Babeczki ajerkoniakowe

 

babeczki ajerkoniakowe z kremem

 

Przepis na babeczki ajerkoniakowe wpadł w moje ręce przypadkowo.

Kiedyś musiałam go gdzieś wypatrzyć, zapisałam go na jakim karteluszki i zupełnie zapomniałam.

Ostatnio szukałam przepis na ciasto na pierogi i znalazłam te babeczki ajerkoniakowe.

Stwierdziłam, że to idealny przepis na nadchodzący sylwester i karnawał.

Wymyśliłam jeszcze do nich krem “wzmocniony” ajerkoniakiem i tak mamy to cudo :D

Ostatecznie ten zapisany przepis trochę jeszcze zmieniłam i w takiej zmienionej formie wam podaję.

Z przepisu otrzymacie około 12 babeczek, a jeśli szukacie jeszcze jakieś inne przepisy na karnawałowe imprezy, to serdecznie zapraszam do kategorii Karnawałowe przepisy :D

 

pijane babeczki z likierem

 

pijane babeczki z kremem

 

pijane babeczki z likierem

 

babeczki z ajerkoniakiem

 

babeczki ajerkoniakowe

Babeczki ajerkoniakowe

Wypieki Beaty
Przepis na 12 babeczek
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Babeczki
Porcje 12
Kalorie 330 kcal

Składniki
  

ciasto:

Instrukcja
 

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, olej i ajerkoniak - do wykończenia.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Wlej do miski zimną śmietanę, dodaj mascarpone i cukier puder, zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
  • Dodaj likier i krótko zmiksuj.
  • Kremem udekoruj babeczki.
  • Możesz je dodatkowo posypać pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 330kcalWeglowodany: 23.8gBiałko: 4.7gTłuszcz: 24.1gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

babeczki z ajerkoniakiem