Przepis na bezy z kremem orange curd

Pomysł na te minibezy z kremem pomarańczowym pochodzi od Kamili, która przysłała przepis na bezy z orange curd na mój wielkanocny konkurs (za co bardzo dziękuję :)).

Przyznaję, że od razu wzbudził on moją ciekawość, gdyż do tej pory wszędzie widziałam lemon curd, a ja nie przepadam za cytrynowym smakiem i nigdy nie miałam większej ochoty, aby go zrobić (edit – jak to się mówi, tylko krowa nie zmienia przyzwyczajeń i ja też zmieniłam swoje zdanie na temat lemon curd i też już go lubię :)).

Pomarańcze to już zupełnie inna sprawa :)

Stwierdziłam, że ten krem musi być pyszny i się nie zawiodłam – można go samego wyjadać łyżkami :)

Tutaj podany jest do bez, ale można go wykorzystać przy innych wypiekach – również do przełożenia ciasta.

Podana porcja jest mniej więcej na jedną blachę małych bez.

Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na bezy, polecam wam między innymi przepis na bezy pinacolada z kokosem i ananasem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

minibezy z kremem pomarańczowym

minibezy z orange curd

minibezy z orange curd3

minibezy z orange curd4

Minibezy z kremem pomarańczowym przepis do druku

minibezy z orange curd2

Minibezy z kremem pomarańczowym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bezy z rewelacyjnym kremem orange curd.
5 z 2 ocen
Porcje 8

Składniki

składniki bezy:

orange curd:

Instrukcja
 

wykonanie bezy:

  • Ubij białka ze szczyptą soli na pianę.
    3 białka, 1 szczypta soli
  • Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji.
    150 g cukru pudru
  • Na koniec dodaj ocet i ewentualnie mąkę ziemniaczaną.
    0,5 łyżeczki octu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
  • Piecz w 100 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru).
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).

wykonanie kremu:

  • Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z wszystkich pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby pozbyć się kawałków miąższu i pestek.
    3 średnie pomarańcze
  • Wlej sok do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się trochę zredukuje (około 5 minut).
  • Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
    6 żółtek, 1 szklanka cukru, 180 g masła
  • Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Dodaj skórkę pomarańczową i sok z cytryny.
    3 łyżki soku z cytryny
  • Całość dołóż do garnka z sokiem pomarańczowym. Gotuj krem na małym ogniu, aż zgęstnieje, uważaj aby się nie przypalił.
  • Przełóż krem do miseczki i schłodź do temperatury pokojowej (możesz też przechować krem w lodówce).
  • Na bezy nałóż porcję orange curd i delektuj się smakiem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!