Przepis na tort ananasowo-bananowy wiosenny

tort ananasowo-bananowy 3


Tort ananasowo-bananowy przygotowałam na bardzo specjalną okoliczność :)

Żeby nie trzymać Was w niepewności powiem od razu – upiekłam go na czwarte urodziny bloga :D

Samej mi trudno uwierzyć,  że to już cztery lata minęły.

Niewinne początki, pełne zdumienia, że to w ogóle ktoś ogląda, a teraz jest Was coraz więcej i coraz częściej do mnie zaglądacie – co mnie ogromnie cieszy :)

Ten tort jest dla mnie, ale głównie jest dla Was – za to że jesteście, wpadacie, komentujecie, a przede wszystkim – pieczecie razem ze mną :)

Dziękuję Wam bardzo :)

A teraz troszkę o samym torcie – aromatyczne, wilgotne ciasto z ananasem i bananem, z cynamonem i gałką muszkatołową – samo w sobie przepyszne :)

Ale to za mało na taką szczególną okazję – ciasto pokroiłam na blaty (wyszło takie wysokie, że podzieliłam go na cztery blaty !!) i przełożyłam kremem twarogowym – najprostszym na świecie, a jednocześnie najpyszniejszym w takim połączeniu :)

Przez większą ilość blatów zabrakło mi trochę kremu na boki ciasta, za to wyszedł mi bardzo modny w ostatnim czasie naked cake, czyli goły tort (bardzo  mi się podobają takie torty, więc nie rozpaczałam nad nim ;))

Gorąco zachęcam Wam do upieczenia tego tortu – myślę, że również fajnie sprawdzi się na Wielkanoc – żółte owoce i twaróg bardzo kojarzą się mi z tym świętem :)

A żonkile w dekoracji, to ukłon w stronę Wiosny :D

Ps. Z innych nietypowych, ale pysznych torcików polecam Wam również torcik dyniowo-karmelowy oraz torcik daktylowy :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

tort ananasowo-bananowy 2

tort ananasowo-bananowy 8

tort ananasowo-bananowy 5

tort ananasowo-bananowy 7

tort ananasowo-bananowy 9

tort ananasowo-bananowy 11

Tort ananasowo-bananowy przepis do druku

tort ananasowy

Tort ananasowo-bananowy

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny tort na cieście bananowo-ananasowym przełożonym kremem twarożkowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Porcje 15

Składniki

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g cukru białego
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam domowy cukier waniliowy)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ananasa w kawałkach z puszki
  • 3 banany - rozgniecione średnie

poncz (jeśli lubisz wilgotne ciasta)

  • 0,5 szklanki soku z ananasa (z puszki)
  • 0,5 szklanki wody

krem:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam Piątnicę)
  • 200 g cukru pudru
  • 60 g masła miękkiego
  • ok 0,5 szklanki śmietany kremówki do konsystencji (jeśli używasz luźniejszego i wilgotniejszego twarogu, to raczej nie będziesz potrzebować dodawać śmietany)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz obydwa cukry.
    500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 150 g cukru trzcinowego, 200 g cukru białego
  • Jajka lekko roztrzep rózgą lub widelcem, dodaj olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj.
    3 jajka, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 szklanka oleju
  • Ananasy zmiksuj blenderem, albo bardzo drobno posiekaj i ugnieć widelcem, dodaj rozgniecionego banana.
    1 szklanka ananasa, 3 banany
  • Połącz ananasa i banana z jajkami z olejem.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko zmieszaj (masa zrobi się gęsta), dodaj rozgniecione ananasy i banany - krótko zmiksuj, a na koniec wymieszaj łyżką zbierając z boków ciasto.
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (24 też będzie dobra).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i przekrój na 3 blaty (ja dałam radę podzielić na 4).

krem:

  • Masło lekko zmiksuj, dodaj do niego twaróg, cukier i wanilię - miksuj do połączenia.
    1 kg twarogu, 200 g cukru pudru, 60 g masła, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Jeśli twój twaróg jest gęsty i masa jest gęsta, to dodaj śmietany kremówki.
    ok 0,5 szklanki śmietany kremówki

wykończenie:

  • Blaty ciasta polewaj ponczem (jeśli lubisz bardziej wilgotne ciasta) i smaruj kremem twarogowym.
  • Możesz również na krem wyłożyć pokrojone ananasy, które zostały w puszce.
  • Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
  • Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

tort ananasowo-bananowy 6

Oryginalny przepis znalazłam na stronie Delicious.com, podaję swoją zmienioną wersję.