Przepis na babeczki ajerkoniakowe z kremem

babeczki ajerkoniakowe z kremem


Przepis na babeczki ajerkoniakowe wpadł w moje ręce przypadkowo.

Kiedyś musiałam go gdzieś wypatrzyć, zapisałam go na jakim karteluszki i zupełnie zapomniałam.

Ostatnio szukałam przepis na ciasto na pierogi i znalazłam te babeczki z ajerkoniakiem.

Stwierdziłam, że to idealny przepis na nadchodzący sylwester i karnawał.

Wymyśliłam jeszcze do nich krem „wzmocniony” ajerkoniakiem i tak mamy to cudo :D

Ostatecznie ten zapisany przepis trochę jeszcze zmieniłam i w takiej zmienionej formie wam podaję.

Z przepisu otrzymacie około 12 babeczek, a jeśli szukacie jeszcze jakieś inne przepisy na karnawałowe imprezy, to serdecznie zapraszam do kategorii Karnawałowe przepisy :D

Polecam wam na przykład mus chałwowy albo sernik na zimno 3 bit :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

pijane babeczki z likierem

pijane babeczki z kremem

pijane babeczki z likierem

babeczki z ajerkoniakiem

Babeczki ajerkoniakowe przepis do druku

babeczki ajerkoniakowe

Babeczki ajerkoniakowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z ajerkoniakiem i kremem.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 12
Kalorie 330 kcal

Składniki

ciasto:

  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 200 g mąki 1 i 1/3 szklanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

Instrukcja
 

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    2 jajka, 100 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, olej i ajerkoniak - do wykończenia. Miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
    0,5 szklanki oleju, 150 ml ajerkoniaku
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Wlej do miski zimną śmietanę, dodaj mascarpone i cukier puder, zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
  • Dodaj likier i krótko zmiksuj.
  • Kremem udekoruj babeczki.
  • Możesz je dodatkowo posypać pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 330kcalWeglowodany: 23.8gBiałko: 4.7gTłuszcz: 24.1gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

babeczki z ajerkoniakiem