Przepis na domowe bułki na hamburgery

domowe bułki do hamburgerów

Przepis na bułki do hamburgerów znalazłam jakiś czas temu na blogu Domi w kuchni i w ostatni weekend postanowiliśmy go w końcu wypróbować.

Bułeczki wychodzą bardzo fajne – nie są sztucznie napompowane i „gumiaste” jak te kupne, a na dodatek można sobie dowolnie wybierać rozmiary :)

My upiekliśmy małe dla dzieciaków i takie w formacie XXL dla męża, a nawet kilka podłużnych bułeczek do hot-dogów :)

Jeśli jesteście zwolennikami „domowego” jedzenia, to ten przepis się Wam spodoba.

Z podanej porcji wyszły mi dwie duże buły, cztery mniejsze i cztery bułki do hot-doga :)

Jeśli ciasto będzie wam wychodziło za gęste, to dodajcie do niego trochę więcej mleka – ja musiałam dolać.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

A hamburgery możecie też podać w chlebach pita :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

bułeczki do hamburgerów

bułki hamburgerowe

homemade hamburger buns

domowy hamburger

domowy hamburger

A tu moje „stare” zdjęcia tych bułeczek – kiedy robiłam je pierwszy raz :)

bułki do hamburgerów

bułki do hamburgerów

bułki do hamburgerów

bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów przepis

bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Wypieki Beaty
Przepis na domowe bułki hamburgerowe.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Porcje 8 sztuk

Składniki

  • 450 g mąki pszennej 3 szklanki
  • 15 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka ciepłego + ewentualnie trochę do dodania konsystencji
  • 1 jajko rozmiar L
  • 4 łyżki mleka w proszku tylko nie tego w granulkach!
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do smarowania bułek
  • sezam do posypania

Instrukcja
 

  • Drożdże rozdrobnij do wysokiej miseczki, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    15 g drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • Pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto - można to zrobić mikserem.
    450 g mąki pszennej, 1 jajko, 4 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli
  • Gdy ciasto będzie gotowe - gładkie i lśniące - przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na stolnicę, chwilę wyrób, a następnie uformuj w wałek. Podziel go na tyle części, ile bułek chcesz uzyskać - optymalnie na 8.
  • Każdą utocz w kulę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz.
  • Przykryj bułeczki i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  • Bułki posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
    mleko, sezam
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut - do momentu aż będą rumiane - jeśli robisz bardzo duże bułki, to wydłuż czas pieczenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!