Sernik sezamowo-daktylowy Jamiego Oliviera

 

sernik egzotyczny

 

Zapraszam na przepyszny i jedyny w swoim rodzaju sernik sezamowo-daktylowy, bardzo orientalny w smaku i wyglądzie :)

Przepis pochodzi od Jamiego Oliviera – ja co prawda trochę zmieniłam ilość masy serowej, bo lubię serniki wysokie i konkretne i taki przepis podaję.

Sernik ma delikatny smak, a do tego jest aksamitny w swojej strukturze. Bardzo ciekawy jest spód tego sernika – to lekkie ucierane ciasto pieczone z sezamem – myślę, że jeszcze nie raz go użyję :)

Na sezamowe ciasto dajemy daktyle zmiksowane z orzechami (użyłam orzechy nerkowca, aby nie zdominowały smaku – oryginalnie były niesolone pistacje).

Do masy sernikowej trzeba dodać pastę tahini – jeśli jej nie macie, to myślę, że możecie zastąpić ją chałwą, tylko wtedy zmniejszcie ilość cukru dodawanego do sernika.

Sernik jest potem na koniec polany miodem i posypany posiekanymi pistacjami.

Całość bardzo pyszna i taka właśnie orientalna w smaku – mi ten sernik bardzo smakował i zachęcam Was do jego wypróbowania.

Ps. W trakcie pieczenia sernik bardzo mi wyrósł (potem sobie opadł), więc proponuję aby boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia – tak aby papier wystawał jakieś 5 cm ponad tortownicę.

Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy.

Wypróbujcie też przepis na sernik kawowy na zimno :)

sernik sezamowo-daktylowy

 

przepyszny sernik

 

sernik pieczony

 

sernik z sezamem

 

sernik orientalny

 

sernik jamiego oliviera

 

sernik sezamowo-daktylowy

 

sernik egzotyczny

Sernik sezamowo-daktylowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

sezamowy spód:

dżem daktylowy:

masa serowa:

dodatkowo:

  • trochę płynnego miodu
  • garść posiekanych pistacji

Instrukcja
 

spód:

  • Zmiksuj razem cukier i masło, dodaj roztrzepane jajko, wanilię i suche składniki - krótko wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki foremki wyłóż papierem około 5 cm powyżej końca foremki.
  • Wyłóż ciasto do tortownicy, wyrównaj i podpiecz w 180 stopniach przez około 12 minut - do lekkiego zrumienienia.

dżem daktylowy:

  • Daktyle zalej gorącą wodą - tylko tyle, aby zakryła daktyle, odstaw na 15 minut do zmięknięcia.
  • Orzechy zmiksuj na drobny proszek.
  • Zmiksuj daktyle dodając trochę wody, w której się moczyły - w razie konieczności dolej jeszcze trochę wody.
  • Zmieszaj daktyle ze zmielonymi orzechami i wyłóż na podpieczony spód.

masa serowa:

  • Wszystkie składniki sernika umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
  • Wylej masę do tortownicy.
  • Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny (sernik może bardzo wyrosnąć, ale potem opadnie).
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do momentu wystudzenia.
  • Wystudzony sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  • Przed podaniem polej miodem i posyp posiekanymi pistacjami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

sesame and dates cheesecake

 

sernik na cieście

 

Przepis znalazłam tutaj.