Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Bułeczki z żurawiną

By | 2017-12-10T14:20:17+00:00 2017 Grudzień 13th|Boże Narodzenie, Ciasta drożdżowe, Ciasta owocowe, Desery|

Bułeczki z żurawiną

 

drożdżówki zawijane z dżemem

 

Bułeczki z żurawiną i pomarańczami, to idealne drożdżówki w okresie przedświątecznym i bożonarodzeniowym.

Niewiarygodnie pachnące i jeszcze lepiej smakujące.

Oblepione pomarańczowym cukrem i lekko cierpkie od żurawiny.

Przepis wypatrzyłam tutaj – tylko ciasto było jak dla mnie trochę za gęste i zwięzłe, podaję więc przepis z większą ilością mleka – jeśli będzie czuć w trakcie wyrabiania, że ciasto jest dalej za twarde, to możecie dać odrobinę więcej – ale tylko odrobinę, bo pamiętajcie, że ciasto trzeba będzie potem rozwałkować i zwijać.

Muszę przyznać, że przy zwijaniu będzie niezły bałagan i wszędzie walająca się żurawina, ale te bułeczki są warte tego sprzątania.

Zrobiłam ich dwanaście – mój mąż się najpierw przestraszył, kto to wszystko zje (bo przy okazji zrobiłam tartę tatin i torcik piernikowy), ale wszystko znikło do ostatniego okruszka – muszę nieskromnie przyznać, że przy znikaniu tych bułeczek brałam chyba największy udział (już mi się strasznie chciało jakiegoś ciasta drożdżowego).

Zapraszam więc was na te pyszne bułeczki, a przy okazji możecie sobie przygotować szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar – równie świąteczne 😀

 

pomarańczowe bułeczki z żurawiną

 

bułeczki pomarańczowe z dżemem

 

świąteczne bułeczki z żurawiną

 

drożdżówki z żurawiną

 

bułeczki drożdżowe z żurawiną

 

Bułeczki z żurawiną
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 bułeczek drożdżowych.
Autor:
Typ przepisu: Ciasta
Ilość: 12
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 300 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 6 łyżek oleju
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka wody pomarańczowej (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 600 g (4 szklanki ) mąki pszennej
nadzienie:
  • około 100 g (1 szklanka) żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • około 100 g wody
lukier pomarańczowy:
  • 200 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1 łyżka wody pomarańczowej - opcjonalnie soku pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2-3 łyżki mleka - do konsystencji
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce umieść mąkę, cukier, olej, aromaty, jajko oraz jogurt.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - jeśli ciasto jest mocno gęste i twarde to możesz dodać trochę więcej letniego mleka.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotuj nadzienie - żurawinę wsyp do rondelka, dodaj cukier i wanilię, wlej wodę.
  6. Gotuj na średnim ogniu, aż żurawina zmięknie i rozpadnie się, a masa lekko zgęstnieje.
  7. Zmiksuj całość blenderem i ostudź.
  8. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
  9. Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
  10. Na wierzchu ciasta rozsmaruj dżem z żurawiny - na całej powierzchni.
  11. Złóż jeden bok do środka - tak jak składa się list, a drugi bok zwiń tak, aby przykrył całość (powstają trzy warstwy ciasta).
  12. Pokrój ciasto na 12 kawałków.
  13. Każdy kawałek zwiń trzymając za dwa końce, tak aby utworzyła się spiralka, teraz zwiń ją w bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy między bułeczkami.
  14. Blaszki z bułeczkami przykryj folią i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  15. Piecz bułeczki w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane (ja piekłam najpierw jedną blachę, a potem drugą).
  16. Bułeczki lekko ostudź.
  17. Cukier puder wymieszaj z wodą pomarańczową, dodaj dwie łyżki mleka i wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
  18. Lukrem posmaruj bułeczki, możesz też dodatkowo posypać je startą skórką z pomarańczy.
  19. Bułeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 360 Tłuszcze: 5,9 g Węglowodany: 71 g Błonnik: 1,7 g Białka: 6,7 g

 

 

ciasto drożdżowe z żurawiną

 

Reklama

4 komentarze

  1. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/12/14 at 18:04 - Reply

    Jak Ty kusisz tymi pięknymi zdjęciami 🙂

  2. Wspaniałe bułeczki 😀 Można się nimi zajadać i ubierać przy okazji choinkę 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: