Przepis na proste wegańskie ciasteczka czekoladowo-kawowe

wpis sponsorowany

wegańskie ciastka czekoladowe

Dziś mam dla was nowy przepis na ciasteczka :)

Zapraszam na wegańskie ciastka czekoladowe z kawą (chociaż jeśli ktoś nie lubi kawy, to może są spokojnie pominąć).

Ciasteczka przygotowałam na bazie oleju kokosowego od Allnutrition.

Poza nim nie ma w nich żadnego dodatkowego tłuszczu, ani jajek.

Same ciastka zrobicie bardzo szybko i łatwo.

Nie musicie ich schładzać przed pieczeniem, ani nie musicie wycinać kształtów foremkami.

Wystarczy utoczyć nieduże kulki z ciasta, zrobić w nich dołek i upiec.

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, więc się nie wystraszcie!

Gdy wystygną lekko stwardnieją i dopiero wtedy zdejmijcie je z blachy.

Ja swoje wegańskie ciastka czekoladowe nadziałam gorzką czekoladą rozpuszczoną z odrobiną oleju kokosowego i rozpuszczalną kawą.

Poczekałam aż czekolada zacznie gęstnieć i wtedy przełożyłam ją do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką i wycisnęłam ją na ciastka.

Dzięki temu ciasteczka prezentowały się rewelacyjnie.

Jeśli nie chcecie czekolady, to na ciastka nałóżcie ulubioną konfiturę, dżem, albo nawet masło orzechowe.

Takie ciastka będą ozdobą każdego stołu, dlatego mogę je wam polecić na Boże Narodzenie :)

Wypróbujcie również inne przepisy na pyszne ciasteczka z bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę
ciastka czekoladowe na boże narodzenie
czekoladowe ciastka wegańskie
czekoladowe ciasteczka wegańskie
ciastka czekoladowo-kokosowe
ciasteczka czekoladowo-kokosowe
wegańskie ciasteczka czekoladowe

Wegańskie ciastka czekoladowe przepis do druku

wegańskie ciastka czekoladowe

Wegańskie ciastka czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciastka czekoladowe bez nabiału i jajek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 8 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 38 minut
Porcje 14
Kalorie 175 kcal

Składniki

ciastka

nadzienie czekoladowe

Instrukcja
 

  • Mąkę wymieszaj z sodą, kakao, kawą mieloną i cukrem.
    100 g cukru, 150 g mąki, 0,5 łyżeczki sody oczyszonej, 1 łyżeczka kawy, 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • Dodaj olej kokosowy i zagnieć ciasto – jeśli nie chce się połączyć w gładką całość to dodaj odrobinę zimnej wody.
    100 g oleju kokosowego
  • Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Ułóż kulki w odstępach na blaszce do pieczenia.
  • Trzonkiem drewnianej łyżki (lub kciukiem) zrób w każdej kulce dołek.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 8 minut – po upieczeniu ciastka będą miękkie, więc ich nie ruszaj.
  • Gdy ciastka ostygną, to lekko stwardnieją.
  • Czekoladę połam na kawałki i przełóż do żaroodpornego naczynia.
    100 g czekolady
  • Dodaj olej i kawę rozpuszczalną i podgrzej razem w kąpieli wodnej – dokładnie wymieszaj.
    1 łyżeczka oleju kokosowego, 0,5 łyżeczki kawy
  • Ostudź czekoladę, a gdy zgęstnieje nałóż ją do dziurek w ciastkach.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 175kcalWeglowodany: 19gBiałko: 2gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD

sklep sfd