Pierniczki nadziewane marcepanem
Przy okazji przygotowywania piernika staropolskiego zrobiłam trochę pierniczków nadziewanych.
Użyłam do nich tego samego ciasta na piernik długo dojrzewający – to zapewniło pierniczkom dużą puszystość i niepowtarzalny smak :)
Jeśli robicie sobie taki piernik staropolski, to zróbcie od razu trochę ciasta więcej i upieczcie te pierniczki nadziewane.
Ja do swoich włożyłam marcepan (można go np. kupić w Lidlu), możecie też użyć powidła śliwkowe.
Koniecznie też oblejcie potem ciasteczka czekoladą – będziecie mieć pierniczki jak ze sklepu, tylko o niebo smaczniejsze :D
Pierniczki możecie zrobić sobie w różnych kształtach – ja najpierw wycięłam kółka, na środek co drugiego nałożyłam nadzienie, przykryłam drugim kółkiem i skleiłam.
Potem mniejszą foremką gwiazdką wycięłam ciastka. Odcięte ciasto ponownie zagniotłam i wycięłam koła – i tak w kółko.
Tym sposobem z podanej porcji otrzymałam ponad 30 puszystych, nadzianych, aromatycznych pierniczków :D
Jeśli nie macie czasu na piernik długo dojrzewający, to skorzystajcie z mojego przepisu na tradycyjne pierniczki (im wystarczy leżakowanie w lodówce przez noc), albo z przepisu Kingi Paruzel – je można piec od razu, ale zaraz po upieczeniu robią się dość twarde i potrzebują potem więcej czasu na zmięknięcie.

Pierniczki nadziewane
Składniki
piernik:
- 170 g miodu
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 330 g mąki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody
- 40 ml mleka
- szczypta soli
- 25 g przyprawy do piernika (jeśli używacie domową, to dajcie mniej, bo jest bardziej aromatyczna)
- około 300 g powideł śliwkowych
polewa:
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 100-150 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
- Sodę wymieszaj z mlekiem.
- Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika.
- Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
- Przełóż ciasto do szklanek miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
- Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
- Ciasto rozwałkuj cienko, okrągłą foremką wytnij koła.
- Na co drugim kole, na środku, ułóż trochę nadzienia - marcepanu albo powideł.
- Przykryj drugim kołem i dokładnie zlep.
- Mniejszą foremką kształtową - np. gwiazdką lub serduszkiem, wykrój ciastko, tak aby nadzienie zostało na środku.
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstęp, bo trochę urosną.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-15 minut - aż będą lekko zrumienione.
- Po upieczeniu ostudź.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa będzie gładka.
- Maczaj pierniczki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia, aby zastygły.