Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik sezamowo-daktylowy

Sernik sezamowo-daktylowy Jamiego Oliviera

 

sernik egzotyczny

 

Zapraszam na przepyszny i jedyny w swoim rodzaju sernik sezamowo-daktylowy, bardzo orientalny w smaku i wyglądzie 🙂

Przepis pochodzi od Jamiego Oliviera – ja co prawda trochę zmieniłam ilość masy serowej, bo lubię serniki wysokie i konkretne i taki przepis podaję.

Sernik ma delikatny smak, a do tego jest aksamitny w swojej strukturze. Bardzo ciekawy jest spód tego sernika – to lekkie ucierane ciasto pieczone z sezamem – myślę, że jeszcze nie raz go użyję 🙂

Na sezamowe ciasto dajemy daktyle zmiksowane z orzechami (użyłam orzechy nerkowca, aby nie zdominowały smaku – oryginalnie były niesolone pistacje).

Do masy sernikowej trzeba dodać pastę tahini – jeśli jej nie macie, to myślę, że możecie zastąpić ją chałwą, tylko wtedy zmniejszcie ilość cukru dodawanego do sernika.

Sernik jest potem na koniec polany miodem i posypany posiekanymi pistacjami.

Całość bardzo pyszna i taka właśnie orientalna w smaku – mi ten sernik bardzo smakował i zachęcam Was do jego wypróbowania.

Ps. W trakcie pieczenia sernik bardzo mi wyrósł (potem sobie opadł), więc proponuję aby boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia – tak aby papier wystawał jakieś 5 cm ponad tortownicę.

Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy.

Wypróbujcie też przepis na sernik kawowy na zimno 🙂

sernik sezamowo-daktylowy

 

przepyszny sernik

 

sernik pieczony

 

sernik z sezamem

 

sernik orientalny

 

sernik jamiego oliviera

 

sernik sezamowo-daktylowy

 

Sernik sezamowo-daktylowy
 
Autor:
Składniki
sezamowy spód:
  • 60 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 75 g sezamu
  • 4 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 roztrzepane jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dżem daktylowy:
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 50 g orzechów (użyłam nerkowce)
masa serowa:
  • 600 g gęstego sera (użyłam mascarpone)
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 roztrzepane jajka (użyłam rozmiar L)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki pasty tahini
dodatkowo:
  • trochę płynnego miodu
  • garść posiekanych pistacji
Wykonanie
spód:
  1. Zmiksuj razem cukier i masło, dodaj roztrzepane jajko, wanilię i suche składniki - krótko wymieszaj.
  2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki foremki wyłóż papierem około 5 cm powyżej końca foremki.
  3. Wyłóż ciasto do tortownicy, wyrównaj i podpiecz w 180 stopniach przez około 12 minut - do lekkiego zrumienienia.
dżem daktylowy:
  1. Daktyle zalej gorącą wodą - tylko tyle, aby zakryła daktyle, odstaw na 15 minut do zmięknięcia.
  2. Orzechy zmiksuj na drobny proszek.
  3. Zmiksuj daktyle dodając trochę wody, w której się moczyły - w razie konieczności dolej jeszcze trochę wody.
  4. Zmieszaj daktyle ze zmielonymi orzechami i wyłóż na podpieczony spód.
masa serowa:
  1. Wszystkie składniki sernika umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
  2. Wylej masę do tortownicy.
  3. Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny (sernik może bardzo wyrosnąć, ale potem opadnie).
  4. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do momentu wystudzenia.
  5. Wystudzony sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  6. Przed podaniem polej miodem i posyp posiekanymi pistacjami.
 

sesame and dates cheesecake

 

sernik na cieście

 

Przepis znalazłam tutaj.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux