Przepis na pyszny lekki mus orzechowy z masłem orzechowym

lekki mus orzechowy

Dziś będę Was rozpieszczać!

Zapraszam na przepyszny, bardzo prosty i jednocześnie lekki mus orzechowy.

Ten deser to idealne rozwiązanie w gorące letnie dni.

Robi się go kilka minut, potem tylko schłodzenie w lodówce i można się rozkoszować zimnym musem.

Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie kilka składników.

Po pierwsze – jako baza – skyr naturalny (może też być waniliowy) albo gęsty lekki jogurt naturalny.

Po drugie – masło orzechowe.

Ja użyłam tu rewelacyjne masełko z dodatkiem białej czekoladyWhite Choco Peanut od Allnutrition (dostępny w sklepie SFD).

Uwielbiam to masło, bo jest już lekko słodkie, a dodatkowo ma w sobie kawałki orzechów.

Dzięki temu sam mus dosłodziłam już tylko symbolicznie – dałam dwie łyżki erytrolu.

I jeszcze na koniec będziecie potrzebować żelatynę.

Ja ją zalewam odrobiną wody i gdy napęcznieje krótko podgrzewam w mikrofalówce (max 10 sekund).

Żelatyny nie można podgrzewać zbyt długo, bo jeśli będzie za gorąca, to może stracić swoje żelujące właściwości.

Jeśli nie macie mikrofalówki, to możecie podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej, lub wstawić miseczkę z nią do gorącej wody i poczekać aż się rozpuści.

Żelatynę mieszacie z musem orzechowym i schładzacie w lodówce.

Przed podaniem możecie wierzch dodatkowo posypać posiekanymi orzeszkami i polać sosem czekoladowym – mniam :)

Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery!


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
dietetyczny deser z masłem orzechowym
fit deser z masłem orzechowym
lekki deser z masłem orzechowym
mus z masłem orzechowym
fit mus z masłem orzechowym
mus peanut butter

Lekki mus orzechowy przepis do druku

lekki mus orzechowy

Lekki mus orzechowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i bardzo prosty deser na zimno z masłem orzechowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 2 godz
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Porcje 2
Kalorie 286 kcal

Składniki
  

  • 300 g skyru albo gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła orzechowego użyłam White Choco Peanut od Allnutrition
  • 2 łyżki erytolu lub innego "słodzidła" – możesz dać więcej – do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Instrukcja
 

  • Przełóż skyr do miseczki i dodaj masło orzechowe oraz erytol – zmiksuj albo bardzo dokładnie wymieszaj – dodaj więcej cukru jeśli czujesz taką potrzebę.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw na około 5 minut.
  • Gdy żelatyna napęcznieje rozpuść ją – np przez podgrzanie w mikrofalówce.
  • Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę musu orzechowego i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż mus do dwóch miseczek lub szklaneczek i wstaw do lodówki na około 2 godziny – do stężenia.
  • Przed podaniem możesz mus dodatkowo posypać posiekanymi orzeszkami i polać odrobiną sosu czekoladowego.

Notatki

Podaję kaloryczność przy użyciu skyru naturalnego i erytolu – bez wliczania dodatków do dekoracji.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 286kcalWeglowodany: 19gBiałko: 23gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD