Wegańskie bezy

wegańskie bezy

 

Wegańskie bezy istnieją na prawdę :D

Mimo, że ja sama weganką nie jestem, to sam pomysł na bezy bardzo mi się spodobał :)

Otóż te bezy nie są zrobione z białek, ale z wody po cieciorce – tak, tak dobrze widzicie – z WODY.

Nie wiem do końca na czym ta magia polega, ale jak widać – działa!

Od teraz przygotowując sobie hummus z cieciorki z puszki, nie wylewajcie wody, w której pływała, ale ubijcie ją z cukrem i upieczcie.

Ja nie widzę praktycznie różnicy w smaku między bezami tradycyjnymi, a tymi z wody.

Takie bezy możecie też zafarbować barwnikami spożywczymi.

Jedyna różnica jaką zauważyłam, to bezy mi lekko zmiękły gdy zamknęłam je w szczelnym pudełku – te co leżały nie przykryte są dalej chrupiące.

Myślę, że taką formę bezy można również spokojnie wykorzystać do zapieczenia na cieście – jeśli ktoś z Was spróbuje, to dajcie znać i przyślijcie zdjęcia :)

A z takiej jednej standardowej puszki otrzymacie aż dwie blachy bezików – ja niektóre zrobiłam większe i wykorzystałam jako spody do mini pavlovej :D

bezy wegańskie

 

bezy

 

wegańskie bezy

 

bezy z wody z ciecierzycy

 

bezy z wody z cieciorki

 

beziki

 

bezy z cieciorki

 

bezy z cieciorki

Wegańskie bezy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • woda z odsączonej cieciorki w puszce - w sumie około 140-150 ml
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

Instrukcja
 

  • Woda z ciociorki powinna być w letniej temperaturze - wlej ją do misy miksera i zacznij ubijać.
  • Gdy się napuszy dodaj po trochu cukier, a następnie miksuj aż masa będzie biała, lśniąca i gęsta.
  • Dodaj sok z cytryny, albo ocet i krótko zmiksuj.
  • Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciśnij bezy.
  • Piecz w 120 stopniach przez około 80 minut - po upieczeniu wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw bezy w środku do wystudzenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!