Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Cantucci z żurawiną

By |2018-01-28T20:07:52+00:002018 Styczeń 29th|Ciasteczka|

Cantucci z żurawiną

 

włoskie biscotti z migdałami i żurawiną

 

Cantucci, tudzież biscotti to słynne włoskie ciasteczka.

Bardzo kruche dzięki podwójnemu pieczeniu.

Ciasto na ciastka formujemy w wałek i pieczemy, następnie kroimy na plastry i znowu pieczemy.

Dzięki temu ciasteczka są bardzo chrupiące.

Dlatego Włosi najczęściej jedzą je namoczone wcześniej w winie lub w kawie (ja myślę, że w mojej wersji smakowej, to najlepiej zanurzyć je w winie grzanym ;)).

Tradycyjnie są one pieczone z migdałami, ale często można spotkać różne wariacje smakowe.

Ja sama robiłam już cantucci migdałowe, a teraz postanowiłam dodać do nich suszoną żurawinę i skórkę pomarańczową.

Ten przepis różni się również od poprzedniego brakiem masła.

W cieście nie ma ani grama tłuszczu – no może oprócz tłuszczu z migdałów ;).

Jeśli lubicie włoskie smaki, to koniecznie upieczcie sobie cantucci.

Z przepisu otrzymałam 30 ciasteczek.

Ps. Ich dużą zaletą – oprócz smaku – jest to, że świetnie i długo się przechowują.

 

cantucci z żurawiną

 

migdałowe biscotti z żurawiną

 

migdałowe cantucci z żurawiną

 

ciasteczka z migdałami i żurawiną

 

cantucci z żurawiną

 

Cantucci z żurawiną
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 30 ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 30
Składniki
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g (1 szklanka) migdałów
  • 100 g (pół szklanki) suszonej żurawiny
  • skórka starta z pomarańczy
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj krótko z cukrem i skórką pomarańczową.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodawaj porcjami mąkę i miksuj ciasto na małych obrotach - pod koniec możesz ciasto mieszać łyżką.
  4. Dodaj migdały - część możesz grubo posiekać - i żurawinę - wmieszaj w ciasto.
  5. Ciasto podziel na dwie części.
  6. Z każdej uformuj wałek - ciasto się trochę lepi, więc możesz je delikatnie posypać mąką.
  7. Przełóż wałki z ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut - do lekkiego zrumienia.
  9. Wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm - ciasto może się trochę kruszyć przy migdałach.
  10. Wstaw blachę ponownie do piekarnika i piecz przez 6 minut - przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 6 minut.
  11. Ciasteczka ostudź.
  12. Przechowuj je w szczelnym pojemniku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 430 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 70 g Błonnik: 5 g Białka: 10 g

 

 

biscotti with almonds and cranberries

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/01/29 at 09:33 - Reply

    Kiedyś dosyć często je robiłyśmy i najbardziej smakowały nam z orzechami laskowymi 🙂

    • wypiekibeaty 2018/01/29 at 12:54 - Reply

      Orzechy laskowe nadają ciastkom wyjątkowego smaku 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: