smokingowy tort tuxedo z czekoladą

Przepis na czekoladowy tort z musem czekoladowym

Czekoladowy tort Tuxedo to kwintesencja elegancji w świecie deserów. Jego lekki biszkopt czekoladowy stanowi doskonałą bazę dla dwóch wyjątkowych musów. Pierwszy z nich, z gorzkiej czekolady, nadaje intensywnego smaku i aromatu, podczas gdy drugi, z białej czekolady, dodaje delikatności i subtelności. To połączenie sprawia, że każdy kęs tego tortu to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednocześnie jego elegancki wygląd czyni go idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Odkryj magię smaków i sięgnij po przepis na czekoladowy tort Tuxedo, by zaserwować coś wyjątkowego!

tort smokingowy z musem z czekolady

Czekoladowy tort Tuxedo przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na niebanalny i jednocześnie prosty do zrobienia tort czekoladowy, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

tort smoking z musem z białej i gorzkiej czekolady

Czekoladowy tort Tuxedo z musem przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i lekki tort potrójnie czekoladowy z musami czekoladowymi.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 40 minut
Porcje 12
Kalorie 354 kcal
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy do tortu

składniki na musy czekoladowe

składniki na nasączenie do tortu

składniki na czekoladową polewę

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy biszkopt do tortu

  • Białka lekko zmiksuj i wsyp do nich cukier – miksuj na wysokich obrotach aż białka się mocno napuszą, będą białe i gęste.
    4 białka, 200 g cukru
    miksowanie białek z cukrem na czekoladowy biszkopt
  • W tym czasie przesiej razem przez sitko obydwie mąki i kakao.
    70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 20 g gorzkiego kakao
    przesiewanie mąki z gorzkim kakao na czekoladowy biszkopt
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj lub zmiksuj na niskich obrotach.
    4 żółtka
    dodawanie żółtek do piany z białek na biszkopt czekoladowy
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
    dodawanie przesianej mąki z kakao do ciasta na biszkopt czekoladowy
  • Przelej ciasto do tortownicy (na dnie papier do pieczenia, a boki czyste i suche).
    nakładanie ciasta na biszkopt czekoladowy do foremki
  • Piecz czekoladowy biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Biszkopt dobrze ostudź i przetnij na dwa blaty.

Jak zrobić czekoladowe musy do tortu.

  • Czekolady posiekaj i przełóż do oddzielnych miseczek.
    200 g białej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady
  • Żółtka zmiksuj mikserem na wysokich obrotach.
    4 żółtka
    miksowanie żółtek na mus czekoladowy
  • Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorąca wlej powoli do żółtek ciągle miksując na niskich obrotach.
    250 ml śmietany kremówki
    dodawanie kremówki do żółtek
  • Przelej mieszaninę ponownie do rondelka i podgrzej na małym ogniu, aż śmietana lekko zgęstnieje.
    podgrzewanie kremówki do przygotowania musu
  • Wlej mniej więcej po połowie śmietany do każdej z czekolad, odczekaj 1-2 minuty i dokładnie wymieszaj aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Zostaw do lekkiego ostudzenia.
    jak rozpuścić czekoladę na tort
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj po połowie do rozpuszczonych czekolad i delikatnie wymieszaj.
    dodawanie ubitej śmietany kremówki na mus czekoladowy

Czekoladowy tort Tuxedo złożenie

  • Spodni blat biszkopta umieść ponownie w tortownicy i go nasącz – możesz kawą jak ja, albo osłodzoną herbatą lub lekko osłodzoną wodą.
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, ok 200 ml gorącej wody, ok 30 ml amaretto
  • Na biszkopt wyłóż mus z gorzkiej czekolady.
    wykładanie musu z gorzkiej czekolady na tort
  • Ostrożnie wyłóż mus z białej czekolady i delikatnie go rozprowadź.
    wykładanie musu z białej czekolady na tort
  • Przykryj mus drugim blatem biszkopta i go nasącz.
    układanie blatu biszkoptowego na musie czekoladowym
  • Schowaj tort do lodówki przynajmniej na 4 godziny – tak aby musy stężały.
  • Przed podaniem oblej tort polewą czekoladową – podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Polewę lekko ostudź i polej wierzch tortu.
    50 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady mlecznej
    polewanie tortu polewą czekoladową
  • Udekoruj tort wg uznania.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 354kcalWeglowodany: 36gBiałko: 6gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chocolate cake with chocolate mousse

Co to jest tort Tuxedo?

Na Tuxedo Cake natknęłam się na pinterest i ujęły mnie bardzo te kolory i smaki. Po polsku ten tort nazwany by był tortem smokingowym, ale jakoś ta nazwa do mnie nie przemawia. Dlatego zostawiłam w przepisie nazwę angielską. A skąd w sumie taka nazwa dla tortu? Ciemne ciasto w połączeniu z musem z gorzkiej czekolady i musem z białej czekolady w swoich kontrastujących kolorach przypominają właśnie kolory smokingu. Gdzie ciemny smoking kontrastuje z białą koszulą. To porównanie doprowadziło do stworzenia ciast i tortów Tuxedo. Ja tu przygotowałam ciemny czekoladowy biszkopt, który przełożyłam musami czekoladowymi i oblałam polewą czekoladową. Tort wyszedł przepyszny i lekki. Spróbuj koniecznie!

tuxedo cake with chocolate mousse

Składniki niezbędne do przygotowania tortu z czekoladowym musem

Do przygotowania tortu będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które są ogólnie dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualnych zamienników.

  • czekolada – do tortu użyłam w sumie 400 g czekolady – w tym 200 g białej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Przy zakupach zwróć uwagę na gramaturę kupowanej czekolady, bo bardzo często sprzedawana jest biała czekolada w opakowaniach 80-90 g, podobnie bywa w przypadku gorzkiej czekolady. Ja swoje najczęściej kupuję w Lidlu z ich marki – one mają zawsze stu gramowe opakowania.
  • śmietana kremówka – do przygotowania musów czekoladowych użyłam w sumie 550 ml śmietany kremówki. Ja tu użyłam płynną śmietankę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%.
  • kakao – do biszkoptu użyłam gorzkie kakao. Jeśli chcesz aby biszkopt miał ciemniejszy i bardziej czarny kolor, to możesz tu użyć czarne kakao, albo dodać odrobinę czarnego barwnika spożywczego. Nie jest to oczywiście koniecznie, zwykłe gorzkie kakao w zupełności wystarczy.
  • żółtka – do przygotowania musu użyłam cztery żółtka z jajek rozmiar L.
amerykański tort tuxedo z musami czekoladowymi

Jak zrobić czekoladowy tort z musem – wskazówki

Główną rolę w tym torcie odgrywają oczywiście dwa czekoladowe musy – jeden zrobiony z gorzkiej czekolady, a drugi z białej czekolady. Samo przygotowanie tych musów nie jest trudne, ale wymaga odrobiny uwagi. Biała czekolada po rozpuszczeniu jest bardziej rzadka niż gorzka czekolada i jest też przez to mniej stabilna, dlatego użyłam jej tu dwa razy więcej niż gorzkiej czekolady. Jest też ona dużo bardziej słodka, więc mus z gorzkiej czekolady fajnie ją równoważy i sprawia, że tort nie jest za słodki.

Do przygotowania musu będziesz potrzebować żółtka i śmietanę kremówkę. Żółtka zmiksuj mikserem – chociaż możesz je też wymieszać rózgą kuchenną i powoli zalej gorącą kremówką. To wysterylizuje żółtka i mus będzie bezpieczny do jedzenia. Taką mieszankę kremówki i żółtek ponownie umieść na kuchence i podgrzewaj mieszając. Rób to na małym ogniu i uważaj, żeby nie zrobiła się „jajecznica”. W takim przypadku musisz przygotować nową porcję kremówki. Gorącą śmietaną zalej mniej więcej po połowie posiekane czekolady umieszczone w oddzielnych miskach i wymieszaj aż czekolada się rozpuści. Jeśli cała czekolada nie zdoła się rozpuścić, to możesz ją krótko podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.

tort z musem z gorzkiej czekolady i musem z białej czekolady

Czy można zrobić mus czekoladowy bez żółtek?

Jeśli nie chcesz dodawać żółtek do musu, albo boisz się, że mus z ich dodatkiem ci nie wyjdzie, to możesz z nich zrezygnować. Wtedy podgrzej samą śmietanę kremówkę i zalej nią posiekaną czekoladę. Dla pewności, że mus dobrze stężeje możesz tu dodać do każdego z nich lekko czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niedużej ilości wody.

czekoladowy tort musowy z polewą czekoladową

Co zrobić z białkami pozostałymi po przygotowaniu musów?

Przygotowałaś/eś mus z żółtkami i zostały ci białka? Jeśli nie wiesz jak je wykorzystać i nie bardzo chcesz robić bezę lub beziki, to możesz upiec bardzo fajne czekoladowe ciasto na białkach. Zamiast ciasta polecam również pyszne, leciutkie i rewelacyjne puszyste anielskie babeczki. Podaj je z kremem i świeżymi owocami.

tort z musem z białej i gorzkiej czekolady

Jak zrobić biszkopt czekoladowy do tortu – film

Na filmie do tortu Tuxedo nie pokazywałam jak przygotowuję biszkopt czekoladowy, bo mam już na niego oddzielny film. Możesz tu oczywiście przygotować biszkopt ze swojego ulubionego przepisu, nie musi być to mój przepis. Jeśli nie wiesz jak do końca zrobić biszkopt czekoladowy, to obejrzyj mój krótki filmik.

Sam biszkopt możesz upiec wcześniej – ja lubię piec je przynajmniej dzień wcześniej i przechowuję je owinięte folią spożywczą. Takie „przestane” biszkopty dużo lepiej się kroją na blaty i lepiej się z nimi pracuje.

Jak przechowywać tort Tuxedo?

Ze względu na lekkie musy czekoladowe tort powinien być przechowywany w lodówce. Zresztą on najlepiej smakuje podany na zimno. Możesz go dodatkowo umieścić w pojemniku, aby nie chłonął zapachów z lodówki. Może on postać w lodówce spokojnie około 5 dni i dalej będzie smakował rewelacyjnie.

tort czekoladowy z musem z białej czekolady

Jak kroić tort z musem czekoladowym?

Ze względu na musy czekoladowe i czekoladową polewę na wierzchu tort najlepiej kroić ostrym, gładkim i ogrzanym nożem. Ja swój nóż zanurzam na kilka minut w gorącej wodzie, wycieram i kroję kawałek ciasta. Po każdym cięciu nóż obmywam w gorącej wodzie, tak aby ostrze było czyste i nie oblepione czekoladą. Dzięki temu każdy kawałek tortu jest ładnie ukrojony i pięknie widać jego warstwy.

czekoladowy tort z musem z czekolady białej i gorzkiej

Ile kalorii ma czekolady tort z musem?

Nie da się ukryć, że przy takiej ilości czekolady i śmietany kremówki ten tort nie należy do niskokalorycznych. Niby 100 g tortu to około 350 kcal, ale gdy podzielisz go na 12 porcji to każda z nich będzie już miała około 470 kcal (48 g węglowodanów, 28 g tłuszczu i 9 g białka). Ale myślę, że przy specjalnych okazjach można sobie pozwolić na taką rozpustę. Szczególnie, że tort smakuje tak wybornie, że trudno się mu oprzeć.

Mam nadzieję, że ten tort czekoladowy z czekoladowymi musami przypadnie ci do gustu i chętnie będziesz korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

tort tuxedo z musami czekoladowymi

Polecane przepisy na torty czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty czekoladowe z różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu.