Przepis na proziaki, czyli proste bułeczki na sodzie

domowe proziaki


Proziaki, to bardzo proste bułeczki pochodzące z Podkarpacia.

Ich nazwa pochodzi od „prozy”, czyli sody oczyszczonej.

Bułeczki są właśnie robione na sodzie, a nie drożdżach, czy też proszku do pieczenia.

Wyjątkowe są również dlatego, że nie piecze się ich w piekarniku, tylko smaży na suchej patelni.

Przygotowanie ciasta, to kilka machnięć łyżką, potem 15 minut odpoczynku i można smażyć bułeczki.

Tym sposobem można mieć rano na śniadanie pyszne i gorące pieczywo.

Mi smażenie bułeczek zajęło w sumie 10 minut na partię – z przepisu wyszło mi 10 bułeczek i smażyłam je na dużej patelni po 5 sztuk (patelnię przykrywałam szczelną pokrywką).

Potem już tylko leciutkie ostudzenie i można szamać.

A do takiej ciepłej bułeczki, to już nawet samo masło wystarczy :D

Dodam jeszcze, że jedliśmy je jeszcze potem wieczorem, już takie zimne i świetnie smakowały.

Ja na pewno jeszcze nie raz będę robić te bułeczki i was też gorąco do tego zachęcam.

Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na domowe pieczywo – serdecznie zapraszam.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

bułki na sodzie

proste proziaki

domowe proziaki

bułeczki na sodzie

Proziaki przepis do druku

proste bułki na sodzie

Proziaki - bułeczki na sodzie

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie bułeczki robione na sodzie i smażone na patelni
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 10
Kalorie 210 kcal

Składniki

  • 250 ml kefiru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 500 g mąki + do podsypywania

Instrukcja
 

  • W misce umieść kefir i jajko, dodaj sól, sodę oraz połowę mąki.
    250 ml kefiru, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, około 500 g mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką, dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i ponownie wymieszaj.
  • Wysyp resztę mąki na blat, wyłóż ciasto i zagnieć go tak aby nadawało się do wałkowania - ale nie może być za bardzo gęste, bo bułeczki będą twarde.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.
  • Dużą szklanką lub kubkiem wytnij koła, resztę ciasta krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij bułeczki.
  • Ułóż je na posypanym mąką blacie.
  • Nakryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i pozostaw na około 15 minut.
  • Na średnim gazie podgrzej suchą! patelnię, nałóż na nią bułeczki - możesz je trochę otrzepać z nadmiaru mąki.
  • Smaż pod przykryciem mniej więcej około 5 minut na jedną stronę.
  • Po usmażeniu lekko ostudź.
  • Podawaj ciepłe :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 210kcalWeglowodany: 42gBiałko: 7gTłuszcz: 2gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

bułeczki proziaki