Pierniczki nadziewane marcepanem

czekoladowe pierniczki

 

Przy okazji przygotowywania piernika staropolskiego zrobiłam trochę pierniczków nadziewanych.

Użyłam do nich tego samego ciasta na piernik długo dojrzewający – to zapewniło pierniczkom dużą puszystość i niepowtarzalny smak :)

Jeśli robicie sobie taki piernik staropolski, to zróbcie od razu trochę ciasta więcej i upieczcie te pierniczki nadziewane.

Ja do swoich włożyłam marcepan (można go np. kupić w Lidlu), możecie też użyć powidła śliwkowe.

Koniecznie też oblejcie potem ciasteczka czekoladą – będziecie mieć pierniczki jak ze sklepu, tylko o niebo smaczniejsze :D

Pierniczki możecie zrobić sobie w różnych kształtach – ja najpierw wycięłam kółka, na środek co drugiego nałożyłam nadzienie, przykryłam drugim kółkiem i skleiłam.

Potem mniejszą foremką gwiazdką wycięłam ciastka. Odcięte ciasto ponownie zagniotłam i wycięłam koła – i tak w kółko.

Tym sposobem z podanej porcji otrzymałam ponad 30 puszystych, nadzianych, aromatycznych pierniczków :D

Jeśli nie macie czasu na piernik długo dojrzewający, to skorzystajcie z mojego przepisu na tradycyjne pierniczki (im wystarczy leżakowanie w lodówce przez noc), albo z przepisu Kingi Paruzel – je można piec od razu, ale zaraz po upieczeniu robią się dość twarde i potrzebują potem więcej czasu na zmięknięcie.

świąteczne pierniczki

 

pierniczki świąteczne

 

pierniczki świąteczne

 

pierniczki z nadzieniem

 

pierniczki z nadzieniem

 

pierniczki nadziewane

 

czekoladowe pierniczki

Pierniczki nadziewane

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

piernik:

Instrukcja
 

  • Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
  • Sodę wymieszaj z mlekiem.
  • Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika.
  • Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
  • Przełóż ciasto do szklanek miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
  • Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
  • Ciasto rozwałkuj cienko, okrągłą foremką wytnij koła.
  • Na co drugim kole, na środku, ułóż trochę nadzienia - marcepanu albo powideł.
  • Przykryj drugim kołem i dokładnie zlep.
  • Mniejszą foremką kształtową - np. gwiazdką lub serduszkiem, wykrój ciastko, tak aby nadzienie zostało na środku.
  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstęp, bo trochę urosną.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-15 minut - aż będą lekko zrumienione.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • Maczaj pierniczki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia, aby zastygły.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

pierniczki na boże narodzenie