Żurawinowe mince pies

 

żurawinowe mince pies

 

Mince pies to bardzo popularne w Anglii kruche babeczki nadziane mincemeat 🙂 Dosłownie – nadziane „siekanym mięsem” 😂🤣🤣

Na szczęście nie jest to żadne siekane mięso, tylko bakaliowy farsz ze smalcem ….

I właśnie ten smalec, tak mnie do tej pory skutecznie odstraszał, że nie miałam ochoty na robienie tych babeczek.

Dopiero u Nigelli Lawson wypatrzyłam przepis na jej mince pies i mincemeat bez smalcu 😀

I tak zrobiłam jej żurawinowe mince pies i muszę przyznać, że były pyszne.

Żurawina jest kwaśna i babeczki były mało słodkie, ale dla mnie smakowały idealnie. Jeśli lubicie słodkie ciasta i ciasteczka, to dosłodźcie sobie nadzienie żurawinowe miodem.

Do upieczenia moich mice pies wykorzystałam formę do babeczek – trzeba będzie piec w dwóch turach, bo z przepisu otrzymacie około 24 sztuki ciasteczek.

Polecam wam także waniliowe babeczki z żurawiną, bułeczki drożdżowe z żurawiną albo żurawinowe ciasteczka.

 

babeczki żurawinowe kruche mince pies
 

mince pies Nigelli mince pies z żurawiną
 

kruche ciasteczka z żurawiną mince pies
 

Żurawinowe mince pies – przepis do druku

Żurawinowe mince pies

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 24 kruche babeczki.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 24
Składniki
żurawinowe nadzienie:
  • 75 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
  • 60 ml słodkiego czerwonego wina
  • 300 g żurawiny (użyłam mrożoną)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 150 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu - lub do smaku
kruche ciasto pomarańczowe:
  • 240 g (1 i ⅔ szklanki) mąki
  • 60 g margaryny - zimnej
  • 60 g masła - zimnego
  • sok z jednej pomarańczy
Wykonanie
  1. Przygotuj farsz - do rondelka włóż żurawinę, rodzynki oraz suszoną żurawinę, dodaj cukier, przyprawy i wino.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn odparuje.
  3. Przestudź lekko, a następnie dodaj miód.
  4. Gotowe nadzienie możesz przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu nawet przez tydzień.
  5. Aby zrobić kruche ciasto rozgnieć masło, margarynę oraz mąkę aż utworzy kruszonkę.
  6. Zacznij dolewać po trochu sok z pomarańczy - tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło.
  7. Gotowe ciasto podziel na dwie porcje i zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 20-30 minut.
  8. Wyjmij jedną porcję ciasta i cienko rozwałkuj.
  9. Okrągłą foremką o średnicy około 6 cm wytnij 12 kółek.
  10. Wylep nimi foremki do babeczek.
  11. Nałóż do środka trochę farszu.
  12. Resztki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj, wytnij nieduże gwiazdki i połóż je na wierzchu babeczek.
  13. Babeczki piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - aż będą rumiane.
  14. Po upieczeniu odczekaj 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij babeczki.
  15. Przygotuj drugą porcję babeczek i upiecz ją.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 120 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 18 g Białka: 2 g

 

Przepis Nigelli na mincemeat.

Przepis na mince pies.