Waniliowe babeczki z żurawiną

wpis zawiera lokowanie produktu

waniliowe babeczki z żurawiną

 

Już od dawna nosiłam się zamiarem przygotowania babeczek wyglądających jak śnieżne kule.

W zeszłym roku zabrakło mi na to czasu, więc w tym roku wzięłam się za nie wcześniej i oto są :)

Upiekłam pyszne waniliowe babeczki z żurawiną, na wierzch nałożyłam krem na bazie mascarpone, a potem zadziałała magia :D

Babeczki kule śnieżne wyglądają spektakularnie. Moja córka jak je zobaczyła, to zrobiła taaaaakie oczy.

A dodam, że to wcale nie jest trudne. Za to zabiera troszkę czasu i może narobić bałaganu.

Kule, które nałożyłam na babeczki zrobiłam z żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. W tak przygotowanej żelatynie zanurzyłam nieduże baloniki na wodę, a potem to już było czekanie na wyschnięcie.

Te kule są oczywiście zupełnie jadalne, chociaż smaczne to na pewno nie są ;) Jeśli chcecie to możecie do żelatyny z wodą dodać trochę cukru pudru – wtedy ich smak będzie lepszy. Ja ich nie zamierzam jeść ;)

Po zrobieniu kul zabrałam się za babeczki. Do ich przygotowania użyłam cukier puder o aromacie waniliowym Diamant. Ten cukier tak pięknie pachnie i smakuje, że nie musiałam już dodawać żadnych aromatów waniliowych ❤ Wystarczy zmiksować go z miękkim masłem, a babeczki będą cudownie puszyste, mięciutkie i pachnące.

Jak już będziecie mieli gotowe babeczki i kule żelatynowe, to ukryjcie pod nimi małe ciasteczka, albo czekoladki lub cukrowe ozdoby świąteczne. Polecam wam też posypanie na koniec babeczek cukrem pudrem – sprawi on, że kule będą wyglądały jak ośnieżone :D

Zapraszam was również do upieczenia babeczek ajerkoniakowych oraz pamiętajcie o pysznych domowych pierniczkach.

 

waniliowe babeczki jak śnieżne kule waniliowe babeczki śnieżne kule
 

bożonarodzeniowe babeczki waniliowe babeczki śnieżne kule
 

babeczki jak śnieżne kule babeczki z żurawiną i kremem
 

proste babeczki waniliowe waniliowe babeczki z żurawinami i kremem mascarpone
 

Waniliowe babeczki z żurawiną – przepis do druku

 

waniliowe babeczki z żurawiną

Waniliowe babeczki z żurawiną

Wypieki Beaty
Przepis na około 14 sztuk.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 d
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 d 20 minut
Danie Babeczki
Porcje 14
Kalorie 240 kcal

Składniki
  

babeczki:

krem:

śnieżne kule:

  • małe baloniki na wodę – 14 sztuk
  • długie patyczki do szaszłyków
  • 60 g (16 łyżeczek) żelatyny spożywczej
  • woda
  • kawałek styropianu

dodatkowo:

  • drobne ciasteczka
  • cukier puder w tubie Diamant

Instrukcja
 

kule:

  • Zacznij przygotowania od wykonania śnieżnych kul z żelatyny – będą one potrzebować nocy na dobre wyschnięcie.
  • Nadmuchaj baloniki na wodę do wielkości około 6-7 cm, zawiąż na supełek, a następnie ostrożnie przepchnij przez supełek czubek patyczka do szaszłyków.
  • Do dość szerokiej szklanki wsyp 8 łyżeczek (płaskich) żelatyny i zalej ją 16 łyżeczkami wody – dokładnie wymieszaj, a następnie podgrzej krótko w mikrofalówce, aby stała się płynna.
  • Zanurzaj baloniki w żelatynie, tak aby był nią prawie całe pokryte, pozwól żelatynie odcieknąć, a następnie wbij patyczek z balonikiem w styropian aby całość podeschła.
  • Jeśli żelatyna robi się za gęsta, to ją w trakcie ponownie podgrzej, albo umieść szklankę w garnku z gorącą wodą.
  • Po około 10 minutach przygotuj drugą porcję żelatyny – zalej wodą pozostałe 8 łyżeczek żelatyny, dodaj 16 łyżeczek wody, podgrzej i ponownie zanurz w cieczy wszystkie baloniki.
  • Odstaw baloniki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc, aby mocno stwardniały.
  • Następnego dnia lekko przebij baloniki i delikatnie odklej gumę od żelatynowej skorupki.
  • Nożyczkami wyrównaj spody kul.

babeczki:

  • Wyjmij wcześniej z lodówki jajka, masło i jogurt naturalny, tak aby miały temperaturę pokojową.
  • Miękkie masło oraz cukier puder o aromacie waniliowym Diamant umieść w misie miksera i zmiksuj na wysokich obrotach aż masło będzie puszyste i białe.
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i po każdym chwilę miksuj całość.
  • Dodaj do masy połowę mąki, a następnie jogurt naturalny.
  • Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia – mogą zostać ślady mąki.
  • Wsyp żurawiny (jeśli są mrożone, to nie rozmrażaj ich wcześniej) i wymieszaj łyżką.
  • Przygotuj 14 papilotek do babeczek, nałóż do nich ciasto.
  • Piecz babeczki w 170 stopniach (tryb termo obiegu) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Do miski włóż serek mascarpone, dodaj śmietanę kremówkę oraz łyżkę cukru pudru Diamant.
  • Zmiksuj na wysokich obrotach.

wykończenie:

  • Na wierzch babeczek nałóż trochę kremu.
  • Wbij w niego nieduże ciasteczka, albo świąteczne ozdoby cukrowe.
  • Ostrożnie nałóż na babeczki kule z żelatyny.
  • Wierzch kul posyp cukrem pudrem Diamant w tubie.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 240kcalWeglowodany: 23gBiałko: 4gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

proste babeczki z żurawinami i kremem świąteczne babeczki waniliowe
 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Diamant