cantucci1

Przepis na cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe

Wczoraj wieczorem wpadł do nas z niezapowiedzianą wizytą mój teść.

W domu lekkie czystki w smakołykach, więc odgrzebałam swój pojemnik z zabunkrowanymi ciasteczkami i znalazłam wśród nich właśnie moje cantucci :)

Upiekłam je już jakiś czas temu i odłożyłam kilka na później – nie muszę mówić, że się zaśliniłam na ich widok i oczywiście przystąpiłam do konsumpcji :)

Posiłkując się wikipedią, napiszę co to takiego w ogóle jest :) otóż:

Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato”) – rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów. Mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie.

Brzmi pysznie, prawda?

Koniecznie przygotujcie sobie te chrupiące migdałowe ciastka prosto w Włoch.

Zachęcam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasteczka, a jeśli lubicie włoskie przepisy, to polecam wam również przepis na babeczki z kremem.


cantucci2
cantucci3

 

Włoskie chrupiące ciastka Cantucci przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno chrupiące ciastka pełne smaku i chrupiących migdałów, to ciasteczka cantucci podwójnie wypiekane będą dla Ciebie idealne! Spróbuj koniecznie!

cantucci2

Cantucci – włoskie ciasteczka migdałowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne toskańskie chrupiące ciastka z migdałami.
4.30 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Deser
Porcje 1 blacha
Składniki

składniki na ciastka cantucci z migdałami

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (- 375 g)
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów (nieobranych (można ich część lekko rozdrobnić, albo zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi))
  • 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (roztrzepane – do posmarowania)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciastka cantucci krok po kroku

  • Nieobrane migdały upraż na suchej patelni – mieszaj je przez cały cały czas na średnim ogniu, by się równomiernie podgrzewały (uważaj, bo szybko mogą się przypalić).
    1 i 1/2 szklanki migdałów
  • Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę.
    3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 100 g masła
  • Dodaj przesianą mąkę wymieszają z solą i proszkiem do pieczenia.
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Rękoma wyrób ciasto. Masa będzie dość twarda, jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody, a jeśli będzie jednak miękka (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz dużych jajek) dodaj trochę mąki – ja musiałam dodać więcej mąki, bo się mi ciasto mazało.
  • Dodaj migdały i przez chwilę wyrabiaj, by równomiernie się rozłożyły w cieście.
  • Z ciasta, rękoma obsypanymi mąką uformuj 4 wałki o średnicy około 4 cm.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przyciśnij lekko dłonią, by nadać im kształt owalny.
  • Posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    1 jajko
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz około 15-20 minut.
  • Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry (ciastka mogą się lekko kruszyć na migdałach, ale to nic nie szkodzi).
  • Rozłóż je na blasze i wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz po 6-8 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią (ja to zrobiłam na termoobiegu i już wtedy nie przewracałam ciastek na drugą stronę)
  • Po upieczeniu wystudź.
Notatki
Cantucci możesz przechowywać w szczelnym pudełku przez co najmniej kilka tygodni po upieczeniu. Do ciasteczek możesz dodać zamiast migdałów różne suszone owoce: śliwki, morele, żurawiny, orzechy lub kawałki czekolady. Możesz także mieszać ze sobą różne dodatki – powinno być ich razem około 1 i 1/2 szklanki.
Prywatne
Słowa kluczowe cantucci z migdałami, kruche ciastka z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Polecane przepisy na włoskie desery

Jeśli lubisz kuchnię włoską i włoskie desery i słodkości, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z tej kuchni. Tutaj polecam trzy z nich, a więcej na blogu: