Przepis na ten niezwykły krem ananasowy – angielski pienapple curd – wypatrzyłam na blogu Kornik w kuchni.

Bardzo lubię świeże ananasy, więc nie dziwcie się, że szybko go wypróbowałam (miałam nosa, bo akurat kupiłam ananasa – a trafił się super, dojrzały, mocno żółty, wspaniały w smaku).

Trafił się mi spory okaz, więc z połowy zrobiłam krem, a resztę zjadłam (praktycznie sama – jakoś tak wyszło ;))

Krem ananasowy jest bardzo prosty do zrobienia, a jego smak powala – ostrzegam, że trudno się od niego oderwać :)

Spróbujcie koniecznie.

Wypróbujcie też wersję pomarańczową, czyli orange curd :)

pineapple curd1


pineapple curd4
pineapple curd2

pinceapple curd

Krem ananasowy (pineapple curd)

Wypieki Beaty
4.1 z 10 ocen

Składniki
  

  • 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła

Instrukcja
 

  • Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
  • Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
  • Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
  • Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
  • Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
  • Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż krem do słoiczka i odstaw do wystudzenia (możesz na wierzchu kremu położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia - wtedy na kremie nie utworzy się twardawa warstwa).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!