bezy z karmelem i solą_3

Mam nadzieję, że już wiecie o tym, że solony karmel jest pyszny i bije na głowę ten zwykły?

Jeszcze nie? To koniecznie spróbujcie wersji solonej :)

Mi karmel solony bardzo smakuje, a teraz przetestowałam go jako dodatek do bez.

Bezy karmelowe z solą, to dla mnie największe odkrycie ostatnich miesięcy :)

Słodycz bezy i karmelu świetnie współgra ze słonym smakiem – rewelacyjnie smakują same, a jeszcze lepiej z dodatkiem lekkiego kremu z bitej śmietany z mascarpone i lekko kwaskowatymi owocami.

To istna symfonia smaków i tekstur – bajka i ciężko poprzestać na jednym deserze.

Nie dość, że bezy smakują obłędnie, to jeszcze są po prostu śliczne – na pewno zrobią wrażenie na każdym :D

Do bez będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie wykorzystać taki ze sklepu, albo możecie zrobić go sami wg przepisu z mojego bloga – zapraszam tutaj :)

Podaję porcję na około 8 -10 bez (zależy od wielkości bez).

bezy z karmelem i solą_1

bezy z karmelem i solą_6

bezy z karmelem i solą_4

bezy z karmelem i solą_9

bezy z karmelem i solą_7

Przepis do druku

bezy z solonym karmelem

Bezy karmelowe z solą

Wypieki Beaty
Przepis na około 10 bez.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Deser
Porcje 8

Składniki
  

bezy:

krem:

Instrukcja
 

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Białka zmiksuj aż będą ubite, a następnie dodawaj do nich po łyżce cukier miksując po każdej łyżce przez około pół minuty.
  • Gdy dodasz cały cukier, to miksuj białka przez kolejne 5 minut - aż piana będzie lśniąco biała, a cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj do białek ocet i zmiksuj przez 2 minuty.
  • Przygotuj dwie duże blachy do piekarnika, wyłóż je papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na blachy pianę z białek tworząc 8-10 niedużych bez - zachowaj odstępy między bezami, bo mogą trochę urosnąć.
  • Wierzch każdej bezy polej odrobiną sosu karmelowego i delikatnie zmieszaj go końcówką noża.
  • Wierzch bez posyp odrobiną soli.
  • Wstaw bezy do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni (piekłam na termoobiegu w temperaturze 110 stopni).
  • Piecz bezy przez około 30-40 minut, wyłącz piekarnik, a bezy pozostaw w środku do wystudzenia.

krem:

  • Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder - krótko zmiksuj.
  • Nałóż krem na bezy, a wierzch udekoruj owocami i sosem karmelowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na bezy karmelowe znalazłam u Donny Hay.