Rabarbarowy curd

 

rabarbarowy krem

 

O rajuniu jaki ten rabarbarowy curd jest pyszny :D

Jadłam i robiłam już cytrynowy curd, ananasowy curd i pomarańczowy. Myślałam, że ananasowy jest najlepszy na świecie, ale teraz już nie jestem tego taka pewna.

Ten krem rabarbarowy jest dla mnie idealny – nie za słodki, nie za kwaśny, o świetnej konsystencji.

Ja go podjadałam łyżeczką prosto ze słoika.

Mój mąż nie podziela aż tak bardzo mojego zachwytu nad tym kremem, ale on nie podziela również mojej miłości do rabarbaru – nie zna się chłop i już ;)

Ja rabarbar uwielbiam miłością niezmienną od lat dzieciństwa (pewnie dlatego, że wtedy jeszcze nie widziałam, że to warzywo ;)) i uwielbiam wykorzystywać go w słodkich wypiekach i deserach.

Ten rabarbarowy curd możecie wykorzystać podobnie jak dżem – do naleśników, placuszków, czy gofrów.

Możecie go nałożyć na pavlovą, albo zjeść sam :)

Ja go wykorzystałam do przygotowania musu rabarbarowego (przepis już niebawem).

 

rabarbarowy krem

 

 

krem rabarbarowy

 

rabarbarowy krem

Rabarbarowy curd

Wypieki Beaty
4.5 z 2 ocen

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g cukru - podzielonego na dwie porcje po 150 i 50 g
  • około 250 g rabarbaru (mniej więcej 4 krótsze łodygi)
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g miękkiego masła

Instrukcja
 

  • Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę.
  • Przełóż go do rondla, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 50 g cukru - zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie - możesz dodatkowo całość zmiksować, aby krem miał gładszą konsystencję.
  • W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru na puszystą białą masę.
  • Dodaj do jajek gorący rabarbar - po trochu i krótko zmieszaj.
  • Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj do kremu masło i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż krem do słoiczków i schłódź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

krem rabarbarowy

 

Przepis znalazłam tutaj.