wegańskie bezy

Przepis na wegańskie bezy z aquafaby

Wegańskie bezy zrobione z aquafaby to smakowita niespodzianka dla podniebienia i wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych bez. Wykorzystując magiczny składnik aquafaby (ciecz pozostała po gotowaniu ciecierzycy), te bezy zachowują swoją chrupkość na zewnątrz i miękkość wewnątrz, przy zachowaniu wartości roślinnych. To słodka przyjemność, która zaskakuje smakiem. Spróbuj koniecznie!

bezy wegańskie

Wegańskie bezy z aquafaby przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na bezy, które mogą zjeść weganie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

bezy z cieciorki

Wegańskie bezy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wegańskie bezy wykonane z aquafaby z cieciorki.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 2 blachy
Składniki

składniki na wegańskie bezy z aquafaby

  • około 140-150 ml wody ( z odsączonej cieciorki w puszce )
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
Instrukcja
 

Jak zrobić wegańskie bezy z aquafaby

  • Woda z ciociorki powinna być w letniej temperaturze – wlej ją do misy miksera i zacznij ubijać.
    około 140-150 ml wody
  • Gdy się napuszy dodaj po trochu cukier, a następnie miksuj aż masa będzie biała, lśniąca i gęsta.
    200 g cukru
  • Dodaj sok z cytryny, albo ocet i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka soku z cytryny
  • Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciśnij bezy.
  • Piecz w 120 stopniach przez około 80 minut – po upieczeniu wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw bezy w środku do wystudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe bezy dla wegan, bezy z aquafaby
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bezy

Bezy z aquafaby – uwagi

Wegańskie bezy istnieją na prawdę! Mimo, że ja sama weganką nie jestem, to sam pomysł na bezy bardzo mi się spodobał. Otóż te bezy nie są zrobione z białek, ale z wody po cieciorce – tak, tak dobrze widzicie – z WODY. Nie wiem do końca na czym ta magia polega, ale jak widać – działa! Od teraz przygotowując sobie hummus z cieciorki z puszki, nie wylewajcie wody, w której pływała, ale ubijcie ją z cukrem i upieczcie. Ja nie widzę praktycznie różnicy w smaku między bezami tradycyjnymi, a tymi z wody.

Wystarczy cieciorkę w puszce przelać przez gęste sitko nad miską i zebrany płyn zmiksować mikserem razem z cukrem podobnie jak byście miksowali białka. Miksowanie na wysokich obrotach sprawi, że ciecz się mocno napuszy i będzie wyglądać podobnie jak ubite białka.

Takie bezy z aquafaby możecie też zafarbować barwnikami spożywczymi. Jedyna różnica jaką zauważyłam, to bezy mi lekko zmiękły gdy zamknęłam je w szczelnym pudełku – te co leżały nie przykryte są dalej chrupiące. Myślę, że taką formę bezy można również spokojnie wykorzystać do zapieczenia na cieście – jeśli ktoś z Was spróbuje, to dajcie znać i przyślijcie zdjęcia. A z takiej jednej standardowej puszki otrzymacie aż dwie blachy wegańskich bezików – ja niektóre zrobiłam większe i wykorzystałam jako spody do mini pavlovej.

wegańskie bezy
bezy z wody z ciecierzycy
bezy z wody z cieciorki
beziki
bezy z cieciorki

Polecane przepisy na wegańskie wypieki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na słodkie wypieki idealne dla wegan. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: