Przepis na amerykańskie babeczki Red Velvet

Dziś proponuję babeczki w stylu amerykańskim :)

Red Velvet Cupcakes są bardzo delikatne i pyszne, świetnie się prezentują, więc możemy je podać na specjalne okazje – urodziny, imieniny, Walentynki, rocznice itp.

Inspirację znalazłam na stronie Joy of baking  i specjalnie przetłumaczyłam przepis :)

Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.

Na blogu znajdziecie również przepis na ciasto red  velvet oraz przepis na torcik red velvet.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

red velvet1 

red velvet2 

red velvet3 

Babeczki Red Velvet przepis do druku

red velvet1

Babeczki Red Velvet

Wypieki Beaty
Przepis na popularne amerykańskie babeczki red velvet z bitą śmietaną.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
10 godz
Czas całkowity 10 godz 40 minut
Porcje 12

Składniki

ciasto:

  • 125 g mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 10 g gorzkiego kakao (2 łyżeczki)
  • 60 g masła miękkiego
  • 150 g cukru
  • 1 jajko rozmiar L
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo trochę aromatu waniliowego)
  • 120 ml maślanki
  • czerwony barwnik
  • ½ łyżeczki białego octu
  • ½ łyżeczki sody

krem twarożkowy:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  • Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao do dużej miski.
    125 g mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli, 10 g gorzkiego kakao
  • Utrzyj mikserem masło, potem dodaj cukier i miksuj razem, aż masa będzie lekka.
    60 g masła, 150 g cukru
  • Dodaj jajko i mieszaj do czasu, aż się dobrze połączy z masą.
    1 jajko
  • Dodaj ekstrakt z wanilii. W trakcie mieszania zeskrobuj ze ścianek miski przyklejoną masę, tak aby całość była gładka.
    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • W oddzielnym naczyniu połącz maślankę z barwnikiem (trzeba uzyskać mocny czerwony kolor).
    120 ml maślanki, czerwony barwnik
  • Do masy maślanej dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę i maślankę.
  • W szklance zmieszaj sodę i ocet – pozwól im się wymusować i szybko dodaj do masy.
    ½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki białego octu
  • Nałóż ciasto do przygotowanych foremek.
  • Piecz około 20 minut, sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
  • Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut, po tym czasie wyjmij je do ostatecznego ostudzenia.

wykonanie kremu:

  • Utrzyj mikserem twarożek, aż będzie gładki.
    230 g twarożku naturalnego
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder i dalej ubijaj.
    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 60 g cukru pudru
  • Stopniowo dodawaj kremówkę i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    160 ml śmietany kremówki
  • Krem nałóż szprycą na wierzch ostudzonych babeczek (jak nie masz szprycy można to zrobić zwykłym woreczkiem foliowym, w którym wycinamy w rogu otwór do wyciskania kremu) i posyp kolorowym maczkiem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!