Pierniczki brunkager z migdałami
Zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo proste pierniczki :)
Mówię o duńskich pierniczkach brunkager.
Ciasteczka są bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom, skórce pomarańczowej i migdałom.
Do tego są bardzo proste i szybkie do przygotowania – gotowe ciasto należy uformować w rulon, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około godzinę – ja je po prostu wyniosłam na balkon.
Potem wystarczy je już tylko pokroić w plastry i upiec :)
Chyba prościej się już nie da zrobić pierniczków :D
Spróbujcie koniecznie.
A jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na pierniczki, to na blogu jest przepis na tradycyjne pierniczki, albo na mięciutkie pierniczki lebkuchen :)
Jeśli nie wiecie jak udekorować swoje świąteczne ciastka, to zapraszam po przepis na lukier , albo na glazurę czekoladową.
Pierniczki brunkager
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 125 g miodu
- 75 g migdałów (posiekanych)
- 75 g posiekanej skórki pomarańczowej (moje dzieci jej nie lubią, więc dałam aromat pomarańczowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki imbiru
- Masło, cukier i miód zagotuj, dodaj przyprawy, migdały i skórkę pomarańczową - wymieszaj.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
- Zagnieć ciasto.
- Uformuj z niego wałek, owiń w folię spożywczą i schłódź - do momentu, aż masa da się kroić.
- Schłodzone ciasto pokrój a cienkie plasterki - o grubości maksymalnie pół centymetra.
- Piecz w 180 stopniach przez około 8-10 minut - aż będą rumiane.
- Ostudź.
[…] jeśli interesują Was inne przepisy na pierniczki, to koniecznie sprawdźcie pierniczki brunkager (mój osobisty „number 1” :D), pachnące cytrynowo pierniczki lebkuchen, albo szybkie […]
Co tydzień robię ich w pracy tysiące… I nadal mi smakują ;)