domowe bułki do hamburgerów

Przepis na domowe bułki na hamburgery

Jeśli lubicie domowe hamburgery, to koniecznie zróbcie pyszne i puszyste domowe bułki do hamburgerów. Te bułki z sezamem na wierzchu smakują obłędnie i doskonale nadają się do wszelkich burgerów. Koniecznie spróbujcie!

bułki hamburgerowe

Domowe bułki do hamburgerów przepis z filmem

Upiecz razem ze mną rewelacyjne sezamowe bułki do hamburgerów i zjedz je ze smakiem na obiad, albo przekąskę.

bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste domowe bułki hamburgerowe z sezamem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Porcje 8 sztuk
Składniki

składniki na bułki do hamburgerów

  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 15 g drożdży (świeżych )
  • 250 ml mleka (ciepłego + ewentualnie trochę do dodania konsystencji)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 4 łyżki mleka w proszku (tylko nie tego w granulkach!)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko ( do smarowania bułek)
  • sezam (do posypania)
Instrukcja
 

Jak zrobić sezamowe bułki do hamburgerów

  • Drożdże rozdrobnij do wysokiej miseczki, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    15 g drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • Pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto – można to zrobić mikserem.
    450 g mąki pszennej, 1 jajko, 4 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli
  • Gdy ciasto będzie gotowe – gładkie i lśniące – przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na stolnicę, chwilę wyrób, a następnie uformuj w wałek. Podziel go na tyle części, ile bułek chcesz uzyskać – optymalnie na 8.
  • Każdą utocz w kulę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz.
  • Przykryj bułeczki i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
  • Bułki posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
    mleko, sezam
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut – do momentu aż będą rumiane – jeśli robisz bardzo duże bułki, to wydłuż czas pieczenia.
Film
Prywatne
Słowa kluczowe bułkihamburgerowe, bułkizsezamem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułeczki do hamburgerów

Domowe bułki hamburgerowe – uwagi

Przepis na bułki do hamburgerów znalazłam jakiś czas temu na blogu Domi w kuchni i w ostatni weekend postanowiliśmy go w końcu wypróbować.

Bułki hamburgerowe wychodzą bardzo fajne – nie są sztucznie napompowane i „gumiaste” jak te kupne, a na dodatek można sobie dowolnie wybierać rozmiary :)

My upiekliśmy małe dla dzieciaków i takie w formacie XXL dla męża, a nawet kilka podłużnych bułeczek do hot-dogów :)

Jeśli jesteście zwolennikami „domowego” jedzenia, to ten przepis na bułki z sezamem się Wam spodoba.

Z podanej porcji wyszły mi dwie duże buły, cztery mniejsze i cztery bułki do hot-doga :)

Możecie też zrobić około 8 mniej więcej podobnych rozmiarowo bułek do hamburgerów.

Takie bułki możecie również użyć do szarpanej wołowiny, albo do mięs z grilla :)

domowy hamburger

Jak zrobić hamburgerowe bułki – wskazówki

Zobaczcie mój przepis pod zdjęciami i obejrzyjcie filmik z przygotowań, który nakręciłam dla was.

Ale tak ogólnie, bułki hamburgerowe to pszenne bułki na drożdżach.

Będziecie więc potrzebować drożdże – ja zawsze używam świeże, ale możecie też użyć suszone – wtedy użyjcie ich o połowę mniej.

Poza tym będzie potrzebna również mąka pszenna (może być typ 500) oraz pełnotłuste mleko w proszku (tylko nie takie granulowane).

Tego mleka używamy 4 łyżki więc nie dużo, ale fajnie wpływa ono na ciasto na bułki hamburgerowe.

Jeśli go nie macie i nie macie gdzie go szybko kupić, to ostatecznie możecie z niego zrezygnować.

Ciasto na bułki do hamburgerów polecam wyrabiać mikserem z założonym hakiem albo świderkami. 

Jeśli ciasto będzie wam wychodziło za gęste, to dodajcie do niego trochę więcej mleka.

Aby bułeczki były puszyste starajcie się nie podsypywać za dużo dodatkowej mąki oraz pozwólcie ciastu i bułeczkom wyrosnąć na poszczególnych etapach.

Jeśli macie w domu chłodno, to ciasto na hamburgery możecie schować do lekko rozgrzanego piekarnika – ja go włączam na 30 stopni i wstawiam miskę przykrytą ręcznikiem kuchennym. Ciasto w takich warunkach rośnie jak marzenie :)

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na bułki hamburgerowe i dajcie znać jak wam smakowały :)

A hamburgery możecie też podać w chlebach pita :D

domowy hamburger
homemade hamburger buns

A tu moje „stare” zdjęcia tych bułeczek – kiedy robiłam je pierwszy raz :)

bułki do hamburgerów
bułki do hamburgerów
bułki do hamburgerów
bułki do hamburgerów

Polecane przepisy na domowe bułki i nie tylko

Koniecznie wypróbujcie moje przepisy na inne domowe pieczywo, które może być podstawą albo dodatkiem do pysznego obiadu. Tutaj polecam takie trzy przepisy: