Przepis na urodzinowe babeczki funfetti
Babeczki funfetti to nic innego jak babeczki upieczone z dodatkiem kolorowych posypek cukrowych.
Amerykanie mają swoją nazwę funfetti, a my w Polsce nie bardzo mamy na nie odpowiednika – chyba że jednak tak – jeśli tak to koniecznie mi napiszcie.
Nazwa przepisu „babeczki z kolorowymi posypkami cukrowymi” nie wygląda zbyt atrakcyjnie, więc mam teraz na blogu babeczki funfetti.
Takie babeczki są wyjątkowo atrakcyjne dla dzieci – nie wiem, jak wasze dzieciaki, ale moje uwielbiają wszystko posypywać cukrowymi posypkami, a moja córka sama zjadła jednego dnia cztery takie nieudekorowane babeczki.
Te przygotowałam z myślą o przyjęciu urodzinowym mojej córki – stąd słodki krem bezowy jak do murzynków oraz polewa czekoladowa i oczywiście jeszcze więcej cukrowej posypki.
Na takie dziecięce przyjęcie polecam wam również kolorowe ciasteczka z posypką – są bardzo łatwe do zrobienia, a dzieci będą je uwielbiać :)
Urodzinowe babeczki funfetti przepis do druku

Babeczki funfetti
Składniki
babeczki - około 14 sztuk:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo ziarenka z połowy laski wanilii)
- 120 g jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 0,5 szklanki kolorowej posypki cukrowej - użyłam różne rodzaje - kuleczki, pałeczki, kwiatki itp.
krem bezowy:
- 3 białka
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru
- 0,5 łyżeczki octu
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa czekoladowa:
- 300 g czekolady - użyłam mleczną - można zmieszać z gorzką aby nie była taka słodka - użyłam mleczną - można zmieszać z gorzką aby nie była taka słodka
- 1,5-2 łyżki oleju
Instrukcja
babeczki:
- Masło utrzyj z cukrem oraz wanilią (albo ziarenkami z wanilii) na puszystą białą masę.115 g miękkiego masła, 150 g cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Mąkę zmieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a jogurt naturalny zmieszaj z mlekiem.200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 120 g jogurtu naturalnego, 120 ml mleka
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko miksuj całość.2 jajka
- Dodaj porcjami mąkę na zmianę z jogurtem z mlekiem.
- Na koniec posypkę cukrową i już tylko delikatnie i krótko wymieszaj łyżką.0,5 szklanki kolorowej posypki cukrowej
- Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na babeczki - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki rosną i wypływają (wiem, bo mi kilka wypłynęło ;)).
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
krem bezowy:
- Przed oddzieleniem białek od żółtek sparz jajka w skorupkach wrzącą wodą - to aby je odkazić.
- Białka przełóż do miski, dodaj cukier i sól, miskę ustaw na garnku z wodą (tak aby dno miski nie dotykało wody) i lekko mieszając białka podgrzewaj wodę w garnku, tak aby białka się ociepliły - około 10-15 minut.3 białka, 150 g cukru, szczypta soli
- Po tym czasie zdejmij miskę z garnka i zmiksuj białka na białą puszystą masę, na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.0,5 łyżeczki octu, 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nałóż go na babeczki - babeczki wstaw do zamrażarki na około 15 minut - tak aby krem mocno się schłodził (ewentualnie możesz wstawić do lodówki na około godzinę).
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z olejem - dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na około 10-15 minut.300 g czekolady - użyłam mleczną - można zmieszać z gorzką aby nie była taka słodka, 1,5-2 łyżki oleju
- Schłodzone babeczki zanurzaj w czekoladzie tak aby pokryła całą bezę, a wierzch możesz dodatkowo posypać cukrową posypką.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.