Przepis na pyszne waniliowe babeczki z żurawiną wyglądające jak śnieżne kule
wpis zawiera lokowanie produktu
Już od dawna nosiłam się zamiarem przygotowania babeczek wyglądających jak śnieżne kule.
W zeszłym roku zabrakło mi na to czasu, więc w tym roku wzięłam się za nie wcześniej i oto są :)
Upiekłam pyszne waniliowe babeczki z żurawiną, na wierzch nałożyłam krem na bazie mascarpone, a potem zadziałała magia :D
Babeczki kule śnieżne wyglądają spektakularnie. Moja córka jak je zobaczyła, to zrobiła taaaaakie oczy.
A dodam, że to wcale nie jest trudne. Za to zabiera troszkę czasu i może narobić bałaganu.
Kule, które nałożyłam na babeczki zrobiłam z żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. W tak przygotowanej żelatynie zanurzyłam nieduże baloniki na wodę, a potem to już było czekanie na wyschnięcie.
Te kule są oczywiście zupełnie jadalne, chociaż smaczne to na pewno nie są ;) Jeśli chcecie to możecie do żelatyny z wodą dodać trochę cukru pudru – wtedy ich smak będzie lepszy. Ja ich nie zamierzam jeść ;)
Po zrobieniu kul zabrałam się za waniliowe babeczki z żurawiną.
Do ich przygotowania użyłam cukier puder o aromacie waniliowym Diamant. Ten cukier tak pięknie pachnie i smakuje, że nie musiałam już dodawać żadnych aromatów waniliowych ❤ Wystarczy zmiksować go z miękkim masłem, a babeczki będą cudownie puszyste, mięciutkie i pachnące.
Jak już będziecie mieli gotowe babeczki i kule żelatynowe, to ukryjcie pod nimi małe ciasteczka, albo czekoladki lub cukrowe ozdoby świąteczne. Polecam wam też posypanie na koniec babeczek cukrem pudrem – sprawi on, że kule będą wyglądały jak ośnieżone :D
Zapraszam was również do upieczenia babeczek ajerkoniakowych oraz pamiętajcie o pysznych domowych pierniczkach.








Waniliowe babeczki z żurawiną – przepis do druku

Waniliowe babeczki z żurawiną
Składniki
babeczki:
- 110 g masła miękkiego
- 150 g cukru pudru z aromatem waniliowym Diamant (1 szklanka)
- 2 jajka w rozmiarze L
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 150 g żurawiny – może być mrożona
krem:
- 125 g serka mascarpone
- 75 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru Diamant – albo do smaku
śnieżne kule:
- 14 sztuk baloników na wodę - małych
- długie patyczki do szaszłyków
- 60 g żelatyny spożywczej 16 łyżeczek
- woda
- kawałek styropianu
dodatkowo:
- drobne ciasteczka
- cukier puder w tubie Diamant
Instrukcja
kule:
- Zacznij przygotowania od wykonania śnieżnych kul z żelatyny – będą one potrzebować nocy na dobre wyschnięcie.
- Nadmuchaj baloniki na wodę do wielkości około 6-7 cm, zawiąż na supełek, a następnie ostrożnie przepchnij przez supełek czubek patyczka do szaszłyków.14 sztuk baloników, długie patyczki do szaszłyków
- Do dość szerokiej szklanki wsyp 8 łyżeczek (płaskich) żelatyny i zalej ją 16 łyżeczkami wody – dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce, aby stała się płynna.60 g żelatyny spożywczej, woda
- Zanurzaj baloniki w żelatynie, tak aby był nią prawie całe pokryte, pozwól żelatynie odcieknąć, a następnie wbij patyczek z balonikiem w styropian aby całość podeschła.
- Jeśli żelatyna robi się za gęsta, to ją w trakcie ponownie podgrzej, albo umieść szklankę w garnku z gorącą wodą.
- Po około 10 minutach przygotuj drugą porcję żelatyny – zalej wodą pozostałe 8 łyżeczek żelatyny, dodaj 16 łyżeczek wody, podgrzej i ponownie zanurz w cieczy wszystkie baloniki.
- Odstaw baloniki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc, aby mocno stwardniały.
- Następnego dnia lekko przebij baloniki i delikatnie odklej gumę od żelatynowej skorupki.
- Nożyczkami wyrównaj spody kul.
babeczki:
- Wyjmij wcześniej z lodówki jajka, masło i jogurt naturalny, tak aby miały temperaturę pokojową.
- Miękkie masło oraz cukier puder o aromacie waniliowym Diamant umieść w misie miksera i zmiksuj na wysokich obrotach aż masło będzie puszyste i białe.110 g masła, 150 g cukru pudru
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i po każdym chwilę miksuj całość.2 jajka
- Dodaj do masy połowę mąki, a następnie jogurt naturalny.0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia – mogą zostać ślady mąki.
- Wsyp żurawiny (jeśli są mrożone, to nie rozmrażaj ich wcześniej) i wymieszaj łyżką.150 g żurawiny
- Przygotuj 14 papilotek do babeczek, nałóż do nich ciasto.
- Piecz babeczki w 170 stopniach (tryb termo obiegu) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
krem:
- Do miski włóż serek mascarpone, dodaj śmietanę kremówkę oraz łyżkę cukru pudru Diamant.125 g serka mascarpone, 75 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Zmiksuj na wysokich obrotach.
wykończenie:
- Na wierzch babeczek nałóż trochę kremu.
- Wbij w niego nieduże ciasteczka, albo świąteczne ozdoby cukrowe.
- Ostrożnie nałóż na babeczki kule z żelatyny.
- Wierzch kul posyp cukrem pudrem Diamant w tubie.
Składniki Odżywcze

