Przepis na krem ananasowy
Przepis na ten niezwykły ananasowy krem, czyli pienapple curd – wypatrzyłam na blogu Kornik w kuchni.
Bardzo lubię świeże ananasy, więc nie dziwcie się, że szybko go wypróbowałam (miałam nosa, bo akurat kupiłam ananasa – a trafił się super, dojrzały, mocno żółty, wspaniały w smaku).
Trafił się mi spory okaz, więc z połowy zrobiłam krem, a resztę zjadłam (praktycznie sama – jakoś tak wyszło ;))
Krem z ananasa jest bardzo prosty do zrobienia, a jego smak powala – ostrzegam, że trudno się od niego oderwać :)
Spróbujcie koniecznie.
Wypróbujcie też wersję pomarańczową, czyli orange curd :)
Ananasowy curd przepis

Krem ananasowy (pineapple curd)
Przepis na niezwykle smaczny krem z ananasa idealny do deserów.
Składniki
- 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
- 35 g cukru
- 2 żółtka u mnie z jajek rozmiar L
- 1 jajko rozmiar L
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki kukurydzianej płaskie - lub skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
Instrukcja
- Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.400 g świeżego ananasa
- Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
- Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.35 g cukru, 2 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki mąki kukurydzianej
- Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
- Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
- Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.1 łyżeczka masła
- Przełóż krem do słoiczka i odstaw do wystudzenia (możesz na wierzchu kremu położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia - wtedy na kremie nie utworzy się twardawa warstwa).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!