Wegańskie ciastka czekoladowe
Przepis na proste wegańskie ciasteczka czekoladowo-kawowe
wpis sponsorowany
Przygotuj razem ze mną pyszne wegańskie ciastka czekoladowe bez nabiału. To są ciasteczka bez jajek i tłuszczy zwierzęcych, za to zrobione są na oleju kokosowym. Ciasteczka wychodzą mega pyszne i do tego świetnie wyglądają. Możecie je nawet spakować i podarować komuś w prezencie. Polecam!
Spis treści
Wegańskie ciastka czekoladowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na ciastka dla wegan, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Wegańskie ciastka czekoladowe przepis
Składniki
składniki na wegańskie ciastka czekoladowe
- 100 g oleju kokosowego (użyłam firmy Allnutrition)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 150 g mąki pszennej (typ 450-500 – 1 szklanka)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszonej
- 1 łyżeczka kawy (mielonej )
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
składniki na nadzienie czekoladowe do ciastek
- 100 g czekolady (użyłam gorzką – wegańskiej)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej w proszku)
Instrukcja
Jak zrobić wegańskie ciasteczka czekoladowe bez nabiału
- Mąkę wymieszaj z sodą, kakao, kawą mieloną i cukrem.100 g cukru, 150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody oczyszonej, 1 łyżeczka kawy, 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- Dodaj olej kokosowy i zagnieć ciasto – jeśli nie chce się połączyć w gładką całość to dodaj odrobinę zimnej wody.100 g oleju kokosowego
- Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Ułóż kulki w odstępach na blaszce do pieczenia.
- Trzonkiem drewnianej łyżki (lub kciukiem) zrób w każdej kulce dołek.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 8 minut – po upieczeniu ciastka będą miękkie, więc ich nie ruszaj.
- Gdy ciastka ostygną, to lekko stwardnieją.
- Czekoladę połam na kawałki i przełóż do żaroodpornego naczynia.100 g czekolady
- Dodaj olej i kawę rozpuszczalną i podgrzej razem w kąpieli wodnej – dokładnie wymieszaj.1 łyżeczka oleju kokosowego, 0,5 łyżeczki kawy
- Ostudź czekoladę, a gdy zgęstnieje nałóż ją do dziurek w ciastkach.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wegańskie ciastka czekoladowe – uwagi
Dziś mam dla was nowy przepis na ciasteczka :)
Zapraszam na wegańskie ciastka czekoladowe z kawą (chociaż jeśli ktoś nie lubi kawy, to może są spokojnie pominąć).
Ciasteczka przygotowałam na bazie oleju kokosowego od Allnutrition.
Poza nim nie ma w nich żadnego dodatkowego tłuszczu, ani jajek.
Same ciastka zrobicie bardzo szybko i łatwo.
Nie musicie ich schładzać przed pieczeniem, ani nie musicie wycinać kształtów foremkami.
Wystarczy utoczyć nieduże kulki z ciasta, zrobić w nich dołek i upiec.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, więc się nie wystraszcie!
Gdy wystygną lekko stwardnieją i dopiero wtedy zdejmijcie je z blachy.
Ja swoje wegańskie ciastka czekoladowe nadziałam gorzką czekoladą rozpuszczoną z odrobiną oleju kokosowego i rozpuszczalną kawą.
Poczekałam aż czekolada zacznie gęstnieć i wtedy przełożyłam ją do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką i wycisnęłam ją na ciastka.
Dzięki temu ciasteczka prezentowały się rewelacyjnie.
Jeśli nie chcecie czekolady, to na ciastka nałóżcie ulubioną konfiturę, dżem, albo nawet masło orzechowe.
Takie ciastka będą ozdobą każdego stołu, dlatego mogę je wam polecić na Boże Narodzenie :)
Wypróbujcie również inne przepisy na pyszne ciasteczka z bloga.
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
Polecane przepisy na zdrowe ciasta przy dietach eliminacyjnych
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta dla wegan, albo dla osób na diecie bezglutenowej. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wegańskie ciasteczka czekoladowe przepis
Dieta wegańska nie jest przeszkodą, aby w święta Bożego Narodzenia nie cieszyć się pysznymi wypiekami. Dowodem na to są te wegańskie ciastka czekoladowe. Tłuszcz zwierzęcy zastępuje tu olej kokosowy, który dodaje ciasteczkom lekko kokosowego smaku. Wegańskie ciasteczka nie mają poza tym w składzie jajek. Będą więc również idealne dla osób uczulonych na jaja. Jeśli mąkę pszenną zastąpicie mąką bezlgutenową, to otrzymacie ciasteczka bezglutenowe.
Te wegańskie ciasteczka z czekoladą są nie tylko zdrowe, ale również przepyszne! A na dodatek mogą poleżeć, więc możecie je upiec z lekkim wyprzedzeniem. Ciasteczka z czekoladą przechowujcie w szczelnym pojemniku, aby nie obsychały. Te dietetyczne ciasteczka wyglądają i smakują rewelacyjnie. Podkręćcie ich smak odrobiną kawy rozpuszczalnej w proszku, albo dodajcie ulubione aromaty. Ja osobiście uwielbiam dodawać do ciasteczek z czekoladą pomarańczy. Pomarańcza i czekolada idealnie ze sobą smakują. Przepis na wegańskie ciasteczka jest prosty i szybki do zrobienia. Nie potrzeba nawet schładzać ciasta! A ciasteczka nie są wałkowane i wycinane. Toczymy jedynie kuleczki, które pieczemy.
Te czekoladowe ciasteczka wegańskie zasmakują każdemu, nie tylko osobom na diecie wegańskiej. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na wegańskie ciasteczka czekoladowe!
Zachęcam także do skorzystania z innych przepisów wegańskich, które są na blogu.