Przepis na urodzinowe babeczki funfetti

 

urodzinowe babeczki czekoladowe z posypką

 

Babeczki funfetti to nic innego jak babeczki upieczone z dodatkiem kolorowych posypek cukrowych.

Amerykanie mają swoją nazwę funfetti, a my w Polsce nie bardzo mamy na nie odpowiednika – chyba że jednak tak – jeśli tak to koniecznie mi napiszcie.

Nazwa przepisu “babeczki z kolorowymi posypkami cukrowymi” nie wygląda zbyt atrakcyjnie, więc mam teraz na blogu babeczki funfetti.

Takie babeczki są wyjątkowo atrakcyjne dla dzieci – nie wiem, jak wasze dzieciaki ale moje uwielbiają wszystko posypywać cukrowymi posypkami, a moja córka sama zjadła jednego dnia cztery takie nieudekorowane babeczki.

Te przygotowałam z myślą o przyjęciu urodzinowym mojej córki – stąd słodki krem bezowy jak do murzynków oraz polewa czekoladowa i oczywiście jeszcze więcej cukrowej posypki.

Na takie dziecięce przyjęcie polecam wam również kolorowe ciasteczka z posypką – są bardzo łatwe do zrobienia, a dzieci będą je uwielbiać :)

 

kolorowe babeczki dla dzieci na przyjęcie urodzinowe polane czekoladą

 

babeczki czekoladowe idealne na przyjęcie dla dzieci

 

babeczki z kremem bezowym polane czekoladą

 

babeczki z kremem i czekoladą

 

babeczki funfetti

 

Przepis na urodzinowe babeczki funfetti

 

babeczki urodzinowe z czekoladą

Babeczki funfetti

Wypieki Beaty
Babeczki idealne na różne uroczystości.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 14
Kalorie 380 kcal

Składniki
  

babeczki - około 14 sztuk:

krem bezowy:

polewa czekoladowa:

  • 300 g czekolady - użyłam mleczną - można zmieszać z gorzką aby nie była taka słodka
  • 1,5-2 łyżki oleju

Instrukcja
 

babeczki:

  • Masło utrzyj z cukrem oraz wanilią (albo ziarenkami z wanilii) na puszystą białą masę.
  • Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a jogurt naturalny zmieszaj z mlekiem.
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko miksuj całość.
  • Dodaj porcjami mąkę na zmianę z jogurtem z mlekiem.
  • Na koniec posypkę cukrową i już tylko delikatnie i krótko wymieszaj łyżką.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na babeczki - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki rosną i wypływają (wiem, bo mi kilka wypłynęło ;)).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem bezowy:

  • Przed oddzieleniem białek od żółtek sparz jajka w skorupkach wrzącą wodą - to aby je odkazić.
  • Białka przełóż do miski, dodaj cukier i sól, miskę ustaw na garnku z wodą (tak aby dno miski nie dotykało wody) i lekko mieszając białka podgrzewaj wodę w garnku, tak aby białka się ociepliły - około 10-15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij miskę z garnka i zmiksuj białka na białą puszystą masę, na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nałóż go na babeczki - babeczki wstaw do zamrażarki na około 15 minut - tak aby krem mocno się schłodził (ewentualnie możesz wstawić do lodówki na około godzinę).
  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z olejem - dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na około 10-15 minut.
  • Schłodzone babeczki zanurzaj w czekoladzie tak aby pokryła całą bezę, a wierzch możesz dodatkowo posypać cukrową posypką.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 380kcalWeglowodany: 51.7gBiałko: 6gTłuszcz: 16.7gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe białka, czekolada, jogurt naturalny, posypka cukrowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.