Bułeczki z żurawiną

 

drożdżówki zawijane z dżemem

 

Bułeczki z żurawiną i pomarańczami, to idealne drożdżówki w okresie przedświątecznym i bożonarodzeniowym.

Niewiarygodnie pachnące i jeszcze lepiej smakujące.

Oblepione pomarańczowym cukrem i lekko cierpkie od żurawiny.

Przepis wypatrzyłam tutaj – tylko ciasto było jak dla mnie trochę za gęste i zwięzłe, podaję więc przepis z większą ilością mleka – jeśli będzie czuć w trakcie wyrabiania, że ciasto jest dalej za twarde, to możecie dać odrobinę więcej – ale tylko odrobinę, bo pamiętajcie, że ciasto trzeba będzie potem rozwałkować i zwijać.

Muszę przyznać, że przy zwijaniu będzie niezły bałagan i wszędzie walająca się żurawina, ale te bułeczki są warte tego sprzątania.

Zrobiłam ich dwanaście – mój mąż się najpierw przestraszył, kto to wszystko zje (bo przy okazji zrobiłam tartę tatin i torcik piernikowy), ale wszystko znikło do ostatniego okruszka – muszę nieskromnie przyznać, że przy znikaniu tych bułeczek brałam chyba największy udział (już mi się strasznie chciało jakiegoś ciasta drożdżowego).

Zapraszam więc was na te pyszne bułeczki, a przy okazji możecie sobie przygotować szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar – równie świąteczne :D

 

pomarańczowe bułeczki z żurawiną

 

bułeczki pomarańczowe z dżemem

 

świąteczne bułeczki z żurawiną

 

drożdżówki z żurawiną

 

bułeczki drożdżowe z żurawiną

 

bułeczki z żurawiną

Bułeczki z żurawiną

Wypieki Beaty
Przepis na 12 bułeczek drożdżowych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 360 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

nadzienie:

lukier pomarańczowy:

  • 200 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1 łyżka wody pomarańczowej - opcjonalnie soku pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2-3 łyżki mleka - do konsystencji

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
  • W dużej misce umieść mąkę, cukier, olej, aromaty, jajko oraz jogurt.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - jeśli ciasto jest mocno gęste i twarde to możesz dodać trochę więcej letniego mleka.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie - żurawinę wsyp do rondelka, dodaj cukier i wanilię, wlej wodę.
  • Gotuj na średnim ogniu, aż żurawina zmięknie i rozpadnie się, a masa lekko zgęstnieje.
  • Zmiksuj całość blenderem i ostudź.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Na wierzchu ciasta rozsmaruj dżem z żurawiny - na całej powierzchni.
  • Złóż jeden bok do środka - tak jak składa się list, a drugi bok zwiń tak, aby przykrył całość (powstają trzy warstwy ciasta).
  • Pokrój ciasto na 12 kawałków.
  • Każdy kawałek zwiń trzymając za dwa końce, tak aby utworzyła się spiralka, teraz zwiń ją w bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy między bułeczkami.
  • Blaszki z bułeczkami przykryj folią i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piecz bułeczki w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane (ja piekłam najpierw jedną blachę, a potem drugą).
  • Bułeczki lekko ostudź.
  • Cukier puder wymieszaj z wodą pomarańczową, dodaj dwie łyżki mleka i wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
  • Lukrem posmaruj bułeczki, możesz też dodatkowo posypać je startą skórką z pomarańczy.
  • Bułeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 360kcalWeglowodany: 71gBiałko: 6.7gTłuszcz: 5.9gBłonnik: 1.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasto drożdżowe z żurawiną