Pierniczki brunkager z migdałami

pierniczki brunkager_5

Zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo proste pierniczki :)

Mówię o duńskich pierniczkach brunkager.

Ciasteczka są bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom, skórce pomarańczowej i migdałom.

Do tego są bardzo proste i szybkie do przygotowania – gotowe ciasto należy uformować w rulon, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około godzinę – ja je po prostu wyniosłam na balkon.

Potem wystarczy je już tylko pokroić w plastry i upiec :)

Chyba prościej się już nie da zrobić pierniczków :D

Spróbujcie koniecznie.

A jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na pierniczki, to na blogu jest przepis na tradycyjne pierniczki, albo na mięciutkie pierniczki lebkuchen :)

Jeśli nie wiecie jak udekorować swoje świąteczne ciastka, to zapraszam po przepis na lukier , albo na glazurę czekoladową.

pierniczki brunkager_3

pierniczki brunkager_2

pierniczki brunkager_6

Pierniczki brunkager

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło, cukier i miód zagotuj, dodaj przyprawy, migdały i skórkę pomarańczową - wymieszaj.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
  • Zagnieć ciasto.
  • Uformuj z niego wałek, owiń w folię spożywczą i schłódź - do momentu, aż masa da się kroić.
  • Schłodzone ciasto pokrój a cienkie plasterki - o grubości maksymalnie pół centymetra.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 8-10 minut - aż będą rumiane.
  • Ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z nr 11/2015 Moich smaków życia.