Bułeczki z żurawiną
Bułeczki z żurawiną i pomarańczami, to idealne drożdżówki w okresie przedświątecznym i bożonarodzeniowym.
Niewiarygodnie pachnące i jeszcze lepiej smakujące.
Oblepione pomarańczowym cukrem i lekko cierpkie od żurawiny.
Przepis wypatrzyłam tutaj – tylko ciasto było jak dla mnie trochę za gęste i zwięzłe, podaję więc przepis z większą ilością mleka – jeśli będzie czuć w trakcie wyrabiania, że ciasto jest dalej za twarde, to możecie dać odrobinę więcej – ale tylko odrobinę, bo pamiętajcie, że ciasto trzeba będzie potem rozwałkować i zwijać.
Muszę przyznać, że przy zwijaniu będzie niezły bałagan i wszędzie walająca się żurawina, ale te bułeczki są warte tego sprzątania.
Zrobiłam ich dwanaście – mój mąż się najpierw przestraszył, kto to wszystko zje (bo przy okazji zrobiłam tartę tatin i torcik piernikowy), ale wszystko znikło do ostatniego okruszka – muszę nieskromnie przyznać, że przy znikaniu tych bułeczek brałam chyba największy udział (już mi się strasznie chciało jakiegoś ciasta drożdżowego).
Zapraszam więc was na te pyszne bułeczki, a przy okazji możecie sobie przygotować szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar – równie świąteczne :D

Bułeczki z żurawiną
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 300 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- 6 łyżek oleju
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1 duże jajka rozmiar L
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka wody pomarańczowej (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 600 g (4 szklanki ) mąki pszennej
nadzienie:
- około 100 g (1 szklanka) żurawiny świeżej lub mrożonej
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- około 100 g wody
lukier pomarańczowy:
- 200 g (1 szklanka) cukru pudru
- 1 łyżka wody pomarańczowej - opcjonalnie soku pomarańczowego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 2-3 łyżki mleka - do konsystencji
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieść mąkę, cukier, olej, aromaty, jajko oraz jogurt.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - jeśli ciasto jest mocno gęste i twarde to możesz dodać trochę więcej letniego mleka.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj nadzienie - żurawinę wsyp do rondelka, dodaj cukier i wanilię, wlej wodę.
- Gotuj na średnim ogniu, aż żurawina zmięknie i rozpadnie się, a masa lekko zgęstnieje.
- Zmiksuj całość blenderem i ostudź.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Na wierzchu ciasta rozsmaruj dżem z żurawiny - na całej powierzchni.
- Złóż jeden bok do środka - tak jak składa się list, a drugi bok zwiń tak, aby przykrył całość (powstają trzy warstwy ciasta).
- Pokrój ciasto na 12 kawałków.
- Każdy kawałek zwiń trzymając za dwa końce, tak aby utworzyła się spiralka, teraz zwiń ją w bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy między bułeczkami.
- Blaszki z bułeczkami przykryj folią i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Piecz bułeczki w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane (ja piekłam najpierw jedną blachę, a potem drugą).
- Bułeczki lekko ostudź.
- Cukier puder wymieszaj z wodą pomarańczową, dodaj dwie łyżki mleka i wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj jeszcze trochę mleka.
- Lukrem posmaruj bułeczki, możesz też dodatkowo posypać je startą skórką z pomarańczy.
- Bułeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku.
Składniki Odżywcze
Jak Ty kusisz tymi pięknymi zdjęciami :)
:)
Wspaniałe bułeczki :D Można się nimi zajadać i ubierać przy okazji choinkę :D
:D