Przepis na sernik sezamowo-daktylowy Jamiego Oliviera
Zapraszam na przepyszny i jedyny w swoim rodzaju sernik sezamowo-daktylowy, bardzo orientalny w smaku i wyglądzie :)
Przepis pochodzi od Jamiego Oliviera – ja co prawda trochę zmieniłam ilość masy serowej, bo lubię serniki wysokie i konkretne i taki przepis podaję.
Sernik sezamowy ma delikatny smak, a do tego jest aksamitny w swojej strukturze.
Bardzo ciekawy jest spód tego sernika – to lekkie ucierane ciasto pieczone z sezamem – myślę, że jeszcze nie raz go użyję :)
Na sezamowe ciasto dajemy daktyle zmiksowane z orzechami (użyłam orzechy nerkowca, aby nie zdominowały smaku – oryginalnie były niesolone pistacje).
Do masy sernikowej trzeba dodać pastę tahini – jeśli jej nie macie, to myślę, że możecie zastąpić ją chałwą, tylko wtedy zmniejszcie ilość cukru dodawanego do sernika.
Sernik sezamowy z daktylami podajemy potem polany miodem i posypany posiekanymi pistacjami.
Całość bardzo pyszna i taka właśnie orientalna w smaku – mi ten sernik bardzo smakował i zachęcam Was do jego wypróbowania.
Ps. W trakcie pieczenia sernik bardzo mi wyrósł (potem sobie opadł), więc proponuję aby boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia – tak aby papier wystawał jakieś 5 cm ponad tortownicę.
Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy.
Wypróbujcie też przepis na sernik kawowy na zimno :)
Sernik sezamowo-daktylowy przepis do druku

Sernik sezamowo-daktylowy
Składniki
sezamowy spód:
masa serowa:
- 600 g gęstego sera (użyłam mascarpone)
- 400 g jogurtu greckiego gęstego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (użyłam rozmiar L) roztrzepane
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki pasty tahini
dodatkowo:
- miód do podania
- 1 garść pistacji posiekanych - lub innych orzechów
Instrukcja
spód:
- Zmiksuj razem cukier i masło, dodaj roztrzepane jajko, wanilię i suche składniki - krótko wymieszaj.60 g cukru, 60 g masła, 75 g sezamu, 4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki foremki wyłóż papierem około 5 cm powyżej końca foremki.
- Wyłóż ciasto do tortownicy, wyrównaj i podpiecz w 180 stopniach przez około 12 minut - do lekkiego zrumienienia.
dżem daktylowy:
- Daktyle zalej gorącą wodą - tylko tyle, aby zakryła daktyle, odstaw na 15 minut do zmięknięcia.100 g daktyli
- Orzechy zmiksuj na drobny proszek.50 g orzechów
- Zmiksuj daktyle dodając trochę wody, w której się moczyły - w razie konieczności dolej jeszcze trochę wody.
- Zmieszaj daktyle ze zmielonymi orzechami i wyłóż na podpieczony spód.
masa serowa:
- Wszystkie składniki sernika umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.600 g gęstego sera, 400 g jogurtu greckiego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 200 g cukru pudru, 4 łyżki pasty tahini
- Wylej masę do tortownicy.
- Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny (sernik może bardzo wyrosnąć, ale potem opadnie).
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do momentu wystudzenia.
- Wystudzony sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
- Przed podaniem polej miodem i posyp posiekanymi pistacjami.miód, 1 garść pistacji
Przepis znalazłam na stronie Delicious.com