Przepis na waniliowe babeczki hortensje

waniliowe babeczki hortensje 8


Zawsze gdy oglądałam w internecie babeczki hortensje, to sobie myślałam – „muszę je koniecznie zrobić”, a potem zapominałam o całej sprawie.

W końcu – spontanicznie (tak się dzieje, jak się trafi wolny dzień ;)) upiekłam fajne waniliowe babeczki (przepis też zamieszczam, bo wyszły pyszne) i udekorowałam je pięknymi, wiosennymi, pastelowymi hortensjami.

Uwierzcie mi, że to wcale nie jest trudne – wystarczy odpowiednia tylka (w kształcie zamkniętej gwiazdy – np. taka), kolorowy krem i kwiatki robią się w zasadzie same :)

Co do kremu, który użyłam – nie przepadam za kremami maślanymi – szczególnie na babeczkach, bo czuję jakbym jadła kostkę przesłodzonego masła.

W zamian wykorzystałam krem z twarogu z białą czekoladą – krem świetnie się sprawdził – ładnie się wyciskał i trzymał kształt, a po schłodzeniu w lodówce lekko stwardniał. Jeśli babeczki przechowujecie dłużej w lodówce, to przed podaniem ich polecam, aby „odtajały” przez jakieś 30 minut – wtedy zarówno babeczki jak i krem lekko zmiękną i będą jeszcze pyszniejsze.

Kremu na babeczki trzeba przygotować sporo, bo dość dużo go idzie na waniliowe babeczki.

Zamiast samego serka mascarpone możecie dodać do niego zmielony twaróg sernikowy (będzie taniej), albo możecie użyć sam twaróg sernikowy – ale wtedy musi być dobrej jakości – polecam tu Piątnicę z wiaderku, albo samodzielne zmielenie twarogu półtłustego (wtedy trzeba go zmielić dwukrotnie).

Podaję przepis na 12 – 15 babeczek (zależy od wielkości papilotek).

Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki. Znajdziecie tu mnóstwo inspirujących pomysłów na te małe słodkości.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.34 z 3 ocen
Postaw mi kawę

waniliowe babeczki hortensje 3

waniliowe babeczki hortensje 4

waniliowe babeczki hortensje 2

waniliowe babeczki hortensje 6

waniliowe babeczki hortensje 9

waniliowe babeczki hortensje 10

Waniliowe babeczki hortensje przepis do druku

babeczki z kremem mascarpone

Waniliowe babeczki hortensje

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne maślane babeczki waniliowe udekorowane kremem mascarpone z białą czekoladą.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz
Porcje 12

Składniki

babeczki:

  • 110 g masła miękkiego
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią

krem:

  • 1 kg serka mascarpone (lub w połączeniu z twarogiem na serniki dobrej jakości, lub samego twarogu na serniki)
  • 400 g białej czekolady
  • barwniki spożywcze w żelu lub w proszku - niebieski, różowy lub fioletowy

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.
    110 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
    220 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.
    2 jajka
  • Dodaj ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią oraz połowę pozostałej mąki - krótko zmiksuj.
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj jogurt i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    400 g białej czekolady
  • Mascarpone lub twaróg krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
    1 kg serka mascarpone
  • Podziel krem na dwie części - do jednej dodaj trochę niebieskiego barwnika - tyle aż kolor będzie "zadowalający", a do drugiej fioletowego lub różowego barwnika (użyłam różowy).
    barwniki spożywcze
  • Przygotuj duży worek cukierniczy z tylką o kształcie zamkniętej gwiazdy.
  • Worek połóż bokiem na blacie i posmaruj jedną ściankę jednym kremem, na wierzch nałóż warstwę drugiego kremu - powtórz czynności, aż worek będzie pełny, lekko wstrząśnij zawartością aby krem się ułożył.
  • Wyciskaj z kremu małe kwiatki na powierzchni babeczki - zobacz film, który nakręciałam :)
  • Jeśli krem zacznie się rozpływać od ciepła twoich rąk, to schłodź go krótko w lodówce i dopiero wtedy kontynuuj dekorowanie babeczek.
  • Babeczki przechowuj w lodówce, przed podaniem ociepl je w temperaturze pokojowej przez około pół godziny.
  • Kremem udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!