Przepis na babeczki ajerkoniakowe z kremem
Przepis na babeczki ajerkoniakowe wpadł w moje ręce przypadkowo.
Kiedyś musiałam go gdzieś wypatrzyć, zapisałam go na jakim karteluszki i zupełnie zapomniałam.
Ostatnio szukałam przepis na ciasto na pierogi i znalazłam te babeczki z ajerkoniakiem.
Stwierdziłam, że to idealny przepis na nadchodzący sylwester i karnawał.
Wymyśliłam jeszcze do nich krem „wzmocniony” ajerkoniakiem i tak mamy to cudo :D
Ostatecznie ten zapisany przepis trochę jeszcze zmieniłam i w takiej zmienionej formie wam podaję.
Z przepisu otrzymacie około 12 babeczek, a jeśli szukacie jeszcze jakieś inne przepisy na karnawałowe imprezy, to serdecznie zapraszam do kategorii Karnawałowe przepisy :D
Polecam wam na przykład mus chałwowy albo sernik na zimno 3 bit :)
Babeczki ajerkoniakowe przepis do druku

Babeczki ajerkoniakowe
Składniki
ciasto:
krem:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej - użyłam 30%
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
- 3 łyżki ajerkoniaku
Instrukcja
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.2 jajka, 100 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.200 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, olej i ajerkoniak - do wykończenia. Miksuj krótko - tylko do połączenia składników.0,5 szklanki oleju, 150 ml ajerkoniaku
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Wlej do miski zimną śmietanę, dodaj mascarpone i cukier puder, zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Dodaj likier i krótko zmiksuj.
- Kremem udekoruj babeczki.
- Możesz je dodatkowo posypać pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.