Przepis na rabarbarowy krem

rabarbarowy krem


O rajuniu jaki ten rabarbarowy curd jest pyszny :D

Jadłam i robiłam już cytrynowy curd, ananasowy curd i pomarańczowy.

Myślałam, że ananasowy curd jest najlepszy na świecie, ale teraz już nie jestem tego taka pewna.

Ten krem rabarbarowy jest dla mnie idealny – nie za słodki, nie za kwaśny, o świetnej konsystencji.

Ja go podjadałam łyżeczką prosto ze słoika.

Mój mąż nie podziela aż tak bardzo mojego zachwytu nad tym kremem, ale on nie podziela również mojej miłości do rabarbaru – nie zna się chłop i już ;)

Ja rabarbar uwielbiam miłością niezmienną od lat dzieciństwa (pewnie dlatego, że wtedy jeszcze nie widziałam, że to warzywo ;)) i uwielbiam wykorzystywać go w słodkich wypiekach i deserach.

Ten rabarbarowy curd możecie wykorzystać podobnie jak dżem – do naleśników, placuszków, czy gofrów.

Możecie go nałożyć na pavlovą, albo zjeść sam :)

Ja go wykorzystałam do przygotowania musu rabarbarowego.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.8 z 5 ocen
Postaw mi kawę

rabarbarowy krem

rabarbarowy curd 1

krem rabarbarowy

Rabarbarowy curd przepis do druku

rabarbarowy krem

Rabarbarowy curd

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitny krem z rabarbaru idealny do słodkich wypieków i deserów.
4.8 z 5 ocen
Porcje 1 słoiczek

Składniki

  • 2 jajka u mnie rozmiar L
  • 200 g cukru - podzielonego na dwie porcje po 150 i 50 g
  • około 250 g rabarbaru (mniej więcej 4 krótsze łodygi)
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g masła miękkiego

Instrukcja
 

  • Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę.
    około 250 g rabarbaru
  • Przełóż go do rondla, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 50 g cukru - zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie - możesz dodatkowo całość zmiksować, aby krem miał gładszą konsystencję.
    1/4 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g cukru
  • W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru na puszystą białą masę.
    2 jajka
  • Dodaj do jajek gorący rabarbar - po trochu i krótko zmieszaj.
  • Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj do kremu masło i dokładnie wymieszaj.
    60 g masła
  • Przełóż krem do słoiczków i schłodź w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

krem rabarbarowy

Przepis znalazłam tutaj.