Przepis na lekki sernikowy mus rabarbarowy

mus rabarbarowy


Jak już sobie przygotowaliście rabarbarowy curd z wcześniejszego przepisu, to teraz wykorzystajcie go do zrobienia musu rabarbarowego :)

Mus smakuje wręcz obłędnie (zjadłam porcję swoją i dokończyłam porcję córki :)), a jego przygotowanie jest stosunkowo łatwe.

Oprócz kremu z rabarbaru będziecie jeszcze potrzebować twaróg na serniki (albo mascarpone – ja użyłam mascarpone), śmietanę kremówkę i żelatynę.

Przyznaję, że do musu dodałam kropelkę różowego barwnika spożywczego, aby deser ładniej wyglądał – zaraz po przygotowaniu miał kolor bardziej beeeżowy niż różowy, a wyobrażałam sobie wcześniej, że będzie ładnie pastelowy.

Do szklanek z musem włożyłam jako dekorację przekrojone truskawki i udekorowałam również nimi jego wierzch.

Spód stanowią zmiksowane kruche ciasteczka zmieszane z odrobiną rozpuszczonego masła.

Jak zrobić taki sernikowy mus rabarbarowy?

Twaróg (dobrej jakości) lub mascarpone zmiksujcie z cukrem oraz rabarbarowym curdem, a potem wymieszajcie z żelatyną.

Pokruszone ciasteczka ułóżcie na dnie salaterek i na nie nałóżcie mus rabarbarowy i owoce (jeśli je używacie).

Salaterki z deserem schowajcie do lodówki, tak aby mus rabarbarowy stężał.

Po około 1-2 godzinie deser powinien być już gotowy.

Z przepisu otrzymacie około 8-10 deserów – ilość zależy od wielkości użytych szklaneczek :)

Zachęcam Was również do wypróbowania przepisu na mus z białej czekolady z owocami.

Zapraszam do poszukania inspiracji na inne pyszne domowe desery oraz na różne pyszne serniki i ciasta z twarogiem.


mus z rabarbarem

sernik z rabarbarem

sernik rabarbarowy

sernik na zimno z rabarbarem

mus rabarbarowy

Mus rabarbarowy przepis do druku

mus rabarbarowy

Mus rabarbarowy

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i szybki deser z rabarbaru i twarogu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 20 minut

Składniki
  

spód:

  • 120 g ciasteczek pokruszonych/zmiksowanych
  • 40 g masła rozpuszczonego

mus:

Instrukcja
 

  • Zmiksowane ciasteczka połącz z masłem, nałóż do przygotowanych szklaneczek i lekko ubij.
  • Żelatynę zalej sokiem z cytryny i wodą, odstaw do napęcznienia.
  • Mascarpone lub twaróg zmiksuj z połową cukru pudru i rabarbarowym curdem.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno z resztą cukru pudru.
  • Żelatynę podgrzej w mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) przez około 15 sekund - tak aby stała się płynna.
  • Dodaj do niej jedną łyżeczkę serka z kremem i dokładnie wymieszaj, dodaj drugą łyżeczkę i wymieszaj.
  • Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty masy sernikowej i dokładnie zmiksuj.
  • Przełóż połowę ubitej śmietany kremówki do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.
  • Możesz też teraz dodać odrobinę barwnika spożywczego.
  • Nałóż mus na spód z ciasteczek.
  • Możesz też wcześniej ułożyć w szklankach pokrojone truskawki.
  • Włóż deser do lodówki do zgęstnienia na około 2 godziny.
  • Przed podaniem udekoruj wierzch musu bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Notatki

Jeśli do musu używasz bardziej rzadki w konsystencji twaróg, to dodaj trochę więcej żelatyny i trochę więcej wody - mniej więcej 2-3 płaskie łyżeczki i odpowiednio tyle samo łyżek wody.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

mus z rabarbaru

Inspiracja.