Zaktualizowany: 2023 2 październikaOpublikowano: 2017 13 grudnia
drożdżówki zawijane z dżemem

Przepis na drożdżowe bułeczki z żurawiną

W oczekiwaniu na święta Bożego Narodzenia upieczcie razem ze mną pyszne i niezwykle smaczne bułeczki z żurawiną. Takie bułeczki o lekko pomarańczowym aromacie smakują wybornie oblane lepkim lukrem. Zjedzcie je jeszcze na ciepło do kubka rozgrzewającej herbaty i wprowadźcie się w świąteczny nastrój :) Bułeczki będą idealne nie tylko na deser, ale również na słodkie śniadanie, czy też na drugie śniadanie w szkole czy w pracy. Polecam!

pomarańczowe bułeczki z żurawiną

Bułeczki z żurawiną przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i puszyste bułeczki drożdżowe, to tej zimy upiecz takie przepyszne drożdżówki żurawinowe.

bułeczki z żurawiną

Bułeczki z żurawiną przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe bułeczki z żurawiną i pomarańczami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Porcje 12
Kalorie 360 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do drożdżówek

składniki na nadzienie z żurawiny:

  • ok 100 g żurawiny ((1 szklanka) świeżej lub mrożonej)
  • 100 g cukru ((pół szklanki) )
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • ok 100 g wody

składniki na lukier pomarańczowy do drożdżówek

  • 200 g cukru pudru ((1 i 1/3 szklanki) )
  • 1 łyżka wody pomarańczowej ( – opcjonalnie soku pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego)
  • 2-3 łyżki mleka (- do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżówki z masą żurawinową

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, cukier, olej, aromaty, jajko oraz jogurt.
    70 g cukru, 6 łyżek oleju, 1 jajko, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka wody pomarańczowej, skórka starta z jednej pomarańczy, 600 g mąki pszennej, 60 ml jogurtu greckiego
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli ciasto jest mocno gęste i twarde to możesz dodać trochę więcej letniego mleka.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie – żurawinę wsyp do rondelka, dodaj cukier i wanilię, wlej wodę.
    1 łyżka ekstraktu z wanilii, ok 100 g żurawiny, 100 g cukru, ok 100 g wody
  • Gotuj na średnim ogniu, aż żurawina zmięknie i rozpadnie się, a masa lekko zgęstnieje.
  • Zmiksuj całość blenderem i ostudź.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Na wierzchu ciasta rozsmaruj dżem z żurawiny – na całej powierzchni.
  • Złóż jeden bok do środka – tak jak składa się list, a drugi bok zwiń tak, aby przykrył całość (powstają trzy warstwy ciasta).
  • Pokrój ciasto na 12 kawałków.
  • Każdy kawałek zwiń trzymając za dwa końce, tak aby utworzyła się spiralka, teraz zwiń ją w bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem blaszce – zachowaj odstępy między bułeczkami.
  • Blaszki z bułeczkami przykryj folią i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piecz bułeczki w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut – aż będą lekko rumiane (ja piekłam najpierw jedną blachę, a potem drugą).
  • Bułeczki lekko ostudź.
  • Cukier puder wymieszaj z wodą pomarańczową, dodaj dwie łyżki mleka i wymieszaj – jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
    200 g cukru pudru, 1 łyżka wody pomarańczowej, 2-3 łyżki mleka
  • Lukrem posmaruj bułeczki, możesz też dodatkowo posypać je startą skórką z pomarańczy.
  • Bułeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 360kcalWeglowodany: 71gBiałko: 6.7gTłuszcz: 5.9gBłonnik: 1.7g
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z żurawiną, drożdżówki z żurawinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułeczki pomarańczowe z dżemem

Bułeczki drożdżowe z żurawiną – uwagi

Bułeczki z żurawiną i pomarańczami, to idealne drożdżówki w okresie przedświątecznym i bożonarodzeniowym.

Niewiarygodnie pachnące i jeszcze lepiej smakujące.

Oblepione pomarańczowym cukrem i lekko cierpkie od żurawiny.

Przepis wypatrzyłam tutaj – tylko ciasto było jak dla mnie trochę za gęste i zwięzłe, podaję więc przepis z większą ilością mleka – jeśli będzie czuć w trakcie wyrabiania, że ciasto jest dalej za twarde, to możecie dać odrobinę więcej – ale tylko odrobinę, bo pamiętajcie, że ciasto trzeba będzie potem rozwałkować i zwijać.

Muszę przyznać, że przy zwijaniu będzie niezły bałagan i wszędzie walająca się żurawina, ale te bułeczki są warte tego sprzątania.

Zrobiłam ich dwanaście – mój mąż się najpierw przestraszył, kto to wszystko zje (bo przy okazji zrobiłam tartę tatin i torcik piernikowy), ale wszystko znikło do ostatniego okruszka. Muszę nieskromnie przyznać, że przy znikaniu tych bułeczek brałam chyba największy udział (już mi się strasznie chciało jakiegoś ciasta drożdżowego).

Zapraszam więc was na te pyszne bułeczki, a przy okazji możecie sobie przygotować szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar – równie świąteczne :D

świąteczne bułeczki z żurawiną
drożdżówki z żurawiną
bułeczki drożdżowe z żurawiną
ciasto drożdżowe z żurawiną

Polecane przepisy na słodkie wypieki z żurawinami

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na słodkości przygotowane z dodatkiem żurawiny. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem