Przepis na ten niezwykły krem ananasowy – angielski pienapple curd – wypatrzyłam na blogu Kornik w kuchni.
Bardzo lubię świeże ananasy, więc nie dziwcie się, że szybko go wypróbowałam (miałam nosa, bo akurat kupiłam ananasa – a trafił się super, dojrzały, mocno żółty, wspaniały w smaku).
Trafił się mi spory okaz, więc z połowy zrobiłam krem, a resztę zjadłam (praktycznie sama – jakoś tak wyszło ;))
Krem ananasowy jest bardzo prosty do zrobienia, a jego smak powala – ostrzegam, że trudno się od niego oderwać :)
Spróbujcie koniecznie.
Wypróbujcie też wersję pomarańczową, czyli orange curd :)

Krem ananasowy (pineapple curd)
Składniki
- 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
- 35 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka masła
Instrukcja
- Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
- Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
- Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
- Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
- Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
- Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż krem do słoiczka i odstaw do wystudzenia (możesz na wierzchu kremu położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia - wtedy na kremie nie utworzy się twardawa warstwa).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Czy można mrozić curd ananasowy?
Tak, można. Najlepiej w jakimś pojemniczku lub słoiku.
Jak długo można taki krem przechowywać?
W lodówce, w szczelnym pojemniku pewnie około tygodnia.
Czy ten krem wystarczy do przełożenia tortu czy robić podwójną porcje?
Jeśli to ma być jedyny krem, to trzeba zrobić więcej.
Ten krem nie nadaje się do przekładania tortów, raczej do pucharków/słoiczków podany w formie deserów.
Nie pisałam, że to jest krem do przekładania tortów. Ogólnie też można go użyć, ale tylko jako dodatek – np. na wierzch bitej śmietany.
Co zamiast mąki kukurydzianej ,bo mam wszystko oprócz mąki a nie mogę wyjść do sklepu.
Możesz użyć mąkę ziemniaczaną :)
Witam.Czy z ananasa z puszki tez mozna zrobic ten curd?
Myślę, że tak :)
[…] wiecie „poczyniłam” ostatnio krem ananasowy (pineapple curd) i żeby go nie zjeść całego prosto ze słoiczka, to wykorzystałam go do […]
Ale piękny krem! Z chęcią sam wypróbuje :)
Co tam słychać?
Pozdrawiam
chyba też się do niego przymierzę :)
:)
Zdecydowanie muszę wypróbować, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju curdy: )
Mi smakował bardzo :)
Ja nie przepadam za cytrynowym ale wszystkie inne są wyborne :)