Przepis na włoskie ciastka cantucci z żurawiną
Cantucci, tudzież biscotti to słynne włoskie ciasteczka.
Bardzo kruche dzięki podwójnemu pieczeniu.
Ciasto na ciastka formujemy w wałek i pieczemy, następnie kroimy na plastry i znowu pieczemy.
Dzięki temu ciasteczka są bardzo chrupiące.
Dlatego Włosi najczęściej jedzą je namoczone wcześniej w winie lub w kawie (ja myślę, że w mojej wersji smakowej, to najlepiej zanurzyć je w winie grzanym ;)).
Tradycyjnie są one pieczone z migdałami, ale często można spotkać różne wariacje smakowe.
Ja sama robiłam już cantucci migdałowe, a teraz postanowiłam dodać do nich suszoną żurawinę i skórkę pomarańczową.
Ten przepis różni się również od poprzedniego brakiem masła.
W cieście nie ma ani grama tłuszczu – no może oprócz tłuszczu z migdałów ;).
Jeśli lubicie włoskie smaki, to koniecznie upieczcie sobie ciasteczka cantucci.
Z przepisu otrzymałam 30 ciasteczek.
Ps. Ich dużą zaletą – oprócz smaku – jest to, że świetnie i długo się przechowują.
Cantucci z żurawiną przepis do druku

Cantucci z żurawiną
Składniki
- 300 g mąki (2 szklanki)
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g migdałów (1 szklanka)
- 100 g suszonej żurawiny (pół szklanki)
- skórka starta z pomarańczy
Instrukcja
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem i skórką pomarańczową.2 jajka, 150 g cukru, skórka starta z pomarańczy
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.300 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodawaj porcjami mąkę i miksuj ciasto na małych obrotach - pod koniec możesz ciasto mieszać łyżką.
- Dodaj migdały - część możesz grubo posiekać - i żurawinę - wmieszaj w ciasto.150 g migdałów, 100 g suszonej żurawiny
- Ciasto podziel na dwie części.
- Z każdej uformuj wałek - ciasto się trochę lepi, więc możesz je delikatnie posypać mąką.
- Przełóż wałki z ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut - do lekkiego zrumienia.
- Wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm - ciasto może się trochę kruszyć przy migdałach.
- Wstaw blachę ponownie do piekarnika i piecz przez 6 minut - przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 6 minut.
- Ciasteczka ostudź.
- Przechowuj je w szczelnym pojemniku.