Lekki mus orzechowy
Przepis na pyszny lekki mus orzechowy z masłem orzechowym
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na prosty i jednocześnie wykwintny deser orzechowy z masłem orzechowym. Jeśli podacie deser w eleganckich szklaneczkach lub deserach, to możecie go nawet ustawić na słodkim stole na rodzinnej uroczystości. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Lekki mus orzechowy przepis krok po kroku
Jeśli szukacie pomysłu na prosty i jednocześnie niebanalny deser, to ten deser jogurtowy z masłem orzechowym będzie strzałem w 10!
Lekki mus orzechowy przepis
Składniki
składniki na lekki mus orzechowy
- 300 g skyru (albo gęstego jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki masła orzechowego (użyłam White Choco Peanut od Allnutrition)
- 2 łyżki erytolu (lub innego "słodzidła" – możesz dać więcej – do smaku)
- 1 łyżeczka żelatyny
Instrukcja
Jak zrobić lekki mus orzechowy
- Przełóż skyr do miseczki i dodaj masło orzechowe oraz erytol – zmiksuj albo bardzo dokładnie wymieszaj – dodaj więcej cukru jeśli czujesz taką potrzebę.300 g skyru, 2 łyżki erytolu, 2 łyżki masła orzechowego
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw na około 5 minut.1 łyżeczka żelatyny
- Gdy żelatyna napęcznieje rozpuść ją – np. przez podgrzanie w mikrofalówce.
- Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę musu orzechowego i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mus do dwóch miseczek lub szklaneczek i wstaw do lodówki na około 2 godziny – do stężenia.
- Przed podaniem możesz mus dodatkowo posypać posiekanymi orzeszkami i polać odrobiną sosu czekoladowego.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Orzechowy mus z masłem orzechowym – uwagi
Dziś będę Was rozpieszczać!
Zapraszam na przepyszny, bardzo prosty i jednocześnie lekki mus orzechowy.
Ten deser to idealne rozwiązanie w gorące letnie dni.
Ja swój deser podałam w prostych ale eleganckich kieliszkach i dzięki temu prezentował się jak milion dolarów.
Jeśli macie kieliszki w tym stylu, to koniecznie je wykorzystajcie. A jeśli nie, to nałóżcie mus do pucharków lub szklaneczek.
Jak zrobić mus orzechowy – wskazówki
Robi się go kilka minut, potem tylko schłodzenie w lodówce i można się rozkoszować zimnym musem.
Do jego przygotowania potrzebujecie zaledwie kilka składników.
Po pierwsze – jako baza – skyr naturalny (może też być waniliowy) albo gęsty lekki jogurt naturalny.
Po drugie – masło orzechowe.
Ja użyłam tu rewelacyjne masełko z dodatkiem białej czekolady – White Choco Peanut od Allnutrition (dostępny w sklepie SFD).
Uwielbiam to masło, bo jest już lekko słodkie, a dodatkowo ma w sobie kawałki orzechów.
Dzięki temu sam mus dosłodziłam już tylko symbolicznie – dałam dwie łyżki erytrolu.
I jeszcze na koniec będziecie potrzebować żelatynę.
Ja ją zalewam odrobiną wody i gdy napęcznieje krótko podgrzewam w mikrofalówce (max 10 sekund).
Żelatyny nie można podgrzewać zbyt długo, bo jeśli będzie za gorąca, to może stracić swoje żelujące właściwości.
Jeśli nie macie mikrofalówki, to możecie podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej, lub wstawić miseczkę z nią do gorącej wody i poczekać aż się rozpuści.
Żelatynę mieszacie z musem orzechowym i schładzacie w lodówce.
Przed podaniem możecie wierzch dodatkowo posypać posiekanymi orzeszkami i polać sosem czekoladowym – mniam :)
Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery!
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
Polecane przepisy na musy
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na rewelacyjne musy idealne na deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis mus orzechowy
Przygotujcie dziś ze mną rewelacyjny i jednocześnie prosty do zrobienia mus z masła orzechowego i skyru lub jogurty greckiego. Ten przepis to zaledwie kilka składników, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Przygotujcie mus orzechowy i podajcie go w ładnych przezroczystych kieliszkach, pucharkach lub szklaneczkach, tak aby każdy mógł się nimi zachwycić1