Bułki do hamburgerów – domowe :)

 

domowe bułki do hamburgerów

 

Przepis na bułki do hamburgerów znalazłam jakiś czas temu na blogu Domi w kuchni i w ostatni weekend postanowiliśmy go w końcu wypróbować.

Bułeczki wychodzą bardzo fajne – nie są sztucznie napompowane i gumiaste jak te kupne, a na dodatek można sobie dowolnie wybierać rozmiary :)

My upiekliśmy małe dla dzieciaków i takie w formacie XXL dla męża, a nawet kilka podłużnych bułeczek do hot-dogów :)

Jeśli jesteście zwolennikami “domowego” jedzenia, to ten przepis się Wam spodoba.

Z podanej porcji wyszły mi dwie duże buły, cztery mniejsze i cztery bułki do hot-doga :)

Jeśli ciasto będzie wam wychodziło za gęste, to dodajcie do niego trochę więcej mleka – ja musiałam dolać.

A hamburgery możecie też podać w chlebach pita :D

 

bułeczki do hamburgerów

 

bułki hamburgerowe

 

homemade hamburger buns

 

domowy hamburger

 

domowy hamburger

 

A tu moje “stare” zdjęcia tych bułeczek – kiedy robiłam je pierwszy raz :)

 

bułki do hamburgerów

bułki do hamburgerów

bułki do hamburgerów

bułki do hamburgerów

bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Porcje 8

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdze rozdrobnij do wysokiej miski, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj wyrośnięte drożdźe i wyrób ciasto - można to zrobić mikserem.
  • Gdy ciasto będzie gotowe - gładkie i lśniące - przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je na stolnicę, chwilę wyrób, a następnie uformuj w wałek. Podziel go na tyle części, ile bułek chcesz uzyskać.
  • Każdą utocz w kulę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie mocno spłaszcz.
  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Bułki posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut - do momentu aż będą rumiane - jeśli robisz bardzo duże bułki, to wydłuż czas pieczenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!