Red Velvet Brownie
czyli czerwone brownie :)
Każdy kto kocha czekoladę kocha też brownie – pyszne czekoladowe ciacho.
Dziś chciałam zaproponować brownie w stylu red velvet (upieczony z dodatkiem czerwonego barwnika) z dodatkiem twarogowej warstwy.
Ciasto wychodzi bardzo czekoladowe, a do tego ma świeży smak sernika.
Nie muszę wspominać, że wygląda obłędnie :) Świetnie się nada na Walentynki :) albo na rocznicę dla zakochanych :)
Przepis znalazłam na blogu Sweat Pea’s Kitchen.
Ciasto na blachę 22-24 cm.
Red Velvet Brownie – przepis do druku

Red Velvet Brownie
Składniki
- 110 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika (ja użyłam barwnika w żelu firmy Wilton, można też użyć barwnika w proszku- wtedy używa się go mniej, a przed dodaniem do ciasta trzeba dodać do niego odrobiny wody, albo mleka)
- 2/3 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g twarogu sernikowego
- 1/3 szklanki cukru (do twarogu)
- 1 duże jajko (do twarogu)
- 1/2 łyżeczki wanilii (do twarogu)
Instrukcja
- Rozpuść razem masło i czekoladę - możesz to zrobić w kąpieli wodnej, albo podgrzewając około 1 minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, aby ładnie się połączyły, odstaw do przestudzenia.
- Zmiksuj razem jaja, cukier, wanilię i barwnik. Dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj mąkę i sól i zmiksuj razem. Masę wylej do przygotowanej blaszki.
- Połącz razem twaróg, cukier, jajko i wanilię. Rozłóż masę na warstwie czekoladowej i delikatnie przemieszaj końcówką noża tworząc wzorki.
- Piecz około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Notatki
Ciasto możesz oczywiście upiec również bez użycia barwnika :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!