Przepis na włoskie ciastka cantucci z żurawiną

włoskie biscotti z migdałami i żurawiną


Cantucci, tudzież biscotti to słynne włoskie ciasteczka.

Bardzo kruche dzięki podwójnemu pieczeniu.

Ciasto na ciastka formujemy w wałek i pieczemy, następnie kroimy na plastry i znowu pieczemy.

Dzięki temu ciasteczka są bardzo chrupiące.

Dlatego Włosi najczęściej jedzą je namoczone wcześniej w winie lub w kawie (ja myślę, że w mojej wersji smakowej, to najlepiej zanurzyć je w winie grzanym ;)).

Tradycyjnie są one pieczone z migdałami, ale często można spotkać różne wariacje smakowe.

Ja sama robiłam już cantucci migdałowe, a teraz postanowiłam dodać do nich suszoną żurawinę i skórkę pomarańczową.

Ten przepis różni się również od poprzedniego brakiem masła.

W cieście nie ma ani grama tłuszczu – no może oprócz tłuszczu z migdałów ;).

Jeśli lubicie włoskie smaki, to koniecznie upieczcie sobie ciasteczka cantucci.

Z przepisu otrzymałam 30 ciasteczek.

Ps. Ich dużą zaletą – oprócz smaku – jest to, że świetnie i długo się przechowują.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

cantucci z żurawiną

migdałowe biscotti z żurawiną

migdałowe cantucci z żurawiną

ciasteczka z migdałami i żurawiną

cantucci z żurawiną

Cantucci z żurawiną przepis do druku

cantucci z migdałami i żurawiną

Cantucci z żurawiną

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące włoskie ciastka cantucci z żurawiną i skórką pomarańczową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 30
Kalorie 430 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj krótko z cukrem i skórką pomarańczową.
    2 jajka, 150 g cukru, skórka starta z pomarańczy
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodawaj porcjami mąkę i miksuj ciasto na małych obrotach - pod koniec możesz ciasto mieszać łyżką.
  • Dodaj migdały - część możesz grubo posiekać - i żurawinę - wmieszaj w ciasto.
    150 g migdałów, 100 g suszonej żurawiny
  • Ciasto podziel na dwie części.
  • Z każdej uformuj wałek - ciasto się trochę lepi, więc możesz je delikatnie posypać mąką.
  • Przełóż wałki z ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut - do lekkiego zrumienia.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm - ciasto może się trochę kruszyć przy migdałach.
  • Wstaw blachę ponownie do piekarnika i piecz przez 6 minut - przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 6 minut.
  • Ciasteczka ostudź.
  • Przechowuj je w szczelnym pojemniku.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 430kcalWeglowodany: 70gBiałko: 10gTłuszcz: 14gBłonnik: 5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

biscotti with almonds and cranberries