Przepis na deser trifle z amaretti i kawą :)

deser tiramisu z amaretti


Trifle to deser bardzo popularny w Anglii – oryginalnie w pucharku układa się warstwami kawałki biszkopta nasączone alkoholem, owoce i krem, czasami jest to również galaretka.

Ja wcześniej robiłam już taką wersję owocową i bardzo Was zachęcam do przetestowania przepisu – szczególnie fajnie smakuje taki owocowy trifle latem, gdy jest gorąco i podaje się go mocno schłodzonego :D

Ja tym razem zapraszam na wariację na temat tradycyjnego trifle, którą podpatrzyłam u mojej ulubionej Donny Hay :)

Zamiast biszkoptów mamy tu migdałowe ciasteczka amaretti – ja użyłam moje domowe amaretti – ciasteczka zamiast nasączać alkoholem nasączyłam w kawie – o tak!

Ciasteczka ułożyłam w pucharkach razem z serkiem mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem – tylko tyle i aż tyle.

Pewnie Anglicy mogliby kręcić głową na taki trifle, ale i u nich jest już chyba z milion wersji tego deseru, więc mój trifle w wersji tiramisu też by im na pewno smakował :)

Mi smakował bardzo, ale to bardzo – bo ja uwielbiam tiramisu i takie kawowe desery.

Jeśli też lubicie tiramisu, ale nie macie czasu na przygotowywanie tradycyjnej wersji tego włoskiego deseru, to ten uproszczony przepis na pewno przypadnie Wam do gustu :D

Podaję przepis na 4 porcje.

Ps. Jeśli tak jak ja uwielbiacie przepisy Donny Hay, to na blogu znajdziecie więcej jej przepisów – serdecznie zapraszam :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

trifle z amaretti

deser tiramisu

deser kawowy

trifle z amaretti

trifle z amaretti i kawą

Trifle z amaretti przepis do druku

trifle z ciasteczkami

Trifle z amaretti

Wypieki Beaty
Przepis na prosty deser z ciasteczkami migdałowymi, kawą i mascarpone.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas całkowity 10 minut
Danie Deser
Porcje 4

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru lub do smaku
  • około 6-8 ciasteczek amaretti plus do dekoracji
  • 0,5 szklanki kawy mocnej - możesz dodać do niej trochę amaretto :)

Instrukcja
 

  • Ciasteczka pokrusz i zalej kawą.
    około 6-8 ciasteczek amaretti, 0,5 szklanki kawy
  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
    250 g serka mascarpone, 80 g cukru pudru
  • Na dno czterech niedużych pucharków nałóż trochę namoczonych ciasteczek.
  • Nałóż na nie trochę kremu.
  • Powtórz warstwy z ciasteczek i kremu.
  • Deser możesz podać od razu, albo schłodzić w lodówce.
  • Przed podaniem na wierzchu ułóż całe lub lekko pokruszone ciasteczka amaretii.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!