Przepis na lekki sernikowy mus rabarbarowy
Jak już sobie przygotowaliście rabarbarowy curd z wcześniejszego przepisu, to teraz wykorzystajcie go do zrobienia musu rabarbarowego :)
Mus smakuje wręcz obłędnie (zjadłam porcję swoją i dokończyłam porcję córki :)), a jego przygotowanie jest stosunkowo łatwe.
Oprócz kremu z rabarbaru będziecie jeszcze potrzebować twaróg na serniki (albo mascarpone – ja użyłam mascarpone), śmietanę kremówkę i żelatynę.
Przyznaję, że do musu dodałam kropelkę różowego barwnika spożywczego, aby deser ładniej wyglądał – zaraz po przygotowaniu miał kolor bardziej beeeżowy niż różowy, a wyobrażałam sobie wcześniej, że będzie ładnie pastelowy.
Do szklanek z musem włożyłam jako dekorację przekrojone truskawki i udekorowałam również nimi jego wierzch.
Spód stanowią zmiksowane kruche ciasteczka zmieszane z odrobiną rozpuszczonego masła.
Jak zrobić taki sernikowy mus rabarbarowy?
Twaróg (dobrej jakości) lub mascarpone zmiksujcie z cukrem oraz rabarbarowym curdem, a potem wymieszajcie z żelatyną.
Pokruszone ciasteczka ułóżcie na dnie salaterek i na nie nałóżcie mus rabarbarowy i owoce (jeśli je używacie).
Salaterki z deserem schowajcie do lodówki, tak aby mus rabarbarowy stężał.
Po około 1-2 godzinie deser powinien być już gotowy.
Z przepisu otrzymacie około 8-10 deserów – ilość zależy od wielkości użytych szklaneczek :)
Zachęcam Was również do wypróbowania przepisu na mus z białej czekolady z owocami.
Zapraszam do poszukania inspiracji na inne pyszne domowe desery oraz na różne pyszne serniki i ciasta z twarogiem.
Mus rabarbarowy przepis do druku

Mus rabarbarowy
Składniki
spód:
- 120 g ciasteczek pokruszonych/zmiksowanych
- 40 g masła rozpuszczonego
mus:
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki wody
- 350 g twarogu na serniki lub mascarpone
- 300 g rabarbarowego curdu (przepis na blogu)
- 110 g cukru pudru - podzielonego na dwie części
- 350 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- barwnik w żelu różowy lub czerwony opcjonalnie - do koloru
- truskawki do dekoracji
- bita śmietana do dekoracji
Instrukcja
- Zmiksowane ciasteczka połącz z masłem, nałóż do przygotowanych szklaneczek i lekko ubij.120 g ciasteczek, 40 g masła
- Żelatynę zalej sokiem z cytryny i wodą, odstaw do napęcznienia.1,5 łyżeczki żelatyny, 2,5 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki wody
- Mascarpone lub twaróg zmiksuj z połową cukru pudru i rabarbarowym curdem.350 g twarogu, 110 g cukru pudru, 300 g rabarbarowego curdu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno z resztą cukru pudru.350 ml śmietany kremówki
- Żelatynę podgrzej w mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) przez około 15 sekund - tak aby stała się płynna.
- Dodaj do niej jedną łyżeczkę serka z kremem i dokładnie wymieszaj, dodaj drugą łyżeczkę i wymieszaj.
- Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty masy sernikowej i dokładnie zmiksuj.
- Przełóż połowę ubitej śmietany kremówki do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.
- Możesz też teraz dodać odrobinę barwnika spożywczego.
- Nałóż mus na spód z ciasteczek.
- Możesz też wcześniej ułożyć w szklankach pokrojone truskawki.
- Włóż deser do lodówki do zgęstnienia na około 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj wierzch musu bitą śmietaną i świeżymi owocami.