Bułki do hamburgerów
Przepis na domowe bułki na hamburgery
Jeśli lubicie domowe hamburgery, to koniecznie zróbcie pyszne i puszyste domowe bułki do hamburgerów. Te bułki z sezamem na wierzchu smakują obłędnie i doskonale nadają się do wszelkich burgerów. Koniecznie spróbujcie!
Spis treści
Domowe bułki do hamburgerów przepis z filmem
Upiecz razem ze mną rewelacyjne sezamowe bułki do hamburgerów i zjedz je ze smakiem na obiad, albo przekąskę.
Bułki do hamburgerów przepis krok po kroku
Składniki
składniki na bułki do hamburgerów
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 15 g drożdży (świeżych )
- 250 ml mleka (ciepłego + ewentualnie trochę do dodania konsystencji)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 4 łyżki mleka w proszku (pełnotłustego – tylko nie tego w granulkach! takie mleko możesz bez problemu kupić np. w Biedronce)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- mleko ( do smarowania bułek)
- sezam (do posypania)
Instrukcja
Krok pierwszy – przygotowanie ciasta na bułki hamburgerowe
- Drożdże rozdrobnij do wysokiej miseczki, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem – sprawdź, czy mleko nie jest zbyt gorące (gorące mleko może "zabić" drożdże i rozczyn będzie się nadawał do wyrzucenia). Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże powinny zwiększyć swoją objętość i mocno zgęstnieć – jeśli rozczyn drożdżowy po około 20 minutach tak nie wygląda, to oznacza, że trzeba przygotować nową porcję.15 g drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- Pozostałe składniki ciasta na hamburgery umieść w dużej misce, dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto – ja najchętniej wyrabiam ciasto drożdżowe mikserem z założoną końcówką hakiem, albo w ręcznym mikserze z założonymi świderkami.450 g mąki pszennej, 1 jajko, 4 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli
- Gdy ciasto będzie gotowe – gładkie i lśniące – przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Jeśli w domu masz chłodno, albo w kuchni są przeciągi, to polecam schowanie miski z ciastem do piekarnika – możesz go dodatkowo włączyć na maksymalnie 30 stopni – wtedy ciasto wyrośnie szybciej i ładniej.
Krok 2 – przygotowanie bułek na hamburgery
- Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na stolnicę, chwilę wyrób, a następnie uformuj w wałek. Podziel go na tyle części, ile bułek chcesz uzyskać – optymalnie na 8. Im więcej bułek, tym będą one mniejsze. Myślę, że 8 bułek jest taką optymalną ilością – bułki są dość duże, ale jednocześnie nie za wielkie.
- Każdą bułkę hamburgerową utocz w kulę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz dłonią.
- Przykryj bułeczki i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg).
- Bułki posmaruj z wierzchu mlekiem (ja to robię za pomocą pędzelka silikonowego) i posyp sezamem.mleko, sezam
Krok 3 – pieczenie bułek hamburgerowych
- Wstaw blachę z bułkami hamburgerowymi do piekarnika i piecz około 15 minut – do momentu aż będą rumiane – jeśli robisz bardzo duże bułki, to wydłuż odrobinę czas pieczenia.
- Po upieczeniu bułki lekko ostudź – przez około 5-10 minut i już możesz je użyć do przygotowania domowych hamburgerów. Polecam też te bułki w towarzystwie szarpanej wołowiny – przepis na nią znajdziesz również na moim blogu.
Film
Prywatne
Domowe bułki hamburgerowe – uwagi
Przepis na bułki do hamburgerów znalazłam jakiś czas temu na blogu Domi w kuchni i w ostatni weekend postanowiliśmy go w końcu wypróbować. Bułki hamburgerowe wychodzą bardzo fajne – nie są sztucznie napompowane i „gumiaste” jak te kupne, a na dodatek można sobie dowolnie wybierać rozmiary. My upiekliśmy małe dla dzieciaków i takie w formacie XXL dla męża, a nawet kilka podłużnych bułeczek do hot-dogów. Jeśli jesteście zwolennikami „domowego” jedzenia, to ten przepis na bułki z sezamem się Wam spodoba. Z podanej porcji wyszły mi dwie duże buły, cztery mniejsze i cztery bułki do hot-doga. Możecie też zrobić około 8 mniej więcej podobnych rozmiarowo bułek do hamburgerów. Takie bułki możecie również użyć do szarpanej wołowiny, albo do mięs z grilla :)
Jak zrobić hamburgerowe bułki – wskazówki
Zobaczcie mój przepis pod zdjęciami i obejrzyjcie filmik z przygotowań, który nakręciłam dla was. Ale tak ogólnie, bułki hamburgerowe to pszenne bułki na drożdżach. Będziecie więc potrzebować drożdże – ja zawsze używam świeże, ale możecie też użyć suszone – wtedy użyjcie ich o połowę mniej. Poza tym będzie potrzebna również mąka pszenna (może być typ 500) oraz pełnotłuste mleko w proszku (tylko nie takie granulowane). Tego mleka używamy 4 łyżki więc nie dużo, ale fajnie wpływa ono na ciasto na bułki hamburgerowe. Jeśli go nie macie i nie macie gdzie go szybko kupić, to ostatecznie możecie z niego zrezygnować. Ciasto na bułki do hamburgerów polecam wyrabiać mikserem z założonym hakiem albo świderkami. Jeśli ciasto będzie wam wychodziło za gęste, to dodajcie do niego trochę więcej mleka. Aby bułeczki były puszyste starajcie się nie podsypywać za dużo dodatkowej mąki oraz pozwólcie ciastu i bułeczkom wyrosnąć na poszczególnych etapach. Jeśli macie w domu chłodno, to ciasto na hamburgery możecie schować do lekko rozgrzanego piekarnika – ja go włączam na 30 stopni i wstawiam miskę przykrytą ręcznikiem kuchennym. Ciasto w takich warunkach rośnie jak marzenie :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na bułki hamburgerowe i dajcie znać jak wam smakowały. A hamburgery możecie też podać w chlebach pita.
A tu moje „stare” zdjęcia tych bułeczek – kiedy robiłam je pierwszy raz :)
Polecane przepisy na domowe bułki i nie tylko
Koniecznie wypróbujcie moje przepisy na inne domowe pieczywo, które może być podstawą albo dodatkiem do pysznego obiadu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
7 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Witam a czy koniecznie trzeba dodawać mleko w proszku?
Koniecznie nie trzeba, mleko dodaje ciastu puszystości i lekkości, ale można go pominąć
Witam. Dlaczego mleko w proszku?
Mleko w proszku wzbogaca pieczywo w pełnowartościowe białko. Pieczywo jest też smaczniejsze i dłużej pozostaje świeże
ależ one są apetyczne, będę musiała zrobić i to jak najszybciej :)
Koniecznie :)
Zawsze chcialam zrobic bulki do hamburgergow ale nie wiedzialam jak, zeby wyszly naprawde takie jak nalezy. Biore przepis, dziekuje:)