Torcik daktylowy trafił na facebooku na moje zdjęcie w tle i zrobił furrorę :)
Mogę nieskromnie powiedzieć, że wzbudził u wielu ślinotok – zresztą sami widzicie dlaczego ;)
Przygotowałam daktylowe ciasto, przełożyłam go domowym sosem toffee, kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a wierzchu udekorowałam daktylami, czekoladą i sosem toffee.
Wyszedł przepyszny i piękny torcik.
Kalorii nie liczymy, ale pewnie dobrze poprzestać na jednym kawałku ;)
Torcik daktylowy
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
ciasto:
- 200 g daktyli bez pestek drobno pokrojonych
- 250 ml zaparzonej herbaty (czarnej)
- pół łyżeczki sody
- 85 g rozpuszczonego masła
- 175 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
- szczypta soli
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
sos karmelowy:
- 120 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 100 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
Wykonanie
ciasto:
- Daktyle zalej herbatą i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękną (jeśli daktyle są bardzo suche i wolną miękną, to możliwe, że będziesz musieć dolać do nich wody).
- Jeśli daktyle nie do końca się rozpadły, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem,dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ostudź.
- Jajka zmiksuj z solą i cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek na zmianę z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
- Na koniec dodaj przestudzone daktyle i krótko wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź i przekrój na pół.
sos karmelowy:
- Cukier, masło pokrojone w kawałki oraz śmietanę kremówkę umieść w rondelku, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a sos nabierze karmelowego koloru i zgęstnieje.
- Przestudź (sos będzie gęstniał w trakcie ostygania - jeśli będzie za gęsty, to możesz go krótko podgrzać w mikrofalówce).
krem:
- Śmietankę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder - krótko zmiksuj.
wykończenie:
- Spód ciasta posmaruj sosem karmelowym, a na niego wyłóż połowę kremu.
- Połóż drugi placek ciasta i wyłóż na niego resztę kremu smarując jednocześnie również boki ciasta.
- Udekoruj wierzch tortu posiekaną czekoladą, daktylami oraz sosem karmelowym.
Jest bezbłędny! :D
dziękuję :)
Wygląda bosko :) Ciekawa jestem smaku :)
Jak dla mnie smakuje rewelacyjnie, ale ja bardzo lubię daktyle :)