Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Wegańskie bezy

Wegańskie bezy

wegańskie bezy

 

Wegańskie bezy istnieją na prawdę 😀

Mimo, że ja sama weganką nie jestem, to sam pomysł na bezy bardzo mi się spodobał 🙂

Otóż te bezy nie są zrobione z białek, ale z wody po cieciorce – tak, tak dobrze widzicie – z WODY.

Nie wiem do końca na czym ta magia polega, ale jak widać – działa!

Od teraz przygotowując sobie hummus z cieciorki z puszki, nie wylewajcie wody, w której pływała, ale ubijcie ją z cukrem i upieczcie.

Ja nie widzę praktycznie różnicy w smaku między bezami tradycyjnymi, a tymi z wody.

Takie bezy możecie też zafarbować barwnikami spożywczymi.

Jedyna różnica jaką zauważyłam, to bezy mi lekko zmiękły gdy zamknęłam je w szczelnym pudełku – te co leżały nie przykryte są dalej chrupiące.

Myślę, że taką formę bezy można również spokojnie wykorzystać do zapieczenia na cieście – jeśli ktoś z Was spróbuje, to dajcie znać i przyślijcie zdjęcia 🙂

A z takiej jednej standardowej puszki otrzymacie aż dwie blachy bezików – ja niektóre zrobiłam większe i wykorzystałam jako spody do mini pavlovej 😀

bezy wegańskie

 

bezy

 

wegańskie bezy

 

bezy z wody z ciecierzycy

 

bezy z wody z cieciorki

 

beziki

 

bezy z cieciorki

 

Wegańskie bezy
 
Autor:
Składniki
  • woda z odsączonej cieciorki w puszce - w sumie około 140-150 ml
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
Wykonanie
  1. Woda z ciociorki powinna być w letniej temperaturze - wlej ją do misy miksera i zacznij ubijać.
  2. Gdy się napuszy dodaj po trochu cukier, a następnie miksuj aż masa będzie biała, lśniąca i gęsta.
  3. Dodaj sok z cytryny, albo ocet i krótko zmiksuj.
  4. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciśnij bezy.
  5. Piecz w 120 stopniach przez około 80 minut - po upieczeniu wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw bezy w środku do wystudzenia.
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Zawsze się zastanawiałyśmy kto pierwszy wymyślił takie bezy. W sense, że jak w ogóle wpadł na pomysł aby z wody po ciecierzycy zrobić bezy 😀

    • Ja właśnie też, bo kto normalny pomyślałby, żeby to w ogóle ubijać 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux