Przepis na amerykańskie czerwone ciasto red velvet

Ciasto red velvet to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto.
Nazywane jest „aksamitnym” ze względu na swoją teksturę.
Ciasto jest puszyste, mięciutkie i takie „gładkie”.
Do tego bardzo długo zachowuje świeżość.
Ta miękkość i puszystość to zasługa sporej ilości tłuszczy dodanych do ciasta.
Będzie do niego potrzebować miękkiego masła, oleju i jeszcze maślanki.
Ja do ciasta dodałam zaledwie szklankę cukru i muszę przyznać, że nawet jak na mnie ciasto było mało słodkie.
Trochę słodkości dodał lukier, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to użyjcie więcej cukru!
Jak zrobić ciasto red velvet?
Zaczynamy od zmiksowania masła z cukrem.
Gdy będzie już białe i napuszone wlewamy cienkim strumieniem olej i ciągle miksujemy.
Dodajemy jajka i krótko miksujemy.
Wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z odrobiną kakao i sodą oczyszczoną.
Na zmianę z mąką wlewamy maślankę (w pokojowej temperaturze).
Na koniec dodajemy ocet oraz czerwony barwnik.
Jaki barwnik najlepiej użyć?
Ja polecam barwnik w żelu albo w proszku.
Ostatecznie może też być taki w płynie.
Ciasto red velvet po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem i gotowe!
Koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów kuchni amerykańskiej oraz do przepisów na pyszne domowe ciasta!






Ciasto red velvet przepis do druku

Ciasto red velvet
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Instrukcja
ciasto
- Przesiej razem przez sito mąkę, sodę i gorzkie kakao.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Wlej do masła cienkim strumieniem olej i zmiksuj do połączenia.
- Dodaj do masła jajka i krótko zmiksuj.
- Wsyp mąkę na zmianę z maślanką – krótko zmiksuj, dodaj ocet.
- Dodaj barwnik – najlepiej w żelu lub w proszku i zmiksuj.
- Przelej ciasto do foremki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
lukier
- W rondelku podgrzej razem masło i serek mascarpone.
- Gdy się roztopią dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
- Polej lukrem ciasto.
Notatki
Składniki Odżywcze
Źródło przepisu – podaję z moimi zmianami.