Rabarbarowy curd

Zaktualizowany: 2023 17 maja
rabarbarowy krem

Przepis na rabarbarowy krem do deserów i ciast

Rabarbarowy curd to doskonały dodatek do deserów i ciast. Jest kremowy i aksamitny, przygotowany z użyciem jajek i masła, co nadaje mu bogatego smaku i konsystencji. Dodaj niezwykły smak i teksturę swoim wypiekom dzięki temu przepisowi na rabarbarowy krem. Ja swój krem wykorzystałam między innymi do nadziania ptysi, a także do sernikowego musu z rabarbarem (obydwa przepisy znajdziecie na blogu). A Wy do czego byście użyli ten krem z rabarbaru?

krem rabarbarowy

Rabarbarowy curd przepis krok po kroku

W sezonie na rabarbar warto wykorzystać go do różnych słodkich wypieków. Ale zamiast dodawać pokrojony rabarbar możecie zrobić z niego aksamitny krem i użyć go do deserów i ciast.

rabarbarowy krem

Rabarbarowy curd przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitny krem z rabarbaru idealny do słodkich wypieków i deserów.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 1 słoiczek
Składniki

składniki na rabarbarowy curd

  • 2 jajka (u mnie rozmiar L)
  • 200 g cukru (- podzielonego na dwie porcje po 150 i 50 g)
  • około 250 g rabarbaru ((mniej więcej 4 krótsze łodygi))
  • 1/4 szklanki wody (- 60 ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g masła (miękkiego )
Instrukcja
 

Jak zrobić krem rabarbarowy curd

  • Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę.
    około 250 g rabarbaru
  • Przełóż go do rondla, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 50 g cukru – zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie – możesz dodatkowo całość zmiksować, aby krem miał gładszą konsystencję.
    1/4 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g cukru
  • W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru na puszystą białą masę.
    2 jajka
  • Dodaj do jajek gorący rabarbar – po trochu i krótko zmieszaj.
  • Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj do kremu masło i dokładnie wymieszaj.
    60 g masła
  • Przełóż krem do słoiczków i schłodź w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe krem z rabarbaru
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rabarbarowy krem

Aksamitny krem z rabarbaru – uwagi

O rajuniu jaki ten rabarbarowy krem jest pyszny :D

Jadłam i robiłam już cytrynowy curd, ananasowy curd i pomarańczowy.

Myślałam, że ananasowy curd jest najlepszy na świecie, ale teraz już nie jestem tego taka pewna.

Ten krem rabarbarowy jest dla mnie idealny – nie za słodki, nie za kwaśny, o świetnej konsystencji.

Ja go podjadałam łyżeczką prosto ze słoika.

Mój mąż nie podziela aż tak bardzo mojego zachwytu nad tym kremem, ale on nie podziela również mojej miłości do rabarbaru – nie zna się chłop i już ;)

Ja rabarbar uwielbiam miłością niezmienną od lat dzieciństwa (pewnie dlatego, że wtedy jeszcze nie widziałam, że to warzywo ;)) i uwielbiam wykorzystywać go w słodkich wypiekach i deserach.

Ten rabarbarowy curd możecie wykorzystać podobnie jak dżem – do naleśników, placuszków, czy gofrów.

Możecie go nałożyć na pavlovą, albo zjeść sam :)

Ja go wykorzystałam do przygotowania musu rabarbarowego.


rabarbarowy curd 1
krem rabarbarowy

Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

Wszystkich wielbicieli ciast z rabarbaru zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, gdzie możecie wykorzystać rabarbar. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis znalazłam tutaj.

Opublikowano: 2017 20 maja

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

8 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Krem z rabarbaru

Przepis na prosty krem rabarbarowy idealny jako dodatek do różnych ciast i deserów. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do słodkiej tarty, albo napełnić nim pączki i ptysie, możecie posmarować naleśniki i nałożyć na placuszki czy gofry. Krem z rabarbaru to również świetny dodatek do np. sernika, albo musu. Wszystkim wypiekom doda wspaniałego i orzeźwiającego smaku. Zresztą sam ten rabarbarowy krem smakuje tak pysznie, że można go jeść bezpośrednio ze słoika.

Przepis na rabarbarowy curd

Co to takiego jest curd? Otóż to lekki, aksamitny krem owocowy przygotowany z dodatkiem masła i jajek. Masło i jajka nadają mu właśnie takiej aksamitnej konsystencji oraz odpowiedniej gęstości. Przygotowanie curdu z rabarbaru nie jest trudne. Zobaczcie mój dokładny przepis na krem z rabarbaru i sprawdźcie jak zrobić curd w domu. Wykorzystajcie go jak chcecie. Możliwości istnieje mnóstwo! A jeśli lubicie kwaskowate kremy to koniecznie wypróbujcie również mój przepis na lemon curd, czyli krem cytrynowy.