ciasto red velvet

Przepis na amerykańskie czerwone ciasto red velvet

Ciasto Red Velvet z lukrem to bardzo proste a jednocześnie niezwykłe ciasto. To doskonałe połączenie wilgotnego, aksamitnego ciasta o delikatnym kakaowym posmaku, które ma intensywny czerwony kolor. Lukier polany na wierzchu ciasta dodaje mu słodyczy oraz fajnie kontrastuje z kolorem ciasta. Takie ciasto będzie świetne na przyjęcia w ogrodzie i grille, a także do popołudniowej kawy.

czerwone ciasto red velvet

Ciasto red velvet przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta ucierane, to spróbuj tego amerykańskiego ciasta w charakterystycznym czerwonym kolorze.

wilgotne czerwone ciasto

Ciasto red velvet przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynne amerykańskie czerwone ciasto red velvet.
4.37 z 11 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 24
Kalorie 402 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto red velvet

składniki na lukier do ciasta red velvet

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto red velvet

  • Przesiej razem przez sito mąkę, sodę i gorzkie kakao.
    400 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 200 g cukru
  • Wlej do masła cienkim strumieniem olej i zmiksuj do połączenia.
    240 ml oleju
  • Dodaj do masła jajka i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Wsyp mąkę na zmianę z maślanką – krótko zmiksuj, dodaj ocet.
    240 ml maślanki, 2 łyżeczki octu
  • Dodaj barwnik – najlepiej w żelu lub w proszku i zmiksuj.
    czerwony barwnik
  • Przelej ciasto do foremki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić lukier do ciasta red velvet

  • W rondelku podgrzej razem masło i serek mascarpone.
    2 łyżki masła, 2 łyżki mascarpone
  • Gdy się roztopią dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
    150 g cukru pudru
  • Polej lukrem ciasto.
Notatki
Ciasto mimo lukru na wierzchu nie jest mocno słodkie, więc możesz dodać do niego więcej cukru.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 402kcalWeglowodany: 37gBiałko: 5gTłuszcz: 26g
Słowa kluczowe aksamitne ciasto, amerykańskie ciasto, ciasto velvet
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wilgotne czerwone ciasto

Czerwone aksamitne ciasto – uwagi

Ciasto red velvet to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto.

Nazywane jest „aksamitnym” ze względu na swoją teksturę.

Ciasto jest puszyste, mięciutkie i takie „gładkie”.

Do tego bardzo długo zachowuje świeżość.

Ta miękkość i puszystość to zasługa sporej ilości tłuszczy dodanych do ciasta.

Będzie do niego potrzebować miękkiego masła, oleju i jeszcze maślanki.

Ja do ciasta dodałam zaledwie szklankę cukru i muszę przyznać, że nawet jak na mnie ciasto było mało słodkie.

Trochę słodkości dodał lukier, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to użyjcie więcej cukru!

proste ciasto red velvet

Jak zrobić ciasto red velvet – wskazówki

Zaczynamy od zmiksowania masła z cukrem.

Gdy będzie już białe i napuszone wlewamy cienkim strumieniem olej i ciągle miksujemy.

Dodajemy jajka i krótko miksujemy.

Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z odrobiną kakao i sodą oczyszczoną.

Na zmianę z mąką wlewamy maślankę (w pokojowej temperaturze).

Na koniec dodajemy ocet oraz czerwony barwnik.

Jaki barwnik najlepiej użyć?

Ja polecam barwnik w żelu albo w proszku.

Ostatecznie może też być taki w płynie.

Ciasto red velvet po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem i gotowe!

Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów kuchni amerykańskiej oraz do przepisów na pyszne domowe ciasta!

amerykańskie ciasto red velvet
ciasto red velvet z lukrem
proste ciasto z lukrem

Polecane przepisy na ciasta amerykańskie

Jeśli lubicie kuchnię amerykańską i amerykańskie wypieki, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Źródło przepisu – podaję z moimi zmianami.