bezy z karmelem i solą

Przepis na pyszne mini bezy z solonym karmelem

Przygotujcie razem ze mną przepyszne i proste bezy karmelowe z solą. Takie bezy to idealna podstawa deseru. Wystarczy już tylko dodać do nich trochę bitej śmietany i świeże owoce. Gwarantuję, że nikt nie odmówi zjedzenia takiego deseru :)

Pyszne, słodko-słone połączenie, a do tego świeże i lekko kwaskowate owoce sprawią, że każdy zapragnie zjeść kolejną porcję tego obłędnego deseru bezowego :)

bezy karmelowe

Bezy karmelowe z solą – przepis krok po kroku

Zachęcam wszystkich wielbicieli bez i ciast bezowych do upieczenia takich rewelacyjnych bez z solonym karmelem i podanie ich na deser z bitą śmietaną i owocami :)

bezy z solonym karmelem

Bezy karmelowe z solą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne słodko-słone bezy z karmelem i kremem śmietankowym.
3.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Składniki

składniki na bezy z solonym karmelem

składniki na krem mascarpone do bez

Instrukcja
 

Jak zrobić idealne bezy z solonym karmelem

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg).
  • Białka zmiksuj aż się napuszą, a następnie dodawaj do nich po łyżce cukier miksując po każdej łyżce przez około pół minuty.
    150 ml białek, 1 szklanka cukru
  • Gdy dodasz cały cukier, to miksuj białka przez kolejne 5 minut – aż piana będzie lśniąco biała, a cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj do białek ocet i zmiksuj chwilę na niskich obrotach.
    1 łyżeczka octu
  • Przygotuj dwie duże blachy do piekarnika, wyłóż je papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na blachy pianę z białek tworząc 8-10 niedużych bez – zachowaj odstępy między bezami, bo mogą trochę urosnąć.
  • Wierzch każdej bezy polej odrobiną sosu karmelowego i delikatnie zmieszaj go końcówką noża.
    około 2 łyżki sosu karmelowego
  • Wierzch bez posyp odrobiną soli.
    sól
  • Wstaw bezy do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg).
  • Piecz bezy przez około 30-40 minut, wyłącz piekarnik, a bezy pozostaw w środku do wystudzenia.

Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone do bez

  • Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder – krótko zmiksuj.
    250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
  • Nałóż krem na bezy, a wierzch udekoruj owocami i sosem karmelowym.
Prywatne
Słowa kluczowe bezy karmelowe, bezy z solonym karmelem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bezy z karmelem i solą z bitą śmietaną i owocami

Mini bezy z solonym karmelem – uwagi

Mam nadzieję, że już wiecie o tym, że solony karmel jest pyszny i bije na głowę ten zwykły?

Jeszcze nie? To koniecznie spróbujcie wersji solonej :)

Mi karmel solony bardzo smakuje, a teraz przetestowałam go jako dodatek do bez.

Bezy karmelowe z solą, to dla mnie największe odkrycie ostatnich miesięcy :)

Słodycz bezy i karmelu świetnie współgra ze słonym smakiem – rewelacyjnie smakują same, a jeszcze lepiej z dodatkiem lekkiego kremu z bitej śmietany z mascarpone i lekko kwaskowatymi owocami.

To istna symfonia smaków i tekstur – bajka i ciężko poprzestać na jednym deserze.

Nie dość, że bezy smakują obłędnie, to jeszcze są po prostu śliczne – na pewno zrobią wrażenie na każdym :D

Do bez będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie wykorzystać taki ze sklepu, albo możecie zrobić go sami wg przepisu z mojego bloga – zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na sos karmelowy :)

Podaję porcję na około 8 -10 bez (zależy od wielkości bez).

Zachęcam też gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta bezowe z bloga.

mini bezy z karmelem i solą
bezy z karmelem i solą_6
bezy z karmelem i solą_1

Przepis na bezy karmelowe znalazłam u Donny Hay.

Sprawdzone przepisy na pyszne bezy

Jeśli lubisz bezy i bezowe desery, to koniecznie wypróbuj również inne przepisy na te pyszne słodkości. Tutaj polecam Ci między innymi takie trzy przepisy: