Babeczki karmelowe

z bitą śmietaną

 

babeczki karmelowe

 

Jakoś dawno nie piekłam w domu babeczek i już za mną chodziło, aby zrobić jakieś 🙂

Kiedyś wpadłam na takie właśnie babeczki karmelowe nadziewane kremem kajmakowym i jeszcze na koniec podane z kremem śmietankowym 🙂

Stwierdziłam, że to jest to!

Odgrzebałam puszkę kajmaku, upiekłam babeczki biszkoptowe i oto są!

Wyglądają jak milion dolarów, smakują jeszcze lepiej i w sumie – wcale nie są aż tak bardzo kaloryczne 🙂 To zasługa babeczek biszkoptowych, które same w sobie mają mało kalorii ❤❤

Te babeczki będą idealne na wszelkie specjalne okazje – mogą nawet zastąpić tort.

Zapraszam was gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne babeczki oraz przy okazji na domowe torty 😉

 

babeczki z kremem karmelowym i bitą śmietaną puszyste babeczki kajmakowe z bitą śmietaną
 

babeczki z bitą śmietaną i kajmakiem babeczki karmelowe z bitą śmietaną
 

babeczki biszkoptowe z kremem kajmakowym i bitą śmietaną biszkoptowe babeczki z kremem kajmakowym
 

Babeczki karmelowe – przepis do druku

Babeczki karmelowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 sztuk
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 15
Składniki
babeczki biszkoptowe:
  • 4 duże jajka rozmiar L - oddzielnie białka i żółtka
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
krem kajmakowy:
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g (5 czubatych łyżek) masy kajmakowej z puszki
krem śmietankowy:
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • 50 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru - lub do smaku
  • płaska łyżeczka żelatyny plus trochę wody (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
babeczki:
  1. Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, białe i lśniące.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  3. Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Nałóż ciasto do foremek na babeczki - u mnie było to 15 sztuk.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Wytnij nożem dołki w każdej babeczce.
  9. Zmiksuj serek mascarpone z masą kajmakową i nałóż krem do wyciętych dołków - możesz też posmarować lekko wierzch babeczek (ja nie zużyłam całego kremu).
  10. Zimną śmietanę kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem.
  11. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzej ją krótko, aby stała się płynna,
  12. Dodaj do żelatyny łyżkę ubitej kremówki i wymieszaj - wlej żelatynę do miski z kremem śmietankowym i energicznie zmiksuj.
  13. Nałóż krem na wierzch babeczek, na koniec posyp je płatkami migdałów.
  14. Babeczki przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 196 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 22 g Białka: 5 g

 

 

Inspiracja – podaję moją wersję przepisu.