również oczywiście przyprawa do piernika – najlepiej domowa :)

Możecie również wypróbować inne przepisy na pierniczki – np. pierniczki nadziewane, pierniczki lebkuchen, brunkager, czy też tradycyjne :)

Z przepisu otrzymacie około 30 sztuk pierniczków.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

pierniczki z melasą bez wycinania

szybkie pierniczki

miękkie i szybkie pierniczki

pierniczki bez wykrawania

pierniczki z melasą

miękkie pierniczki z melasą

Miękkie pierniczki z melasą przepis do druku

miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki z melasą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste miękkie pierniczki bez wałkowania i wycinania.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 30
Kalorie 120 kcal

Składniki

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 170 g masła miękkiego
  • 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka)
  • 60 g melasy (1/4 szklanki)
  • 1 jajko rozmiar L
  • ok 50-60 g cukru kryształu - do obtoczenia ciasteczek

Instrukcja
 

  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Masło utrzyj z cukrem i melasą.
    170 g masła, 200 g cukru trzcinowego
  • Dodaj do niego jajko i krótko zmiksuj.
    1 jajko
  • Dodaj porcjami mąkę i za każdym razem krótko zmiksuj.
  • Nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości około orzecha włoskiego.
  • Kuleczki obtaczaj w cukrze, a następnie układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    ok 50-60 g cukru kryształu
  • Piecz każdą blachę oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut - ja najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek i jak się piekły robiłam drugą.
  • Po upieczeniu ciasteczka ostudź i dopiero wtedy zdejmij z blachy.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 120kcalWeglowodany: 18gBiałko: 1.3gTłuszcz: 5gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.