Mus rabarbarowy
Jak już sobie przygotowaliście rabarbarowy curd z wcześniejszego przepisu, to teraz wykorzystajcie go do zrobienia musu rabarbarowego :)
Mus smakuje wręcz obłędnie (zjadłam porcję swoją i dokończyłam porcję córki :)), a jego przygotowanie jest stosunkowo łatwe.
Oprócz kremu z rabarbaru będziecie jeszcze potrzebować twaróg na serniki (albo mascarpone – ja użyłam mascarpone), śmietanę kremówkę i żelatynę.
Przyznaję, że do musu dodałam kropelkę różowego barwnika spożywczego, aby deser ładniej wyglądał – zaraz po przygotowaniu miał kolor bardziej beeeżowy niż różowy, a wyobrażałam sobie wcześniej, że będzie ładnie pastelowy.
Do szklanek z musem włożyłam jako dekorację przekrojone truskawki i udekorowałam również nimi jego wierzch.
Spód stanowią zmiksowane kruche ciasteczka zmieszane z odrobiną rozpuszczonego masła.
Z przepisu otrzymacie około 8-10 deserów – ilość zależy od wielkości użytych szklaneczek :)
Zachęcam Was również do wypróbowania przepisu na mus z białej czekolady z owocami.
Mus rabarbarowy
- około 120 g pokruszonych/zmiksowanych ciasteczek
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki wody
- 350 g dobrego twarogu na serniki lub mascarpone
- 300 g rabarbarowego curdu (przepis na blogu)
- 110 g cukru pudru - podzielonego na dwie części
- 350 ml zimnej śmietany kremówki
- opcjonalnie - różowy lub czerwony barwnik z żelu
- truskawki do dekoracji
- bita śmietana do dekoracji
- Zmiksowane ciasteczka połącz z masłem, nałóż do przygotowanych szklaneczek i lekko ubij.
- Żelatynę zalej sokiem z cytryny i wodą, odstaw do napęcznienia.
- Mascarpone lub twaróg zmiksuj z połową cukru pudru i rabarbarowym curdem.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno z resztą cukru pudru.
- Żelatynę podgrzej w mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) przez około 15 sekund - tak aby stała się płynna.
- Dodaj do niej jedną łyżeczkę serka z kremem i dokładnie wymieszaj, dodaj drugą łyżeczkę i wymieszaj.
- Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty masy sernikowej i dokładnie zmiksuj.
- Przełóż połowę ubitej śmietany kremówki do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.
- Możesz też teraz dodać odrobinę barwnika spożywczego.
- Nałóż mus na spód z ciasteczek.
- Możesz też wcześniej ułożyć w szklankach pokrojone truskawki.
- Włóż deser do lodówki do zgęstnienia na około 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj wierzch musu bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Tak nam się zamarzyło to 8-10 deserów tylko dla nas xD
Ha – ja zjadłam swój i wykończyłam porcje dzieci :D