Waniliowe babeczki z żurawiną

wpis zawiera lokowanie produktu

waniliowe babeczki z żurawiną

 

Już od dawna nosiłam się zamiarem przygotowania babeczek wyglądających jak śnieżne kule.

W zeszłym roku zabrakło mi na to czasu, więc w tym roku wzięłam się za nie wcześniej i oto są 🙂

Upiekłam pyszne waniliowe babeczki z żurawiną, na wierzch nałożyłam krem na bazie mascarpone, a potem zadziałała magia 😀

Babeczki kule śnieżne wyglądają spektakularnie. Moja córka jak je zobaczyła, to zrobiła taaaaakie oczy.

A dodam, że to wcale nie jest trudne. Za to zabiera troszkę czasu i może narobić bałaganu.

Kule, które nałożyłam na babeczki zrobiłam z żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. W tak przygotowanej żelatynie zanurzyłam nieduże baloniki na wodę, a potem to już było czekanie na wyschnięcie.

Te kule są oczywiście zupełnie jadalne, chociaż smaczne to na pewno nie są 😉 Jeśli chcecie to możecie do żelatyny z wodą dodać trochę cukru pudru – wtedy ich smak będzie lepszy. Ja ich nie zamierzam jeść 😉

Po zrobieniu kul zabrałam się za babeczki. Do ich przygotowania użyłam cukier puder o aromacie waniliowym Diamant. Ten cukier tak pięknie pachnie i smakuje, że nie musiałam już dodawać żadnych aromatów waniliowych ❤ Wystarczy zmiksować go z miękkim masłem, a babeczki będą cudownie puszyste, mięciutkie i pachnące.

Jak już będziecie mieli gotowe babeczki i kule żelatynowe, to ukryjcie pod nimi małe ciasteczka, albo czekoladki lub cukrowe ozdoby świąteczne. Polecam wam też posypanie na koniec babeczek cukrem pudrem – sprawi on, że kule będą wyglądały jak ośnieżone 😀

Zapraszam was również do upieczenia babeczek ajerkoniakowych oraz pamiętajcie o pysznych domowych pierniczkach.

 

waniliowe babeczki jak śnieżne kule waniliowe babeczki śnieżne kule
 

bożonarodzeniowe babeczki waniliowe babeczki śnieżne kule
 

babeczki jak śnieżne kule babeczki z żurawiną i kremem
 

proste babeczki waniliowe waniliowe babeczki z żurawinami i kremem mascarpone
 

Waniliowe babeczki z żurawiną – przepis do druku

 

Waniliowe babeczki z żurawiną

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
babeczki:
  • 110 g miękkiego masła
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru z aromatem waniliowym Diamant
  • 2 duże jajka w rozmiarze L
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • około 150 g żurawiny – może być mrożona
krem:
  • 125 g serka mascarpone
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru Diamant – albo do smaku
śnieżne kule:
  • małe baloniki na wodę – 14 sztuk
  • długie patyczki do szaszłyków
  • 60 g (16 łyżeczek) żelatyny spożywczej
  • woda
  • kawałek styropianu
dodatkowo:
  • drobne ciasteczka
  • cukier puder w tubie Diamant
Wykonanie
kule:
  1. Zacznij przygotowania od wykonania śnieżnych kul z żelatyny – będą one potrzebować nocy na dobre wyschnięcie.
  2. Nadmuchaj baloniki na wodę do wielkości około 6-7 cm, zawiąż na supełek, a następnie ostrożnie przepchnij przez supełek czubek patyczka do szaszłyków.
  3. Do dość szerokiej szklanki wsyp 8 łyżeczek (płaskich) żelatyny i zalej ją 16 łyżeczkami wody – dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce, aby stała się płynna.
  4. Zanurzaj baloniki w żelatynie, tak aby był nią prawie całe pokryte, pozwól żelatynie odcieknąć, a następnie wbij patyczek z balonikiem w styropian aby całość podeschła.
  5. Jeśli żelatyna robi się za gęsta, to ją w trakcie ponownie podgrzej, albo umieść szklankę w garnku z gorącą wodą.
  6. Po około 10 minutach przygotuj drugą porcję żelatyny – zalej wodą pozostałe 8 łyżeczek żelatyny, dodaj 16 łyżeczek wody, podgrzej i ponownie zanurz w cieczy wszystkie baloniki.
  7. Odstaw baloniki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc, aby mocno stwardniały.
  8. Następnego dnia lekko przebij baloniki i delikatnie odklej gumę od żelatynowej skorupki.
  9. Nożyczkami wyrównaj spody kul.
babeczki:
  1. Wyjmij wcześniej z lodówki jajka, masło i jogurt naturalny, tak aby miały temperaturę pokojową.
  2. Miękkie masło oraz cukier puder o aromacie waniliowym Diamant umieść w misie miksera i zmiksuj na wysokich obrotach aż masło będzie puszyste i białe.
  3. W tym czasie przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i po każdym chwilę miksuj całość.
  5. Dodaj do masy połowę mąki, a następnie jogurt naturalny.
  6. Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia – mogą zostać ślady mąki.
  7. Wsyp żurawiny (jeśli są mrożone, to nie rozmrażaj ich wcześniej) i wymieszaj łyżką.
  8. Przygotuj 14 papilotek do babeczek, nałóż do nich ciasto.
  9. Piecz babeczki w 170 stopniach (tryb termo obiegu) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Do miski włóż serek mascarpone, dodaj śmietanę kremówkę oraz łyżkę cukru pudru Diamant.
  2. Zmiksuj na wysokich obrotach.
wykończenie:
  1. Na wierzch babeczek nałóż trochę kremu.
  2. Wbij w niego nieduże ciasteczka, albo świąteczne ozdoby cukrowe.
  3. Ostrożnie nałóż na babeczki kule z żelatyny.
  4. Wierzch kul posyp cukrem pudrem Diamant w tubie.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 240 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 23 g Białka: 4 g

 

 

proste babeczki z żurawinami i kremem świąteczne babeczki waniliowe
 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Diamant