Babeczki Red Velvet
Dziś proponuję babeczki w stylu amerykańskim :)
Red Velvet Cupcakes są bardzo delikatne i pyszne, świetnie się prezentują, więc możemy je podać na specjalne okazje – urodziny, imieniny, Walentynki, rocznice itp.
Inspirację znalazłam na stronie Joy of baking i specjalnie przetłumaczyłam przepis :)
Ze względu na użyte miary amerykańskie, wielkości w gramach są nietypowe, więc można je sobie lekko zaokrąglić w dół lub górę:)
Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.

Babeczki Red Velvet
Składniki
ciasto:
- 125 g mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 10 g gorzkiego kakao (2 łyżeczki)
- 57 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo trochę aromatu waniliowego)
- 120 ml maślanki
- czerwony barwnik
- ½ łyżeczki białego octu
- ½ łyżeczki sody
krem twarożkowy:
- 227 g twarożku naturalnego (może to być np. mascarpone)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 60 g cukru pudru
- 160 ml śmietany kremówki
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao do dużej miski. Utrzyj mikserem masło, potem dodaj cukier i miksuj razem, aż masa będzie lekka. Dodaj jajko i mieszaj do czasu, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj ekstrakt z wanilii. W trakcie mieszania zeskrobuj ze ścianek miski przyklejoną masę, tak aby całość była gładka.
- W oddzielnym naczyniu połącz maślankę z barwnikiem (trzeba uzyskać mocny czerwony kolor). Do masy maślanej dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę i maślankę. W szklance zmieszaj sodę i ocet – pozwól im się wymusować i szybko dodaj do masy. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz około 20 minut, sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut, po tym czasie wyjmij je do ostatecznego ostudzenia.
wykonanie kremu:
- Utrzyj mikserem twarożek, aż będzie gładki. Dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder i dalej ubijaj. Stopniowo dodawaj kremówkę i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie konieczności dodaj więcej twarożku lub cukru. Krem nałuż szprycą na wierzch ostudzonych babeczek (jak nie masz szprycy można to zrobić zwykłym woreczkiem foliowym, w którym wycinamy w rogo otwór do wyciskania kremu) i posyp kolorowym maczkiem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dziękuję bardzo za odpowiedź :) w najbliższym czasie postaram się je zrobić. Pozdrawiam! :)
hej, świetnie prezentują się te ciacha :) mogę mieć małe pytanko? czy ten krem jest dość trwały? tzn. ile tak na oko mogą wytrzymać w temperaturze pokojowej? i jak dobrze rozumiem do serka mascarpone dodaje się nieubitą śmietankę?
Potestowalam juz troche krem z mascarpone i kremowki i najlepiej wychodzi, gdy sie najpierw ubije porzadnie smietane, a potem doda do niej po trochu serek. Dzieki mascarpone babeczki moga dluzej postac poza lodowka, bo smietana sie tak szybko nie pusci :)
[…] Przepis znajdziecie tutaj. […]