Przepis na cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe
Wczoraj wieczorem wpadł do nas z niezapowiedzianą wizytą mój teść.
W domu lekkie czystki w smakołykach, więc odgrzebałam swój pojemnik z zabunkrowanymi ciasteczkami i znalazłam wśród nich właśnie moje cantucci :)
Upiekłam je już jakiś czas temu i odłożyłam kilka na później – nie muszę mówić, że się zaśliniłam na ich widok i oczywiście przystąpiłam do konsumpcji :)
Posiłkując się wikipedią, napiszę co to takiego w ogóle jest :) otóż:
Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.
Brzmi pysznie, prawda?
Koniecznie przygotujcie sobie te chrupiące migdałowe ciastka prosto w Włoch.
Zachęcam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasteczka, a jeśli lubicie włoskie przepisy, to polecam wam również przepis na babeczki z kremem.
Cantucci przepis do druku

Cantucci - włoskie ciasteczka migdałowe
Składniki
Instrukcja
- Nieobrane migdały upraż na suchej patelni - mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić).1 i 1/2 szklanki migdałów
- Odstaw na chwilę do przestudzenia.
- Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę.3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 100 g masła
- Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia.2 i 1/2 szklanki mąki, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki - ja musiałam dodać więcej mąki, bo się mi ciasto mazało.
- Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
- Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny.
- Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.1 jajko
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz około 15-20 minut.
- Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi).
- Rozłóż je na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
- Po upieczeniu wystudź.