Babeczki Red Velvet

Dziś proponuję babeczki w stylu amerykańskim :)

Red Velvet Cupcakes są bardzo delikatne i pyszne, świetnie się prezentują, więc możemy je podać na specjalne okazje – urodziny, imieniny, Walentynki, rocznice itp.

Inspirację znalazłam na stronie Joy of baking  i specjalnie przetłumaczyłam przepis :)

Ze względu na użyte miary amerykańskie, wielkości w gramach są nietypowe, więc można je sobie lekko zaokrąglić w dół lub  górę:)

Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.

 

 

 

 

Babeczki Red Velvet

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

  • 125 g mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 10 g gorzkiego kakao (2 łyżeczki)
  • 57 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo trochę aromatu waniliowego)
  • 120 ml maślanki
  • czerwony barwnik
  • ½ łyżeczki białego octu
  • ½ łyżeczki sody

krem twarożkowy:

  • 227 g twarożku naturalnego (może to być np. mascarpone)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 60 g cukru pudru
  • 160 ml śmietany kremówki

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao do dużej miski. Utrzyj mikserem masło, potem dodaj cukier i miksuj razem, aż masa będzie lekka. Dodaj jajko i mieszaj do czasu, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj ekstrakt z wanilii. W trakcie mieszania zeskrobuj ze ścianek miski przyklejoną masę, tak aby całość była gładka.
  • W oddzielnym naczyniu połącz maślankę z barwnikiem (trzeba uzyskać mocny czerwony kolor). Do masy maślanej dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę i maślankę. W szklance zmieszaj sodę i ocet – pozwól im się wymusować i szybko dodaj do masy. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz około 20 minut, sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut, po tym czasie wyjmij je do ostatecznego ostudzenia.

wykonanie kremu:

  • Utrzyj mikserem twarożek, aż będzie gładki. Dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder i dalej ubijaj. Stopniowo dodawaj kremówkę i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie konieczności dodaj więcej twarożku lub cukru. Krem nałuż szprycą na wierzch ostudzonych babeczek (jak nie masz szprycy można to zrobić zwykłym woreczkiem foliowym, w którym wycinamy w rogo otwór do wyciskania kremu) i posyp kolorowym maczkiem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!