Przepis na proste precle rodem z Jerozolimy

precle jerozolimskie

Przepis na te drożdżowe precle jerozolimskie znalazłam w książce “Mąka i woda” Sabiny Francuz.

W książce pełno jest pysznych i prostych przepisów na domowe pieczywo – zarówno drożdżowe jak i na zakwasie. Wiele z nich mi się spodobało, więc coś jeszcze z niej piekę.

Na pierwszy ogień poszły właśnie drożdżowe precle.

Robi się je szybko i bez większych problemów.

Po upieczeniu są w środku fajnie puchate i delikatne.

I lekko słodkie :)

Najbardziej zaskoczony był mój mąż.

On woli słone pieczywo, ale to mu nie przeszkodziło w zrobieniu sobie z tego precla kanapki z szynką i serem :)

Do ciasta dodaje się sporo oliwy z oliwek, a ona sprawia, ze precle jerozolimskie są dłużej świeże i nie obsychają tak bardzo jak domowe pieczywo.

Możecie je jeść same – odrywając sobie po kawałkach, albo posmarowane domowym dżemem, albo jak mój mąż – z szynką.

Do pieczenia warto zaprosić dzieci – myślę, że spodoba się im formowanie precli :)

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na domowe chleby i bułki.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
precle z sezamem
przepis na domowe precle
domowe precle
drożdżowe bułki z sezamem
drożdżowe precle z sezamem
drożdżowe precle

Drożdżowe precle jerozolimskie – przepis do druku

precle jerozolimskie

Precle jerozolimskie

Wypieki Beaty
Przepis na proste, delikatnie słodkie precle obsypane sezamem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
15 minut
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia izraelska
Porcje 6
Kalorie 407 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mleko podgrzej razem z wodą do letniej temperatury.
  • Drożdże rozkrusz i dodaj do wody z mlekiem, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj,
  • Przykryj rozczyn ręczniczkiem i odstaw na około 15 minut.
  • W misie umieść mąkę, resztę cukru, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 6 równych części.
  • Uformuj z nich kulki, następnie w każdej zrób palcami w środku dziurkę i rozciągaj delikatnie ciasto aż nabierze kształtu obręczy.
  • Przykryj precle ręcznikiem i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni – tryb góra-dół.
  • Podrośnięte precle posmaruj jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i posyp sezamem.
  • Piecz precle przez około 15 minut – aż będą rumiane.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 407kcalWeglowodany: 54gBiałko: 12gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!