Przepis na amerykańskie czerwone ciasto red velvet

ciasto red velvet

Ciasto red velvet to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto.

Nazywane jest „aksamitnym” ze względu na swoją teksturę.

Ciasto jest puszyste, mięciutkie i takie „gładkie”.

Do tego bardzo długo zachowuje świeżość.

Ta miękkość i puszystość to zasługa sporej ilości tłuszczy dodanych do ciasta.

Będzie do niego potrzebować miękkiego masła, oleju i jeszcze maślanki.

Ja do ciasta dodałam zaledwie szklankę cukru i muszę przyznać, że nawet jak na mnie ciasto było mało słodkie.

Trochę słodkości dodał lukier, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to użyjcie więcej cukru!

Jak zrobić ciasto red velvet?

Zaczynamy od zmiksowania masła z cukrem.

Gdy będzie już białe i napuszone wlewamy cienkim strumieniem olej i ciągle miksujemy.

Dodajemy jajka i krótko miksujemy.

Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z odrobiną kakao i sodą oczyszczoną.

Na zmianę z mąką wlewamy maślankę (w pokojowej temperaturze).

Na koniec dodajemy ocet oraz czerwony barwnik.

Jaki barwnik najlepiej użyć?

Ja polecam barwnik w żelu albo w proszku.

Ostatecznie może też być taki w płynie.

Ciasto red velvet po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem i gotowe!

Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów kuchni amerykańskiej oraz do przepisów na pyszne domowe ciasta!

proste ciasto red velvet
amerykańskie ciasto red velvet
ciasto red velvet z lukrem
proste ciasto z lukrem
czerwone ciasto red velvet
wilgotne czerwone ciasto

Ciasto red velvet przepis do druku

wilgotne czerwone ciasto

Ciasto red velvet

Wypieki Beaty
Słynne amerykańskie czerwone ciasto red velvet.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Porcje 24
Kalorie 402 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.

Składniki
  

ciasto red velvet

  • 400 g mąki 2 i 2/3 szklanki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 110 g masła miękkiego
  • 1 szklanka oleju
  • 200 g cukru 1 szklanka – jeśli lubisz słodkie ciasta daj 1,5 szklanki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki czerwonego barwnika

lukier

Instrukcja
 

ciasto

  • Przesiej razem przez sito mąkę, sodę i gorzkie kakao.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Wlej do masła cienkim strumieniem olej i zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj do masła jajka i krótko zmiksuj.
  • Wsyp mąkę na zmianę z maślanką – krótko zmiksuj, dodaj ocet.
  • Dodaj barwnik – najlepiej w żelu lub w proszku i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do foremki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

lukier

  • W rondelku podgrzej razem masło i serek mascarpone.
  • Gdy się roztopią dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  • Polej lukrem ciasto.

Notatki

Ciasto mimo lukru na wierzchu nie jest mocno słodkie, więc możesz dodać do niego więcej cukru.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 402kcalWeglowodany: 37gBiałko: 5gTłuszcz: 26g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło przepisu – podaję z moimi zmianami.