Przepis na puszyste i lekkie babeczki szampańskie z kremem

babeczki szampańskie

Przed nami Sylwester przygotowałam więc dla was wystrzałowy przepis na babeczki szampańskie z kremem.

Same babeczki są bardzo lekkie i puszyste – takie w typie biszkoptowym.

Dlatego można zaszaleć z bardziej konkretnym kremem.

Ja przygotowałam krem maślano-twarożkowy zwany kremem 3M.

Składa się on z masła, mleka skondensowanego (słodzonego) oraz mascarpone.

Jego zaletą jest, że może długo stać na zewnątrz i nic się z nim nie stanie.

Możecie więc postawić je na sylwestrowym stole bez obaw, że krem się rozpuści.

Co zrobić jeśli krem maślany się zwarzy?

Niestety kremy na bazie masła są dość kapryśne i potrafią się zwarzyć.

Co to oznacza? Krem podchodzi wodą i jest niejednorodny.

Można go w dość łatwy sposób uratować.

Ja miskę z kremem stawiam na garnku do którego wlewam trochę wody.

Wodę podgrzewam na kuchence i ta parując ogrzewa miskę z kremem.

Krem się ogrzewa, a ja go ciągle miksuję.

Zwykle po kilku minutach krem nabiera gładkości i gęstości.

Wtedy można nim udekorować babeczki.

Co zamiast kremu maślanego?

Jeśli wolicie lżejszy krem, to możecie przygotować krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone.

Tylko z nim musicie uważać, żeby nie zaczął się „rozpuszczać”.

Dodatkowo – cukrowe posypki rozpuszczają się w kontakcie z bitą śmietaną i ją zabarwiają.

Wracając jeszcze na moment do babeczek – do środka dodajemy szklankę „szampana”.

Może to być dowolne wino musujące – jeśli się martwicie czy dzieci będą mogły jeść, to nie ma obaw.

Podczas pieczenia alkohol z wina wyparuje i zostanie jedynie lekki smak.

To u kogo na stole zakrólują babeczki szampańskie?

Dajcie znać!

Ps.

Zajrzyjcie również do innych przepisów na karnawał. Polecam między innymi kuleczki rafaello, ciasto kinder pingui, roladę tiramisu czy też domowy likier kukułkowy.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
puszyste i lekkie babeczki z kremem maślanym
biszkoptowe babeczki z kremem
babeczki z szampanem i kremem
babeczki z kremem i szampanem
puszyste i lekkie babeczki z kremem
babeczki z szampanem

Babeczki szampańskie przepis do druku

babeczki szampańskie

Babeczki szampańskie

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i puszyste babeczki szampańskie z kremem mascarpone.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 24
Kalorie 298 kcal

Składniki

babeczki

  • 3 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 300 g mąki typ 450-500 – 2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka wina musującego jeśli jest mocno wytrawne, to możesz dać więcej cukru

krem

Instrukcja
 

babeczki

  • Jajka zmiksuj z cukrem aż będą jasne, gęste i bardzo puszyste.
    3 jajka, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do zmiksowanych jajek wlej olej i krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
    0,5 szklanki oleju
  • Wsyp połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Wlej wino musujące i delikatnie wymieszaj.
    1 szklanka wina musującego
  • Na koniec wsyp resztę mąki i lekko zmiksuj – tylko do połączenia.
  • Przełóż ciasto do papilotek na babeczki.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.

krem

  • Miękkie masło przełóż do miski i miksuj na wysokich obrotach przez mniej więcej 10-12 minut – aż stanie się bardzo jasne i puszyste.
    200 g masła
  • Wlej powoli mleko skondensowane i dokładnie zmiksuj.
    200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • Dodawaj do masła po łyżce serka mascarpone i po każdej porcji dokładnie zmiksuj.
    500 g serka mascarpone
  • Kremem udekoruj wierzch babeczek.
  • Na koniec posyp je kolorowymi posypkami.
    kolorowe posypki

Notatki

Jedna babeczka bez kremu ma około 128 kalorii.
Zamiast kremu maślano-twarożkowego możesz zrobić prostszy krem z bitej śmietany.
500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki zmiksuj z 5-6 łyżkami cukru pudru. Gdy śmietanka będzie gęsta dodawaj do niej po łyżce zimny serek mascarpone (250 g) i miksuj do połączenia.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 298kcalWeglowodany: 23gBiałko: 4gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!