Bułki do hamburgerów – domowe :)
Przepis na bułki do hamburgerów znalazłam jakiś czas temu na blogu Domi w kuchni i w ostatni weekend postanowiliśmy go w końcu wypróbować.
Bułeczki wychodzą bardzo fajne – nie są sztucznie napompowane i gumiaste jak te kupne, a na dodatek można sobie dowolnie wybierać rozmiary :)
My upiekliśmy małe dla dzieciaków i takie w formacie XXL dla męża, a nawet kilka podłużnych bułeczek do hot-dogów :)
Jeśli jesteście zwolennikami „domowego” jedzenia, to ten przepis się Wam spodoba.
Z podanej porcji wyszły mi dwie duże buły, cztery mniejsze i cztery bułki do hot-doga :)
Jeśli ciasto będzie wam wychodziło za gęste, to dodajcie do niego trochę więcej mleka – ja musiałam dolać.
A hamburgery możecie też podać w chlebach pita :D
A tu moje „stare” zdjęcia tych bułeczek – kiedy robiłam je pierwszy raz :)
Bułki do hamburgerów
- 450 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka + ewentualnie trochę do dodania konsystencji
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- mleko do smarowania bułek
- sezam do posypania
- Drożdze rozdrobnij do wysokiej miski, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj wyrośnięte drożdźe i wyrób ciasto - można to zrobić mikserem.
- Gdy ciasto będzie gotowe - gładkie i lśniące - przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na stolnicę, chwilę wyrób, a następnie uformuj w wałek. Podziel go na tyle części, ile bułek chcesz uzyskać.
- Każdą utocz w kulę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie mocno spłaszcz.
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
- Bułki posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut - do momentu aż będą rumiane - jeśli robisz bardzo duże bułki, to wydłuż czas pieczenia.
Witam. Dlaczego mleko w proszku?
Mleko w proszku wzbogaca pieczywo w pełnowartościowe białko. Pieczywo jest też smaczniejsze i dłużej pozostaje świeże
ależ one są apetyczne, będę musiała zrobić i to jak najszybciej :)
Koniecznie :)
Zawsze chcialam zrobic bulki do hamburgergow ale nie wiedzialam jak, zeby wyszly naprawde takie jak nalezy. Biore przepis, dziekuje:)