Przepis na cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe

Wczoraj wieczorem wpadł do nas z niezapowiedzianą wizytą mój teść.

W domu lekkie czystki w smakołykach, więc odgrzebałam swój pojemnik z zabunkrowanymi ciasteczkami i znalazłam wśród nich właśnie moje cantucci :)

Upiekłam je już jakiś czas temu i odłożyłam kilka na później – nie muszę mówić, że się zaśliniłam na ich widok i oczywiście przystąpiłam do konsumpcji :)

Posiłkując się wikipedią, napiszę co to takiego w ogóle jest :) otóż:

Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.

Brzmi pysznie, prawda?

Koniecznie przygotujcie sobie te chrupiące migdałowe ciastka prosto w Włoch.

Zachęcam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasteczka, a jeśli lubicie włoskie przepisy, to polecam wam również przepis na babeczki z kremem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 6 ocen
Postaw mi kawę

cantucci1

cantucci2 

cantucci3 

Cantucci przepis do druku

cantucci2

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne toskańskie chrupiące ciastka z migdałami.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Deser
Porcje 1 blacha

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów nieobranych (można ich część lekko rozdrobnić, albo zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka rozmiar L
  • 100 g masła miękkiego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko roztrzepane - do posmarowania

Instrukcja
 

  • Nieobrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić).
    1 i 1/2 szklanki migdałów
  • Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę.
    3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 100 g masła
  • Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia.
    2 i 1/2 szklanki mąki, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki - ja musiałam dodać więcej mąki, bo się mi ciasto mazało.
  • Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
  • Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny.
  • Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    1 jajko
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz około 15-20 minut.
  • Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi).
  • Rozłóż je na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
  • Po upieczeniu wystudź.

Notatki

Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. Do ciasteczek możesz dodać zamiast migdałów różne suszone owoce: śliwki, morele, żurawiny, orzechy lub kawałki czekolady. Możesz także mieszać ze sobą różne dodatki - powinno być ich razem około 1 i 1/2 szklanki.
Słowa kluczowe ciasteczka, migdały
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!