Pierniczki lebkuchen pachnące pomarańczą :)

U mnie Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez ciasteczka, a szczególnie bez pierniczków. Tradycyjnie przed świętami pieczemy całą naszą czwórką masę delikatnych i cienkich pierniczków idealnych do dekorowania, wieszania na choince i przede wszystkim do dzielenia się z innymi :)

Przepis na te pierniczki znajdziecie tutaj.

Oprócz pierniczków zawsze piekę jeszcze masę innych ciasteczek – moje ulubione orzechowe, migdałowe, zwykle maślane, czy też jabłkowo-żurawinowe.

W tym roku do grona moich ulubionych świątecznych ciasteczek dołączyły słynne lebkuchen :)

Lebkuchen są grube i miękkie, mocno miodowe i cytrusowe w smaku. Ich jedyną ozdobą jest gruba warstwa lukru (który dodatkowo zabezpiecza ciastka przed wysychaniem).

Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, a ciasto nie wymaga dojrzewania. Nie trzeba też godzinami wykrawać foremkami ciasteczek – wystarczy utoczyć w dłoniach małe kulki i przed pieczeniem lekko je spłaszczyć łyżką lub dłonią :)

Podaję porcję na około 30 sztuk ciastek.

 

pierniczki lebkuchen

pierniczki lebkuchen4

pierniczki świąteczne

świąteczne pierniczki

 

lebkuchen

Pierniczki lebkuchen

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 30

Składniki
  

ciastka:

lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody (u mnie to było 5-6 łyżek)

Instrukcja
 

ciastka:

  • W rondelku podgrzej razem miód i masło - do czasu aż masło się rozpuści.
  • Zamieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • W dużej misce umieść wszystkie suche składniki.
  • Dodaj masę miodowo-maślaną i zmiksuj mikserem.
  • Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny - wymieszaj.
  • Schłódź masę (ja swoją wystawiłam na balkon, aby było szybciej :)).
  • Namoczonymi w wodzie rękoma tocz kulki o wielkości orzecha włoskiego (nabierałam masę małą łyżeczką - czubatą porcję i wtedy toczyłam kulki).
  • Układaj kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciastkami.
  • Spodem łyżki lub dłonią lekko spłaszcz każdą kulkę.
  • Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, potem lekko stwardnieją.

lukier:

  • Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i zamieszaj.
  • Jeśli masa jest bardzo gęsta, to dodaj jeszcze trochę wody.
  • Wierzch każdego ciastka zanurz w lukrze i odłóż do wyschnięcia.
  • Możesz też posypać wierzch lukru odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.