precle jerozolimskie

Przepis na proste precle rodem z Jerozolimy

Zapraszam dziś na pyszne precle jerozolimskie. Te precle z wyglądu przypominają trochę bajgle, ale są od nich prostsze i szybsze do zrobienia. Jeśli więc macie mało czasu na zrobienie bajgli, to takie precle będą idealnym zamiennikiem. Precle z sezamem świetnie smakują same z siebie jako przekąska, ale możecie je przekroić i zjeść z ulubionymi dodatkami.

drożdżowe bułki z sezamem

Drożdżowe precle jerozolimskie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne świeże pachnące i lekko chrupiące pieczywo, to koniecznie upiecz takie precle.

precle jerozolimskie

Precle jerozolimskie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste, delikatnie słodkie precle obsypane sezamem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
15 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia izraelska
Porcje 6
Kalorie 407 kcal
Składniki

składniki na precle z sezamem

  • 200 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml wody
  • 3 łyżeczki cukru (- podzielone na porcje – 1 łyżeczka i 2 łyżeczki)
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 500)
  • 1 szczypta soli
  • 60 g oliwy z oliwek (1/4 szklanki)
  • sezam (do posypania)
  • 1 jajko (+ 2 łyżki mleka do posmarowania precli)
Instrukcja
 

Jak zrobić precle z sezamem

  • Mleko podgrzej razem z wodą do letniej temperatury.
    200 ml mleka, 60 ml wody
  • Drożdże rozkrusz i dodaj do wody z mlekiem, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj,
    20 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki cukru
  • Przykryj rozczyn ręczniczkiem i odstaw na około 15 minut.
  • W misie umieść mąkę, resztę cukru, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek.
    500 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 60 g oliwy z oliwek
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 6 równych części.
  • Uformuj z nich kulki, następnie w każdej zrób palcami w środku dziurkę i rozciągaj delikatnie ciasto aż nabierze kształtu obręczy.
  • Przykryj precle ręcznikiem i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni – tryb góra-dół.
  • Podrośnięte precle posmaruj jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i posyp sezamem.
    1 jajko, sezam
  • Piecz precle przez około 15 minut – aż będą rumiane.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 407kcalWeglowodany: 54gBiałko: 12gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe proste precle
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowe precle

Precle z sezamem – uwagi

Przepis na te drożdżowe precle jerozolimskie znalazłam w książce „Mąka i woda” Sabiny Francuz.

W książce pełno jest pysznych i prostych przepisów na domowe pieczywo – zarówno drożdżowe jak i na zakwasie. Wiele z nich mi się spodobało, więc coś jeszcze z niej piekę.

Na pierwszy ogień poszły właśnie drożdżowe precle.

Robi się je szybko i bez większych problemów.

Po upieczeniu są w środku fajnie puchate i delikatne.

I lekko słodkie :)

Najbardziej zaskoczony był mój mąż.

On woli słone pieczywo, ale to mu nie przeszkodziło w zrobieniu sobie z tego precla kanapki z szynką i serem :)

Do ciasta dodaje się sporo oliwy z oliwek, a ona sprawia, ze precle jerozolimskie są dłużej świeże i nie obsychają tak bardzo jak domowe pieczywo.

Możecie je jeść same – odrywając sobie po kawałkach, albo posmarowane domowym dżemem, albo jak mój mąż – z szynką.

Do pieczenia warto zaprosić dzieci – myślę, że spodoba się im formowanie precli :)

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe chleby i bułki.

precle z sezamem
przepis na domowe precle
drożdżowe precle z sezamem
drożdżowe precle

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam takie trzy przepisy: