Przepis na tort ananasowo-bananowy wiosenny
Tort ananasowo-bananowy przygotowałam na bardzo specjalną okoliczność :)
Żeby nie trzymać Was w niepewności powiem od razu – upiekłam go na czwarte urodziny bloga :D
Samej mi trudno uwierzyć, że to już cztery lata minęły.
Niewinne początki, pełne zdumienia, że to w ogóle ktoś ogląda, a teraz jest Was coraz więcej i coraz częściej do mnie zaglądacie – co mnie ogromnie cieszy :)
Ten tort jest dla mnie, ale głównie jest dla Was – za to że jesteście, wpadacie, komentujecie, a przede wszystkim – pieczecie razem ze mną :)
Dziękuję Wam bardzo :)
A teraz troszkę o samym torcie – aromatyczne, wilgotne ciasto z ananasem i bananem, z cynamonem i gałką muszkatołową – samo w sobie przepyszne :)
Ale to za mało na taką szczególną okazję – ciasto pokroiłam na blaty (wyszło takie wysokie, że podzieliłam go na cztery blaty !!) i przełożyłam kremem twarogowym – najprostszym na świecie, a jednocześnie najpyszniejszym w takim połączeniu :)
Przez większą ilość blatów zabrakło mi trochę kremu na boki ciasta, za to wyszedł mi bardzo modny w ostatnim czasie naked cake, czyli goły tort (bardzo mi się podobają takie torty, więc nie rozpaczałam nad nim ;))
Gorąco zachęcam Wam do upieczenia tego tortu – myślę, że również fajnie sprawdzi się na Wielkanoc – żółte owoce i twaróg bardzo kojarzą się mi z tym świętem :)
A żonkile w dekoracji, to ukłon w stronę Wiosny :D
Ps. Z innych nietypowych, ale pysznych torcików polecam Wam również torcik dyniowo-karmelowy oraz torcik daktylowy :)
Tort ananasowo-bananowy przepis do druku

Tort ananasowo-bananowy
Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g cukru białego
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam domowy cukier waniliowy)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka ananasa w kawałkach z puszki
- 3 banany - rozgniecione średnie
poncz (jeśli lubisz wilgotne ciasta)
- 0,5 szklanki soku z ananasa (z puszki)
- 0,5 szklanki wody
krem:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam Piątnicę)
- 200 g cukru pudru
- 60 g masła miękkiego
- ok 0,5 szklanki śmietany kremówki do konsystencji (jeśli używasz luźniejszego i wilgotniejszego twarogu, to raczej nie będziesz potrzebować dodawać śmietany)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
ciasto:
- Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz obydwa cukry.500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 150 g cukru trzcinowego, 200 g cukru białego
- Jajka lekko roztrzep rózgą lub widelcem, dodaj olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj.3 jajka, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 szklanka oleju
- Ananasy zmiksuj blenderem, albo bardzo drobno posiekaj i ugnieć widelcem, dodaj rozgniecionego banana.1 szklanka ananasa, 3 banany
- Połącz ananasa i banana z jajkami z olejem.
- Mokre składniki dodaj do suchych i krótko zmieszaj (masa zrobi się gęsta), dodaj rozgniecione ananasy i banany - krótko zmiksuj, a na koniec wymieszaj łyżką zbierając z boków ciasto.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (24 też będzie dobra).
- Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i przekrój na 3 blaty (ja dałam radę podzielić na 4).
krem:
- Masło lekko zmiksuj, dodaj do niego twaróg, cukier i wanilię - miksuj do połączenia.1 kg twarogu, 200 g cukru pudru, 60 g masła, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Jeśli twój twaróg jest gęsty i masa jest gęsta, to dodaj śmietany kremówki.ok 0,5 szklanki śmietany kremówki
wykończenie:
- Blaty ciasta polewaj ponczem (jeśli lubisz bardziej wilgotne ciasta) i smaruj kremem twarogowym.
- Możesz również na krem wyłożyć pokrojone ananasy, które zostały w puszce.
- Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
- Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Oryginalny przepis znalazłam na stronie Delicious.com, podaję swoją zmienioną wersję.