Żurawinowy triffle

żurawinowe triffle

Żurawinowy triffle to świetny pomysł na prosty a jednocześnie efektowny deser.

Idealnie sprawdzi się na wszelkich imprezach :)

Możecie go przygotować w indywidualnych monoporcjach, albo w jednej większej misce.

Ja się zdecydowałam na porcje indywidualne, bo fajnie wyglądają razem postawione.

Możecie tak jak ja wykorzystać różne szklanki i kieliszki, tak aby triffle tworzyło swoją własną kompozycję.

A wracając do tego co jest w środku.

Mój deser składa się z kilku warstw kremu waniliowego, biszkoptów namaczanych w soku pomarańczowych, żurawinowej frużeliny i bitej  śmietany ❤❤

Całość orzeźwiająca i niebywale smaczna – gorąco wam polecam!

Na imprezę polecam wam także karmelowe creme caramel albo tiramisu :D

Podaję przepis na 4 duże porcje (i tak konkretnie kaloryczne 😅), ale możecie podzielić to na 8 mniejszych :)

szybki deser z biszkoptami, kremem i frużeliną deser z kremem i frużeliną

triffle z biszkoptami i żurawiną triffle z kremem i biszkoptami

kremowy deser z biszkoptami i żurawiną deser żurawinowy z biszkoptami

Żurawinowy triffle – przepis do druku

żurawinowe triffle

Żurawinowy triffle

Wypieki Beaty
Przepis na 4 duże porcje albo około 8 mniejszych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas całkowity 1 godz
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 552 kcal

Składniki
  

krem waniliowy:

frużelina żurawinowa:

  • słoiczek 250 g żurawiny od Stovit
  • sok i skórka z pomarańczy - u mnie to było około 100 ml soku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

Instrukcja
 

krem

  • Mleko podgrzej w rondelku - w tym czasie żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Dodaj do żółtek obydwie mąki i wymieszaj.
  • Wlej małym strumieniem gorące mleko i miksuj energicznie.
  • Przelej całość z powrotem do rondelka i gotuj aż krem zgęstnieje (do konsystencji budyniu).
  • Zestaw rondelek z ognia, na wierzchu połóż kawałek folii spożywczej, tak aby dotykała kremu i odstaw całość do wystudzenia.

frużelina

  • Do rondelka przełóż słoiczek żurawiny od Stovit, dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz startą z niej skórkę.
  • Zagotuj.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do żurawiny, mieszaj aż całość zgęstnieje.
  • Odstaw do wystudzenia.

wykończenie:

  • Na dno pucharków/szklaneczek nałóż trochę kremu, biszkopty namocz w soku pomarańczowym i ułóż na kremie, na biszkopty nałóż frużelinę. Ponownie nałóż krem, biszkopty i frużelinę.
  • Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
  • Deser przechowuj w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 552kcalWeglowodany: 72gBiałko: 9gTłuszcz: 25g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit