Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane marcepanem

czekoladowe pierniczki

 

Przy okazji przygotowywania piernika staropolskiego zrobiłam trochę pierniczków nadziewanych.

Użyłam do nich tego samego ciasta na piernik długo dojrzewający – to zapewniło pierniczkom dużą puszystość i niepowtarzalny smak 🙂

Jeśli robicie sobie taki piernik staropolski, to zróbcie od razu trochę ciasta więcej i upieczcie te pierniczki nadziewane.

Ja do swoich włożyłam marcepan (można go np. kupić w Lidlu), możecie też użyć powidła śliwkowe.

Koniecznie też oblejcie potem ciasteczka czekoladą – będziecie mieć pierniczki jak ze sklepu, tylko o niebo smaczniejsze 😀

Pierniczki możecie zrobić sobie w różnych kształtach – ja najpierw wycięłam kółka, na środek co drugiego nałożyłam nadzienie, przykryłam drugim kółkiem i skleiłam.

Potem mniejszą foremką gwiazdką wycięłam ciastka. Odcięte ciasto ponownie zagniotłam i wycięłam koła – i tak w kółko.

Tym sposobem z podanej porcji otrzymałam ponad 30 puszystych, nadzianych, aromatycznych pierniczków 😀

Jeśli nie macie czasu na piernik długo dojrzewający, to skorzystajcie z mojego przepisu na tradycyjne pierniczki (im wystarczy leżakowanie w lodówce przez noc), albo z przepisu Kingi Paruzel – je można piec od razu, ale zaraz po upieczeniu robią się dość twarde i potrzebują potem więcej czasu na zmięknięcie.

świąteczne pierniczki

 

pierniczki świąteczne

 

pierniczki świąteczne

 

pierniczki z nadzieniem

 

pierniczki z nadzieniem

 

pierniczki nadziewane

 

Pierniczki nadziewane
 
Autor:
Składniki
piernik:
  • 170 g miodu
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 330 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • 25 g przyprawy do piernika (jeśli używacie domową, to dajcie mniej, bo jest bardziej aromatyczna)
  • około 300 g powideł śliwkowych
polewa:
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100-150 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
  2. Sodę wymieszaj z mlekiem.
  3. Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika.
  4. Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
  5. Przełóż ciasto do szklanek miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
  6. Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
  7. Ciasto rozwałkuj cienko, okrągłą foremką wytnij koła.
  8. Na co drugim kole, na środku, ułóż trochę nadzienia - marcepanu albo powideł.
  9. Przykryj drugim kołem i dokładnie zlep.
  10. Mniejszą foremką kształtową - np. gwiazdką lub serduszkiem, wykrój ciastko, tak aby nadzienie zostało na środku.
  11. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstęp, bo trochę urosną.
  12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-15 minut - aż będą lekko zrumienione.
  13. Po upieczeniu ostudź.
  14. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa będzie gładka.
  15. Maczaj pierniczki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia, aby zastygły.
 

 

pierniczki na boże narodzenie

Related Post

Reklama

  • gin

    Też mam zamiar właśnie w tym roku zrobić pierniczki z ciasta na piernik staropolski 🙂
    Piękne zdjęcia 🙂

    • Bardzo fajnie wychodzą te pierniczki 🙂 i dziękuję za miłe słowa 🙂 pozdrawiam, Beata

  • MY ze wszystkich pierników najbardziej kochamy te nadziewane oblane ciemną czekoladą <3 Ale nigdy nie mamy czasu ich zrobić xD Marzą nam się takie domowe jak Twoje 😛

    • Musicie wygospodarować trochę czasu i je w końcu zrobić 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux