Przepis na wegańskie bezy z aquafaby
Wegańskie bezy istnieją na prawdę :D
Mimo, że ja sama weganką nie jestem, to sam pomysł na bezy bardzo mi się spodobał :)
Otóż te bezy nie są zrobione z białek, ale z wody po cieciorce – tak, tak dobrze widzicie – z WODY.
Nie wiem do końca na czym ta magia polega, ale jak widać – działa!
Od teraz przygotowując sobie hummus z cieciorki z puszki, nie wylewajcie wody, w której pływała, ale ubijcie ją z cukrem i upieczcie.
Ja nie widzę praktycznie różnicy w smaku między bezami tradycyjnymi, a tymi z wody.
Takie bezy z aquafaby możecie też zafarbować barwnikami spożywczymi.
Jedyna różnica jaką zauważyłam, to bezy mi lekko zmiękły gdy zamknęłam je w szczelnym pudełku – te co leżały nie przykryte są dalej chrupiące.
Myślę, że taką formę bezy można również spokojnie wykorzystać do zapieczenia na cieście – jeśli ktoś z Was spróbuje, to dajcie znać i przyślijcie zdjęcia :)
A z takiej jednej standardowej puszki otrzymacie aż dwie blachy wegańskich bezików – ja niektóre zrobiłam większe i wykorzystałam jako spody do mini pavlovej :D
Wegańskie bezy z aquafaby przepis do druku

Wegańskie bezy
Składniki
- około 140-150 ml wody z odsączonej cieciorki w puszce
- 200 g cukru 1 szklanka
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
Instrukcja
- Woda z ciociorki powinna być w letniej temperaturze - wlej ją do misy miksera i zacznij ubijać.około 140-150 ml wody
- Gdy się napuszy dodaj po trochu cukier, a następnie miksuj aż masa będzie biała, lśniąca i gęsta.200 g cukru
- Dodaj sok z cytryny, albo ocet i krótko zmiksuj.1 łyżeczka soku z cytryny
- Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciśnij bezy.
- Piecz w 120 stopniach przez około 80 minut - po upieczeniu wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw bezy w środku do wystudzenia.