Przepis na pyszne mini bezy z solonym karmelem

Mam nadzieję, że już wiecie o tym, że solony karmel jest pyszny i bije na głowę ten zwykły?
Jeszcze nie? To koniecznie spróbujcie wersji solonej :)
Mi karmel solony bardzo smakuje, a teraz przetestowałam go jako dodatek do bez.
Bezy karmelowe z solą, to dla mnie największe odkrycie ostatnich miesięcy :)
Słodycz bezy i karmelu świetnie współgra ze słonym smakiem – rewelacyjnie smakują same, a jeszcze lepiej z dodatkiem lekkiego kremu z bitej śmietany z mascarpone i lekko kwaskowatymi owocami.
To istna symfonia smaków i tekstur – bajka i ciężko poprzestać na jednym deserze.
Nie dość, że bezy smakują obłędnie, to jeszcze są po prostu śliczne – na pewno zrobią wrażenie na każdym :D
Do bez będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie wykorzystać taki ze sklepu, albo możecie zrobić go sami wg przepisu z mojego bloga – zapraszam tutaj :)
Podaję porcję na około 8 -10 bez (zależy od wielkości bez).
Zachęcam też gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta bezowe z bloga.
Bezy karmelowe z solą – przepis do druku

Bezy karmelowe z solą
Składniki
bezy:
- 150 ml białek (z około 4 dużych jajek)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki sosu karmelowego
- sól
krem:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 125 g serka mascarpone mocno schłodzonego
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce
Instrukcja
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
- Białka zmiksuj aż będą ubite, a następnie dodawaj do nich po łyżce cukier miksując po każdej łyżce przez około pół minuty.
- Gdy dodasz cały cukier, to miksuj białka przez kolejne 5 minut - aż piana będzie lśniąco biała, a cały cukier się rozpuści.
- Dodaj do białek ocet i zmiksuj przez 2 minuty.
- Przygotuj dwie duże blachy do piekarnika, wyłóż je papierem do pieczenia.
- Wyłóż na blachy pianę z białek tworząc 8-10 niedużych bez - zachowaj odstępy między bezami, bo mogą trochę urosnąć.
- Wierzch każdej bezy polej odrobiną sosu karmelowego i delikatnie zmieszaj go końcówką noża.
- Wierzch bez posyp odrobiną soli.
- Wstaw bezy do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni (piekłam na termoobiegu w temperaturze 110 stopni).
- Piecz bezy przez około 30-40 minut, wyłącz piekarnik, a bezy pozostaw w środku do wystudzenia.
krem:
- Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder - krótko zmiksuj.
- Nałóż krem na bezy, a wierzch udekoruj owocami i sosem karmelowym.
Przepis na bezy karmelowe znalazłam u Donny Hay.