Cantucci z żurawiną

 

włoskie biscotti z migdałami i żurawiną

 

Cantucci, tudzież biscotti to słynne włoskie ciasteczka.

Bardzo kruche dzięki podwójnemu pieczeniu.

Ciasto na ciastka formujemy w wałek i pieczemy, następnie kroimy na plastry i znowu pieczemy.

Dzięki temu ciasteczka są bardzo chrupiące.

Dlatego Włosi najczęściej jedzą je namoczone wcześniej w winie lub w kawie (ja myślę, że w mojej wersji smakowej, to najlepiej zanurzyć je w winie grzanym ;)).

Tradycyjnie są one pieczone z migdałami, ale często można spotkać różne wariacje smakowe.

Ja sama robiłam już cantucci migdałowe, a teraz postanowiłam dodać do nich suszoną żurawinę i skórkę pomarańczową.

Ten przepis różni się również od poprzedniego brakiem masła.

W cieście nie ma ani grama tłuszczu – no może oprócz tłuszczu z migdałów ;).

Jeśli lubicie włoskie smaki, to koniecznie upieczcie sobie cantucci.

Z przepisu otrzymałam 30 ciasteczek.

Ps. Ich dużą zaletą – oprócz smaku – jest to, że świetnie i długo się przechowują.

 

cantucci z żurawiną

 

migdałowe biscotti z żurawiną

 

migdałowe cantucci z żurawiną

 

ciasteczka z migdałami i żurawiną

 

cantucci z żurawiną

 

cantucci z migdałami i żurawiną

Cantucci z żurawiną

Wypieki Beaty
Przepis na około 30 ciasteczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 30
Kalorie 430 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj krótko z cukrem i skórką pomarańczową.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodawaj porcjami mąkę i miksuj ciasto na małych obrotach - pod koniec możesz ciasto mieszać łyżką.
  • Dodaj migdały - część możesz grubo posiekać - i żurawinę - wmieszaj w ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części.
  • Z każdej uformuj wałek - ciasto się trochę lepi, więc możesz je delikatnie posypać mąką.
  • Przełóż wałki z ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut - do lekkiego zrumienia.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm - ciasto może się trochę kruszyć przy migdałach.
  • Wstaw blachę ponownie do piekarnika i piecz przez 6 minut - przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 6 minut.
  • Ciasteczka ostudź.
  • Przechowuj je w szczelnym pojemniku.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 430kcalWeglowodany: 70gBiałko: 10gTłuszcz: 14gBłonnik: 5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

biscotti with almonds and cranberries