Przepis na tort daktylowy

torcik daktylowy 3


Tort daktylowy trafił na facebooku na moje zdjęcie w tle i zrobił furorę :)

Mogę nieskromnie powiedzieć, że wzbudził u wielu ślinotok – zresztą sami widzicie dlaczego ;)

Przygotowałam daktylowe ciasto, przełożyłam go domowym sosem toffee, kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone, a wierzchu udekorowałam daktylami, czekoladą i sosem toffee.

Wyszedł przepyszny i piękny daktylowy torcik z sosem karmelowym.

Kalorii nie liczymy, ale pewnie dobrze poprzestać na jednym kawałku ;)

Jeśli lubicie torty, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne torty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

torcik daktylowy

tort daktylowy

torcik daktylowy 6

torcik daktylowy 7

torcik daktylowy 10

Torcik daktylowy przepis do druku

tort z bitą śmietaną

Torcik daktylowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort daktylowy z kremem śmietankowym i sosem karmelowym.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 35 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

ciasto:

  • 200 g daktyli bez pestek drobno pokrojonych
  • 250 ml herbaty (czarnej) zaparzonej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 85 g masła rozpuszczonego
  • 175 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 szczypta soli

krem:

sos karmelowy:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Daktyle zalej herbatą i gotuj na wolnym ogniu aż zmiękną (jeśli daktyle są bardzo suche i wolną miękną, to możliwe, że będziesz musieć dolać do nich wody).
    200 g daktyli, 250 ml herbaty
  • Jeśli daktyle nie do końca się rozpadły, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem, dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ostudź.
    0,5 łyżeczki sody
  • Jajka zmiksuj z solą i cukrem na puszystą masę.
    2 jajka, 1 szczypta soli, 150 g cukru trzcinowego
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek na zmianę z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
    175 g mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 85 g masła
  • Na koniec dodaj przestudzone daktyle i krótko wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź i przekrój na pół.

sos karmelowy:

  • Cukier, masło pokrojone w kawałki oraz śmietanę kremówkę umieść w rondelku, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a sos nabierze karmelowego koloru i zgęstnieje.
    120 g cukru trzcinowego, 100 g masła, 100 ml śmietany kremówki
  • Przestudź (sos będzie gęstniał w trakcie ostygania - jeśli będzie za gęsty, to możesz go krótko podgrzać w mikrofalówce).

krem:

  • Śmietankę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder - krótko zmiksuj.
    250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru

wykończenie:

  • Spód ciasta posmaruj sosem karmelowym, a na niego wyłóż połowę kremu.
  • Połóż drugi placek ciasta i wyłóż na niego resztę kremu smarując jednocześnie również boki ciasta.
  • Udekoruj wierzch tortu posiekaną czekoladą, daktylami oraz sosem karmelowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

torcik daktylowy 9