Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki Red Velvet

Dziś proponuję babeczki w stylu amerykańskim 🙂 Red Velvet Cupcakes są bardzo delikatne i pyszne, świetnie się prezentują, więc możemy je podać na specjalne okazje – urodziny, imieniny, Walentynki, rocznice itp.

Inspirację znalazłam na stronie Joy of baking  i specjalnie przetłumaczyłam przepis 🙂 Ze względu na użyte miary amerykańskie, wielkości w gramach są nietypowe, więc można je sobie lekko zaokrąglić w dół lub  górę:)

Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.

 

 

 

 

Babeczki Red Velvet
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 125g mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 10g gorzkiego kakao (2 łyżeczki)
  • 57g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo trochę aromatu waniliowego)
  • 120ml maślanki
  • czerwony barwnik
  • ½ łyżeczki białego octu
  • ½ łyżeczki sody
krem twarożkowy:
  • 227g twarożku naturalnego (może to być np. mascarpone)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 60g cukru pudru
  • 160ml śmietany kremówki
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao do dużej miski. Utrzyj mikserem masło, potem dodaj cukier i miksuj razem, aż masa będzie lekka. Dodaj jajko i mieszaj do czasu, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj ekstrakt z wanilii. W trakcie mieszania zeskrobuj ze ścianek miski przyklejoną masę, tak aby całość była gładka.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz maślankę z barwnikiem (trzeba uzyskać mocny czerwony kolor). Do masy maślanej dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę i maślankę. W szklance zmieszaj sodę i ocet – pozwól im się wymusować i szybko dodaj do masy. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz około 20 minut, sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut, po tym czasie wyjmij je do ostatecznego ostudzenia.
wykonanie kremu:
  1. Utrzyj mikserem twarożek, aż będzie gładki. Dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder i dalej ubijaj. Stopniowo dodawaj kremówkę i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie konieczności dodaj więcej twarożku lub cukru. Krem nałuż szprycą na wierzch ostudzonych babeczek (jak nie masz szprycy można to zrobić zwykłym woreczkiem foliowym, w którym wycinamy w rogo otwór do wyciskania kremu) i posyp kolorowym maczkiem.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Pingback: Walentynkowe babeczki red velvet « Wypieki Beaty()

  • iwona

    hej, świetnie prezentują się te ciacha 🙂 mogę mieć małe pytanko? czy ten krem jest dość trwały? tzn. ile tak na oko mogą wytrzymać w temperaturze pokojowej? i jak dobrze rozumiem do serka mascarpone dodaje się nieubitą śmietankę?

    • Potestowalam juz troche krem z mascarpone i kremowki i najlepiej wychodzi, gdy sie najpierw ubije porzadnie smietane, a potem doda do niej po trochu serek. Dzieki mascarpone babeczki moga dluzej postac poza lodowka, bo smietana sie tak szybko nie pusci 🙂

  • iwona

    dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 w najbliższym czasie postaram się je zrobić. Pozdrawiam! 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux