Żurawinowe mince pies

 

żurawinowe mince pies

 

Mince pies to bardzo popularne w Anglii kruche babeczki nadziane mincemeat :) Dosłownie – nadziane „siekanym mięsem” 😂🤣🤣

Na szczęście nie jest to żadne siekane mięso, tylko bakaliowy farsz ze smalcem ….

I właśnie ten smalec, tak mnie do tej pory skutecznie odstraszał, że nie miałam ochoty na robienie tych babeczek.

Dopiero u Nigelli Lawson wypatrzyłam przepis na jej mince pies i mincemeat bez smalcu :D

I tak zrobiłam jej żurawinowe mince pies i muszę przyznać, że były pyszne.

Żurawina jest kwaśna i babeczki były mało słodkie, ale dla mnie smakowały idealnie. Jeśli lubicie słodkie ciasta i ciasteczka, to dosłodźcie sobie nadzienie żurawinowe miodem.

Do upieczenia moich mice pies wykorzystałam formę do babeczek – trzeba będzie piec w dwóch turach, bo z przepisu otrzymacie około 24 sztuki ciasteczek.

Polecam wam także waniliowe babeczki z żurawiną, bułeczki drożdżowe z żurawiną albo żurawinowe ciasteczka.

 

babeczki żurawinowe kruche mince pies
 

mince pies Nigelli mince pies z żurawiną
 

kruche ciasteczka z żurawiną mince pies
 

Żurawinowe mince pies – przepis do druku

żurawinowe mince pies

Żurawinowe mince pies

Wypieki Beaty
Przepis na około 24 kruche babeczki.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Babeczki
Porcje 24
Kalorie 120 kcal

Składniki
  

żurawinowe nadzienie:

kruche ciasto pomarańczowe:

  • 240 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
  • 60 g margaryny - zimnej
  • 60 g masła - zimnego
  • sok z jednej pomarańczy

Instrukcja
 

  • Przygotuj farsz - do rondelka włóż żurawinę, rodzynki oraz suszoną żurawinę, dodaj cukier, przyprawy i wino.
  • Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn odparuje.
  • Przestudź lekko, a następnie dodaj miód.
  • Gotowe nadzienie możesz przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu nawet przez tydzień.
  • Aby zrobić kruche ciasto rozgnieć masło, margarynę oraz mąkę aż utworzy kruszonkę.
  • Zacznij dolewać po trochu sok z pomarańczy - tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło.
  • Gotowe ciasto podziel na dwie porcje i zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 20-30 minut.
  • Wyjmij jedną porcję ciasta i cienko rozwałkuj.
  • Okrągłą foremką o średnicy około 6 cm wytnij 12 kółek.
  • Wylep nimi foremki do babeczek.
  • Nałóż do środka trochę farszu.
  • Resztki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj, wytnij nieduże gwiazdki i połóż je na wierzchu babeczek.
  • Babeczki piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu odczekaj 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij babeczki.
  • Przygotuj drugą porcję babeczek i upiecz ją.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 120kcalWeglowodany: 18gBiałko: 2gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis Nigelli na mincemeat.

Przepis na mince pies.