pierniczki brunkager_5

Przepis na chrupiące duńskie pierniczki z migdałami

Dziś zapraszam na pierniczki brunkager, czyli duńskie krojone pierniczki z migdałami i skórką pomarańczową. Te ciasteczka są bardzo proste do zrobienia i odmiennie od naszych tradycyjnych pierników nie wycina się ich foremkami, tylko robi się wałeczki z ciasta na pierniczki i kroi nożem. Te pierniki są niezwykle aromatyczne i im dłużej leżą tym są lepsze. Dlatego warto upiec je już nawet w listopadzie.

duńskie pierniczki z migdałami

Migdałowe pierniczki brunkager przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bardzo chrupiące i proste pierniczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

pierniczki brunkager 4

Pierniczki brunkager z migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste chrupiące pierniki z migdałami i skórką pomarańczową.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 4
Składniki

składniki na migdałowe pierniczki brunkager

Instrukcja
 

Jak zrobić pierniczki burnkager

  • Masło, cukier i miód zagotuj, dodaj przyprawy, migdały i skórkę pomarańczową – wymieszaj.
    250 g masła, 200 g cukru, 125 g miodu, 75 g skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki goździków, 0,5 łyżeczki imbiru, 75 g migdałów
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
    500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Zagnieć ciasto.
  • Uformuj z niego wałek, owiń w folię spożywczą i schłodź – do momentu, aż masa da się kroić.
  • Schłodzone ciasto pokrój na cienkie plasterki – o grubości maksymalnie pół centymetra.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 8-10 minut – aż będą rumiane.
  • Ostudź.
  • Pierniczki przechowuj w szczelnym pojemniku.
Prywatne
Słowa kluczowe kruche pierniczki, pierniczki z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierniczki brunkager

Krojone pierniczki z migdałami – uwagi

Zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo proste pierniczki :)

Mówię o duńskich pierniczkach brunkager.

Ciasteczka są bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom, skórce pomarańczowej i migdałom.

Do tego są bardzo proste i szybkie do przygotowania!

krojone kruche pierniczki

Jak zrobić duńskie pierniczki – wskazówki

Samo ciasto na pierniczki przygotowujemy podobnie jak nasze tradycyjne pierniczki bożonarodzeniowe. Czyli gotujemy masło z miodem i przyprawami, a następnie dodajemy mąkę. Otrzymujemy tu gęste ciasto, które formujemy w wałek – u mnie o średnicy około 5 cm. 

Ciasto następnie zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez około godzinę – ja je po prostu wyniosłam na balkon.

Gdy ciasto jest już zimne i dość twarde to je rozwijamy i kładziemy na blacie.

Wystarczy je już tylko pokroić ostrym nożem w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i upiec :)

Pierniczki brunkager należą do tych twardszych ciastek, dlatego warto kroić je dość cienko. 

Za to mogą one poleżeć bardzo długo. Ja co roku robię bardzo dużo różnych ciasteczek na święta i potem chowam je po różnych puszkach. Kilka tych pierniczków zachowało mi się wręcz do następnego Bożego Narodzenia i muszę powiedzieć, że smakowały wtedy rewelacyjnie!

To pierniczki, którym służy długie leżenie, dlatego możecie je sobie spokojnie upiec nawet 1-2 miesiące wcześniej, schować do szczelnego pojemnika i potem spokojnie wyjąć na święta. :)

Spróbujcie koniecznie.

A jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na pierniczki, to na blogu jest przepis na tradycyjne pierniczki, albo na mięciutkie pierniczki lebkuchen :)

Jeśli nie wiecie jak udekorować swoje świąteczne ciastka, to zapraszam po przepis na lukier , albo na glazurę czekoladową.

Przepis pochodzi z nr 11/2015 Moich smaków życia.

Polecane przepisy na pierniczki na święta

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne pierniczki idealne na święta Bożego Narodzenia. Tutaj polecam takie trzy przepisy: