Tort red velvet

z białą czekoladą

 

tort red velvet

 

Właśnie stuknął mi kolejny roczek 😆

Na szczęście kwarantanna mi nie straszna, bo mogę sobie sama upiec torcik.

Mój wybór padł na czerwony tort Red Velvet.

Oprócz tego, że jest czerwony, to ciasto jest cięższe niż nasze tradycyjne biszkopty. Za to jest mniej suche i takie właśnie „aksamitne”.

Torcik przełożyłam i posmarowałam z wierzchu kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietany kremówki.

Tradycyjnie Amerykanie przekładają go kremem z lekkiego twarożku zmiksowanego z masłem i pierdyliardem cukru pudru.

Ja już od dłuższego czasu znacząco tnę cukier w swoich wypiekach i stwierdziłam, że taka ilość cukru, by mnie zabiła 😉

Stąd przygotowałam swoją wersję kremu 🙂

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na babeczki red velvet, brownie red velvet albo na tartę red velvet 😀

 

tort red velvet z białą czekoladą prosty tort z kremem z białej czekolady i mascarpone
 

torcik z kremem z białej czekolady tort red velvet
 

torcik z kremem z białą czekoladą torcik red velvet
 

Tort red velvet – przepis do druku

 

Tort red velvet

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tort z dwóch blatów - na formę o średnicy 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 15
Składniki
ciasto:
  • 350 g (2 i ⅓ szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) cukru pudru
  • ⅔ szklanki mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżeczka octu
  • czerwony barwnik - polecam w żelu, opcjonalnie w proszku
krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
Wykonanie
ciasto:
  1. Mąkę przesiej przez sito razem z sodą i kakao.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem.
  3. Dodaj pojedynczo żółtka i krótko zmiksuj.
  4. Wlej wąskim strumieniem mleko.
  5. Dodaj porcjami mąkę na przemian z maślanką.
  6. Dodaj ocet i barwnik (jeśli używasz barwnik z proszku, to możesz do wcześniej rozpuścić w mleku).
  7. Białka ubij z odrobiną soli aż będą gęste i puszyste.
  8. Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  9. Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut (jeśli pieczesz na raz ciasto w jednej formie, to wydłuż czas pieczenia).
  10. Po upieczeniu ciasto wystudź.
  11. Ostrym nożem odetnij uwypuklone środki.
krem:
  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
  2. Zmiksuj ją z serkiem mascarpone.
  3. Ubij śmietanę kremówkę i gdy będzie gęsta dodaj po łyżce serek mascarpone - zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa będzie jednolita i gęsta.
wykończenie:
  1. Na paterze ułóż jedno z ciast, wyłóż na niego mniej więcej połowę kremu.
  2. Przykryj drugim ciastem.
  3. Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu.
  4. Odcięte wierzchołki z ciasta możesz pokruszyć i obsypać nimi boki i górę tortu.
  5. Tort przechowuj w lodówce. Wyjmij go wcześniej przed podaniem, tak aby lekko się ogrzał i stał się bardziej miękki.
Notatki
Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli lubisz je słodsze, to możesz dodać do ciasta więcej cukru pudru, a do kremu dodatkową białą czekoladę.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 297 Tłuszcze: 21 g Węglowodany: 22 g Białka: 5 g