Tort ananasowo-bananowy wiosenny

 

tort ananasowo-bananowy 3

Tort ananasowo-bananowy przygotowałam na bardzo specjalną okoliczność :)

Żeby nie trzymać Was w niepewności powiem od razu – upiekłam go na czwarte urodziny bloga :D

Samej mi trudno uwierzyć,  że to już cztery lata minęły.

Niewinne początki, pełne zdumienia, że to w ogóle ktoś ogląda, a teraz jest Was coraz więcej i coraz częściej do mnie zaglądacie – co mnie ogromnie cieszy :)

Ten tort jest dla mnie, ale głównie jest dla Was – za to że jesteście, wpadacie, komentujecie, a przede wszystkim – pieczecie razem ze mną :)

Dziękuję Wam bardzo :)

A teraz troszkę o samym torcie – aromatyczne, wilgotne ciasto z ananasem i bananem, z cynamonem i gałką muszkatołową – samo w sobie przepyszne :)

Ale to za mało na taką szczególną okazję – ciasto pokroiłam na blaty (wyszło takie wysokie, że podzieliłam go na cztery blaty !!) i przełożyłam kremem twarogowym – najprostszym na świecie, a jednocześnie najpyszniejszym w takim połączeniu :)

Przez większą ilość blatów zabrakło mi trochę kremu na boki ciasta, za to wyszedł mi bardzo mody w ostatnim czasie naked cake, czyli goły tort (bardzo  mi się podobają takie torty, więc nie rozpaczałam nad nim ;))

Gorąco zachęcam Wam do upieczenia tego tortu – myślę, że również fajnie sprawdzi się na Wielkanoc – żółte owoce i twaróg bardzo kojarzą się mi z tym świętem :)

A żonkile w dekoracji, to ukłon w stronę Wiosny :D

Ps. Z innych nietypowych, ale pysznych torcików polecam Wam również torcik dyniowo-karmelowy oraz torcik daktylowy :)

 

tort ananasowo-bananowy 2

tort ananasowo-bananowy 8

tort ananasowo-bananowy 5

tort ananasowo-bananowy 7

tort ananasowo-bananowy 9

tort ananasowo-bananowy 11

 

tort ananasowy

Tort ananasowo-bananowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

poncz (jeśli lubisz wilgotne ciasta)

  • pół szklanki soku z ananasa (z puszki)
  • pół szklanki wody

krem:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz obydwa cukry.
  • Jajka lekko roztrzep rózgą lub widelcem, dodaj olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj.
  • Ananasy zmiksuj blenderem, albo bardzo drobno posiekaj i ugnieć widelcem.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko zmieszaj (masa zrobi się gęsta), dodaj rozgniecione ananasy i banany - krótko zmiksuj, a na koniec wymieszaj łyżką zbierając z boków ciasto.
  • Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (24 też będzie dobra).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i przekrój na 3 blaty (ja dałam radę podzielić na 4).

krem:

  • Masło lekko zmiksuj, dodaj do niego twaróg, cukier i wanilię - miksuj do połączenia.
  • Jeśli twój twaróg jest gęsty i masa jest gęsta, to dodaj śmietany kremówki.

wykończenie:

  • Blaty ciasta polewaj ponczem (jeśli lubisz bardziej wilgotne ciasta) i smaruj kremem twarogowym.
  • Możesz również na krem wyłożyć pokrojone ananasy, które zostały w puszce.
  • Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
  • Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

tort ananasowo-bananowy 6

Oryginalny przepis znalazłam tutaj, podaję swoją zmienioną wersję.