Pomysł na te minibezy z kremem pomarańczowym pochodzi od Kamili, która przysłała przepis na bezy z orange curd na mój wielkanocny konkurs (za co bardzo dziękuję :)).
Przyznaję, że od razu wzbudził on moją ciekawość, gdyż do tej pory wszędzie widziałam lemon curd, a ja nie przepadam za cytrynowym smakiem i nigdy nie miałam większej ochoty, aby go zrobić.
Pomarańcze to już zupełnie inna sprawa :) Stwierdziłam, że ten krem musi być pyszny i się nie zawiodłam – można go samego wyjadać łyżkami :)
Tutaj podany jest do bez, ale można go wykorzystać przy innych wypiekach – również do przełożenia ciasta.
Podana porcja jest mniej więcej na jedną blachę małych bez.

Minibezy z kremem pomarańczowym
Składniki
składniki bezy:
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- pół łyżeczki octu
- szczypta soli
- opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
orange curd:
- 6 żółtek
- 3 średnie pomarańcze
- 3 łyżki soku z cytryny
- pełna szklanka białego cukru
- 180 g masła
Instrukcja
wykonanie bezy:
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji. Na koniec dodaj ocet i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (ja nie dawałam).
- Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
- Piecz w 100 stopniach przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).
wykonanie kremu:
- Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z wszystkich pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby pozbyć się kawałków miąższu i pestek. Wlej sok do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się trochę zredukuje (około 5 minut).
- Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość dołóż do garnka z sokiem pomarańczowym. Gotuj krem na małym ogniu, aż zgęstnieje, uważaj aby się nie przypalił.
- Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
- Przełóż krem do miseczki i schłódź.
- Na bezy nałóż porcję orange curd i delektuj się smakiem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] taki krem przygotujecie również z innych owoców – na blogu są już przepisy na orange curd i pineapple curd (krem ananasowy – mój absolutny […]
[…] Wypróbujcie też wersję pomarańczową, czyli orange curd […]
[…] upieczone są z przepisu na minibezy z orange curdem (upiekłam ich więcej i przechowywałam w szczelnym […]
Ja kocham curdy wszelakie – cytrynowy, pomarańczowy, limonkowy, żurawinowy… Mam zamiar przygotować rabarbarowy, jak tylko zacznie się sezon :)
Bezy wyszły Ci cudne, pięknie wyglądają z pomarańczowymi oczkami :)