Przepis na tartę red velvet

tarta red velvet 2


Tarta red velvet inspirowana jest popularnym ciastem red velvet.

Na blogu pojawił się już wcześniej przepis na babeczki red velvet oraz na brownie red velvet.

Teraz dołącza tarta przygotowana na czekoladowym spodzie z czekoladową masą twarogową barwioną na czerwono.

Jak każdy sernik – tarta bardzo mi smakowała :)

Tylko proponuję wyjąć ją z lodówki około pół godziny przed jedzeniem, aby kruchy spód mógł lekko zmięknąć (przy długim przebywaniu w lodówce masło zawarte w cieście twardnieje).

Możecie dodatkowo podać do niej bitą śmietanę, albo podobnie jak ja – domowe beziki :)

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na tarty oraz przepisów na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tarta red velvet 3

tarta red velvet 4

tarta red velvet 5

tarta red velvet 7

Tarta red velvet przepis do druku

tarta red velvet 1

Tarta red velvet

Wypieki Beaty
Przepis na kruchą czekoladową tartę z nadzieniem czekoladowo-sernikowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz
30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Porcje 15

Składniki

kruche ciasto:

masa twarogowa:

  • 500 g sera na serniki dobrego tłustego (użyłam mascarpone)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao (takie bardziej czubate)
  • czerwony barwnik spożywczy (użyłam barwnik w żelu firmy Wilton) około 1 łyżki barwnika

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Mąkę przesiej razem z kakao przez sito, dodaj cukier i w kawałkach masło - rozetrzyj wszystko razem tworząc kruszonkę.
    175 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 50 g cukru, 150 g masła
  • Dodaj żółtka i wanilię, zagnieć ciasto, uformuj kulę, włóż ciasto do woreczka i schłodź przez minimum 30 minut.
    3 żółtka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 24-26 cm.
  • Ciasto przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp groch lub fasolę (dla obciążenia ciasta).
  • Piecz przez 15 minut w 190 stopniach (góra-dół), zdejmij papier z grochem i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.

masa:

  • W trakcie pieczenia spodu przygotuj masę sernikową - wszystkie składniki (oprócz barwnika) umieść w misce i zmiksuj do połączenia.
    500 g sera na serniki, 100 g cukru pudru, 2 jajka, 3 łyżki gorzkiego kakao
  • Dodaj porcjami barwnik - do uzyskania ładnego koloru.
    gorzkie kakao
  • Wylej masę na podpieczony spód.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez kolejne 40 minut.
  • Po upieczeniu ciasto wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem oprósz tartę obficie gorzkim kakao.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!