Precle jerozolimskie
Przepis na proste precle rodem z Jerozolimy
Zapraszam dziś na pyszne precle jerozolimskie. Te precle z wyglądu przypominają trochę bajgle, ale są od nich prostsze i szybsze do zrobienia. Jeśli więc macie mało czasu na zrobienie bajgli, to takie precle będą idealnym zamiennikiem. Precle z sezamem świetnie smakują same z siebie jako przekąska, ale możecie je przekroić i zjeść z ulubionymi dodatkami.
Spis treści
Drożdżowe precle jerozolimskie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne świeże pachnące i lekko chrupiące pieczywo, to koniecznie upiecz takie precle.
Precle jerozolimskie przepis
Składniki
składniki na precle z sezamem
- 200 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml wody
- 3 łyżeczki cukru (- podzielone na porcje – 1 łyżeczka i 2 łyżeczki)
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 500)
- 1 szczypta soli
- 60 g oliwy z oliwek (1/4 szklanki)
- sezam (do posypania)
- 1 jajko (+ 2 łyżki mleka do posmarowania precli)
Instrukcja
Jak zrobić precle z sezamem
- Mleko podgrzej razem z wodą do letniej temperatury.200 ml mleka, 60 ml wody
- Drożdże rozkrusz i dodaj do wody z mlekiem, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj,20 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki cukru
- Przykryj rozczyn ręczniczkiem i odstaw na około 15 minut.
- W misie umieść mąkę, resztę cukru, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek.500 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 60 g oliwy z oliwek
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 6 równych części.
- Uformuj z nich kulki, następnie w każdej zrób palcami w środku dziurkę i rozciągaj delikatnie ciasto aż nabierze kształtu obręczy.
- Przykryj precle ręcznikiem i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni – tryb góra-dół.
- Podrośnięte precle posmaruj jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i posyp sezamem.1 jajko, sezam
- Piecz precle przez około 15 minut – aż będą rumiane.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Precle z sezamem – uwagi
Przepis na te drożdżowe precle jerozolimskie znalazłam w książce „Mąka i woda” Sabiny Francuz.
W książce pełno jest pysznych i prostych przepisów na domowe pieczywo – zarówno drożdżowe jak i na zakwasie. Wiele z nich mi się spodobało, więc coś jeszcze z niej piekę.
Na pierwszy ogień poszły właśnie drożdżowe precle.
Robi się je szybko i bez większych problemów.
Po upieczeniu są w środku fajnie puchate i delikatne.
I lekko słodkie :)
Najbardziej zaskoczony był mój mąż.
On woli słone pieczywo, ale to mu nie przeszkodziło w zrobieniu sobie z tego precla kanapki z szynką i serem :)
Do ciasta dodaje się sporo oliwy z oliwek, a ona sprawia, ze precle jerozolimskie są dłużej świeże i nie obsychają tak bardzo jak domowe pieczywo.
Możecie je jeść same – odrywając sobie po kawałkach, albo posmarowane domowym dżemem, albo jak mój mąż – z szynką.
Do pieczenia warto zaprosić dzieci – myślę, że spodoba się im formowanie precli :)
Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe chleby i bułki.
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na precle z sezamem
Zapraszam dziś na przepis na pyszne i proste do zrobienia domowe bułki posypane sezamem. Te precle z Jerozolimy to puszyste bułki, które można jeść same z siebie albo po przekrojeniu z dodatkami - podobnie jak bajgle. Bo te precle przypominają bajgle, ale są dużo prostsze i szybsze do zrobienia. Koniecznie zobacz mój przepis opisany dokładnie krok po kroku i upiecz takie precle z sezamem dla swojej rodziny.