Red Velvet Brownie

czyli czerwone brownie :)

Każdy kto kocha czekoladę kocha też brownie – pyszne czekoladowe ciacho.

Dziś chciałam zaproponować brownie w stylu red velvet (upieczony z dodatkiem czerwonego barwnika) z dodatkiem twarogowej warstwy.

Ciasto wychodzi bardzo czekoladowe, a do tego ma świeży smak sernika.

Nie muszę wspominać, że wygląda obłędnie :) Świetnie się nada na Walentynki :) albo na rocznicę dla zakochanych :)

Przepis znalazłam na blogu Sweat Pea’s Kitchen.

Ciasto na blachę 22-24 cm.

 

 

 

Red Velvet Brownie – przepis do druku

Red Velvet Brownie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 110 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika (ja użyłam barwnika w żelu firmy Wilton, można też użyć barwnika w proszku- wtedy używa się go mniej, a przed dodaniem do ciasta trzeba dodać do niego odrobiny wody, albo mleka)
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 1/3 szklanki cukru (do twarogu)
  • 1 duże jajko (do twarogu)
  • 1/2 łyżeczki wanilii (do twarogu)

Instrukcja
 

  • Rozpuść razem masło i czekoladę - możesz to zrobić w kąpieli wodnej, albo podgrzewając około 1 minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, aby ładnie się połączyły, odstaw do przestudzenia.
  • Zmiksuj razem jaja, cukier, wanilię i barwnik. Dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj mąkę i sól i zmiksuj razem. Masę wylej do przygotowanej blaszki.
  • Połącz razem twaróg, cukier, jajko i wanilię. Rozłóż masę na warstwie czekoladowej i delikatnie przemieszaj końcówką noża tworząc wzorki.
  • Piecz około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Notatki

Ciasto możesz oczywiście upiec również bez użycia barwnika :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!