Babeczki funfetti
Babeczki funfetti to nic innego jak babeczki upieczone z dodatkiem kolorowych posypek cukrowych.
Amerykanie mają swoją nazwę funfetti, a my w Polsce nie bardzo mamy na nie odpowiednika – chyba że jednak tak – jeśli tak to koniecznie mi napiszcie.
Nazwa przepisu „babeczki z kolorowymi posypkami cukrowymi” nie wygląda zbyt atrakcyjnie, więc mam teraz na blogu babeczki funfetti.
Takie babeczki są wyjątkowo atrakcyjne dla dzieci – nie wiem, jak wasze dzieciaki ale moje uwielbiają wszystko posypywać cukrowymi posypkami, a moja córka sama zjadła jednego dnia cztery takie nieudekorowane babeczki.
Te przygotowałam z myślą o przyjęciu urodzinowym mojej córki – stąd słodki krem bezowy jak do murzynków oraz polewa czekoladowa i oczywiście jeszcze więcej cukrowej posypki.
Na takie dziecięce przyjęcie polecam wam również kolorowe ciasteczka z posypką – są bardzo łatwe do zrobienia, a dzieci będą je uwielbiać :)
Babeczki funfetti
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo ziarenka z połowy laski wanilii)
- 120 g jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- pół szklanki kolorowej posypki cukrowej - użyłam różne rodzaje - kuleczki, pałeczki, kwiatki itp.
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- pół łyżeczki octu
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g czekolady - użyłam mleczną - można zmieszać z gorzką aby nie była taka słodka
- 1,5-2 łyżki oleju
- Masło utrzyj z cukrem oraz wanilią (albo ziarenkami z wanilii) na puszystą białą masę.
- Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a jogurt naturalny zmieszaj z mlekiem.
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko miksuj całość.
- Dodaj porcjami mąkę na zmianę z jogurtem z mlekiem.
- Na koniec posypkę cukrową i już tylko delikatnie i krótko wymieszaj łyżką.
- Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na babeczki - maksymalnie do ⅔ wysokości, bo babeczki rosną i wypływają (wiem, bo mi kilka wypłynęło ;)).
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed oddzieleniem białek od żółtek sparz jajka w skorupkach wrzącą wodą - to aby je odkazić.
- Białka przełóż do miski, dodaj cukier i sól, miskę ustaw na garnku z wodą (tak aby dno miski nie dotykało wody) i lekko mieszając białka podgrzewaj wodę w garnku, tak aby białka się ociepliły - około 10-15 minut.
- Po tym czasie zdejmij miskę z garnka i zmiksuj białka na białą puszystą masę, na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nałóż go na babeczki - babeczki wstaw do zamrażarki na około 15 minut - tak aby krem mocno się schłodził (ewentualnie możesz wstawić do lodówki na około godzinę).
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z olejem - dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na około 10-15 minut.
- Schłodzone babeczki zanurzaj w czekoladzie tak aby pokryła całą bezę, a wierzch możesz dodatkowo posypać cukrową posypką.
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.
Z tym kremem bezowym szczególnie fajnie się prezentują :D
Dziękuję :)