Przepis na pyszne babeczki karmelowe z bitą śmietaną
Jakoś dawno nie piekłam w domu babeczek i już za mną chodziło, aby zrobić jakieś :)
Kiedyś wpadłam na takie właśnie babeczki karmelowe nadziewane kremem kajmakowym i jeszcze na koniec podane z kremem śmietankowym :)
Stwierdziłam, że to jest to!
Odgrzebałam puszkę kajmaku, upiekłam babeczki biszkoptowe i oto są!
Wyglądają jak milion dolarów, smakują jeszcze lepiej i w sumie – wcale nie są aż tak bardzo kaloryczne :) To zasługa babeczek biszkoptowych, które same w sobie mają mało kalorii ❤❤
Jak zrobić krem śmietankowy do babeczek?
Potrzebujemy oczywiście śmietanę kremówkę 😀 Ja najchętniej używam płynnej śmietany 30%. Nigdy nie mam z nią problemu przy ubijaniu.
Musicie tylko pamiętać, aby śmietanka była mocno schłodzona przed ubijaniem.
Jeśli w domu jest bardzo ciepło, to jeszcze dodatkowo schładzam miskę i końcówkę do ubijania piany z miksera.
Kremówkę miksuję na wysokich obrotach, a w trakcie wsypuję cukier puder.
Jeśli krem ma być bardziej stabilny (gęstszy), to dodaję do niego zimny serek mascarpone.
Tak przygotowany krem śmietankowy nigdy mnie nie zawiódł!
Można go przełożyć do woreczka z tylką i kremem udekorować babeczki albo muffinki 😁
Te babeczki będą idealne na wszelkie specjalne okazje – mogą nawet zastąpić tort.
Zapraszam was gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne babeczki oraz przy okazji na domowe torty ;)






Babeczki karmelowe z kremem śmietankowym przepis do druku

Babeczki karmelowe
Składniki
babeczki biszkoptowe:
- 4 białka z jajek rozmiar L
- 4 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 100 g mąki (2/3 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej czubata
krem kajmakowy:
- 200 g serka mascarpone
- 200 g masy kajmakowej (5 czubatych łyżek)
krem śmietankowy:
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
- 50 g serka mascarpone zimnego
- 1 łyżka cukru pudru - lub do smaku
- 1 łyżeczka żelatyny plus trochę wody (opcjonalnie)
- płatki migdałowe do posypania
Instrukcja
babeczki:
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, białe i lśniące.4 białka, 100 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.100 g mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki - u mnie było to 15 sztuk.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Wytnij nożem dołki w każdej babeczce.
krem kajmakowy
- Zmiksuj serek mascarpone z masą kajmakową i nałóż krem do wyciętych dołków - możesz też posmarować lekko wierzch babeczek (ja nie zużyłam całego kremu).200 g serka mascarpone, 200 g masy kajmakowej
krem śmietankowy
- Zimną śmietanę kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem.250 ml śmietany kremówki, 50 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzej ją krótko, aby stała się płynna,1 łyżeczka żelatyny
- Dodaj do żelatyny łyżkę ubitej kremówki i wymieszaj - wlej żelatynę do miski z kremem śmietankowym i energicznie zmiksuj.
- Nałóż krem na wierzch babeczek, na koniec posyp je płatkami migdałów.
- Babeczki przechowuj w lodówce.
Składniki Odżywcze
Inspiracja ze strony My sweet world – podaję moją wersję przepisu.