Przepis na proste precle rodem z Jerozolimy

Przepis na te drożdżowe precle jerozolimskie znalazłam w książce „Mąka i woda” Sabiny Francuz.
W książce pełno jest pysznych i prostych przepisów na domowe pieczywo – zarówno drożdżowe jak i na zakwasie. Wiele z nich mi się spodobało, więc coś jeszcze z niej piekę.
Na pierwszy ogień poszły właśnie drożdżowe precle.
Robi się je szybko i bez większych problemów.
Po upieczeniu są w środku fajnie puchate i delikatne.
I lekko słodkie :)
Najbardziej zaskoczony był mój mąż.
On woli słone pieczywo, ale to mu nie przeszkodziło w zrobieniu sobie z tego precla kanapki z szynką i serem :)
Do ciasta dodaje się sporo oliwy z oliwek, a ona sprawia, ze precle jerozolimskie są dłużej świeże i nie obsychają tak bardzo jak domowe pieczywo.
Możecie je jeść same – odrywając sobie po kawałkach, albo posmarowane domowym dżemem, albo jak mój mąż – z szynką.
Do pieczenia warto zaprosić dzieci – myślę, że spodoba się im formowanie precli :)
Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe chleby i bułki.






Drożdżowe precle jerozolimskie – przepis do druku

Precle jerozolimskie
Składniki
- 200 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml wody
- 3 łyżeczki cukru
- 500 g mąki pszennej najlepiej typ 500
- 1 szczypta soli
- 60 g oliwy z oliwek 1/4 szklanki
- sezam do posypania
- 1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania precli
Instrukcja
- Mleko podgrzej razem z wodą do letniej temperatury.
- Drożdże rozkrusz i dodaj do wody z mlekiem, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj,
- Przykryj rozczyn ręczniczkiem i odstaw na około 15 minut.
- W misie umieść mąkę, resztę cukru, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek.
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 6 równych części.
- Uformuj z nich kulki, następnie w każdej zrób palcami w środku dziurkę i rozciągaj delikatnie ciasto aż nabierze kształtu obręczy.
- Przykryj precle ręcznikiem i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni – tryb góra-dół.
- Podrośnięte precle posmaruj jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i posyp sezamem.
- Piecz precle przez około 15 minut – aż będą rumiane.