Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Proziaki – bułeczki na sodzie

By |2018-01-15T19:54:58+00:002018 Styczeń 22nd|Pieczywo, Smażone, Śniadania|

Proziaki – bułeczki na sodzie

 

domowe proziaki22

 

Proziaki, to bardzo proste bułeczki pochodzące z Podkarpacia.

Ich nazwa pochodzi od „prozy”, czyli sody oczyszczonej.

Bułeczki są właśnie robione na sodzie, a nie drożdżach, czy też proszku do pieczenia.

Wyjątkowe są również dlatego, że nie piecze się ich w piekarniku, tylko smaży na suchej patelni.

Przygotowanie ciasta, to kilka machnięć łyżką, potem 15 minut odpoczynku i można smażyć bułeczki.

Tym sposobem można mieć rano na śniadanie pyszne i gorące pieczywo.

Mi smażenie bułeczek zajęło w sumie 10 minut na partię – z przepisu wyszło mi 10 bułeczek i smażyłam je na dużej patelni po 5 sztuk (patelnię przykrywałam szczelną pokrywką).

Potem już tylko leciutkie ostudzenie i można szamać.

A do takiej ciepłej bułeczki, to już nawet samo masło wystarczy 😀

Dodam jeszcze, że jedliśmy je jeszcze potem wieczorem, już takie zimne i świetnie smakowały.

Ja na pewno jeszcze nie raz będę robić te bułeczki i was też gorąco do tego zachęcam.

Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na domowe pieczywo – serdecznie zapraszam.

 

bułki na sodzie

 

proste proziaki

 

domowe proziaki

 

bułeczki na sodzie

 

Proziaki - bułeczki na sodzie
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 10 bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 10
Składniki
  • 250 ml kefiru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około pół kilograma mąki + do podsypywania
Wykonanie
  1. W misce umieść kefir i jajko, dodaj sól, sodę oraz połowę mąki.
  2. Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką, dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i ponownie wymieszaj.
  3. Wysyp resztę mąki na blat, wyłóż ciasto i zagnieć go tak aby nadawało się do wałkowania - ale nie może być za bardzo gęste, bo bułeczki będą twarde.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.
  5. Dużą szklanką lub kubkiem wytnij koła, resztę ciasta krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij bułeczki.
  6. Ułóż je na posypanym mąką blacie.
  7. Nakryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i pozostaw na około 15 minut.
  8. Na średnim gazie podgrzej suchą! patelnię, nałóż na nią bułeczki - możesz je trochę otrzepać z nadmiaru mąki.
  9. Smaż pod przykryciem mniej więcej około 5 minut na jedną stronę.
  10. Po usmażeniu lekko ostudź.
  11. Podawaj ciepłe 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 bułeczka Kalorie: 210 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 1,5 g Białka: 7 g

 

 

bułeczki proziaki

 

 

Reklama

6 komentarzy

  1. Ewa 2018/11/03 at 17:05 - Reply

    Robiłam dziś, wyszły pyszne. Myślę, że byłyby dobre też na słodko. Dzięki pozdrawiam

  2. Aneta Jurkiewicz 2018/01/23 at 11:05 - Reply

    Nie wpadłabym na to, że można usmażyć sobie rano bułeczki! 🙂 Jestem zachwycona tym pomysłem, z pewnością go wypróbuję! 🙂

  3. Candy Pandas 2018/01/22 at 10:22 - Reply

    Ciekawe czy wyszłyby z inną mąką np. owianą 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: