Przepis na rabarbarowy krem
O rajuniu jaki ten rabarbarowy curd jest pyszny :D
Jadłam i robiłam już cytrynowy curd, ananasowy curd i pomarańczowy.
Myślałam, że ananasowy curd jest najlepszy na świecie, ale teraz już nie jestem tego taka pewna.
Ten krem rabarbarowy jest dla mnie idealny – nie za słodki, nie za kwaśny, o świetnej konsystencji.
Ja go podjadałam łyżeczką prosto ze słoika.
Mój mąż nie podziela aż tak bardzo mojego zachwytu nad tym kremem, ale on nie podziela również mojej miłości do rabarbaru – nie zna się chłop i już ;)
Ja rabarbar uwielbiam miłością niezmienną od lat dzieciństwa (pewnie dlatego, że wtedy jeszcze nie widziałam, że to warzywo ;)) i uwielbiam wykorzystywać go w słodkich wypiekach i deserach.
Ten rabarbarowy curd możecie wykorzystać podobnie jak dżem – do naleśników, placuszków, czy gofrów.
Możecie go nałożyć na pavlovą, albo zjeść sam :)
Ja go wykorzystałam do przygotowania musu rabarbarowego.
Rabarbarowy curd przepis do druku

Rabarbarowy curd
Składniki
- 2 jajka u mnie rozmiar L
- 200 g cukru - podzielonego na dwie porcje po 150 i 50 g
- około 250 g rabarbaru (mniej więcej 4 krótsze łodygi)
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 g masła miękkiego
Instrukcja
- Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę.około 250 g rabarbaru
- Przełóż go do rondla, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 50 g cukru - zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie - możesz dodatkowo całość zmiksować, aby krem miał gładszą konsystencję.1/4 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g cukru
- W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru na puszystą białą masę.2 jajka
- Dodaj do jajek gorący rabarbar - po trochu i krótko zmieszaj.
- Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
- Na koniec dodaj do kremu masło i dokładnie wymieszaj.60 g masła
- Przełóż krem do słoiczków i schłodź w lodówce.
Przepis znalazłam tutaj.