Świąteczne bezy z żurawinami
Przepis na słodkie bezy z kremem śmietankowym i frużeliną z żurawiny
Świąteczne bezy z żurawinami to lekkość w każdym kęsie, gdzie krucha i słodka beza spotyka się z soczystymi żurawinami i aromatyczną pomarańczą. Ten przepis na bezę tworzy wyjątkowe połączenie słodyczy i kwasowości, idealne na świąteczny stół. Słodkie ciastka bezowe w połączeniu z pomarańczą i żurawiną tworzą doskonałe połączenie smaków, które na pewno zasmakuje każdemu!
Spis treści
Świąteczne bezy z żurawinami przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na doskonały świąteczny deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis na bezy.
Świąteczne bezy z żurawinami i pomarańczą przepis z filmem
Składniki
składniki na bezy
- 6 białek (- z jajek rozmiar L – moje ważyły 225 g)
- 300 g cukru (- 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny )
składniki na frużelinę z żurawiny i pomarańczy
- 200 g żurawiny
- 100 g cukru (- pół szklanki – lub do smaku)
- ok 150 ml soku z pomarańczy (- u mnie wyciśnięty z dwóch pomarańczy)
- skórka pomarańczowa (z dwóch pomarańczy)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ odrobina wody)
składniki na krem śmietankowy
- 300 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 100 g serka mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru
składniki na dekorację bez
- świeża żurawina
- plasterki pomarańczy
- czekoladki świąteczne
Instrukcja
Jak zrobić bezy krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie termoobiegu.
- Białka przelej do dużej misy miksera i zacznij ubijać, aby się delikatnie napuszyły.6 białek
- Wtedy zwiększ szybkość miksowania i dosypuj porcjami cukier – miksuj aż cukier się dobrze rozpuści, a białka nabiorą białej barwy i staną się gęste.300 g cukru
- Wtedy dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny i krótko wymieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Nabierz odrobinę piany na spód łyżki i po smaruj nimi rogi papieru do pieczenia (od spodu) i przyklej papier do blachy.
- Nakładaj po około 2-3 czubate łyżki piany na jedną bezę – zachowaj lekkie odstępy między bezami.
- Wstaw blachę z bezami do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni.
- Piecz bezy przez godzinę, po tym czasie wyłącz piekarnik, ale bezy zostaw w środku do momentu zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić frużelinę z żurawiny i pomarańczy
- Do rondelka wsyp żurawinę, dodaj cukier i skórkę startą z pomarańczy.200 g żurawiny, 100 g cukru, skórka pomarańczowa
- Wlej sok z pomarańczy i gotuj całość na małym ogniu, aż żurawina pęknie i zmięknie, a masa lekko zgęstnieje.ok 150 ml soku z pomarańczy
- Zmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Wlej mieszaninę do żurawiny i energicznie wymieszaj. Odstaw frużelinę do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem.100 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Dodaj śmietanę kremówkę do serka i miksuj na wysokich obrotach, aż krem nabierze gęstości i sztywności.300 ml śmietany kremówki
Świąteczne bezy z żurawinami – wykończenie
- Przed podaniem ułóż bezy na talerzykach.
- Nałóż na wierzch krem śmietankowy, a na niego wyłóż chłodną frużelinę.
- Udekoruj bezy plasterkami pomarańczy, żurawiną i np. czekoladkami.świeża żurawina, plasterki pomarańczy, czekoladki świąteczne
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Historia bezy – skąd pochodzi ten deser?
Bezy mają długą historię, a ich początki można śledzić w różnych krajach europejskich. Zwykle przypisuje się Francji zasługi stworzenia bezy, chociaż istnieją podobne wypieki w innych kuchniach europejskich. Początkowo bezę można było spotkać w formie dużych biszkoptowych placków z ciasta bezowego, które były chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. W XVIII wieku beza zyskała popularność we Francji, a legendarny kucharz Marie-Antoine Carême uznawany jest jako jednego z pierwszych, który przyczynił się do jej rozwoju. Współcześnie beza przyjęła różne formy i smaki, a popularność tego lekkiego i delikatnego deseru utrzymuje się na całym świecie. Dzisiaj bezy są dostępne w różnych kształtach, rozmiarach i smakach, a także stanowią popularną bazę dla wielu różnorodnych wypieków, takich jak pavlova czy różnego rodzaju torty bezowe.
Bezy – niezależnie od rozmiaru – stanowią idealny deser, doskonały nie tylko od święta, ale również na co dzień. Świetnie smakują w towarzystwie popołudniowej kawy, czy też herbaty. A deser bezowy uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. Stąd moje dzisiejsze świąteczne bezy. Wiem, że nikt się im nie oprze! Ty też wypróbuj ten przepis i zaskocz całą rodzinę i gości ich doskonałym smakiem.
Składniki potrzebne do przygotowania świątecznej bezy z żurawinami
Do przygotowania tego doskonałego świątecznego deseru będziesz potrzebować kilka podstawowych składników. Poniżej podaję ich listę oraz ewentualne zamienniki.
- białka – do tego deseru potrzebujesz białka z 6 jajek (najlepiej o rozmiarze L). Jeśli masz wagę kuchenną (a gorąco zachęcam do jej nabycia i używania przy przepisach na ciasta) to możesz je zważyć – moje ważyły 225 g.
- cukier – do samych białek używamy cukier kryształ – może to być drobny cukier – wtedy szybciej się rozpuści podczas miksowania. Na bezę używamy aż 300 g cukru (czyli 1,5 szklanki). Nie polecam tu obcinania ilości cukru, bo gwarantuje on stabilne bezy. Za to do kremu śmietankowego polecam już cukier puder – tu dodałam tylko 2 łyżki cukru, bo same bezy są wystarczająco słodkie. Możesz oczywiście mocniej posłodzić krem, jeśli wolisz bardziej słodkie desery.
- żurawina – do frużeliny potrzebna będzie żurawina, możesz użyć zarówno świeżą jak i mrożoną. Jeśli używasz mrożoną żurawinę, to nie musisz jej wcześniej rozmrażać
- śmietana kremówka – ja użyłam śmietanę kremówkę 30% w kartoniku. Moje opakowanie miało 330 ml (kupione w Biedronce). Jeśli masz taką samą śmietankę, to możesz spokojnie zużyć całe opakowanie zamiast 300 ml z przepisu – nie ma co marnować produktów.
- serek mascarpone – tu możesz dać dowolny serek, ja zwykle używam ten z Lidla bądź Biedronki. Są bardzo fajne, więc nie ma co przepłacać :)
Przygotowanie świątecznej bezy krok po kroku
Aby usprawnić sobie pracę nad tym deserem, warto podzielić ją sobie na etapy. Najwięcej czasu (ze względu na stygnięcie) wymagają bezy. Dlatego najpierw przygotuj je. Mini bezy możesz upiec nawet kilka dni wcześniej i przechować w szczelnym, zamykanym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci. W zabieganym przedświątecznym okresie, takie wcześniejsze upieczenie bez może być dużym usprawnieniem. I zaoszczędzi przy okazji stresu przed samymi świętami.
Drugi etap to przygotowanie frużeliny z żurawiny.
Jak przygotować frużelinę żurawinową na mini bezy – wskazówki
Aby podkreślić świąteczny charakter tych bez frużelinę żurawinową zrobiłam z dodatkiem pomarańczy – a dokładnie z dodatkiem skórki pomarańczowej i soku z pomarańczy. Pomysł na taką właśnie frużelinę podpatrzyłam u Emmy Duckworth. Ona też robiła podobne bezy z kremem i żurawiną. Użyj do tej frużeliny dwie większe pomarańcze. Aby lepiej i łatwiej wycisnąć sok z owoców warto je chwilę poturlać dociskając lekko, to spowoduje zmięknięcie miąższu i większą soczystość. Na drobnej tarce zetrzyj najpierw skórkę z pomarańczy, potem je przekrój i wyciśnij sok. Wszystko razem gotuj aż owocowe frużeliny zmiękną, a frużelina zgęstnieje. Ja do swojej frużeliny użyłam 100 g cukru (pół szklanki) i frużelina nie była mocno słodka. Jeśli chcesz, to możesz użyć więcej cukru, aby uzyskać słodsze owoce. Gotową frużelinę ostudź, albo nawet schłodź w lodówce, tak aby wyłożona na krem śmietankowy nie zaczęła go rozpuszczać swoim ciepłem!
Jak zrobić oszronioną żurawinę i rozmaryn?
Do dekoracji moich mini bez użyłam dodatkowo świeżą żurawinę oraz taką obtoczoną w cukrze krysztale. Dodatkowo dla fajnego koloru i połączenia czerwono-zielonego dodałam takie oszronione gałązki rozmarynu. Dodało to bezom niezwykłego uroku i śnieżnego wyglądu. Jak zrobić żurawinę w cukrze i rozmaryn w cukrze? Otóż jest to bardzo łatwe i każdy sobie z tym poradzi.
Najpierw przygotuj syrop cukrowy – w rondelku podgrzej pół szklanki (120 ml) wody razem ze 100 g cukru (pół szklanki). Gdy cały cukier się rozpuści, to zdejmij rondelek z palnika i zupełnie ostudź. W ostudzonym syropie zamaczaj żurawinę – obtocz ją dokładnie – oraz gałązki rozmarynu. Odłóż owoce i rozmaryn na papier do pieczenia i zostaw tak, aby wyschły. Na koniec do miseczki wsyp cukier kryształ i obtaczaj w nim żurawinę i rozmaryn. Cukier przyklei się do lepkiego syropu i utworzy taką właśnie ładną oszronioną warstwę.
A jak się tobie podoba taka beza z żurawiną? Dla mnie to idealny świąteczny deser. Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam mnóstwo pysznych słodkości na świąteczny stół. Taki bardzo tradycyjnych jak i bardziej nowoczesnych.
Polecane przepisy na bezy
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne słodkie bezy w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na świąteczne bezy z kremem i żurawiną
Zapraszam na przepyszne i do tego pięknie się prezentujące nieduże świąteczne bezy z żurawinami. Te małe słodkie bezy o chrupiącym wierzchu i miękkim środku idealnie wyglądają i smakują podane z lekkim kremem śmietankowym z dodatkiem serka mascarpone. Serek mascarpone nadaje kremowi stabilności oraz idealnej gęstości. Dzięki temu łatwo go wycisnąć używając tylki cukiernicze i nadając kremowi ciekawego wyglądu. Słodko-kwaśna frużelina z żurawiny i pomarańczy podkreśla świąteczny smak bez, a dekoracja sprawia, że takie bezy będą ozdobą każdego świątecznego stołu! Zobacz mój dokładny przepis na bezy z kremem opisany krok po kroku. Zobacz zdjęcia z przygotowań oraz obejrzyj krótki filmik, a przygotowanie bez przestanie być dla ciebie tajemnicą! Przeczytaj moje wskazówki i porady zamieszczone pod przepisem, aby pozbyć się ewentualnych wątpliwości. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na świąteczne bezy z żurawinami i pomarańczą.