Żurawinowe mince pies
Mince pies to bardzo popularne w Anglii kruche babeczki nadziane mincemeat :) Dosłownie – nadziane „siekanym mięsem” 😂🤣🤣
Na szczęście nie jest to żadne siekane mięso, tylko bakaliowy farsz ze smalcem ….
I właśnie ten smalec, tak mnie do tej pory skutecznie odstraszał, że nie miałam ochoty na robienie tych babeczek.
Dopiero u Nigelli Lawson wypatrzyłam przepis na jej mince pies i mincemeat bez smalcu :D
I tak zrobiłam jej żurawinowe mince pies i muszę przyznać, że były pyszne.
Żurawina jest kwaśna i babeczki były mało słodkie, ale dla mnie smakowały idealnie. Jeśli lubicie słodkie ciasta i ciasteczka, to dosłodźcie sobie nadzienie żurawinowe miodem.
Do upieczenia moich mice pies wykorzystałam formę do babeczek – trzeba będzie piec w dwóch turach, bo z przepisu otrzymacie około 24 sztuki ciasteczek.
Polecam wam także waniliowe babeczki z żurawiną, bułeczki drożdżowe z żurawiną albo żurawinowe ciasteczka.






Żurawinowe mince pies – przepis do druku
Żurawinowe mince pies
- 75 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
- 60 ml słodkiego czerwonego wina
- 300 g żurawiny (użyłam mrożoną)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonych goździków
- 150 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu - lub do smaku
- 240 g (1 i ⅔ szklanki) mąki
- 60 g margaryny - zimnej
- 60 g masła - zimnego
- sok z jednej pomarańczy
- Przygotuj farsz - do rondelka włóż żurawinę, rodzynki oraz suszoną żurawinę, dodaj cukier, przyprawy i wino.
- Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn odparuje.
- Przestudź lekko, a następnie dodaj miód.
- Gotowe nadzienie możesz przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu nawet przez tydzień.
- Aby zrobić kruche ciasto rozgnieć masło, margarynę oraz mąkę aż utworzy kruszonkę.
- Zacznij dolewać po trochu sok z pomarańczy - tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło.
- Gotowe ciasto podziel na dwie porcje i zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 20-30 minut.
- Wyjmij jedną porcję ciasta i cienko rozwałkuj.
- Okrągłą foremką o średnicy około 6 cm wytnij 12 kółek.
- Wylep nimi foremki do babeczek.
- Nałóż do środka trochę farszu.
- Resztki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj, wytnij nieduże gwiazdki i połóż je na wierzchu babeczek.
- Babeczki piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu odczekaj 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij babeczki.
- Przygotuj drugą porcję babeczek i upiecz ją.
Mmmm, jako przekąska muszą być idealne! :)