Babeczki ajerkoniakowe
Przepis na babeczki ajerkoniakowe wpadł w moje ręce przypadkowo.
Kiedyś musiałam go gdzieś wypatrzyć, zapisałam go na jakim karteluszki i zupełnie zapomniałam.
Ostatnio szukałam przepis na ciasto na pierogi i znalazłam te babeczki ajerkoniakowe.
Stwierdziłam, że to idealny przepis na nadchodzący sylwester i karnawał.
Wymyśliłam jeszcze do nich krem „wzmocniony” ajerkoniakiem i tak mamy to cudo :D
Ostatecznie ten zapisany przepis trochę jeszcze zmieniłam i w takiej zmienionej formie wam podaję.
Z przepisu otrzymacie około 12 babeczek, a jeśli szukacie jeszcze jakieś inne przepisy na karnawałowe imprezy, to serdecznie zapraszam do kategorii Karnawałowe przepisy :D

Babeczki ajerkoniakowe
Przepis na 12 babeczek
Składniki
ciasto:
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 100 g cukru
- pół szklanki oleju
- 150 ml ajerkoniaku
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
- 3 łyżki ajerkoniaku
Instrukcja
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, olej i ajerkoniak - do wykończenia.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Wlej do miski zimną śmietanę, dodaj mascarpone i cukier puder, zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
- Dodaj likier i krótko zmiksuj.
- Kremem udekoruj babeczki.
- Możesz je dodatkowo posypać pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 330kcalWeglowodany: 23.8gBiałko: 4.7gTłuszcz: 24.1gBłonnik: 0.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Tak jak ajerkoniaku nie wypijemy tak już na babeczkę byśmy się skusiły :D
Muszę przyznać, że tak samego ajerkoniaku też nie wypiję, ale jako dodatek do deserów jest super – np. do lodów lub kawy – mniam :)