Przepis na lekką piankę pomarańczową idealną na deser

pianka pomarańczowa 4


Mój mąż był niedawno na krótkim urlopie we Włoszech, a teraz tam właśnie w najlepsze dojrzewają pomarańcze, cytryny i wszelkie cytrusy.

W miejscowości, w której mieszkał rosły obficie czerwone pomarańcze – słynne blood orange. Zajadał się tam nimi i tylko robił mi smaku …

Za to zrehabilitował się i przywiózł mi siateczkę, przepysznych, aromatycznych, rozpływających się w ustach pomarańczy :)

Część z nich postanowiłam godnie wykorzystać i przygotowałam lekką piankę pomarańczową z przepisu Pawła Małeckiego.

Dzięki użyciu czerwonych pomarańczy zamiast zwykłych deser zyskał niebywały kolor i smak. Jeśli macie te pomarańcze, to koniecznie je wykorzystajcie (aby podkręcić kolor pianki możecie też dodać do niej trochę truskawek lub malin)  :)

Podaję porcję na mniej więcej 6 deserów.

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na desery.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pianka pomarańczowa 2

pianka pomarańczowa 1

pianka pomarańczowa 5

pianka pomarańczowa 7

pianka pomarańczowa 8

Pianka pomarańczowa przepis do druku

deser pomarańczowy

Pianka pomarańczowa

Wypieki Beaty
Przepis na lekką jak chmurka piankę pomarańczową idealną na deser.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Danie Deser
Porcje 6

Składniki

Instrukcja
 

  • Pomarańcze dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok tak aby uzyskać 500 ml.
    1 kg pomarańczy
  • Do soku dodaj pozostały miąższ z owoców i wszystko dokładnie zblenduj (jeśli w masie dalej są duże kawałki, to możesz całość przelać przez sitko, do soku możesz również dodać trochę zmiksowanych malin lub truskawek, aby uzyskać ładniejszy kolor).
  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na napęcznienia, potem krótko podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
    14 g żelatyny, 30 ml wody
  • Sok z pomarańczy przelej do rondelka i lekko podgrzej, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz miód (jeśli potrzebujesz dosłodzić sok).
    30 g miodu
  • Wymieszaj dokładnie wszystko razem, a następnie schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
  • Wyjmij schłodzoną masę i zmiksuj ją mikserem, aż nabierze puszystości.
  • Na dno pucharków ułóż kawałki pomarańczy lub innych owoców, nałóż piankę i udekoruj wierzch świeżymi owocami i listkami mięty.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

pianka pomarańczowa 10