Przepis na lekką piankę pomarańczową idealną na deser
Mój mąż był niedawno na krótkim urlopie we Włoszech, a teraz tam właśnie w najlepsze dojrzewają pomarańcze, cytryny i wszelkie cytrusy.
W miejscowości, w której mieszkał rosły obficie czerwone pomarańcze – słynne blood orange. Zajadał się tam nimi i tylko robił mi smaku …
Za to zrehabilitował się i przywiózł mi siateczkę, przepysznych, aromatycznych, rozpływających się w ustach pomarańczy :)
Część z nich postanowiłam godnie wykorzystać i przygotowałam lekką piankę pomarańczową z przepisu Pawła Małeckiego.
Dzięki użyciu czerwonych pomarańczy zamiast zwykłych deser zyskał niebywały kolor i smak. Jeśli macie te pomarańcze, to koniecznie je wykorzystajcie (aby podkręcić kolor pianki możecie też dodać do niej trochę truskawek lub malin) :)
Podaję porcję na mniej więcej 6 deserów.
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na desery.
Pianka pomarańczowa przepis do druku

Pianka pomarańczowa
Składniki
- 1 kg pomarańczy
- 14 g żelatyny
- 30 ml wody
- 30 g miodu do posłodzenia (opcjonalnie)
- owoce do dekoracji - dodatkowo
Instrukcja
- Pomarańcze dokładnie umyj, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok tak aby uzyskać 500 ml.1 kg pomarańczy
- Do soku dodaj pozostały miąższ z owoców i wszystko dokładnie zblenduj (jeśli w masie dalej są duże kawałki, to możesz całość przelać przez sitko, do soku możesz również dodać trochę zmiksowanych malin lub truskawek, aby uzyskać ładniejszy kolor).
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na napęcznienia, potem krótko podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.14 g żelatyny, 30 ml wody
- Sok z pomarańczy przelej do rondelka i lekko podgrzej, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz miód (jeśli potrzebujesz dosłodzić sok).30 g miodu
- Wymieszaj dokładnie wszystko razem, a następnie schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny.
- Wyjmij schłodzoną masę i zmiksuj ją mikserem, aż nabierze puszystości.
- Na dno pucharków ułóż kawałki pomarańczy lub innych owoców, nałóż piankę i udekoruj wierzch świeżymi owocami i listkami mięty.